Vlooien op honden en hun levenscyclus

Als u iets over honden weet, dan weet u waarschijnlijk wat vlooien zijn. U weet zeker dat u geen vlooien in uw huis, op uzelf of op uw hond wilt zien. Deze parasieten zijn echter meer dan alleen een plaag.
Vlo, Kat of Hond (Ctenocephalides sp) 10X bij 35mm. Ectoparasiet, vleugelloos insect, zijdelings afgeplat. Siphonaptera

Vlooien vormen een aanzienlijk gezondheidsrisico voor honden en andere dieren, waaronder mensen. Deze kleine uitwendige parasieten voeden zich met het bloed van dieren, en hun beten kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.

Als hondeneigenaar moet u een aantal basisprincipes weten over de risico’s, preventie en behandeling van vlooien. Met de juiste kennis kunt u helpen uw hond en uw huis te beschermen tegen vlooien.

Over de vlooi

De vlooi is een klein vleugelloos insect met een hard en zijdelings plat lichaam dat ontworpen is om gemakkelijk door het haar van huisdieren te navigeren. De vlo heeft poten waarmee hij over grote afstanden kan springen en monddelen waarmee hij bloed kan zuigen. Deze parasiet voedt zich met het bloed van een gastheer, meestal een zoogdier.

Er zijn verschillende soorten vlooien, maar de vlo die het vaakst voorkomt bij honden, katten en andere huisdieren is de kattenvlo, ook bekend als Ctenocephalides felis. Hoewel dit type vlo mensen kan en zal bijten, is de mens geen ideale gastheer. Deze vlo geeft de voorkeur aan katten, honden, konijnen, knaagdieren en soortgelijke kleinere zoogdieren.

De levenscyclus van vlooien

De levenscyclus van vlooien bestaat uit vier stadia.

  • Ei: Een volwassen vrouwtjesvlo kan tot ongeveer 50 eitjes per dag leggen (20-30 is vrij gebruikelijk). De eitjes worden op de gastheer gelegd, maar vallen snel van die gastheer af in de omgeving. Ze komen terecht op beddengoed van huisdieren, tapijt, houten vloeren, bekleding, enz. Binnen een huis komen de eitjes meestal binnen twee tot drie dagen uit.
  • Larve: Als de eitjes uitkomen, komen de larven tevoorschijn. Deze kleine wormachtige wezentjes voeden zich voornamelijk met uitwerpselen van vlooien in de omgeving (dit is in wezen opgedroogd bloed) en niet uitgekomen eitjes. De larve doorloopt drie groeistadia voordat ze een cocon spint en in het popstadium komt. Het larvenstadium duurt meestal 5 tot 15 dagen onder de omstandigheden die in de meeste huizen heersen.
  • Pop: In zijn cocon begint de pop aan zijn transformatie tot volwassen vlo. De cocons zijn bijna onverwoestbaar en trekken vuil en afval aan dat hen camoufleert. De poppen kunnen maandenlang in de omgeving blijven sluimeren. Vlooien in het popstadium komen meestal pas tevoorschijn als ze een gastheer waarnemen. Dit kunnen ze doen door factoren als warmte en druk aan te voelen.
  • Volwassen vlo: De pas uitgekomen vlo springt op de gastheer en begint zo snel mogelijk met de bloedmaaltijd. Een vrouwtjesvlo begint meestal binnen twee dagen na haar eerste bloedmaaltijd eitjes te leggen. Ze poept bloed uit haar gastheer dat samen met de eitjes van de gastheer valt, waardoor de levenscyclus opnieuw begint. Volwassen vlooien leven meestal een week of twee op huisdieren, maar kunnen onder ideale, kunstmatige omstandigheden veel langer overleven.

Nu u de levenscyclus van een vlo kent, kunt u begrijpen waarom sommige honden een vlooienplaag oplopen kort nadat ze naar een nieuw huis zijn verhuisd of een nieuwe plek hebben bezocht waar een paar maanden geen huisdieren zijn geweest. De poppen komen tevoorschijn zodra ze een gastheer vinden. Een hond kan plotseling honderden vlooien hebben die uit het niets lijken te komen! Binnen een paar dagen planten de vlooien zich als een gek voort en kan de plaag uit de hand lijken te lopen.

De gevaren van vlooien bij honden

Naast het overduidelijke feit dat een vlooienplaag walgelijk is, brengen vlooien ook gezondheidsrisico’s met zich mee voor u en uw huisdieren.

  • Allergische vlooiendermatitis: Jeuk door vlooien wordt veroorzaakt door een plaatselijke allergische reactie op vlooienspeeksel. Sommige dieren zijn gevoeliger dan andere, dus vlooienbeten kunnen bij sommige huisdieren leiden tot ernstige jeuk, irritatie, krabben, huidbeschadiging en ernstige huidinfecties. Andere huisdieren lijken helemaal niet te reageren op de vlooien omdat zij niet dezelfde allergische reactie vertonen.
  • Bloedarmoede: Als genoeg vlooien de gastheer teisteren, kan het gastdier genoeg bloed verliezen om bloedarmoede te krijgen. Vooral kleine puppy’s en zwakke of zieke honden lopen risico’s.1 Als ze niet snel genoeg worden ontdekt, kan een hond sterven of medische complicaties krijgen als gevolg van bloedarmoede.
  • Lintworminfectie (Dipylidium caninum): Dit type lintworm kan worden opgelopen na het per ongeluk binnenkrijgen van een besmette vlo (bijvoorbeeld tijdens het zelf verzorgen).1 Vlooienlarven nemen vaak de microscopisch kleine lintwormeitjes op, waardoor volwassen vlooien drager zijn.
  • Vlooien spelen een rol bij de verspreiding van tyfus, pest en bartonellose.

De beste manier om uw hond te beschermen tegen vlooien is om te voorkomen dat er een vlooienplaag ontstaat.´╗┐ Het is belangrijk om uw hond regelmatig op vlooien te controleren en het hele jaar door vlooienpreventie aan uw hond te geven. Voorkom dat vlooien uw leven en het leven van uw huisdieren en uw gezin verstoren.