Beste vlooienschampoo voor honden in 2023

Wanneer het zomer wordt, stijgen de temperaturen en de vochtigheidsgraad. En dat zou alle eigenaren van huisdieren op hun hoede moeten maken!

Als hondeneigenaar is het een vaststaand feit dat u uw pup op een bepaald moment moet behandelen tegen vlooien.
vlooienschampoo voor honden
Deze vervelende kleine beestjes kunnen het hele jaar door toeslaan, maar komen vooral in de zomer veel voor – de optimale omgeving voor vlooien om te gedijen.

Gelukkig zijn er voor hondenbezitters genoeg methoden om hun honden en puppy’s tegen vlooien te behandelen en zelfs te voorkomen dat ze vlooien oplopen.

Een van de beste en meest milde manieren om dit te doen is het gebruik van speciale vlooienshampoo voor honden. Laten we eens meer te weten komen.

De beste vlooienshampoo voor honden is: Beaphar Diagnos Vlooienshampoo Hond

Beaphar Diagnos Vlooienshampoo Hond en kat

Bekijk de dagprijs

Vlooienshampoo is een shampoo ter bestrijding van vlooien, luizen en teken op de hond. De werkingsduur tegen vlooien is zeer kort (max. 1 week) en het middel is daarom enkel geschikt voor bestrijding van een aanwezige vlooien besmetting. Wanneer nodig kan de behandeling na een week herhaald worden. Gebruik dit product in combinatie met een omgevingsproduct, tegen vlooien, zoals Diagnos Tapijtspray.

Beste vlooienshampoo voor Puppy’s: Oxyfresh Pets shampoo

Oxyfresh Pets shampoo voor honden

Bekijk de dagprijs

Oxyfresh Pets Shampoo is één van de meest verkochte vachtreinigers voor honden en katten ter wereld.

Het grote verschil met andere shampoos is dat OxyFresh een sterkere reinigingskracht heeft, maar géén gebruik maakt van alcohol of andere irriterende chemicaliën.

OxyFresh pet shampoo werkt op basis van het exclusieve ingrediënt OxyGene®. Dit krachtige, niet-giftige en diervriendelijke bestanddeel maskeert geuren niet zoals de meeste commerciële shampoos doen, maar pakt juist de bacterie aan die de geur veroorzaakt! OxyFresh Pet Shampoo bevat geen alcohol of parabenen waardoor de huid niet irriteert, pijnlijk aanvoelt en uitdroogt.

Oxygene® zorgt voor een lekker-ruikende en prachtig-uitziende vacht.

Het lost gegarandeerd snel de vlooien- en tekenproblemen van uw puppy op en verfrist de vacht en huid.

 • Voor een schone en fris ruikende vacht
 • diervriendelijk en niet-irriterend
 • geschikt voor dagelijks gebruik
 • ph neutraal, geen alcohol
 • geeft verlichting bij geïrriteerde en droge huid
 • ideaal voor huisdieren met allergieën

Beste biologische vlooienshampoo: Frontline Pet Care Verzachtende Shampoo Gevoelige Huid

Frontline Pet Care Verzachtende Shampoo Gevoelige Huid

Bekijk de dagprijs

Voor de gevoelige huid en vacht
Bij een gevoelige huid of een doffe vacht kan het helpen om de juiste shampoo te gebruiken. Shampoo Verzachtend Gevoelige Huid van Frontline Pet Care is een shampoo die hydrateert, kalmeert en de gevoelige huid beschermt.

De shampoo is gemaakt op basis van rhamnose en luminescine. Het verzacht de gevoelige huid en vermindert jeuk. De shampoo kan gebruikt worden op honden en katten en is veilig en makkelijk in gebruik.

Tropiclean Natural Flea & Tick Shampoo Maximum Strength

Tropiclean Natural Flea & Tick Shampoo Maximum Strength

Bekijk de dagprijs

Geen last van vlooien en teken meer met Tropiclean
Met mooi weer is het heerlijk om buiten lange wandelingen te maken met je hond. Een nadeel is wel dat warm weer ook zorgt voor vervelende beestjes zoals vlooien en teken. De Flea & Tick Shampoo Maximum Strength is een krachtige en natuurlijke shampoo die bijdraagt aan het bestrijden van vlooien, teken en muggen op de huid van jouw hond.

