Hoe kom ik van vlooien af

Zonder de juiste preventie en behandeling kunnen en zullen vlooien uw huisdieren en uw huis teisteren. Ontdek hoe u van vlooien af kunt komen om uw huisdieren comfortabel en veilig te houden. Nog beter, leer hoe u vlooien in de eerste plaats kunt voorkomen.
Hoe kom ik van vlooien af

De levenscyclus van vlooien

Vlooien zijn in staat om huizen en huisdieren gemakkelijk te besmetten door hun snelle voortplantingssnelheid en slim geëvolueerde levenscyclus. De levenscyclus van vlooien bestaat uit vier stadia: Volwassen, Ei, Larve, en Pupa.

Volwassen vlooien leven op hun gastheer en voeden zich met diens bloed. Ze hebben een plat lichaam en sterke achterpoten om te springen. Vlooien poepen hun bloedmaaltijd uit, waarbij kleine zwarte deeltjes van verteerd bloed op de gastheer achterblijven totdat ze eraf vallen en in de omgeving achterblijven. Volwassen vlooien leven ongeveer vier tot zes weken. Vrouwtjes beginnen een dag of twee na het voeden eitjes te leggen en kunnen tussen de 20-40 eitjes per dag leggen. Volwassen vlooien maken slechts ongeveer 5% uit van de totale vlooienpopulatie.

De eitjes worden op de gastheer gelegd en vallen eraf, waarna ze terechtkomen in tapijten, bekleding, vloerplanken, enz. Ze komen ongeveer twee dagen later uit. De eieren vertegenwoordigen ongeveer de helft van de vlooienpopulatie die in de omgeving aanwezig is.

De wormachtige larven komen uit de pas uitgekomen eitjes en voeden zich met de uitwerpselen van vlooien in de omgeving. In vijf tot 15 dagen vervellen de larven drie keer voordat ze cocons spinnen om het popstadium te bereiken. Larven maken ongeveer 35% van de vlooienpopulatie uit.

In de cocon beginnen de poppen zich om te vormen tot vlooien. De volwassen vlo kan al na enkele dagen tevoorschijn komen. Ze kunnen echter vele maanden slapend blijven in afwachting van een gastheer. De ingekapselde vlo voelt beweging, warmte en kooldioxide en zal pas tevoorschijn komen als een gastheer wordt ontdekt. Dit verklaart waarom het kan gebeuren dat je geen vlooien ziet, maar plotseling massa’s vlooien. De poppen maken ongeveer 10% uit van de vlooienpopulatie.

Meest effectieve vlooienbestrijdingsmethoden

Het kan overweldigend voelen om een vlooienplaag in uw huis te hebben. Gelukkig zijn er manieren om vlooien in uw huis en op uw huisdieren te bestrijden. Het kost alleen wat tijd en moeite.

Het belangrijkste is dat u ervoor zorgt dat alle huisdieren in uw huis worden behandeld met een effectieve vlooienbehandeling. Uw dierenarts is de beste bron van deze informatie. Vlooienbestrijding voor huisdieren is er meestal in orale of topische vorm. Informeer uzelf over de vele vlooienpreventiemiddelen die er op de markt zijn. Praat vervolgens met uw dierenarts over de beste opties voor u en uw huisdier.

Vlooienbaden zijn tijdelijke oplossingen en dienen niet gebruikt te worden in plaats van de juiste vlooienbestrijdingsproducten. Hoewel een vlooienbad de vlooien op uw huisdier zal doden, zal het niet voorkomen dat de vlooien snel terugkeren. Bovendien kunnen de chemicaliën in vlooienbaden schadelijk zijn voor huisdieren.

Om een vlooienplaag te beëindigen, moet u uw huisdieren gedurende ten minste drie maanden achter elkaar een effectieve vlooienbestrijding geven. Voor het beste resultaat moet u uw huisdier het hele jaar door een vlooienbestrijdingsmiddel geven.

