Hondenverzorging basis

hondenverzorging
Hondenverzorging is een van de basisbehoeften van uw hond en een belangrijk onderdeel van hondenbezit. Net als mensen hebben honden lichamelijk onderhoud nodig om er op hun best uit te zien en zich goed te voelen. Gelukkig hoeven honden niet zo vaak in bad als mensen, maar u moet wel weten hoeveel verzorging uw hond nodig heeft en dit volgens een schema doen. Over het algemeen hangt de behoefte aan verzorging van een hond af van het ras, het haartype, de levensstijl en de gezondheid. Als uw hond een huid-, oor- of nagelaandoening heeft, volg dan de instructies van uw dierenarts met betrekking tot de verzorging van uw hond. Het is ook belangrijk om de juiste verzorgingsmiddelen te gebruiken.

Haar borstelen

Moeder en dochter borstelen hond in tuin, glimlachend
De meeste honden vinden het prettig om zachtjes geborsteld te worden – regelmatig borstelen versterkt uw band met uw hond en helpt hem een gezonde en schone vacht te houden. De borstelbehoefte van uw hond is afhankelijk van zijn haartype. Kies de juiste borstel en volg deze richtlijnen:

  • Langharige honden, zoals een Maltezer, moeten meestal dagelijks geborsteld of gekamd worden om klitten en klitten te voorkomen.
  • Middellangharige honden kunnen gevoelig zijn voor klitten en moeten ten minste wekelijks geborsteld worden.
  • Kortharige honden kunnen meestal een paar weken zonder borstelen, tenzij ze vuil worden of veel verharen.

Ongeacht het haartype, kunt u uw hond dagelijks borstelen – vooral als hij het leuk vindt. Regelmatig borstelen houdt de vacht glanzend en gezond. Vaker borstelen tijdens de verharingsperiode kan helpen om ophoping van haar te voorkomen. Overweeg producten zoals de FURminator deShedding Tool of de Bamboo Shedding Blade.

Nagels knippen

Hondentrainer met hond die poot schudt
Zowel honden als baasjes hebben vaak een hekel aan nagels trimmen. De meeste honden hebben liever niet dat er aan hun poten wordt gezeten en weten hoeveel pijn het doet als de nagels te kort worden geknipt. Hondeneigenaren voelen zich vaak ongemakkelijk bij het knippen uit angst hun hond pijn te doen.

Honden ontwikkelen een afkeer van het knippen van nagels zodra ze er pijn van ondervinden. De beste manier om dit te voorkomen is door te leren hoe de nagels op de juiste manier geknipt moeten worden en door voorzichtig te zijn. Idealiter zou een dierenarts of trimsalon u moeten leren hoe u de nagels van uw hond moet knippen. De meeste honden hebben maandelijks een nagelknipbeurt nodig, maar uw hond kan meer of minder nagels nodig hebben, afhankelijk van de groeisnelheid en activiteit.

Een alternatief voor het knippen van de nagels is het gebruik van een rotatiegereedschap om de nagels af te vijlen. Overweeg de Peticure Grooming Tool voor deze taak.

Wassen

Hond in een badkuip
Badtijd is voor de meeste honden en baasjes geen pretje. Het kan een beeld oproepen van een natte hond die uit bad rent en het hele huis onder druppelt. Baden hoeft niet zo te zijn als u uw hond traint om eraan te wennen. Hij zal het bad misschien niet leuk vinden, maar het zal gemakkelijker te hanteren zijn. Leer hoe u uw hond op de juiste manier in bad doet en maak de ervaring zo positief mogelijk voor u en uw hond.

De meeste honden hoeven alleen in bad als ze vies of vet zijn, maar veel mensen doen hun hond graag maandelijks in bad om de “hondengeur” te verminderen. Gebruik altijd een zachte shampoo die bedoeld is voor honden. Afhankelijk van de conditie van de huid en vacht van uw hond, kan uw dierenarts een specifieke shampoo aanbevelen. Volg in dat geval de instructies van uw dierenarts over het baden.

Oorverzorging

Hond en eigenaar
De oren van uw hond kunnen een toevluchtsoord zijn voor bacteriën en gist. Sommige honden kunnen hun hele leven zonder oorproblemen leven, en de enige routinematige oorreiniging die nodig is, is een kort doekje na het baden. Andere honden hebben een chronische ooraandoening en moeten meerdere keren per dag worden schoongemaakt en behandeld.

Oorproblemen zijn vaak terug te voeren op erfelijkheid. Honden met flaporen of haar in de gehoorgang hebben vaak aanleg voor oorproblemen omdat het oor gewoon niet zoveel lucht krijgt. Veel chronische oorproblemen zijn een teken van allergie. Als uw hond last heeft van overmatig vuil of een vieze geur in zijn oren, zal uw dierenarts waarschijnlijk speciale oorreinigers en medicijnen voorschrijven.

Kapsels

Een hond die geknipt wordt
Honden met continu groeiend haar, zoals de poedel of Shih Tzu, moeten meestal om de vier tot zes weken geknipt worden, afhankelijk van het ras van de hond en de stijl van het knippen. Deze taak wordt vaak het best overgelaten aan professionele trimmers, hoewel veel hondeneigenaren een aantal basis onderhoudskapsels kunnen leren. Als u geïnteresseerd bent in het leren van professionele hond grooming vaardigheden, overweeg dan het nemen van een paar lessen.