Reisbench hondenbench of transportbox hond vliegtuig kopen ? Beste keuzes

Waarschijnlijk is het niet iets waar je regelmatig aan denkt, maar het zomaar nodig kunnen zijn om jouw hond mee te nemen op een vliegreis. Denk maar aan de tijdelijke plaatsing in het buitenland of emigratie. Een echte liefhebber van honden laat de trouwe viervoeter uiteraard niet achter. Dan moet je wel zorgen dat de luchtreis voor de hond zo min mogelijk stressvol verloopt. Dan kan als je de juiste hondenbench aanschaft. Daarbij zijn een aantal aspecten van belang. Hieronder vind je informatie over de keuze van de juiste hondenbench voor in het vliegtuig.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hondenbench voor in het vliegtuig?

hondenbench vliegtuig
Niet iedere hondenbench kan en mag je zomaar gebruiken als je voor luchttransport kiest. Ga je op zoek naar een bench die ook In een vliegtuig kan worden gebruikt, let dan op de volgende factoren:

 • IATA goedgekeurd
 • Grootte
 • Stevigheid
 • Comfort

IATA goedgekeurd

Overal zijn regels voor in de luchtvaart en derhalve ook voor een hondenbench. Dat is ook beslist een verstandig besluit omdat jij immers ook wilt dat jouw huisdier op een zo praktisch en veilig mogelijke manier op de bestemming aankomt. Het zal duidelijk zijn dat een dergelijke bench aan een groot aantal voorwaarden moet voldoen wat betreft stevigheid, veiligheid en comfort. De hieronder genoemde hondenbenches hebben een IATA keurmerk en zijn derhalve geschikt om je hond in te vervoeren tijdens een vliegreis. Let echter altijd op wat de luchtvaartmaatschappij waar jij mee vliegt ook nog andere voorwaarden heeft gesteld voor het vervoer van honden. Soms is dat zelfs in het geheel niet mogelijk, maar dat ontdek je wel bij het boeken van een vlucht.

Grootte

Er zijn maar weinig honden die kalm blijven als ze in een hondenbench worden geplaatst. Dan is het uiteraard van het grootste belang dat de bench in ieder geval de juiste grootte heeft. Vaak kopen hondenbezitters een maat te klein. Dat is niet prettig voor de hond. Bovendien loop je dan het risico dat je hond niet mee mag op de vlucht. Voor een hond is belangrijk dat hij voldoende ruimte heeft in een bench. Dat is het geval als:

 • De hond kan staan en zitten in de bench.
 • Het dier zich staande kan omdraaien in de bench.
 • De hond comfortabel kan liggen

Twijfel je over de maten voor de bench in het vliegtuig, zoek dan eerst uit welke bench geschikt is voor jouw hond. Die informatie kan je onder meer vinden op de site van de IATA maar ook bij de verkopers van benches met het IATA keurmerk.

Stevigheid

De meeste honden zijn niet gewend om langere tijd in een bench door te brengen en zeker niet in een vreemde omgeving. Het zal dus een stressvolle tijd zijn en de hond kan onrustig worden en wellicht op de bench gaan kauwen. Een grote hond is daarbij ook zeer krachtig en in de bench heeft hij ook bewegingsruimte. De bench moet dus stevig zijn maar mag ook niet te veel wegen in verband met het vliegtuig. In het algemeen zijn hondenbenches voor het vliegtuig dan ook gemaakt van hard plastic met licht metalen onderdelen, zoals aluminium. Een goedgekeurde bench kan ook alleen van de buitenkant worden geopend, zodat de hond niet kan ontsnappen.

Comfort

Zeker op een lange vliegreis is het van belang dat de hond in de bench over comfort beschikt omdat het dier hierdoor wat rustiger zal worden. Hierbij moet je denken aan een kussen en een absorberende deken. In de bench moeten voorzieningen zijn om voer en schalen voor water aan te brengen.

De beste hondenbenches voor in het vliegtuig

Hieronder vind je een lijst van 4 goedgekeurde hondenbenches voor in het vliegtuig.