Nadat u uw huisdier met een effectief vlooienbestrijdingsmiddel heeft behandeld, is het volgende wat u moet doen uw huis grondig schoonmaken. Drie van de vier stadia in de levenscyclus van de vlo worden doorgebracht op de gastheer. Vlooieneitjes, larven en poppen bevinden zich in uw tapijten, hardhouten vloeren, bekleding en beddengoed van uw huisdieren. Om vlooienplagen (en vooral herinfecties) te voorkomen, is het belangrijk om de omgeving te behandelen tegen vlooien. Dit begint met schoonmaken.

Stofzuig de tapijten en vloeren grondig en leeg onmiddellijk de stofbak, of gooi de zak weg, buiten uw huis. Gebruik hulpstukken om alle hoekjes en gaatjes in uw huis te stofzuigen, ook achter meubels, vloerplanken, bekleding en alle moeilijk bereikbare plaatsen. Voor een beter resultaat kunt u proberen boorzuur op vloeren, tapijten en bekleding te sprenkelen. Laat het een uur of langer inwerken en stofzuig dan grondig. Boorzuur verwijdert het vocht van vlooieneitjes, larven en poppen, waardoor het gemakkelijker wordt om ze op te zuigen.

Was zoveel mogelijk spullen in de wasmachine in heet water, indien mogelijk met bleekmiddel. Dit geldt ook voor al het beddengoed en alle andere wasbare materialen. Herhaal het stofzuigen en wassen om de paar dagen vanaf het moment dat je je huisdieren hebt behandeld. Eens je resultaten ziet, kan je het stofzuigen en wassen verminderen tot ongeveer elke week.

Als u het gevoel heeft dat u een zetje nodig heeft om de vlooien uit te roeien, kunt u proberen uw huis te behandelen met een product dat ontworpen is om vlooien te doden. Zorg ervoor dat het product veilig is voor uw huisdier en bewezen effectief.

Vlooienbommen en huishoudsprays zijn meestal niet nodig, hoewel sommige mensen deze liever gebruiken voor grote plagen. Vergeet niet dat de gastheer – uw huisdier – ervoor zorgt dat de vlooien hun levenscyclus kunnen voortzetten. Het behandelen van uw huisdier met een effectieve vlooienpreventie is de belangrijkste maatregel.

Sommige mensen kiezen ervoor om ook de buitenkant van hun huis en tuin tegen vlooien te behandelen. Denk eraan dat u producten gebruikt die veilig zijn voor huisdieren. Vanwege de levenscyclus van vlooien moet de buitenkant gedurende vier weken eenmaal per week worden behandeld en daarna maandelijks voor onderhoud. Houd er rekening mee dat u en uw huisdier af en toe nog een vlo kunnen oplopen.

Diatomeeënaarde om vlooien te doden

Diatomeeënaarde is een fijn, zacht poeder gemaakt van de overblijfselen van diatomeeën, een soort oude algen. Diatomeeënaarde deeltjes hebben microscopisch kleine kartelrandjes die gemaakt zijn van silica. Deze scherpe randjes beschadigen het exoskelet van veel insecten, waaronder vlooien.

Zorg ervoor dat u diatomeeënaarde van levensmiddelenkwaliteit koopt voor gebruik in en rond uw huis. Bij het gebruik van diatomeeënaarde kunt u het beste handschoenen en een gezichtsmasker dragen, omdat de minuscule deeltjes de luchtwegen en slijmvliezen kunnen irriteren en uitdrogen. In kleine hoeveelheden is dit niet schadelijk voor mensen of huisdieren, zeker niet als het stof eenmaal is neergedaald.

Merk op dat diatomeeënaarde niet werkzaam is als het nat is. Hierdoor is het minder effectief in vochtige omgevingen.