Ecostyle VloVrij

ECOstyle VloVrij Omgevingsspray

Bekijk de dagprijs

Meer dan 90% van de vlooienaantasting bevindt zich in de leefomgeving van de hond of kat. VloVrij omgevingspray doodt ook de eitjes en de larven van de vlo. De natuurlijke ingediënten tasten het uitwendige skelet van de insecten aan. Ze doorbreken de levenscyclus eitje-larve-pop-vlo. Met ECOstyle VloVrij omgevingsspray wordt op een volkomen veilige manier de plaag bestreden. Je hoeft na behandeling het vertrek niet te verlaten. De spuitbus is gevuld met natuurlijke lucht. Het product heeft een nawerking van 3 tot 6 weken. Samen met VloVrij op het dier, Vlovrij shampoo en de VloVrij vlooiendruppels, zorgt VloVrij omgevingsspray middels het Vlovrij 5-Stappenplan voor een effectieve aanpak van de vlooienplaag!

Vets best allergy itch relief shampoo

Vets best allergy itch relief shampoo

Bekijk de dagprijs

Vets Best Allergy Itch Relief Shampoo 470 ml Vet’s best allergy itch relief hondenshampoo is perfect voor honden met een jeukende huid als gevolg van allergieën of een gevoelige huid. Het verwijdert allergenen die vast zitten aan de vacht en de huid, verlicht de jeukende huid en laat uw hond fris ruiken door de heerlijke kruiden-spa-geur. Allergy itch relief maakt gebruik van essentiële oliën en belangrijke natuurlijke ingrediënten (havermout, D’Limonene, tea tree olie) om de huid te kalmeren en te hydrateren. De shampoo kan zo vaak als nodig is worden gebruikt om allergenen te verwijderen zonder de huid van uw hond uit te drogen en heeft geen invloed op actuele vlooien- en tekenmiddelen. Inhoud 470 ml

Vivog vlooienshampoo

Vivog vlooienshampoo

Bekijk de dagprijs

Vivog Vlooienshampoo 300 ml
De Vivog Vlooienshampoo 300 ml is een hondenshampoo voor honden van alle rassen die werkt tegen vlooien en teken en de huid herstelt. De shampoo weert vlooien en teken af door middel van essentiële oliën en werkt daardoor ook preventief. Daarnaast is de shampoo verrijkt met vitamine F en helpt zo jeuk en irritatie te verminderen. De shampoo is geschikt voor regelmatig gebruik.

 • Anti-vlooienshampoo voor honden
 • Weert vlooien en teken af door essentiële oliën, werkt bestrijdend en preventief
 • Verrijkt met vitamine F en herstelt daardoor de huid
 • Gaat jeuk en irritatie tegen

Hoe weet u of uw hond vlooien heeft?

Eerst en vooral moet u controleren of uw hond echt vlooien heeft.

Er zijn een paar tekenen die u zouden moeten waarschuwen voor een vlooienplaag, dus let op het volgende.

 • Zichtbare vlooien op hun vacht en/of in hun bed
 • Vlooienvuil op de huid – kleine, donkere vlekjes die eruit zien als paprikavlokken
 • Tekenen van een vlooienbeet
 • Jeuk en huidirritatie – vlooienbeten laten meestal een spoor van het speeksel van de vlo achter in de beet, wat zeer jeukerig en irriterend is voor de huid van uw hond. Als uw hond allergisch is voor vlooienspeeksel, zal hij al jeuk krijgen van één enkele beet.
 • Door uw hond regelmatig te verzorgen, kunt u een oogje houden op tekenen van vlooien
 • Tekenen van vlooieneitjes

Als u ziet dat uw pup zich krabt, maar geen andere tekenen van vlooien ziet, kan het de moeite waard zijn om bij uw dierenarts na te gaan of hij niet aan een allergie lijdt. Hij of zij kan het nodige bloedonderzoek doen en het lichaam grondig controleren om de oorzaak van de jeuk te achterhalen.

