Blue Bird hondenfietskar kopen en review: Mini en 20″

De firma Blue Bird, die gespecialiseerd is in de vervaardiging van allerlei soorten fietskarren, werd in 1929 opgericht als een merk van MONK International GmbH & Co. Blue Bird fietskarren worden beschouwd als uiterst duurzaam, veilig en comfortabel. Eenvoudige bediening en een eerlijke prijs-prestatieverhouding maken ook deel uit van het zelfbeeld van het merk.

In de categorie hondentrailers heeft Blue Bird twee modellen in zijn gamma. De Blue Bird 20” is geschikt voor middelgrote tot grote honden, terwijl de Blue Bird Mini (12”) meer ontworpen is voor kleine honden met een schouderhoogte tot 30cm. Dienovereenkomstig is de Blue Bird 20” ook aanzienlijk groter dan zijn kleinere broer met dezelfde uitrusting – 20 cm langer en 24 cm breder om precies te zijn. Beide hondendragers hebben het voor het merk typische kubusdesign.
Blue Bird hondenfietskar
Het lage gewicht van de aanhangwagen is bijzonder opmerkelijk. De Mini weegt slechts 9 kilo, de 20” hondenkar 14,5 kilo. Ik berg mijn hondenkar altijd op in de kelder als ik hem niet nodig heb. Daarom let ik goed op het gewicht, want ik heb geen zin om een zware aanhanger te trekken. Met de lichtgewicht Blue Bird trailers is dragen geen probleem. En het feit dat de aanhanger erg licht is, is ook merkbaar tijdens het fietsen. Ik hoef me veel minder in te spannen en raak niet zo snel buiten adem op heuvels.

Bekijk de dagprijs

Voordelen en nadelen

Voordelen

  • De aanhangwagen is opvouwbaar en kan plaatsbesparend worden opgeborgen.
  • De twee grote ingangen vernauwen uw hond niet.
  • De zon- en insectennetten en een anti-slip mat zorgen voor comfort.
  • De trailer zelf is erg licht.
  • Er is extra opslagruimte beschikbaar.

Nadelen

  • De aanhangwagen is niet geveerd.

Koopadvies – Wat u moet overwegen alvorens te kopen

Bent u op zoek naar een voordelige hondenaanhanger voor ontspannen fietstochten met uw trouwe viervoeter? Dan is een Blue Bird hondentrailer misschien iets voor u. Afhankelijk van de grootte van uw hond, kunt u kiezen tussen twee verschillende maten.

De ingangen van de trailer zijn ruim bemeten, zodat ook honden met claustrofobie zonder problemen de trailer in kunnen. Om aan de trailer te wennen, kunt u de voor- en achterdeuren openen, zodat uw hond er in beide richtingen in en uit kan.

Aangezien Blue Bird hondenkarren niet geveerd zijn, zijn ze niet geschikt voor gebruik op oneffen paden. Een fietskar voor honden met vering is ook aan te bevelen voor honden met gewrichtsproblemen of viervoeters die snel ziek worden tijdens een hobbelige rit. Voor gezonde honden en fietstochten op verharde, gladde paden zijn Blue Bird fietskarren echter een goede, voordelige keuze.

Voordat je een hondentrailer koopt, moet je:

  • Meet uw hond en bepaal de geschikte maat.
  • Bedenk waar u met de aanhanger wilt gaan rijden (oneffen terrein of gladde fietspaden).
  • Zorg ervoor dat de aanhanger is goedgekeurd voor het gewicht van uw hond.

Bekijk de dagprijs

Wat kan de Blue Bird hondenkar doen?

Montage en bevestiging op de fiets

Blue Bird hondenfietskar 20
Ik weet niet wat je handvaardigheid is. Daarom kan ik alleen voor mezelf spreken – en ik ben een absolute nul als het op vakmanschap aankomt. Toch is het opzetten van de Blue Bird trailer eenvoudig. Je hebt geen extra gereedschap nodig, dat is erg handig voor mij. Wat waar moet, spreekt voor zich. Soms heb je wat kracht nodig om de onderdelen in elkaar te zetten en ze goed vast te maken. Alles bij elkaar duurt de montage maar een paar minuten, zelfs voor niet-professionals.

