Hoe geef je een vlooienbad aan je hond

Als u vlooien op uw hond aantreft, is het eerste wat u waarschijnlijk wilt doen, er vanaf komen. Als uw hond een effectief vlooienbestrijdingsmiddel gebruikt, dan heeft u dit probleem misschien nooit. Maar als u merkt dat uw hond een vlooienplaag heeft, kunt u het probleem aanpakken met een vlooienbad.

Man die zijn hond een bad geeft

Houd er rekening mee dat een vlooienbad de vlooien van uw hond verwijdert, maar niet voorkomt dat vlooien terugkeren naar uw hond. Het blijft noodzakelijk om uw hond regelmatig te behandelen met een effectief middel tegen vlooien.

Heeft uw hond een vlooienbad nodig?

Als u één of twee vlooien ziet en uw hond is aan de vlooienbestrijding, dan is een vlooienbad misschien niet echt nodig. Als u denkt dat uw hond een vlooienprobleem heeft, controleer dan of er vlooien op uw hond en op de bodembedekking van uw hond te zien zijn. Dit geeft u een beter idee van hoe erg de besmetting is.

Naast echte vlooien, zult u ook zoeken naar zwarte vlekken die vlooienpoep worden genoemd. Dit is opgedroogd bloed van de uitwerpselen van vlooien. Als u niet zeker weet of het vlooienvuil is of niet, leg de vlekjes dan op een vochtig papieren handdoekje. U zou roestkleurige plekken moeten zien waar de vlekken op het papieren handdoekje nat zijn geworden. Dit is verteerd bloed dat door de vlooien is achtergelaten.

Om vlooien en vlooienvuil op de vacht van uw hond te zoeken, gebruikt u een vlooienkam of deelt u delen van de vacht om de huid van uw hond te bekijken. Concentreer u op de onderrug en de basis van de staart, omdat vlooien zich hier vaak bevinden. Als u vlooien of vlooienvuil ziet, dan kan een vlooienbad helpen om ze van uw hond te verwijderen.

Wanneer moet u de dierenarts bellen?

Als u weinig of geen vlooien ziet, maar uw hond jeuk heeft, dan kan er sprake zijn van een huidaandoening die niets met de huid te maken heeft en die de aandacht van een dierenarts vereist. Of, als u merkt dat de huid van uw hond rood, geïrriteerd of erg schilferig is, dan heeft u advies van een dierenarts nodig. Ga niet over tot een vlooienbad als de huid van uw hond abnormaal is, zelfs niet als u vlooien ziet. De chemicaliën in vlooienshampoo kunnen verdere irritatie veroorzaken.

Wat u moet doen voordat u uw hond een vlooienbad geeft

Voordat u uw hond een vlooienbad geeft, moet u een aantal dingen verzamelen.

 • Waterbron (kraan in bad/wastafel of een tuinslang als u buiten bent)
 • Kuip of bak (tenzij u buiten een bad neemt)
 • Handdoeken
 • Leiband/halsband of een slipriem
 • Vlooienshampoo
 • Oog glijmiddel
 • Handschoenen, indien gewenst

Zoals bij elk hondenbad hebt u een plaats met water nodig om uw hond te baden, samen met voldoende handdoeken, afhankelijk van de grootte van uw hond.

Zoek een vlooienshampoo die geschikt is voor uw hond. Bij twijfel kunt u uw dierenarts om advies vragen. Lees de fles en controleer of de shampoo geschikt is voor honden. Als u een puppy hebt, controleer dan of er geen minimumleeftijd wordt aanbevolen. Als uw hond allergieën heeft, controleer dan de ingrediënten om er zeker van te zijn dat er geen allergenen in de shampoo zitten. Zoek naar onbevooroordeelde beoordelingen over vlooienshampoos om te zien hoe goed ze werkten voor anderen. Lees voor gebruik van de shampoo het etiket en volg de instructies voor de juiste dosering en gebruik.

Zorg ervoor dat u een basis oogzalf of minerale olie in de ogen van uw hond doet. Dit zal helpen de ogen te beschermen tegen de chemicaliën in de shampoo. Oogbescherming is belangrijk voor alle baden, maar het is essentieel tijdens een vlooienbad omdat vlooienshampoo harder is dan gewone hondenshampoo.

Gebruik handschoenen om uw handen te beschermen tegen chemicaliën die uitdroging of irritatie kunnen veroorzaken.

Hoe geeft u uw hond een vlooienbad

Het is relatief eenvoudig om uw hond een vlooienbad te geven. In feite, het is veel als het geven van uw hond een gewone bad.

 1. Als u een teiltje of bak gebruikt, plaats uw hond er dan in. Het is meestal handig om uw hond ergens aan vast te maken zodat hij niet weg kan rennen.
 2. Leg binnen een handdoek op de rand van het bad of de bak om het water op te zuigen.
 3. Breng een dunne strook oogzalf of een paar druppels minerale olie aan op beide ogen van uw hond.
 4. Gebruik warm tot lauw water om de vacht van uw hond voorzichtig en grondig te doordrenken. Zorg ervoor dat het water niet heet is of te warm aanvoelt. Heet water kan uw hond verbranden. Bovendien raken honden snel oververhit, dus heet of erg warm water kan warmte-uitputting veroorzaken.
 5. Breng de aanbevolen hoeveelheid shampoo aan op de vacht van uw hond en masseer het in de huid van uw hond, zodat er een schuim ontstaat.
 6. Volg de aanwijzingen op de fles. Veel vlooienshampoos raden aan de shampoo gedurende een bepaalde tijd op de vacht van de hond te laten zitten.
 7. Spoel de vacht van uw hond grondig uit met lauw water.
 8. Laat uw hond het overtollige water uit zijn vacht schudden. Droog uw hond goed af met handdoeken.
 9. Geef uw hond een traktatie!

Vergeet niet dat een vlooienbad de vlooien en het vlooienvuil uit uw hond verwijdert, maar niet uit de omgeving. Was al het beddengoed van uw huisdier en stofzuig uw huis grondig. Zorg ervoor dat u een effectieve vorm van vlooienbestrijding gebruikt om herbesmetting te voorkomen. Overleg met uw dierenarts wat de beste opties zijn voor uw hond.