Het opsporen van vlooienvuil kan lastig zijn, omdat het lijkt op normale kleine vlekjes vuil die uw hond tijdens het uitlaten kan hebben opgepikt.

Hier leest u hoe u dit kunt controleren:

U kunt eenvoudig controleren of het vlooienvuil is door een paar vlekjes te verwijderen en ze op een vochtig papieren handdoekje te leggen. Als de vlekjes zich verspreiden tot een kleine bloedvlek, weet u dat vlooien de boosdoeners zijn (vlooienpoep bestaat uit kleine stukjes opgedroogd bloed).

Hoe kun je vlooien op een hond doden met verschillende methoden van vlooienbehandeling?

Als u eenmaal heeft vastgesteld dat uw hond vlooien heeft, of zelfs als u hem gewoon op een cursus vlooienpreventie voor de toekomst wilt zetten, zijn er een paar verschillende opties tot uw beschikking om u te helpen van de vlooien af te komen.

 • Spot-on behandelingen en tabletmedicatie zijn twee van de meest krachtige vlooienbehandelingen die tot uw beschikking staan. Tabletten helpen om de levenscyclus van de vlo te verstoren, terwijl bij spot-on behandelingen het medicijn zich via de olieklieren door het lichaam verspreidt en zowel volwassen vlooien als eitjes doodt.
 • U kunt ook een vlooienspray voor uw hond kopen, maar deze moet wel regelmatig worden gebruikt om voortdurende bescherming te bieden.
 • Vlooienbanden zijn ook relatief populair: ze verspreiden het medicijn van de band over de huid en vacht van uw hond, waardoor eventuele vlooien worden afgestoten en gedood. Probeer een vlooienband als u een permanente oplossing wilt.
 • Vlooienshampoos zijn een mild alternatief voor vlooienmedicatie en kunnen, mits ze van voldoende kwaliteit zijn, net zo effectief zijn als de meer chemisch verrijkte opties van tabletten en spot on-behandelingen.

Welke methode van vlooienbestrijding u ook gebruikt, u moet er zeker van zijn dat u tegelijkertijd uw huis ‘behandelt’. Anders kan het huis geïnfecteerd raken, wat vreselijk kan zijn voor u en voor uw huisdieren.

Waarom is dat?

Volwassen vlooien leggen een overvloed aan eitjes op uw hond, die in hun bed en in uw huis terechtkomen, voordat ook zij uitgroeien tot volwassen vlooien en de vlooienlevenscyclus opnieuw beginnen. Zorg ervoor dat alle bodembedekking van uw huisdier een grondige schoonmaakbeurt krijgt.

Zodra u een vlooienplaag ontdekt, moet u uw huis grondig stofzuigen, al het beddengoed en zelfs meubelbekleding en gordijnen wassen. Dit zou alle op de loer liggende eitjes en larven moeten vernietigen.

En hoewel natuurlijke vlooienbestrijding een optie is, zijn sterkere producten in de meeste gevallen effectiever.

Sommige hondeneigenaren kiezen er zelfs voor om commerciële vernevelaars te gebruiken om hun huis volledig van vlooien te ontdoen, hoewel deze chemische oplossingen alleen moeten worden gebruikt op advies van ongediertebestrijdingsexperts.

Werken vlooienshampoos echt?

Het eenvoudige antwoord is ja, een vlooienshampoo werkt echt!

Natuurlijk hangt de mate waarin een behandeling tegen vlooien werkt af van welk product u kiest en hoe effectief u het gebruikt!

Om te begrijpen waarom vlooienshampoos het meest effectief zijn in vergelijking met andere behandelingen, lees dan verder!

Wij hebben de antwoorden die u nodig heeft.

Voordelen van vlooienshampoo ten opzichte van vlekkenbehandelingen en medicatie

Een vlooienshampoo van hoge kwaliteit is één van de veiligste en meest efficiënte manieren om het vlooienprobleem van uw hond te behandelen. Het onderbreekt de levenscyclus van de vlo en doodt de actieve volwassen vlooien – en dat alles zonder gebruik te maken van zware chemische medicijnen.