1. Trixie Skudo transportbox van aluminium

Trixie Skudo transportbox van aluminium

Bekijk de dagprijs

Deze stevige box is helemaal gemaakt van aluminium. Onderaan de box zit klittenband waarmee de bench goed kan worden vastgezet. De bench heeft afgeschuinde kanten waardoor er binnen genoeg ruimte is en de bench toch ook eenvoudig geplaatst kan worden. De wanden zijn aan de onderkant dicht ten behoeve van de hygiëne. Er is een veiligheidssluiting aan de buitenkant zodat de box niet per ongeluk kan worden geopend. Bij de box hoort een speciale thermodeken die wasbaar is. Een complete bench waarin jij je hond met een gerust hart kan vervoeren.

2. Reismand Gulliver 4 IATA – Grijs

Reismand Gulliver 4 IATA – Grijs

Bekijk de dagprijs

Deze reismand is bedoeld voor honden tot maximaal 18 kilo. De bench is van grijs kunststof en voorzien van een metalen deurtje. Het handvat is stevig en ligt goed in de hand waardoor de bench eenvoudig te verplaatsen is. De wanden zijn aan de onderkant gesloten voor de hygiëne maar de hond krijgt voldoende zuurstof door de bovenkant en het bovenste deel van de zijkanten. Een hondenbench voor het vliegtuig met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Uiteraard heeft dit model ook een IATA keurmerk en wordt toegestaan door vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen.

3. Bracco IATA Travel

Bracco IATA Travel

Bekijk de dagprijs

Door de smalle zijramen heeft de hond tijdens het transport minder last van het lawaai en komt er toch genoeg zuurstof binnen. De voor en achterkant geeft het dier toch voldoende mogelijkheid om naar buiten te kijken in deze stressvolle uren. De bench is van kunststof met een metalen deur aan de voorzijde. Deze deur is alleen aan de voorkant te openen met een speciale draaiknop. Met een handvat en uitsparingen aan de zijkant kan je deze bench eenvoudig dragen. Bij de bench wordt een speciale deken voor het comfort van de hond geleverd. Ook is er een uitsparing waar het voer in kan worden geplaatst.

4. Mps vervoersbox Skudo Iata Type 5

Mps vervoersbox Skudo Iata Type 5

Bekijk de dagprijs

Deze bench is van kunststof met een verzinkt deurtje. De deur heeft twee sloten en een blokkeersysteem. De deur gaat dus pas open als jij dat wilt. De zijkanten hebben smalle ramen waardoor er minder storend lawaai in de bench komt. Zuurstof komt ruim voldoende binnen via de voor- en achterzijde alsmede de bovenkant. De hond heeft ook voldoende mogelijkheden om naar buiten te kijken. Om de bench eenvoudig te kunnen verplaatsen kan je er de bijgeleverde wielen onder plaatsen. Deze zijn ook weer moeiteloos te verwijderen. Beslist een pluspuntje van deze bench.

Waar je verder aan moet denken bij een vliegreis voor je hond

Als je de juiste hondenbench hebt aangeschaft, wordt het ook tijd om te denken aan verdere voorbereidingen voor de reis. Hieronder staan een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

 • Welke voorbereidingen moet ik treffen voor de reis?
 • Waar komt mijn hond terecht in het vliegtuig?
 • Kan ik mijn hond meenemen naar ieder land?
 • Is het verstandig om mijn hond te verdoven voor de periode van de reis?
 • Wat kost het om een hond mee te nemen op een vliegreis?

Welke voorbereidingen moet je treffen voor de vliegreis?

Als je een bench hebt gekocht, zal je deze in het algemeen eerst in elkaar moeten zetten. Lees de instructies goed en controleer de stevigheid van de bench en de werking van de sloten. De hond zal in het algemeen niet wennen aan een bench maar test in ieder geval een keer hoe de hond zich gedraagt als deze wordt opgesloten.

