Basset hound Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Het Basset Hound hondenras werd gefokt voor de jacht op klein wild zoals konijnen en wordt nog steeds voor dit doel gebruikt in sommige delen van de Verenigde Staten. Als ze niet op jacht zijn naar een konijn, zijn het relaxte familievrienden die dol zijn op kinderen.
Basset Hound
Aanpasbaar, aanhankelijk en ontspannen, deze honden zijn zelfs aantrekkelijk voor beginnende huisdiereigenaren die nieuw zijn in de hondenwereld. U moet uw pup wel minstens matig laten bewegen en een aangepast dieet geven, want hun gemoedelijke houding kan leiden tot gewichtstoename en de gezondheidsproblemen die daarmee gepaard kunnen gaan. Als u uw Basset actief kunt houden, ondanks hoeveel ze protesteren, zult u een liefdevolle metgezel hebben die nog vele jaren bij u zal blijven.

DogTime raadt dit hondenbed aan om uw middelgrote Basset Hound een goede nachtrust te geven. U zou ook dit piepende touwspeeltje moeten aanschaffen om uw energiearme pup actief te houden!

Zie hieronder voor een volledige lijst van Basset Hound hondenras feiten en kenmerken!

Meer over dit ras

Hij mag dan het meest bekend zijn als de Hush Puppy hond, maar de Basset Hound is veel meer dan een reclame-icoon. Met zijn rustige persoonlijkheid en korte gestalte maar toch nobele verschijning, is de Basset Hound een populaire familie metgezel, evenals een trage maar scherpe jachthond.

De naam Basset komt van het Franse woord bas, wat laag betekent. En Basset Hounds zijn zeker laag bij de grond. Omdat hun botten zwaar zijn en ze gespierd zijn, wegen ze meestal 50 tot 65 pond, hoewel ze meestal niet meer dan 14 centimeter hoog zijn op het hoogste punt van de schouder. In werkelijkheid zijn het grote honden op korte poten. Hun kortbenige uiterlijk is het resultaat van een vorm van dwerggroei die achondroplasie wordt genoemd. Ondanks zijn grote omvang, denkt de Basset dat hij een schoothondje is en zal hij zijn best doen om bij jou te passen.

Bassets zijn geurhonden, wat betekent dat ze gefokt zijn om te jagen door de geur van hun prooi te volgen. Hun fenomenale reukzin is enkel te vergelijken met die van de Bloedhond.

Basset Hounds hebben een gladde, korte vacht met een harde structuur die relatief gemakkelijk te verzorgen is. De meeste hebben het klassieke driekleurenpatroon van zwart, tan en wit, maar ze kunnen ook open rood-wit zijn (rode vlekken op een witte vacht), gesloten rood-wit (effen rood met witte voeten en staart), of lemon-wit. Soms zie je een grijze (ook wel blauwe genoemd) Basset, maar deze kleur wordt als ongewenst beschouwd omdat men denkt dat het met genetische problemen in verband kan worden gebracht.

De Basset Hound heeft een ronde schedel met een diepe snuit en veel losse huid op het gezicht, die zwaar gerimpeld is over de wenkbrauwen wanneer de hond speurt. Deze losse huid zorgt er ook voor dat Bassets een droevige blik hebben, wat volgens veel mensen bijdraagt aan hun charme.

Omdat ze oorspronkelijk gefokt werden als jachthonden, hebben veel van de kenmerken van de Basset Hounds een doel. Hun lange, laag aangezette oren slepen over de grond en pikken geuren op, terwijl de losse huid rond hun hoofd rimpels vormt die de geur van wat ze volgen nog verder opvangen.

Door hun korte poten bewegen ze langzamer dan honden met langere poten, waardoor jagers te voet hen gemakkelijker kunnen volgen. Hun staarten zijn lang en staan rechtop met een witte punt aan het eind, waardoor jagers gemakkelijk kunnen zien wanneer de honden zich in hoog gras bevinden. Basset Hounds hebben ook massieve poten en hun voorpoten draaien lichtjes naar buiten om de breedte van hun schouders in evenwicht te brengen.

Rond het huis zijn Basset Hounds kalm en eerder lui. Ze zijn trouw aan hun mensen en hebben een aangenaam, vriendelijk karakter. Omdat ze oorspronkelijk gefokt werden als roedelhonden, zijn ze graag bij hun gezin en doen ze het ook goed met andere huisdieren. Bassets hebben er een hekel aan om lange tijd alleen gelaten te worden, en kunnen destructief worden en gaan janken als ze te lang alleen gelaten worden. Hun kenmerkende blaffende blaf is luid en legt grote afstanden af.