Zoals u misschien al geraden heeft, wordt de keuze voor vlooienshampoo in plaats van spot-on behandelingen en medicatie voor uw hond vaak gezien als het kiezen van de ‘natuurlijke’ weg naar vlooienpreventie.

Maar er zijn verschillende middelen met verschillende effecten:

 • Veel van deze shampoos bevatten natuurlijk voorkomende insecticiden die vlooien vernietigen zonder het risico te lopen op bijwerkingen zoals andere, meer krachtige opties.
 • Sommige hondeneigenaren vinden dat anti-vlooienmiddelen, hoewel ze meestal betrouwbaar zijn en snel werken, sterk genoeg kunnen zijn om misselijkheid en maagklachten bij hun pups te veroorzaken. Vanwege hun kracht is het belangrijk dat u het geven van tabletten aan uw hond met uw dierenarts bespreekt, zodat u er zeker van kunt zijn dat u ze de optimale dosering geeft.
 • Bovendien doden tabletten alleen de eitjes en niet de volwassen vlooien. Dit is belangrijk – het verstoort de levenscyclus van de vlo en voorkomt dat er nog meer eitjes uitkomen – maar betekent dat u ze samen met een andere behandeling moet gebruiken om ook de volwassen vlooien te doden.
 • Een spot-on behandeling heeft ook zijn beperkingen, omdat het meestal ofwel de volwassen vlooien doodt (waardoor de eitjes en larven blijven liggen om uit te komen en de vlooienlevenscyclus opnieuw te beginnen), of alleen de eitjes – ook in dit geval kan het nodig zijn om shampoo te gebruiken om de volwassen vlooien te doden.

De beste vlooienshampoo voor honden is in staat om alle stadia van de vlo te doden, van ei tot volwassen vlo, waardoor de levenscyclus van de vlo succesvol wordt verstoord en tegelijkertijd ook de overgebleven vlooien worden gedood.

Ook is vlooienshampoo gemakkelijk in gebruik – het kan gewoon in plaats van uw gebruikelijke hondenshampoo worden gebruikt tijdens de maandelijkse badbeurten en vergt minder onderhoud dan uw pup elke ochtend een tablet te laten innemen, of lang genoeg stil te laten liggen om de spot-on behandelingen toe te dienen.

Pyrethroïden vs Pyrethrinen

Als u zich afvraagt waarom vlooientabletten en spot-on behandelingen sterker zijn dan vlooienshampoo, dan komt dat door de ingrediënten.

De meeste vlooienbehandelingen bevatten ten minste één van deze twee ingrediënten: pyrethroïden en pyrethrinen.

Dit is wat u over hen moet weten:

Beide zijn krachtige anti-vlooien chemicaliën, maar synthetische pyrethroïden zijn ontworpen om krachtiger en langduriger te zijn dan de natuurlijk voorkomende pyrethrinen. Deze laatste wordt vaak gevonden in vlooienshampoo voor honden en is dus iets zachter dan orale medicatie die meestal beide bevat.

Vlooienshampoos bevatten meestal pyrethrinen, terwijl vlooientabletten en spot-on behandelingen vaak pyrethroïden bevatten, of soms beide. Het is duidelijk waarom shampoo de zachtere, veiligere optie is.

Wie moet vlooienshampoo gebruiken?

Wij zouden vlooienshampoo aan alle hondeneigenaren aanraden. Als u uw hond toch al regelmatig wast, is het zinvol om een shampoo te gebruiken die vlooien voorkomt en de vlooien doodt die ze al hebben, naast de vele andere voordelen van het gebruik van een shampoo van hoge kwaliteit.

Er zijn verschillende behandelingen tegen vlooien, dus u moet er zeker van zijn dat u de juiste kiest.

Vlooienshampoo zal vooral in de smaak vallen bij hondenbezitters die hun hond op een meer natuurlijke manier willen bestrijden en bij mensen die niet graag een niet onaanzienlijk bedrag neerleggen voor een chemische behandeling die weliswaar effectief is, maar niet bepaald zachtaardig.

