Wanneer te stoppen met puppyvoeding geven

Goede voeding is een belangrijk onderdeel van de verzorging van puppy’s en volwassen honden. De meeste eigenaren weten dat puppy’s voer nodig hebben dat speciaal gemaakt is om de groei en ontwikkeling te bevorderen. Veel eigenaren hebben echter moeite om te bepalen wanneer de tijd rijp is om over te schakelen op voeding voor volwassen honden. Dit komt omdat er geen regel is die voor alle honden geldt. Verschillende honden groeien in een verschillend tempo. U en uw dierenarts kunnen inschatten wat het beste moment is om over te stappen op het dieet van uw puppy.
Wanneer te stoppen met puppyvoeding geven

Puppyvoeding geven

Puppy’s hebben meer calorieën nodig dan volwassen honden om hun groei, ontwikkeling en hoge energieniveau te ondersteunen. Jonge puppy’s hebben ongeveer twee keer zoveel calorieën nodig als volwassen honden van dezelfde grootte. Naarmate uw puppy volwassener wordt, begint zijn groei te vertragen en neemt zijn caloriebehoefte af. Als u puppyvoer blijft geven zodra uw hond stopt met groeien, zal dit resulteren in gewichtstoename. Overgewicht kan snel omslaan in zwaarlijvigheid, wat kan leiden tot een heleboel gezondheidsproblemen.

Wanneer overstappen op volwassen voer

Over het algemeen worden honden beschouwd als puppy’s tot ze ongeveer een jaar oud zijn. Verschillende rassen verouderen echter in een verschillend tempo. Veel honden van grote en reuzenrassen worden bijvoorbeeld beschouwd als puppy’s tot ze twee jaar of ouder zijn en zullen daarom ook na hun eerste levensjaar puppyvoer moeten blijven krijgen. Omgekeerd bereiken sommige kleine hondenrassen al op eenjarige leeftijd een volwassen grootte. Uw dierenarts is de beste bron van informatie als het gaat om de voeding van uw hond, dus vraag om advies voordat u de overstap maakt naar volwassen voer.

Bij het bepalen van het juiste moment om volwassen hondenvoer te geven, is het doel om over te schakelen op volwassen voer rond de tijd dat de puppy stopt met groeien, maar voordat hij overgewicht begint te krijgen. Houd het gewicht en de lengte van uw puppy in de gaten en kijk of de cijfers langzamer gaan stijgen. De meeste honden bereiken een plateau rond de leeftijd van één jaar, maar u kunt de groei al vanaf acht of negen maanden zien vertragen.

Het gewicht van uw hond beoordelen

Gewichtstoename is niet noodzakelijk een teken van groei. Als uw hond wel in gewicht toeneemt, maar niet groter of gespierder wordt, kan er sprake zijn van overgewicht. U kunt de lichaamsconditie van uw hond thuis in een paar stappen beoordelen:

  1. Ga met uw handen langs de ribbenkast van uw hond. U moet de ribben kunnen voelen die bedekt zijn met een dun laagje vet. Als u de ribben niet goed kunt voelen, kan uw hond overgewicht hebben.
  2. Bekijk uw hond van opzij. U moet in staat zijn om de opwaartse plooi van de buik te zien. Een hond met overgewicht zal weinig of geen buikplooi hebben.
  3. Bekijk uw hond van bovenaf. Er moet een versmalling in de taille zijn, net voorbij de ribbenkast. Een rechte of uitpuilende lijn van de ribbenkast naar de heupen duidt op een te zware hond.

Zeer prominente ribben en een zeer smalle taille kan betekenen dat uw hond ondergewicht heeft. Ga naar uw dierenarts voor een onderzoek om het zeker te weten.

Als uw hond minder dan een jaar oud is en lijkt aan te komen, kan het zijn dat u de portiegrootte of de frequentie van de maaltijden moet verminderen voordat u overschakelt op volwassen voer. Dierenartsen raden aan jonge pups drie keer per dag te voeren. De meeste puppy’s kunnen echter teruggaan naar maaltijden per dag als ze de volwassenheid naderen.

Hoe het dieet aan te passen

Elke verandering van dieet moet geleidelijk gebeuren om maag- en darmklachten te voorkomen. Dit proces kan een week of twee duren, afhankelijk van hoe je het doet.

Het kan wat tijd en onderzoek kosten om het juiste voer voor uw nu volwassen hond te kiezen. Misschien wilt u hetzelfde merk voer blijven gebruiken, maar overschakelen op een formule voor volwassenen. Natuurlijk kan uw dierenarts u helpen een geschikt dieet te vinden.

Als u eenmaal het voer voor volwassen honden hebt gekozen, bepaalt u de portie volwassen hondenvoer die u uiteindelijk zult moeten geven op basis van het huidige gewicht van uw hond. Voeg dan een klein percentage volwassen voer toe aan het puppyvoer, en verhoog dit bij elke maaltijd een beetje. Om het u gemakkelijk te maken, kunt u een schema opstellen zodat u niet hoeft te onthouden hoeveel u van elk moet voeren. Veel dierenartsen raden de “3 bij 3”-aanpak aan bij het overschakelen op een ander dieet:

  • Dagen 1-3: Geef 1/3 portie volwassen voer en 2/3 portie puppyvoer
  • Dagen 4-6: Geef 1/2 portie volwassen voer en 1/2 portie puppyvoer
  • Dagen 7-9: Geef 2/3 portie volwassen voer en 1/3 portie puppyvoer
  • Dag 10 en verder: Geef de volledige portie volwassen voer

Let tijdens de overschakeling op de eetlust en de stoelgang van uw hond. Vertraag de overgang als uw hond diarree heeft of moet overgeven. Als de darmstoornissen aanhouden, moet u misschien een andere voeding voor volwassenen kiezen en de overgang opnieuw beginnen. Neem contact op met uw dierenarts als uw hond langer dan een dag braakt of diarree heeft.

Houd het gewicht van uw hond de komende maanden in de gaten om er zeker van te zijn dat u de porties niet hoeft aan te passen. Zorg er ook voor dat u de jaarlijkse of tweejaarlijkse dierenartscontroles uitvoert, zoals aanbevolen door uw dierenarts.

Lees de volgende: De beste hondenvoer merken van 2021