Basset Hounds zijn stevige eters, maar omdat ze in huis niet erg actief zijn, kunnen ze aankomen en snel zwaarlijvig worden, waardoor ze rug- en beenproblemen kunnen krijgen. Regelmatige lichaamsbeweging is een must. Bassets hebben een groot uithoudingsvermogen, dus ze maken graag lange wandelingen.

Wanneer u met uw Basset wandelt, moet u er rekening mee houden dat hij graag speurt. Als hij een geur oppikt die hij wil volgen, kan hij afdwalen als hij niet aangelijnd is. Bassets volgen een geur met volle wilskracht en zullen deze tot op straat voor een auto volgen als ze niet zijn aangelijnd of door een hek worden tegengehouden.

Veel Basset mensen kanaliseren de superieure geur-trailing vaardigheden van hun honden in georganiseerde tracking evenementen genaamd basseting, die voornamelijk plaatsvinden in Virginia, Maryland, New Jersey, en Pennsylvania. Bassets zijn natuurtalenten in het verdienen van tracking, jachttest, en veldwedstrijden titels, maar ze zijn ook bekend om succesvol te concurreren in behendigheid, gehoorzaamheid, en rally, mits een geduldige trainer.

Geduld is zeker een deugd als het gaat om het trainen van een Basset. Tenzij je hem ervan kunt overtuigen dat het iets is wat hij wil doen, kan hij koppig en moeilijk te trainen zijn. Veel Basset Hounds zullen de commando’s opvolgen als ze voedsel krijgen aangeboden, maar zullen niet gehoorzamen als u geen smakelijke beloning te bieden heeft.

Ook het zindelijk maken van een Basset is een uitdaging, maar met geduld en doorzettingsvermogen kunt u uw Basset trainen en zindelijk maken. Zorg ervoor dat je zachte, positieve trainingsmethodes gebruikt. Basset Hounds zijn emotioneel gevoelig en zullen dichtslaan als ze ruw behandeld worden.

Basset Hounds hebben een unieke stem. Over het algemeen janken ze (soms ook wel bay genoemd) in plaats van blaffen. Ze hebben ook een uniek, mompelend gejank dat ze gebruiken wanneer ze aandacht willen of om voedsel bedelen. Dankzij hun verrukkelijke smekende uitdrukkingen zijn ze vaak succesvol in het winnen van traktaties zoals Chinees eten, pizza, Franse frietjes, en andere smakelijke junk food.

Goed opgevoede Bassets zijn gelijkmoedige, ontspannen en over het algemeen gelukkige honden. Ze zijn heel zachtaardig met kinderen en andere huisdieren. Hun grootste fouten zijn hun neiging om te kwijlen en om te janken als ze eenzaam zijn of om alarm te slaan. Als u zijn eigenaardigheden kunt tolereren, kan de Basset een geweldige huisvriend zijn, die net zo graag in huis rondhangt als dat hij op jacht is.

Hoogtepunten

 • Zoals alle jachthonden kunnen Bassets koppig zijn en moeilijk te trainen en zindelijk te maken. Kattentraining wordt aanbevolen.
 • Als ze een interessante geur opvangen, kunnen Basset Hounds proberen die te volgen, ongeacht hoeveel gevaar die voor hen inhoudt. Houd uw Basset aan de lijn wanneer hij buiten is en niet in een omheinde tuin. Neem hem ook mee naar gehoorzaamheidscursussen en zorg ervoor dat hij goed reageert op het commando Kom. Gebruik zachtmoedigheid en geduld om hem te trainen. Hounds van alle types denken meestal voor zichzelf en reageren niet goed op harde trainingstechnieken.
 • Een van de belangrijkste redenen waarom Basset Hounds worden afgestaan aan reddingsorganisaties of voor adoptie is dat ze “te veel kwijlen”. Door de losse huid rond hun mond, hebben ze ook de neiging om er een rommeltje van te maken als ze drinken. Als u een veeleisende huishoudster bent die niet tegen kwijl kan, is een Basset Hound niet de beste keuze voor u.
 • Basset Hounds hebben vaak last van winderigheid. Als dit probleem overdreven lijkt, praat dan met uw dierenarts. Een verandering in dieet kan helpen.
 • Zwaarlijvigheid is een echt probleem voor Basset Hounds. Ze zijn dol op eten en zullen zich overeten als ze de kans krijgen. Als ze te zwaar worden, kunnen ze gewrichts- en rugproblemen krijgen. Verdeel de porties in functie van de conditie van uw Basset, niet volgens de aanbeveling op de zak of het blik.
 • Omdat Basset Hounds vatbaar zijn voor een opgeblazen gevoel (een mogelijk fatale aandoening), is het beter om ze twee of drie kleinere maaltijden per dag te geven in plaats van één grote maaltijd per dag. Laat je Basset na het eten niet te veel bewegen, en houd hem ongeveer een uur na het eten in de gaten om te controleren of hij zich goed voelt.
 • De lange oren van je Basset moeten elke week nagekeken en schoongemaakt worden om oorontstekingen te helpen voorkomen. Het kan zijn dat u de oorkleppen nog vaker moet wassen, omdat ze in plassen kunnen slepen en vuil kunnen opzuigen als ze over de grond slepen.
 • Basset Hounds kunnen hard janken, vooral als ze lange tijd alleen gelaten worden.
 • Ook al is uw Basset Hound sterk en verbazingwekkend beweeglijk voor zijn korte poten, toch kunt u hem het beste ontmoedigen om bijvoorbeeld uit een auto te springen. Til hem op en ondersteun zijn rug om ervoor te zorgen dat hij zich niet bezeert.
 • Basset-puppy’s kunnen last krijgen van gewrichtsproblemen naarmate ze groeien. Probeer uw puppy niet te veel te laten doen als hij speelt en ontmoedig hem om op en van meubels te springen.
 • Met tweederde van hun lichaamsgewicht in de voorkant van hun lichaam, zijn Basset Hounds geen goede zwemmers. Laat uw Basset Hound niet in een zwembad vallen, want hij kan snel in de problemen raken.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een achtertuin fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de puppy’s, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Vertrouw op de Fransen om zo’n onderscheidend ras te ontwikkelen, met zijn “jolie” uiterlijk, jolie betekent mooi-lelijk, of onconventioneel aantrekkelijk. De naam Basset betekent “laag” en in Frankrijk verwijst het naar een verschillende hoogte van de jachthond.

