Honden die goed alleen kunnen zijn


Er is geen enkele hond die zonder training of leiding goed presteert. Honden zijn van nature sociaal aangelegd en gefokt om te gehoorzamen. Dit betekent niet dat ieder hondenras bestaat uit exemplaren die ieder moment van de dag om aandacht vragen. Aan de basis van een zelfstandige hond ligt een goede training, deze acht hondenrassen laten zich goed trainen waarna ze heel zelfstandig kunnen zijn.
honden die goed alleen kunnen zijn

hondenrassen die goed alleen kunnen zijn

Een hond met kwispelende staart die met je speelt is het mooiste wat er is. Die onvoorwaardelijke trouw doet je hart smelten. Maar in ons dagelijks leven kunnen we niet fulltime bezig zijn met onze huisdieren. Met name in huishoudens waar de gezinsleden vaak en langdurig van huis zijn kan het lastig zijn om een hond als huisdier te nemen. Een eenzame hond is zielig voor het dier en vervelend voor de omgeving. Een hond die de hele dag jankt wordt gehoord door de buren terwijl de eigenaar er geen weet van heeft. Als dan de sofa onherstelbaar beschadigd is bij thuiskomst kun je hier de hond niet de schuld van geven.

Zelfstandige hondenrassen kunnen wel meerdere uren zonder baasje. Ze zijn gefokt om taken uit te voeren waarbij ze voor kortere of langere tijd zelfstandig moeten werken. Deze eigenschap zorgt ervoor dat ze ook zonder aandacht voor langere periodes achtereen niet verveeld raken. Om deze eigenschap optimaal te ontplooien is hiervoor wel training nodig vanaf een jonge leeftijd. Geef ze niet altijd aandacht maar blijf wel in de buurt, later kun je de afstand en de tijd opbouwen. Geef actieve honden hun eigen speeltjes en laat waakhonden weten dat ze een taak vervullen. Zo kun je deze acht hondenrassen zonder schuldgevoel meerdere uren achtereen thuis achterlaten.

1. American Akita

In het kort: Trouwe hond met Amerikaanse loyaliteit.

Amerikanen zijn over het algemeen patriotten die hun land als nummer één zien. Hoewel we dit als nuchtere Europeanen vaak een beetje overdreven vinden, is er wel iets te zeggen voor loyaliteit. De American Akita is een hondenras waarin dit karakter duidelijk naar voren komt. Het zijn wakers die urenlang jouw huis kunnen beschermen en indringers niet tolereren. Gelukkig is het geen opvliegend ras maar juist heel rustig van karakter. Blijkbaar hebben ze ook de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring goed bestudeerd want ze zijn heel zelfstandig van aard.

2. Basenji

In het kort: De onverschrokken held die nergens bang voor is.

De meest bekende eigenschap van de Basenji is dat ze niet blaffen. Dit betekent overigens niet dat ze helemaal stil zijn, ze kunnen wel degelijk geluid produceren wanneer ze zich niet goed voelen. Het zijn avonturiers die niets lievers doen dan buiten spelen en nieuwe dingen ontdekken. Toch kunnen ze zich thuis ook heel goed vermaken zolang ze wat om te spelen hebben. Ze presteren met name goed in een natuurlijke omgeving, in een woonwijk zullen ze ook lange tijd kalm blijven zolang je ze daarna beloond met een avontuur in de buitenlucht.

3. Basset

In het kort: Rots in de branding waar je altijd op kunt rekenen.

Een Basset is een rasechte jager, en gewend om te gehoorzamen. Daarnaast kunnen ze heel zelfstandig hun zaakjes doen, waarbij luieren hoog op het verlanglijstje staat. Het zijn rustige honden die je niet gauw van slag zult brengen. Ben je in de buurt, dan is dat heel goed. Ben je een tijdje uit het zicht? Dan zal een Basset rustig wachten tot je weer huiswaarts keert. Beloon dit wel met een frisse wandeling, apporteren vinden ze ook heerlijk.