Op een goedgekeurde hondenbench voor in het vliegtuig vind je aan de bovenkant een speciale plaats voor een sticker. Op deze sticker schrijf je de noodzakelijke gegevens voor de medewerkers die de bagage moeten verwerken voor de luchtvaartmaatschappij. Aan de bench hang je ook een mapje met kopieën van alle noodzakelijke papieren die nodig zijn om de hond toegelaten te krijgen op de luchthaven van de bestemming. Ook de persoonlijke gegevens van de eigenaar moeten worden vermeld. Zorg ervoor dat deze gegevens zo goed mogelijk worden bevestigd,

Een hond kan in principe onder normale omstandigheden ongeveer 12 uur zonder water en eten. Voor langere vluchten moet je derhalve sowieso water en voedsel regelen. Ook voor kortere vluchten is dit in het algemeen aan te raden.

Maak de bench comfortabel voor je hond met bijvoorbeeld naast een absorberende deken ook een vertrouwd kussen en een favoriet speeltje.

Waar komt mijn hond terecht in het vliegtuig?

Er zijn 3 opties waar je hond in de bench in het vliegtuig wordt geplaatst:

 • Algemene vrachtruimte
 • Speciale vrachtruimte
 • Cabine

Als jij je hond meeneemt, is het altijd verstandig om te informeren waar de bench zal worden geplaatst.

Algemene vrachtruimte

Vooral als het om grote honden gaat, zullen de meeste luchtvaartmaatschappijen deze in de algemene vrachtruimte willen plaatsen. Dat betekent soms ook dat de hond in een ander vliegtuig wordt geplaatst dan waarmee jij vliegt. Enkele maatschappijen kennen ook geen andere mogelijkheid dan algemene vrachtruimte.

Speciale vrachtruimte

In sommige vliegtuigen zijn er speciale vrachtruimten waarin ook levende dieren worden geplaatst. Net als in de algemene vrachtruimte is er ventilatie. In deze ruimte kan ook voor extra voorzieningen worden gezorgd. De standaardregel is echter dat je zelf verantwoordelijk bent voor het water en de voeding van je hond. Wil je dat onderweg voor je hond wordt gezorgd dan is dat afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en zal je daarvoor ook extra moeten betalen.

Cabine

Een kleine hondenbench kan soms onder de vliegtuigstoel worden geplaatst. Dat is een kwestie van toestaan. Er komen steeds meer luchtvaartmaatschappijen die dit niet meer toestaan en geen huisdieren in de cabine dulden. Dat heeft vaak ook te maken met het feit dat andere passagiers hier bezwaar tegen hebben. Indien het wel toegestaan is, mag de hond in geen geval uit de bench worden gehaald. In noodgevallen moet je het cabine-personeel inlichten.

Luchtvaartmaatschappijen zullen zo goed als mogelijk is voor je hond zorgen. Tenslotte betaal jij ook voor het vervoer van je viervoeter. Maar transport houdt risico’s in. Regel derhalve alles zo goed mogelijk van jouw kant.

Blindengeleidehonden mogen altijd mee in de cabine, het is de enige uitzondering. De luchtvaartmaatschappij moet in dat geval wel ruim vooraf worden geïnformeerd.

Kan ik mijn hond meenemen naar ieder land?

De regelingen voor het ‘invoeren’ van een hond zijn beslist niet standaard of algemeen. In sommige landen is het gewoon niet toegestaan om honden het land binnen te brengen. Daar zijn geen uitzonderingen op. In andere landen is het niet toegestaan om bepaalde gevaarlijke rassen in te voeren. Vaak is het ook verplicht om de hond een periode in quarantaine onder te brengen voordat deze het land feitelijk in mag. Het is in ieder geval van belang voor de hond maar ook de plaats van bestemming dat de hond gezond is en beschermd tegen ziektes en parasieten die in het land waar je het huisdier mee naar toe neemt, voorkomen.

Een bezoek aan een dierenarts is ook een must. Deze kan ervoor zorgen dat de hond de benodigde vaccinaties of andere geneesmiddelen krijgt en jij de papieren die nodig zijn om de hond in het land van bestemming toegelaten te worden. Let op dat een hond van minder dan 3 maanden vrijwel nergens welkom is. De vaccinatie tegen rabiës is dan namelijk nog niet werkzaam.