Bassets stammen waarschijnlijk af van de St. Hubert Hound, de voorouder van de huidige Bloedhond, en zijn ontstaan toen een mutatie in de St. Hubert stam een kortbenige of dwergachtige jachthond opleverde. Misschien werden de dwerghonden als curiositeit gehouden en later opzettelijk gefokt toen hun vermogen om konijnen en hazen op te sporen onder struikgewas in dichte bossen werd waargenomen.

De eerste geregistreerde vermelding van een Basset Hound was in een geïllustreerd boek over de jacht, La Venerie, geschreven door Jacques du Fouilloux in 1585. Uit de illustraties blijkt dat de vroege Franse Basset Hounds leken op de huidige Basset Artésien Normand, een hondenras dat vandaag bekend is in Frankrijk.

Basset Hounds waren eerst populair bij de Franse aristocratie, maar na de Franse Revolutie werden ze de jachthonden van gewone mensen die een hond nodig hadden die ze te voet konden volgen, omdat ze geen toegang hadden tot paarden. Ze vonden hun weg naar Groot-Brittannië tegen het midden van de 19e eeuw. Lord Galway importeerde een paar naar Engeland in 1866 en zij produceerden een nest van vijf pups, maar hij showde ze niet dus bleven ze relatief onbekend.

Toen, in 1874, importeerde Sir Everett Millais een Basset Hound genaamd Model uit Frankrijk. Millais promootte het ras in Engeland en startte een fokprogramma in zijn eigen kennel en in samenwerking met fokprogramma’s opgezet door Lord Onslow en George Krehl. Voor zijn inspanningen om bekendheid te krijgen voor de Basset Hound in Engeland, wordt Millais beschouwd als de “vader van het ras” in Engeland.

Hij stelde voor het eerst een Basset tentoon op een Engelse hondenshow in 1875, maar het was pas toen hij hielp met het samenstellen van een grote inschrijving voor de Wolverhampton show in 1880 dat het publiek kennis begon te nemen van het ras. Een paar jaar later werd het ras nog populairder toen Alexandra, Prinses van Wales, Basset Hounds in de koninklijke kennels hield. In 1882 accepteerde de Kennel Club in Engeland het ras, en in 1884 werd de Engelse Basset Hound Club opgericht.

Hoewel de Basset waarschijnlijk naar Amerika kwam in de koloniale tijd, kwam het ras pas tot zijn recht in de V.S. in het begin van de 20ste eeuw. De American Kennel Club (AKC) begon met het registreren van Basset Hounds in 1885, de eerste was een hond genaamd Bouncer, maar het duurde tot 1916 voordat de AKC het ras formeel erkende.

Het jaar 1928 was een keerpunt voor de Basset Hound in Amerika. In dat jaar, toonde Time magazine een Basset Hound op de cover en bracht een begeleidend verhaal over de 52ste jaarlijkse Westminster Kennel Club Dog Show in Madison Square Garden geschreven alsof het door de ogen van een Basset Hound puppy was. De charme van de Basset Hound werd ontdekt, en vanaf dat moment begon de populariteit van de Basset Hound te groeien.

