Top 10 mooiste honden en hondenrassen ter wereld

Wat telt als mooi verschilt van persoon tot persoon, vooral als het gaat om honden. Sommige mensen geven de voorkeur aan kleine, langharige honden, terwijl anderen de voorkeur geven aan herders en honden zoals de Siberische Husky. In dit artikel nemen we een kijkje naar enkele van de rassen die over het algemeen als de mooiste worden beschouwd.

mooiste honden

Golden Retriever

Golden Retriever
De Golden Retriever is een van de meest populaire hondenrassen in de Verenigde Staten. Ze werden gefokt om vogels onbeschadigd op te halen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een zachte bek, wat in feite betekent dat de hond niet hard bijt. Ze hebben ook een instinctieve liefde voor water – een vereiste voor het werk waarvoor ze gefokt zijn.

Dit ras is het meest geschikt voor het leven in de voorsteden of op het platteland, omdat ze nogal wat beweging nodig hebben. Ze zijn vrij intelligent en trainen gemakkelijk, waardoor ze geschikte honden zijn voor mensen die voor het eerst een hond nemen. De typische Golden Retriever is kalm en wil graag behagen. Ze zullen vrijwel alles doen wat u zegt en reageren gemakkelijk op commando’s.

Deze honden zijn heel gezond en worden meestal 15 jaar oud. Ze zijn gevoelig voor bepaalde problemen, waaronder kanker en heupdysplasie. Maar over het algemeen zijn ze heel gezond.

Siberische Husky

Siberische Husky
Velen beschouwen Siberische Husky’s als een van de mooiste honden die er zijn. Hun heldere blauwe ogen en pluizige vacht zetten hen gemakkelijk bovenaan de meeste lijsten. Ze hebben een dubbele vacht met rechtopstaande oren en zeer kenmerkende aftekeningen.

Dit leidt er echter vaak toe dat veel mensen ze alleen om hun uiterlijk adopteren. We raden deze hond echter niet aan voor mensen die voor het eerst een hond nemen. Ze zijn zeer actief en hebben behoorlijk wat beweging nodig. Ze hebben ook de neiging om behoorlijk koppig te zijn. Ze zijn niet erg trainbaar, hoewel ze intelligent zijn. In plaats daarvan hebben ze de neiging om commando’s te negeren als ze worden gegeven en hun eigen ding te doen. Hun intelligentie kan hen ook in de problemen brengen. Ze komen er wel achter hoe ze kasten en zelfs deuren moeten openen. Ze zijn vaak intelligent precies wanneer u dat niet wilt.

Het zijn echter geweldige persoonlijkheidshonden. Veel mensen houden absoluut van hun persoonlijkheid, maar ze kunnen een beetje lastig zijn om voor te zorgen.

Labrador Retrievers

Labrador Retriever
Als de meest populaire hond in de Verenigde Staten, is de Labrador Retriever geliefd bij heel veel mensen. Het zijn niet bepaald exotisch uitziende honden, maar ze zijn zeer evenwichtig. Deze honden staan bekend als uitgaand en vriendelijk. Ze zijn vriendelijk tegen zowat iedereen en intelligent genoeg om te worden gebruikt in veel verschillende werkomgevingen.

Het is een evenwichtig ras dat een goede familiehond is. Ze gaan vaak goed om met kinderen en zelfs met andere dieren. Ze hebben geen ongelooflijk hoge prooidrift, waardoor ze geschikt zijn voor huizen met andere huisdieren, zoals katten. Omdat het werkhonden zijn, hebben ze wel behoorlijk wat beweging nodig. Ze doen het het beste in actieve gezinnen.

Dit ras leeft meestal meer dan 12 jaar, hoewel veel exemplaren langer leven. Ze beginnen meestal grijs te worden rond de snuit rond de leeftijd van 8. Ze zijn vatbaar voor een aantal gezondheidsproblemen, maar zijn over het algemeen vrij gezonde honden.

Duitse Herder

duitse herder
De Duitse Herders zijn een werkhondenras uit Duitsland. Hoewel deze hond erg op een wolf lijkt, is het eigenlijk een heel modern hondenras dat pas sinds 1899 bestaat. Zoals hun naam al doet vermoeden, werden ze oorspronkelijk gebruikt voor het hoeden van schapen. Tegenwoordig worden ze echter voor allerlei werkzaamheden gebruikt vanwege hun hoge intelligentie en trainbaarheid.

Het is een middelmatig actief ras dat wel enige dagelijkse beweging nodig heeft. Ze zijn echter niet zo energiek als sommige van de andere grote werkhonden. Ze zijn zeer goed trainbaar en hebben de neiging een hechte band met hun mensen op te bouwen. Als ze niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze overbeschermend en agressief zijn tegenover hun gezin. Ze zijn niet geneigd vriendelijk te zijn tegen iedereen, dus socialisatie is noodzakelijk.

Deze hond is over het algemeen gezond, hoewel sommige in de showstam rugproblemen beginnen te ontwikkelen. Dit is een beetje controversieel en heeft geleid tot een herschrijving van de rasstandaard om vreemde rugvormen te vermijden.

Samojeed

Samojeed
Deze witte, pluizige hond is absoluut schattig. Het zijn herdershonden die door het Samojedenvolk worden gebruikt om rendieren te hoeden. Ze zijn vriendelijk en houden van zowat iedereen, wat ze geschikte gezinshonden maakt. Ze zijn voortdurend waakzaam en zien er heel gelukkig uit. Sommige mensen beschrijven ze zelfs als lachend. Ze hebben wel de neiging om te blaffen, dus sommige mensen gebruiken ze als waakhonden. Ze zijn echter geen goede waakhonden vanwege hun vriendelijke aard.

