Vlooien bij puppy’s en honden

Vlooien zijn een echt gevaar voor de gezondheid

Er zijn wereldwijd meer dan 2.200 soorten vlooien bekend, maar slechts een handvol heeft invloed op honden in Noord-Amerika. De kattenvlo is de meest voorkomende vlo die honden teistert en kan veel meer veroorzaken dan jeuk. Om de beste wapens tegen vlooien te kiezen, moet u eerst de vijand begrijpen. De volwassen vlo die door de vacht van uw puppy kruipt, kan het topje van de ijsberg zijn. Vlooien kunnen allergieën en bloedarmoede veroorzaken en lintwormen overbrengen; ze zijn ook de verwekker van kattenkrabziekte.
Hond krabt vlooien

Tekenen van vlooien bij honden en puppy’s

Puppy’s met vlooien hebben meestal veel jeuk en dit kan zowel de kwaliteit van het leven van uw huisdier als die van uzelf beïnvloeden. Vlooien hebben een voorkeur voor de achterkant van honden, waardoor uw huisdier op de flanken en boven de staart gaat kauwen. Als u de vacht van uw huisdier uitscheidt, kunt u “vlooienvuil” zien, dat eruit ziet als kleine zwarte vlekjes. Dit is verteerd bloed dat zich in de uitwerpselen van de volwassen vlo bevindt. Vlooienvuil ziet er rood uit als het op een vochtige doek of papieren handdoek wordt gelegd.

Huisdieren met een vlooienallergie hebben ernstige jeuk als reactie op één enkele vlooienbeet. Deze dieren zijn allergisch voor het speeksel van de vlo. Producten die vlooien zowel afweren als doden werken het beste voor honden met vlooienallergie.

Oorzaken van vlooien

Vlooien zijn looploze uitwendige parasieten van zowel vogels als zoogdieren. Ze zijn ongeveer een halve centimeter lang, hebben een plat lichaam en sterke klauwen waarmee ze zich gemakkelijk kunnen vastklampen aan de huid, vacht of veren van de gastheer. Vlooien hebben monddelen waarmee ze de huid kunnen doorboren en bloed kunnen drinken. Als ze zich verplaatsen, kunnen vlooien grote afstanden afleggen. Volwassen vlooien maken slechts 5 procent uit van de totale vlooienpopulatie; de overige 95 procent, bestaande uit vlooieneitjes, larven en poppen, houdt zich op de loer in de omgeving.

Vlooienbeten veroorzaken jeuk en bij honden met een vlooienallergie kunnen de symptomen zich ontwikkelen tot huidzwelling, irritatie, zweervorming en haaruitval. Vlooien dragen ook een hele reeks ziekten bij zich, waarvan sommige dodelijk zijn. Door vlooien overgedragen ziekten hebben mensen geteisterd en kunnen ook een verwoestende uitwerking hebben op huisdieren.

Vlooien kunnen 20 tot 40 eitjes per dag leggen, en er zijn slechts 10 vrouwelijke vlooien nodig om in één maand bijna 250.000 verschillende levensstadia te creëren. Pas uitgekomen vlooienlarven kunnen twee weken overleven zonder een bloedmaaltijd, en nog niet uitgekomen vlooien (poppen/coconstadium) kunnen zes maanden overleven zonder zich te voeden.

Behandeling

De behandeling van vlooien bestaat uit het verwijderen en doden van bestaande volwassen en jonge vlooien. Vlooienmiddelen bestrijden het ei-, larven- en volwassen stadium, maar geen enkel insecticide doodt het coconstadium (popstadium). Totdat alle onvolwassen vlooien in hun omgeving uit de poppen zijn gekropen, zult u vlooien blijven zien, daarom moet u wachten tot de poppen uitkomen om ze te doden. Het duurt 14 tot 21 dagen voordat de levenscyclus is voltooid.

Veel eigenaren van huisdieren willen niet-chemische vlooienbestrijdingsmethoden gebruiken. De veiligste en meest “natuurlijke” vlooienbestrijdingstechniek is het gebruik van een vlooienkam en houdt in dat vlooien, eitjes en vlooienvuil handmatig worden verwijderd. Regelmatig stofzuigen van het tapijt verwijdert tot 90 procent van de vlooieneitjes en 50 procent van de larven. U moet ook bedden, draagzakken, dekens en vloerkleden wassen, evenals bankkussens of andere favoriete rustplaatsen voor uw huisdier.

Het wassen van puppy’s kan bestaande vlooien verwijderen, maar houdt ze niet noodzakelijkerwijs weg. Wees voorzichtig met zogenaamde “natuurlijke” vlooienmiddelen, omdat deze nog steeds gevaarlijk kunnen zijn voor jonge dieren.

