Diatomeeënaarde voor vlooienbestrijding

Vlooien zijn niet alleen een probleem voor u en uw huisdieren. Vlooienbeten kunnen leiden tot huidproblemen en andere gezondheidsproblemen bij huisdieren en mensen. Als u eenmaal te maken heeft met een vlooienplaag, is het moeilijk om het ongedierte uit uw huis te verwijderen. Dit komt vooral door de levenscyclus van de vlo. Vlooien kunnen in het popstadium blijven sluimeren en zijn resistent tegen vlooienbestrijdingsmethoden totdat ze uitgroeien tot volwassen vlooien.
Hond aangelijnd op stoep krabt zichzelf en hijgt
Vlooienbestrijdingsproducten voor honden en katten kunnen helpen vlooien van uw huisdieren weg te houden en de vlooienpopulatie in de omgeving te verminderen. Een grote plaag vereist echter meer aandacht om vlooien, larven en poppen uit uw huis te verwijderen. Veel mensen maken gebruik van diatomeeënaarde om vlooien uit hun huis te verwijderen.

Er zijn veel milieuvriendelijke vlooienbestrijdingsmiddelen op de markt, de een effectiever dan de ander. Sommige van deze zijn agressieve chemicaliën die met voorzichtigheid moeten worden gebruikt. Gelukkig is diatomeeënaarde een natuurlijke stof die kan helpen de vlooien in uw huis te verminderen.

Wat is diatomeeënaarde?

Diatomeeënaarde is een stof in poedervorm gemaakt van een zacht sedimentgesteente dat van nature in het milieu voorkomt. Dit gesteente wordt in de loop der tijd gevormd door de gefossiliseerde resten van eencellige organismen, diatomeeën genaamd, die van nature kiezelzuur bevatten. Dode kiezelwieren vergaan en fossiliseren in de loop van de tijd, waardoor sedimentgesteenten in watermassa’s worden afgezet. Deze afzettingen kunnen worden gedolven en gemakkelijk tot een fijn poeder worden verwerkt.

Diatomeeënaarde bestaat uit kiezelzuur en sporen van andere natuurlijke mineralen. Elk deeltje heeft microscopisch kleine kartelrandjes die op bepaalde oppervlakken irritatie kunnen veroorzaken. Het heeft ook een natuurlijk uitdrogend effect. Onder een krachtige microscoop zien de deeltjes diatomeeënaarde eruit als glasscherven.
Diatomeeënaarde

Hoe werkt diatomeeënaarde tegen vlooien

Vlooien en sommige andere insecten hebben een exoskelet, dat zijn harde buitenlichamen of schalen. Wanneer deze insecten in aanraking komen met diatomeeënaarde, beschadigen de kleine schurende deeltjes hun exoskelet en klampen zich vast aan hun lichaam, waardoor het vocht uit hun lichaam wordt geabsorbeerd totdat ze uitdrogen en omkomen.

Volwassen vlooien kunnen al binnen vier uur na contact met diatomeeënaarde beginnen te sterven. De deeltjes kunnen ook sommige vlooienlarven doden, maar het is niet effectief tegen vlooieneitjes of -poppen.

Waarschuwing

Er zijn twee hoofdsoorten diatomeeënaarde te koop: Food Grade en Filter Grade. Zorg ervoor dat u de voedselkwaliteit koopt, want de filterkwaliteit is niet veilig voor gebruik in uw huis.

Hoe gebruikt u diatomeeënaarde om vlooien te bestrijden

Diatomeeënaarde is gemakkelijk te gebruiken en niet giftig voor huisdieren en mensen. Het doel van het gebruik van diatomeeënaarde voor vlooienbestrijding is om het aantal vlooien in de omgeving van uw huisdier te minimaliseren. Het poeder mag niet rechtstreeks op huisdieren worden aangebracht, tenzij uw dierenarts u hiertoe specifiek opdracht heeft gegeven. Hoewel het niet giftig is, kan het uitdroging en irritatie veroorzaken. Om vlooien bij huisdieren weg te houden, dient u een effectief vlooienbestrijdingsproduct te gebruiken dat speciaal voor het soort huisdier is ontwikkeld.

  1. Verkrijg diatomeeënaarde van levensmiddelenkwaliteit (liever dan filteraarde, die gevaarlijk kan zijn).
  2. Draag handschoenen en een gezichtsmasker om uzelf te beschermen tegen de uitdrogende effecten van diatomeeënaarde.
  3. Strooi een ruime hoeveelheid diatomeeënaarde in uw hele huis, inclusief op tapijten, vloerkleden, hardhouten vloeren, rond plinten en op bekleding.
  4. Diatomeeënaarde kan ook buitenshuis worden gebruikt, maar dan moet u veel meer gebruiken. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het effect niet lang aanhouden.
  5. Laat de diatomeeënaarde ongeveer drie dagen zitten.
  6. Stofzuig alle plekken grondig en leeg vervolgens de stofzuigerbus of -zak.
  7. Herhaal de stappen één tot en met vijf indien nodig.

Als u vlooien blijft zien op uw huisdieren of in de omgeving, raadpleeg dan uw dierenarts voor advies. Het kan nodig zijn om uw huisdieren op een effectievere vlooienbestrijdingskuur te zetten. Bij ernstige vlooienplagen kan het nodig zijn om uw huis en tuin door een professionele verdelger te laten behandelen.

Veiligheidstips

Hoewel diatomeeënaarde van levensmiddelenkwaliteit veilig is voor gebruik in de buurt van huisdieren en mensen, moet het toch met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. Vermijd het inademen van het stof, want het kan de luchtwegen van mensen en huisdieren uitdrogen en irriteren. Het kan ook de ogen irriteren en de huid uitdrogen. Draag een masker en handschoenen bij het gebruik van diatomeeënaarde. Verwijder huisdieren uit het behandelde gebied totdat al het stof is neergedaald.

Overwegingen voor het gebruik van diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is veilig te gebruiken op huisdierenstrooisel. Langdurige blootstelling kan echter een licht uitdrogend effect hebben op de huid van uw huisdier. Voor een betere vlooienpreventie moet u de bodembedekking van uw huisdier één keer per week in heet water wassen.

Omdat diatomeeënaarde op een mechanische manier doodt (en niet chemisch) zullen vlooien er niet immuun voor worden.

Diatomeeënaarde moet droog zijn om te werken. Maak het niet nat en meng het niet met water om er een spray van te maken. Houd er ook rekening mee dat diatomeeënaarde minder effectief is in vochtige omgevingen.