Hoe een vlooienbad te geven

U vraagt zich misschien af “Hoe kan ik mijn hond een vlooienbad geven?” Vlooienbaden zijn een van de meest populaire manieren om van vlooien af te komen.

Dit is wat u moet doen:

 1. Bedek ze met shampoo en laat ze goed schuimen, vooral in de nek.
 2. Dit voorkomt dat vlooien ontsnappen.
 3. Maak het hele lichaam nat en laat alles een paar minuten zitten voordat u het goed uitspoelt.

Wat moet je zoeken in een goede vlooienshampoo

Een goede vlooienshampoo bevat pyrethrine als actief ingrediënt, omdat het dit ingrediënt is dat de vlooien doodt. Nu dat u weet hoe vlooien te doden, weet u dat een goede vlooienshampoo belangrijk is.

Pyrethrinen komen uit de chrysantbloem en zijn een krachtig insecticide, dat een verstoring van het zenuwstelsel van de vlo veroorzaakt en uiteindelijk hun dood. Ze zijn niet zo giftig als synthetische pyrethroïden, omdat ze op natuurlijke wijze worden afgebroken door het maagzuur van uw hond.

Idealiter zou u een shampoo moeten kopen die:

 • Volwassen vlooien, larven en eitjes doodt, zodat de levenscyclus van de vlo volledig tot stilstand komt
 • Als u alleen volwassen vlooien doodt, zult u het proces moeten blijven herhalen omdat de eitjes die al gelegd zijn gewoon zullen blijven uitkomen, waardoor er meer vlooien zullen ontstaan
 • Naast het doden van vlooien heeft een goede hondenshampoo ook andere voordelen, zoals het hydrateren van de huid en vacht, het neutraliseren van geurtjes en het effectief reinigen van vuil en afval.
 • Het moet ook aangenaam ruiken en geen nare ophopingen achterlaten
 • Om ervoor te zorgen dat de shampoo zo zacht en veilig mogelijk is voor uw hond, moet u op zoek gaan naar een shampoo die voornamelijk natuurlijke ingrediënten bevat, zonder zepen, detergenten, parabenen of andere irriterende chemicaliën.

Wat te vermijden in vlooienshampoo

Of u nu kleine of grote honden heeft, sommige ingrediënten moeten gewoon niet in uw vlooienshampoo zitten.

Hier is wat u moet onthouden:

Je moet voorkomen dat je een vlooienshampoo koopt die het tegenovergestelde is van wat we hierboven hebben beschreven. Vermijd de zware chemicaliën en zoek naar wat andere hondeneigenaren hebben gebruikt en effectief vonden onder de topische behandelingen.

Mond-tot-mondreclame is ongelooflijk belangrijk als het gaat om het doorworstelen van de marketingbrij en het vinden van goede kwaliteitsproducten voor uw hond. Ze kunnen niet praten, dus het is het beste om je te laten leiden door wat andere eigenaren hebben gedaan en waar hebben gevonden.

Misschien wilt u zelfs te weten komen wat uw dierenarts aanbeveelt!

Bekijk de Amazon reviews, en raadpleeg ‘best of’ advieslijsten zoals deze om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn over het onderwerp.

Niet alle shampoos zijn in staat om zowel de volwassen vlooien als de eitjes te doden, dus in dit geval kan het nodig zijn om ook een spot-on behandeling te gebruiken om er zeker van te zijn dat de levenscyclus van de vlo op de juiste manier tot stilstand wordt gebracht.

Conclusie

Vlooienbehandeling voor honden hoeft niet onmogelijk te voelen. Houd alle huisdieren in uw huis gelukkig en vlo-vrij.

Hopelijk bent u nu op de hoogte van de beste milde alternatieven voor spot-on behandelingen en tabletmedicatie voor honden met vlooien: gespecialiseerde vlooienshampoo.

Gemakkelijk in gebruik, veilig en zonder bijwerkingen, het is geen wonder dat zoveel hondeneigenaren dit voor hun pups kiezen.