De volgende stap is het monteren van de fietskar op de fiets. De fabrikant levert al het nodige keukengerei. Naast een dissel is ook een koppeling voor bevestiging aan de naafversnelling bijgevoegd. De fietskar wordt bevestigd aan de achteras van de fiets en is geschikt voor wielen tot 26 inch.

Veiligheid

Als u met de hondentrailer aan het wegverkeer wilt deelnemen, moet de trailer zo veilig mogelijk zijn.

Om met de stabiliteit te beginnen, de Blue Bird aanhangwagens in zowel de mini als de 20 inch versies lijken zeer robuust te zijn dankzij de stalen constructie. Alle materialen zijn van hoge kwaliteit en ontworpen voor een lange levensduur.

De hoeken en randen zijn afgerond, zodat noch uw hond, noch u zich aan de trailer kunt verwonden. Binnenin de aanhangwagen zitten verschillende oogjes waaraan één of meer honden kunnen worden aangelijnd. De riem werkt als een soort veiligheidsgordel in de auto en voorkomt dat uw huisdier door de auto wordt geslingerd bij een scherpe bocht of een noodstop.

Om een veilige reis te garanderen, mag het toegestane totaalgewicht niet worden overschreden. Voor beide maten is dat 40 kilo. Dus, minus het tarragewicht van de aanhanger, zijn honden tot 30 kilo in de Mini en tot 25 kilo in de 20” aanhanger toegestaan. Het maakt niet uit of één hond of meerdere honden worden meegenomen. Als het totaalgewicht wordt overschreden, lijdt de stabiliteit van de aanhangwagen daaronder en kan materiaalschade ontstaan door overbelasting. Bovendien wordt het rijgedrag ook nadelig beïnvloed als er te zware honden worden vervoerd. Dit verhoogt het risico dat de aanhanger gaat slippen of kantelen. Om u en uw hond niet in gevaar te brengen, is het dus van groot belang dat u op de juiste belading let.

De grote spoorafstand en de stabiele constructie zorgen voor een aangename rijervaring. De aanhangwagen breekt zelfs in bochten niet af en kan veilig worden gemanoeuvreerd.

Reflectoren op de wielen (alleen op het 20”-model) en op de achterkant van de aanhangwagen zorgen eveneens voor veiligheid. De Blue Bird 20” wordt ook geleverd met een veiligheidswimpel. Het achterlicht voor fietsaanhangers, dat volgens de Duitse wegenverkeerswetgeving (StVZO) verplicht is, is bij geen van de modellen inbegrepen en moet apart worden besteld.

Comfort

Mini Blue Bird hondenfietskar
De Blue Bird hondentrailers staan bekend om hun lage, grote openingen aan zowel de voor- als de achterkant. Deze kunnen worden geopend met ritssluitingen en bieden uw hond veel ruimte bij het in- en uitstappen.

De laaggeplaatste opening zorgt ervoor dat uw viervoeter zijn poten niet zo hoog hoeft op te tillen. Dit is zeer praktisch, vooral voor oudere honden waarvan de ledematen pijn doen.

Het interieur is zeer royaal vormgegeven. De kunststof vloer is gemakkelijk schoon te maken en is bovendien bedekt met een antislipmat voor meer grip.

De grote ramen op het dak en aan alle zijden zorgen voor een goede ventilatie. Het netweefsel beschermt ook tegen insecten in de zomer. Het dakraam kan gesloten worden, zodat uw lieveling het niet te warm krijgt op warme dagen. Op deze manier is het interieur in de schaduw en wordt het niet zo warm. De Blue Bird Mini heeft zelfs een extra functie.

Tijdens de reis kan het dakraam volledig worden geopend. Dan kan uw hond zijn kop uitsteken en zijn oren laten flapperen in de wind, net als in een cabriolet. Veel honden vinden dit erg leuk. Helaas is de convertible functie niet mogelijk met de grotere Blue Bird 20”.

Het buitenmateriaal is gemaakt van 600D polyester met een waterafstotende functie. Het materiaal houdt korte regenbuien goed tegen, maar bij hevigere regen raad ik aan een extra regenhoes aan te schaffen, zodat uw viervoeter niet nat wordt.

Een ander model scoort ook op het gebied van comfort: De Doggyhut hondentrailer biedt veel veiligheid en comfort. Veel klanten roemen het aangename rijgedrag. Bovendien kan het flexibel worden gebruikt.

Hebben de Blue Bird trailers vering?

Geen van beide maten heeft een extra vering. De met lucht gevulde wielen vangen wel kleine oneffenheden op – vooral de 20 inch wielen – maar een rit over zeer hobbelige wegen is nog steeds niet aan te bevelen.

Daarom zijn de Blue Bird hondenkarren niet geschikt voor off-road tochten. Op verharde fietspaden is het gebrek aan vering echter een minder groot probleem. U kunt voor een dempend effect zorgen door iets minder druk uit te oefenen op de banden van de aanhangwagen. Zorg er echter voor dat de druk niet te laag is, want dan worden de band en het hele chassis aangetast.

Wat kan de fietskar nog meer doen?

blue bird mini hondenaanhangwagen
Het kubusontwerp van de twee Blue Bird aanhangwagens is zeer praktisch om ook andere zaken te vervoeren. Daarom is het gebruik van de aanhangwagen als vrachtaanhangwagen geen probleem, zolang het totale gewicht van de aanhangwagen niet wordt overschreden.

Als u de aanhanger niet nodig hebt, kunt u hem in een paar eenvoudige stappen inklappen en ruimtebesparend opbergen. Dit is ook praktisch als u de aanhanger in de auto mee wilt nemen.

De Blue Bird Mini hondenkar kan ook gebruikt worden als hondenbuggy en jogger. Zowel een duwstang als het voorwiel worden bij de fietskar geleverd. Deze extra optie is niet beschikbaar voor de grotere Blue Bird hondentrailer 20”.

Van andere hondentrailers is bekend dat ze ook zonder problemen als hondenboxen in de auto kunnen worden gebruikt. Dit meervoudig gebruik is niet mogelijk met Blue Bird aanhangwagens. De reden hiervoor is betrekkelijk eenvoudig: zelfs wanneer de wielen worden verwijderd, liggen de aanhangwagens niet plat op de grond. Daarom bestaat het risico dat de aanhangwagen tijdens de rit kantelt. Aangezien er ook geen bevestigingsmogelijkheden voor autogordels aan de buitenkant zijn, kunnen de aanhangwagens niet als autoboxen worden gebruikt.

Onderdelen voor Blue Bird hondenaanhangwagens

De fabrikant heeft geen eigen online winkel. Als u onderdelen nodig heeft, kunt u die bestellen bij bol.com. Als u een speciaal reserveonderdeel nodig hebt, zoals een regenhoes, kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

Bekijk de dagprijs

Beoordelingen van klanten

Eerdere klanten geven de Blue Bird hondentrailer over het algemeen een goede beoordeling. Bovenal wordt de prijs-prestatieverhouding positief beoordeeld. Het aangename rijgedrag op gelijkmatige wegen, de eenvoudige montage en het hoge comfort worden eveneens benadrukt, evenals de goede afwerking.

Het belangrijkste punt van kritiek zijn de reflectoren, die niet voldoen aan het StVO en dus achteraf moeten worden aangebracht.

Conclusie

De Blue Bird hondentrailers zijn stabiele, veilige en comfortabele trailers voor een eerlijke prijs. Er is keuze uit twee maten, maar de trailers zijn niet geschikt voor zeer grote en vooral zware honden.

Het gebrek aan vering wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de 20 inch banden, vooral bij het grotere model. Niettemin zijn de Blue Bird hondenkarren niet geschikt voor tochten over oneffen paden. Goed onderhouden fietspaden en wegen zijn echter geen probleem.

Als u meer wilt weten over Blue Bird hondenaanhangwagens, kunt u meer lezen op bol.com:

Bekijk de dagprijs