Deze honden blijven speels gedurende een groot deel van hun leven en zijn vrij actief. Ze genieten van zowat elke activiteit waarbij ze rondrennen met hun gezin.

Ze zijn enigszins vatbaar voor specifieke ziekten. In hun bloedlijn komt bijvoorbeeld een zeldzame nieraandoening voor. Deze ziekte is het ernstigst bij reuen. Teefjes kunnen symptomen ontwikkelen, maar meestal treedt geen nierfalen op zoals bij reuen.

Australische Herder

australische herder
De Australian Herder is eigenlijk ontwikkeld in Californië – niet Australië. Deze herdershond werd oorspronkelijk gebruikt in het westen van de Verenigde Staten, maar is uitgegroeid tot een van de meest populaire gezelschapshonden.

Deze hond staat bekend als intelligent en actief. Ze hebben veel beweging nodig. Ze zijn niet geschikt voor gezinnen die niet actief zijn. We zouden ze niet aanraden voor nieuwe eigenaars, want ze vereisen nogal wat training en activiteit. Ze kunnen destructief worden als ze niet genoeg beweging of mentale stimulatie krijgen – plan om veel tijd met deze hond door te brengen.

Poedel

Poedel
Poedels zijn het stereotype van de mooie hond. Hun gekrulde vacht en unieke uiterlijk maken ze erg populair. Ze zijn echter een werkhond en vereisen nogal wat beweging. Ze kunnen zeer actief zijn en vereisen uren beweging per dag. Ze zijn dol op water, omdat ze gefokt zijn als waterhonden.

Het is een uiterst intelligent ras. Daardoor zijn ze gemakkelijk te trainen. Ze hebben echter ook een behoorlijke hoeveelheid mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Anders gaan ze zich vervelen en kunnen ze vaak een beetje destructief worden. Ze zijn een beetje gereserveerd tegenover vreemden en zijn niet zo vriendelijk als andere honden. Maar ze zijn meestal niet agressief.

De Standaardpoedel is heel goed met kinderen. Hun grote formaat voorkomt dat ze zich bezeren aan de mishandeling van jonge kinderen. Ze zijn echter heel zachtaardig en houden ervan om te ravotten. Het zijn geweldige gezinshonden, zolang de omgeving stabiel en ontspannen is. Dwerg- en speelgoedrassen hebben de neiging om sneller bang te worden van kinderen, wat angstagressie kan veroorzaken.

Saluki

saluki
De Saluki is een exotisch uitziende windhond die vroeger rond de vruchtbare halve maan werd gebruikt om op wild te jagen. Dit is een zeer oud ras, hoewel het waarschijnlijk in de loop der eeuwen is veranderd. Deze hond is een landras, wat betekent dat hij zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld, niet door selectief fokken.

Dit ras heeft veel van zijn oorspronkelijke jachthondkenmerken behouden. Hij is gereserveerd tegenover vreemden en zeer onafhankelijk. Hoewel hij van het gezelschap van mensen houdt, heeft hij geen mensen nodig zoals sommige andere rassen. Ze vinden het prima om alleen gelaten te worden, zolang aan hun behoeften wordt voldaan. Door hun intelligentie kunnen ze zich snel vervelen en hebben ze stimulatie nodig. Dit kan in de vorm van training, spelletjes of puzzelspeelgoed. Ze zijn kalm en rustig, waardoor ze goede appartementshonden zijn als dat nodig is.

Ierse Setter

Ierse Setter
De Ierse Setter komt in zeer rijke, mooie kleuren, dat is de reden waarom we besloten om het op te nemen in deze lijst. Hun matig lange vacht komt voor in kastanjebruin of rood. Hij moet wel regelmatig geborsteld worden om hem matvrij te houden. Hun vacht heeft veren langs de staart, borst en oren.

Deze honden schieten goed op met zowat iedereen. Ze kunnen goed opschieten met kleinere dieren, als ze er maar van jongs af aan mee in contact worden gebracht. Anders kunnen ze hen als prooidieren gaan zien. Deze hond is zeer aanhankelijk, zowel met zijn gezin als met vreemden. Het is een actief ras, dus ze moeten regelmatig worden uitgelaten. Ze zijn goed trainbaar, maar kunnen een selectief gehoor hebben als ze hun aandacht ergens anders op richten – zoals een wild dier of een andere hond.

Weimaraner

Weimaraner
Dit grote ras werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de jacht. In het begin werden ze gebruikt voor groot wild, maar ze zijn ook ingezet voor kleinere dieren zoals konijnen en vossen.

Deze honden zien er uiterst atletisch uit en zijn er in zowel lang- als kortharige variëteiten. Hun zachte, grijze vacht geeft hen een uniek, prachtig uiterlijk. Af en toe, wordt hun staart gecoupeerd tot ongeveer 6 centimeter. Hoewel dit noodzakelijk was voor jachthonden om verwondingen te voorkomen, is het niet nodig voor gezelschapsdieren en is het in veel landen illegaal.

Deze hond is zeer energiek. Ze hebben een hoge prooidrift, waardoor ze ongeschikt zijn voor tehuizen met kleinere dieren. Sommige kunnen worden gesocialiseerd om katten te accepteren, maar er zijn veel meldingen van Weimaraners die katten doden die ze al jaren kennen. Ze zullen waarschijnlijk achter zowat alles aanzitten. Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig en spelen graag spelletjes. Daarom doen ze het het best in een actief gezin.