Hoewel de bovengenoemde opties kunnen helpen om de vlooienpopulatie te verminderen, zijn producten die groeiregulatoren voor insecten (IGR’s) bevatten de beste keuze voor een nauwkeurige bestrijding, omdat ze voorkomen dat onvolwassen vlooien uitgroeien tot bijtende volwassenen. Ze gaan meestal lang mee bij een enkele toepassing, sommige wel zeven maanden.

IGR’s vallen de insecten aan maar niet het huisdier en zijn een van de veiligste vlooienmiddelen. Methopreen bijvoorbeeld laat vlooienlarven voor altijd denken dat ze larven zijn, zodat ze nooit een bijtende volwassen vlo worden. Een andere IGR van het eerste uur, lufenuron (één-maandelijkse pillen voor uw huisdier), remt de ontwikkeling van het exoskelet van de vlo en steriliseert het insect zodat het zich niet kan voortplanten. Pyriproxyfen (Nylar) werkt als methopreen maar met een verhoogde potentie die ook vlooieneieren en larven doodt.

Een beter begrip van de biologie van vlooien hielp onderzoekers ook om ingrediënten te ontwikkelen die specifiek het zenuwstelsel van de vlo aanvallen. Deze omvatten imidacloprid (Advantage), fipronil (Frontline), selamectine (Revolution), en nitenpyram (Capstar). Deze worden eenmaal per maand als spot-on-behandeling toegepast. Elk van deze vier actieve ingrediënten heeft 24 tot 48 uur nodig om volledig werkzaam te zijn en elk biedt iets andere voordelen.

  • Imidacloprid doodt volwassen vlooien en heeft een werking die een maand aanhoudt.
  • Fipronil doodt ook volwassen vlooien gedurende een maand, evenals teken.
  • Selamectine beschermt een maand lang tegen een hele reeks ongedierte waaronder vlooien, oormijten, hartwormen en bepaalde soorten teken.
  • Nitenpyram, dat als pil wordt ingenomen, doodt binnen 20 minuten volwassen vlooien die zich voeden met een behandeld huisdier, maar is slechts 24 uur werkzaam en is niet nuttig voor dieren met een vlooienallergie.

Sommige van de meest effectieve vlooien- en tekenproducten combineren een adulticide om volwassen vlooien te doden met een groeiremmend middel om de onvolwassen vlooienpopulatie onder controle te houden. U kunt een fipronil en methopreen combinatieproduct vinden dat vlooien en teken doodt (Frontline Plus), maar ook etofenprox in combinatie met pyriproxyfen (Nylar) of methopreen in verschillende vrij verkrijgbare spot-on producten die helpen vlooien en teken onder controle te houden. Er zijn ook producten verkrijgbaar die imidacloprid met permethrin (K-9 Advantix, alleen voor honden) of spinosad (Comfortis voor honden) bevatten.

Hoe vlooien te voorkomen

Vlooien hebben een hekel aan direct zonlicht en geven de voorkeur aan schaduwrijke plekken in de buitenlucht met zand, bladeren of ander afval. De levensstijl van uw puppy bepaalt dus voor een deel het risico op blootstelling. Puppy’s die binnenshuis op de bank zitten, hebben waarschijnlijk niet dezelfde bescherming nodig als jachthonden die in het veld rondzwerven. Maar zelfs puppy’s die aangelijnd in de tuin lopen, zijn voldoende blootgesteld om vlooienbescherming te rechtvaardigen.

Houd het gras op uw gazon kort om voldoende zonlicht te krijgen. De meeste parasieten vinden dit een onaantrekkelijke omgeving. Door huisdieren uit de buurt van probleemgebieden te houden en de leefgebieden van insecten te behandelen, kunt u de populatie ongedierte verminderen. Nematoden – wormen die onvolwassen vlooien eten – zijn verkrijgbaar bij tuin- en gazonwinkels.

Leeftijd en algemene gezondheidstoestand zijn van invloed op het soort product dat u moet kiezen. Lees zorgvuldig het etiket om er zeker van te zijn dat de vlooien- of tekenbescherming veilig is voor uw huisdieren. Sommige producten zijn bijvoorbeeld onveilig voor puppy’s.

Hoewel parasieten het actiefst zijn tijdens de warmere maanden en ze gevoelig zijn voor extreme kou, is het moeilijk te voorspellen wanneer vlooien het meest waarschijnlijk een probleem zullen vormen.

Overleg met uw dierenarts hoe u uw puppy het beste kunt beschermen in de strijd tegen vlooien. De meest effectieve producten zijn alleen op recept verkrijgbaar. Als u kiest voor een vrij verkrijgbaar product, bestudeer dan zorgvuldig het etiket en volg de productinstructies nauwgezet op om de gezondheid en veiligheid van uw huisdieren te waarborgen.