Kortom het meenemen van een hond naar het buitenland is beslist geen sinecure en vereist de nodige voorbereiding.

Is het verstandig om mijn hond te verdoven gedurende de periode van de reis?

Iedere hond is anders net als zijn eigenaar. De ene hond zal ook een lange vliegreis geduldig ondergaan terwijl een ander volkomen in paniek raakt als deze in de bench wordt gestopt. De eigenaar van een hond weet meestal wel hoe de hond waarschijnlijk zal gaan reageren. Is er een mogelijkheid om het eenvoudiger te maken voor de hond, bijvoorbeeld door deze te verdoven gedurende de reis?

Alle experts op het gebied van diergeneeskunde raden dit af. Roofdieren en dat is jouw hond immers, hoe aanhankelijk deze ook is, kunnen slecht tegen verdoving. Als jouw hond bij de dierenarts wellicht een keer een behandeling met verdoving heeft ondergaan, herinner jij je misschien nog hoe lang het duurde voor het dier de verdoving had afgeschud. Om een hond voldoende te verdoven, moet de hartslag en de bloeddruk omlaag worden gebracht naar een waarde die altijd gevaarlijk is. Het is derhalve niet aan te raden om zoiets te doen tenzij het strikt noodzakelijk is ten behoeve van de gezondheid van het dier. Het is beter om een poging te doen de bench zo comfortabel mogelijk te maken.

Honden doen erg veel met hun reuk. Het is derhalve geruststellend dat in de bench een kussen of een speeltje aanwezig is dat een vertrouwde geur heeft. Daardoor wordt het dier afgeleid. Tijdens een lange vlucht is het bijna onvermijdelijk dat de hond ook zal moeten plassen. Een absorberende deken zorgt er dan voor dat de bench comfortabel blijft. Ook is de aanwezigheid van water en voer een goede optie om de hond kalmer te houden tijdens de reis.

Wat kost het om een hond mee te nemen op reis?

Zoals hierboven beschreven staat zijn er drie plaatsen waar je hond in het vliegtuig kan worden geplaatst

 • Cabine
 • Algemene vrachtruimte
 • Speciale vrachtruimte

Cabine

Als jij je hond in de cabine mee mag nemen, zal de bench onder een stoel moeten worden geplaatst. Dat is alleen mogelijk bij een kleine bench en een kleine hond. Het is voor de luchtvaartmaatschappij ook de goedkoopste optie omdat er weinig extra gewicht vervoerd hoeft te worden en ook geen extra activiteiten plaats hoeven te worden verricht. Zorg echter wel dat op je ticket staat vermeld dat je een hond in de cabine meeneemt en doe dit niet op eigen initiatief omdat de hond dan beslist niet mee mag. Voor een hond in de cabine moet je rekenen op een toeslag van € 75 – € €100. Let op dat sommige luchtvaartmaatschappijen de bench als handbagage rekenen. Daarbij moet je derhalve rekening houden met eventuele andere handbagage.

Algemene vrachtruimte

Uiteraard wordt de hondenbench niet zomaar tussen de andere algemene bagage geplaatst. Zowel in een vrachtvliegtuig als vliegtuig voor personenvervoer krijgt de bench een speciale plaats zodat jouw hond relatief comfortabel kan reizen. Het tarief voor een hondenbench is echter meestal wel conform het tarief voor andere goederen. Het is gebaseerd op gewicht van de bench en de kilometers die worden gevlogen.

Speciale vrachtruimte

Als een vliegtuig een speciale vrachtruimte heeft voor bijzondere goederen is er ook in het algemeen een tarief voor een hondenbench. Dat varieert behoorlijk maar voor een gemiddelde hond moet je rekenen op een prijskaartje van € 250 – € 500. Begeleiding van je hond in de speciale vrachtruimte is als extra dienst bij een enkele maatschappij mogelijk. Hierbij is uiteraard het aantal dieren dat op de vlucht moet worden verzorgd van belang evenals de lengte van de reis. Hierover kan je het beste direct contact opnemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij.