De juiste maat voor de hondenbench bepalen

Als hondeneigenaar ben je natuurlijk het liefst samen met je hond. De hond gaat meestal bij je in de buurt liggen, zodat hij jou als baasje goed in de gaten kan houden. Maar dat kan niet altijd. Soms moet je weg en je kunt de hond niet overal mee naartoe nemen. Dan is het een prettig idee dat je je hond in een bench kunt achterlaten. Daar voelt hij zich thuis en op die manier wordt voorkomen dat de hond zich verveelt en dingen in huis gaat vernielen. Maar een hondenbench kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals voor het vervoer van de hond, als slaapplek en als hulpmiddel om je hond te trainen.
maten hondenbench

Een hondenbench is geen puppyren

Het is van belang om het verschil tussen een puppyren en een hondenbench aan te geven. Een puppyren geeft een hondje veel meer bewegingsruimte dan een hondenbench. Zo’n ren is vooral bedoeld om te voorkomen dat een pup, die nog niet goed is opgevoed, allerlei dingen in huis kapot gaat maken. Een puppy moet in een ren dus een beetje kunnen rondscharrelen. Een hondenbench is een tijdelijk onderkomen voor je hond, waar hij alleen in kan staan of liggen. Meestal zal een hond gaan slapen als hij in de bench wordt gedaan. Verhoudingsgewijs is een hondenbench veel kleiner dan een puppyren.

Het belang van de juiste maat van een hondenbench

Wie zelf geen hond heeft zal het zielig vinden dat een hond in een bench moet zitten. Meestal past het dier er maar net in en kan het zich nauwelijks omdraaien. Maar voor de hond is die bench geen straf. Hij ziet de bench als een plekje voor zichzelf en zal in veel gevallen zelf in de bench gaan liggen als hij moe is of zich elders niet op zijn gemak voelt. Bij het uitzoeken van een hondenbench is het belangrijk dat je de juiste maat koopt. Want een hond zal niet graag in een te kleine bench willen. Een te grote bench is nog veel erger, want die komt bedreigend over en zal angst veroorzaken. Een hond zal nooit uit zichzelf in een veel te grote bench gaan liggen.

Twee manieren om de maat van de hondenbench te bepalen

Om de maat van een hondenbench te bepalen staan twee methoden ter beschikking. Ten eerste kun je een indicatie krijgen van de afmetingen die nodig zijn voor de bench op basis van het gewicht van je hond. In het volgende overzicht is te zien welk gewicht correspondeert met de lengte van een hondenbench. De breedte en de hoogte worden bij deze methode niet genoemd.

Gewicht van de hond Aanbevolen lengte bench
Boven 50 kilo Groter dan 122 centimeter
40 – 50 kilo 106 – 122 centimeter
32 – 40 kilo 92 – 106 centimeter
18 – 32 kilo 76 – 92 centimeter
16 – 18 kilo 60 – 76 centimeter
Onder 16 kilo Kleiner dan 60 centimeter

Let op, want dit is niet zo’n nauwkeurige methode. Je loopt het risico dat je bij een iets te zware hond een bench koopt die veel te groot is. Gebruik daarom de bepaling van de grootte van een bench op basis van gewicht alleen als indicatie en neem daarna de moeite om de grootte van de hond zelf op te meten.

Gerelateerd: Beste hondenbench kopen, reviews en aanbiedingen

Welke maten van de hond zijn nodig voor een hondenbench?

De manier om de hond te meten is de basis voor de exacte afmetingen van de hondenbench. Je moet drie metingen doen. Vervolgens wordt er bij elke meting 5 tot 10 centimeter opgeteld. Daaruit volgen de afmetingen die ideaal zijn voor de hondenbench van jouw hond. Bij het meten moet je je hond even rustig zien te houden, want als hij rondloopt of staat te springen is het onmogelijk om een betrouwbare meting te doen. Als je dat niet alleen kunt is het handig om hulp te vragen. Je kunt de hond ook rustig proberen te krijgen met een kleine lekkernij.

De eerste meting die je moet doen is een meting van de lengte van de hond. Daarbij gaat het over de afstand van de punt van zijn snuit tot aan het begin van de staart. De tweede meting die je doet is de breedte van de hond. Dat betreft de plek waar de hond het breedst is. Dat is vaak ter hoogte van de borst rond de voor- of achterpoten. Omdat dit niet te meten is kun je de hond het beste van bovenaf bekijken en een schatting doen. De laatste meting betreft de hoogte van de hond. Daarmee wordt de maximale hoogte bedoeld en die kun je bepalen door de hond te laten zitten. Je meet dan de afstand van de grond tot aan de bovenzijde van de kop of de oren.

De afmetingen van de hondenbench uitrekenen

Nu de exacte maten van de hond bekend zijn is het niet moeilijk meer om de ideale maten van de hondenbench uit te rekenen. Tel daarvoor 5 tot 10 centimeter op bij de gemeten waarden van je hond. Die vijf tot tien centimeter geven de hond voldoende bewegingsvrijheid in zijn nieuwe bench. Nu is het tijd om te shoppen. Als je een hond hebt van een gemiddelde grootte zal het niet moeilijk zijn om een hondenbench te vinden die past bij de afmetingen van jouw hond. Maar als je hond uitzonderlijk groot is moet er een bench op maat worden gemaakt.

Kun je een bench op de groei kopen?

Wie een puppy in een hondenbench doet komt er al snel achter dat de hond er binnen een paar maanden is uitgegroeid. Je kunt dat niet oplossen door de pup meteen in een bench voor volwassen honden te stoppen. Zo’n bench is veel te groot en dan wordt het hondje bang. Het is wel mogelijk om te werken met een verstelbaar schot in de bench. In dat geval koop je een hondenbench voor een volwassen hond, waarbij je de bench verkleint met het schot, tot aan het formaat dat op dat moment geschikt is voor de hond. Als je hond groter wordt kun je het schot langzamerhand verschuiven.

Wees niet al te kritisch

Er zijn veel soorten hondenbenches te koop, die gemaakt zijn van allerlei materialen. De meest verkochte hondenbenches zijn van metaal, omdat die het sterkst zijn. Maar er bestaan ook benches van kunststof, hout en plastic. Bij benches die gesloten zijn is het goed om bij de afmetingen iets meer marge te nemen ten opzichte van de grootte van je hond. Maar wees daarbij niet al te kritisch. Hoewel honden het niet fijn vinden om in een iets te grote hondenbench te moeten, wennen ze daar na verloop van tijd wel aan. Je kunt daar als hondeneigenaar ook het nodige aan doen, door de hond te trainen wanneer hij in de hondenbench moet.