Zwarte pepervlekken bij huisdieren

Heb je ooit kleine zwarte vlekjes opgemerkt op de vacht van je huisdier die lijken op zwarte peper? Vlooienvuil is het uitwerpselenmateriaal van vlooien en bestaat voornamelijk uit opgedroogd dierlijk bloed. Bij nader onderzoek ziet vlooienpoep er rood-zwart uit. Om te bevestigen dat het echt vlooienpoep is, kunt u het vuil op een wit papieren handdoekje leggen en het een beetje nat maken. U zult zien dat het rood-bruin uitloopt.

Vlooienvuil kan worden verwijderd met een vlooienkam of door uw huisdier een bad te geven. Het vlooienvuil zal echter weer terugkomen totdat u uw huis vlooienvrij heeft gemaakt.

Waarom heeft mijn huisdier vlooien als ik regelmatig vlooienbestrijdingsmiddelen gebruik?

De enige manier om een vlooienprobleem echt uit te roeien is om uw huisdier te laten behandelen met een effectief vlooienbestrijdingsmiddel. Door uw huis schoon te maken en te behandelen kunt u het aantal vlooien tot een minimum beperken en grote infecties voorkomen, maar alleen daarmee kunt u uw huisdier niet van vlooien verlossen.

Vlooienpreventie voor huisdieren is er in vele vormen, de een beter dan de ander. Sommige producten werken goed samen, terwijl andere elkaar juist tegenwerken en niet tegelijk gebruikt moeten worden. Sommige middelen zijn alleen op recept verkrijgbaar, terwijl andere vrij verkrijgbaar zijn.

Vele jaren geleden waren vlooienshampoos, -dips en -sprays de standaardbehandeling tegen vlooien. Nu zijn de meest effectieve producten verkrijgbaar in de vorm van een pil, een topische “spot-on” toepassing, of een halsband. Oudere producten zijn minder effectief dan de nieuwere behandelingsmogelijkheden. Dit komt door de snelle levenscyclus van de vlo, waardoor ze in de loop der tijd immuniteit konden ontwikkelen voor de minder effectieve producten.

In plaats van te vertrouwen op goedkope producten of onnodige vlooienbaden, moet u een bewezen effectief product kiezen op basis van de aanbevelingen van uw dierenarts. Gebruik het regelmatig, zoals aanbevolen, zonder mankeren. Het duurt meestal ten minste drie maanden van religieus toegepaste effectieve vlooienbestrijding om een vlooienprobleem uit te roeien. Combineer dit met het grondig schoonmaken en stofzuigen van uw huis. Behandel, indien nodig of gewenst, uw huis en tuin met een vlooienbestrijdingsmiddel dat veilig is voor uw huisdier.

Controleer uw huisdieren dagelijks op sporen van vlooien. De beste manier om vlooien op te sporen is met behulp van een vlooienkam. De tanden van deze kleine kammen staan heel dicht op elkaar en zijn zo ontworpen dat ze door het haar gaan en alles op de vacht oppikken. Gebruik de kam over het hele lichaam van uw huisdier, maar let vooral op de onderrug rond de staart, omdat dit een veel voorkomende “vlooienzone” is. Uw vlooienbestrijding is niet effectief als u binnen de eerste week na het gebruik van vlooienbestrijding voor huisdieren nog steeds vlooien en vlooienvuil ziet. Vraag uw dierenarts om een alternatief product.

Jeuk, krabben en haaruitval

Vlooien kunnen bij huisdieren hevige jeuk veroorzaken, wat vooral voorkomt bij huisdieren die allergisch zijn voor vlooienbeten. Jeukende huisdieren krabben en bijten aan hun huid, wat leidt tot verdere irritatie en haaruitval. Huisdieren lopen het risico om secundaire huidinfecties op te lopen die medische ingrepen vereisen.

Ga er niet van uit dat vlooien de hoofdoorzaak zijn van de huidproblemen van uw huisdier. Uw huisdier kan een huidaandoening hebben die door vlooien verergerd wordt. Het kan ook zijn dat uw huisdier vlooivrij is en een huidaandoening heeft die niets met vlooien te maken heeft. Raadpleeg altijd uw dierenarts als u aanhoudende huidproblemen bij uw huisdier opmerkt.