4. Bullmastiff

In het kort: Een vriendelijk huisdier in een stoere verpakking.

Een snuit om bang van te worden, of niet? De platte neus, het gespierde lichaam en de houding; de Bullmastiff lijkt op het eerste gezicht een vechtersbaasje. Toch is dit niet het geval, het is juist een sterke hond met stalen zenuwen. Ze slaan niet gauw aan, als waakhond reageren ze pas als er echt iets loos is. Ze raken niet snel in de stress en kunnen geduldig waken zonder de aandacht op te eisen. Het zijn verder zeer vriendelijke en sociale honden die met alle gezinsleden overweg kunnen gaan.

5. Bullterriër

In het kort: Zelfstandig maar ook weer heel sociaal.

Een negatief imago is moeilijk af te schudden, als je met een Bullterriër aan de wandel gaat moet je niet vreemd opkijken als mensen snel even oversteken. Toch is deze opvallende Bullterriër juist een heel lieve gezinshond die voor alle gezinsleden een ongelofelijk trouwe vriend zal zijn. Het is wel een waakzame hond die het gezin én jouw bezittingen koste wat kost zal verdedigen. Je kunt ze gerust alleen thuis laten, dan zijn ze als bewaker helemaal in hun element.

6. Chow Chow

In het kort: Een hond waar je geen omkijken naar hebt.

Als je de beste eigenschappen van een hond combineert met de beste eigenschappen van een kat, dan krijg je de Chow Chow. Dit is een loyale hond in hart en nieren, die ook heel goed zijn eigen boontjes kan doppen. Hoewel het geen type is dat je enthousiast in de armen vliegt, is de Chow Chow wel degelijk heel sociaal ingesteld. Het mag wel maar het hoeft niet, dat is eigenlijk het uitgangspunt van dit hondenras. Dit zelfstandige karakter maakt de Chow Chow een goede gezinshond die niet altijd mensen om zich heen nodig heeft.

7. Golden Retriever

Golden Retriever
In het kort: Intelligente allemansvriend die voor je klaar staat.

Als de vacht niet goudkleurig was dan zou je de Golden Retriever een gouden medaille geven. Dit hondenras is heel goed te trainen en zal altijd gehoorzaam zijn. Naast apporteren zijn het ook uitstekende waakhonden die een alarmsysteem overbodig maken. Hoewel ze gevoelig van aard zijn, kun je ze zeker niet opvliegend noemen. Als jij van huis bent dan zullen ze rustig wachten en je enthousiast verwelkomen wanneer je thuis arriveert.

8. Kuvasz

In het kort: Stoer, zelfverzekerd en zelfstandig.

Deze schapendrijver heeft een energieke en actieve instelling. Hoewel de Kuvasz de baas kan spelen over een meute schapen is het ook een goede werknemer die luistert naar zijn baas. Naast drijver is het tevens een uitstekende waakhond. Dat betekent geduldig en rustig waardoor je deze zelfstandige hond gerust op zichzelf kunt laten voor een wat langere tijd. Als je in de buurt bent zal dit hondenras je trouw volgen, anders schakelen ze over naar ‘waakstand’.

Zelfstandig maar niet eenzaam

geschikte hond voor werkende mensen
Hoewel je bovenstaande honden gerust een poosje alleen kunt laten, gaat hier wel een gedegen training aan vooraf. Daarnaast moet je nooit vergeten dat alle honden behoefte hebben aan aandacht en liefde. Wanneer je een zelfstandige hond thuis laat moet je zorgen dat er voldoende afleiding is zodat ze niet de huisraad verbouwen. Ook hebben ze nog steeds voldoende beweging nodig, uitlaten blijft van belang om jouw viervoeter actief en gezond te houden. Deze honden zijn geschikt voor werkende mensen.

Recent Content