Bassets deden hun intrede in de popcultuur in de jaren 1960 met hun verschijning in de reclamecampagne voor Hush Puppy schoenen en het debuut van het Fred Basset stripverhaal, dat vandaag de dag nog steeds bestaat. De Basset Hound staat momenteel op de 28e plaats van de 155 rassen en variëteiten die door de AKC zijn geregistreerd, een bewijs van zijn blijvende populariteit.

Overal in de V.S. vieren Basset Hound mensen hun liefde voor het ras op manieren die net zo uniek zijn als het uiterlijk van hun honden. Basset Hound picknicks en waddles zijn tradities in vele regio’s, soms trekken ze duizenden Bassets en hun families.

Bij sommige van deze evenementen worden zelfs de koning en koningin van de Basset Hounds gekroond. De meeste houden leuke wedstrijden zoals wedstrijden om te bepalen welke Basset de beste “waggelende kont” heeft. Deze evenementen hebben meestal een grote verscheidenheid aan Basset Hound memorabilia, die vaak worden verkocht om geld in te zamelen voor Basset Hound reddingsorganisaties.

Grootte

Basset Hounds zijn niet groter dan 15 cm bij de schouder en wegen 50 tot 65 pond. Het zijn echt grote honden met korte poten. Het is niet gemakkelijk om een volwassen Basset Hound op te tillen, dus houd daar rekening mee voordat u er een aanschaft voor een huis met veel trappen. Krijgt u de hond er gemakkelijk in en uit als hij ziek of oud is en gedragen moet worden?

Persoonlijkheid

De zachtaardige Basset is te gemoedelijk om ooit scherp getemperd te zijn. Hij schiet met iedereen goed op, ook met kinderen en andere dieren, en het enige waar hij echt opgewonden van raakt is een goed geurspoor. Hij is kalm binnenshuis maar alert genoeg om een uitstekende waakhond te zijn. Zoals alle jachthonden kan hij koppig zijn als het op training aankomt en hij reageert het best op positieve methodes zoals voedselbeloningen en voedselbeloningen. Bassets zijn roedelhonden en zullen ongelukkig zijn als ze de hele dag alleen gelaten worden. Het gezelschap van een andere hond is nuttig.

Zoals elke hond hebben Basset Hounds al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – wanneer ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Basset puppy opgroeit tot een veelzijdige hond.

Gezondheid

Basset Hounds zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Basset Hounds zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk dat u zich ervan bewust bent als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan tonen. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Basset Hounds kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Gastrische Dilatatie-Volvulus (GDV): Ook wel bloat of gastrische torsie genoemd. Dit is een levensbedreigende aandoening die honden met een diepe borstkas, zoals Basset Hounds, kan treffen, vooral als ze één grote maaltijd per dag krijgen, snel eten, grote hoeveelheden water drinken na het eten, en veel bewegen na het eten. Sommigen denken dat verhoogde voederbakken en het soort voedsel ook factoren kunnen zijn bij bloat. Het komt vaker voor bij oudere honden, maar kan op elke leeftijd voorkomen. GDV ontstaat wanneer de maag met gas of lucht wordt overvuld en vervolgens verdraait (torsie). De hond kan niet boeren of braken om zich te ontdoen van de overtollige lucht in zijn maag, en de normale terugstroom van bloed naar het hart wordt belemmerd. De bloeddruk daalt en de hond raakt in shock. Zonder onmiddellijke medische verzorging kan de hond sterven. Vermoed een opgeblazen gevoel als uw hond een opgezwollen buik heeft, overmatig kwijlt en moet kokhalzen zonder over te geven. Hij kan ook rusteloos, depressief, lusteloos en zwak zijn met een snelle hartslag. Het is belangrijk dat uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat. Er zijn aanwijzingen dat de neiging tot GDV erfelijk is, dus het wordt aanbevolen om honden die deze aandoening ontwikkelen te castreren of te steriliseren.
 • Von Willebrand’s Ziekte: Dit is een erfelijke aandoening die milde tot matig ernstige bloedingen en een verlengde bloedingstijd kan veroorzaken. Als u vermoedt dat uw Basset de ziekte van Von Willebrand heeft, vraag uw dierenarts dan om een bloedtest en neem de nodige voorzorgsmaatregelen vóór elke chirurgische ingreep.
 • Panosteitis (ook wel zwervende of voorbijgaande kreupelheid genoemd): Dit is een ongrijpbare kwaal die soms wordt waargenomen bij jonge Basset Hounds. Het belangrijkste teken is plotselinge kreupelheid en puppies ontgroeien het meestal tegen de leeftijd van twee jaar zonder problemen op lange termijn. De kreupelheid kan licht of ernstig zijn. Veel dierenartsen zijn zich niet bewust van dit probleem bij Basset Hounds en kunnen de verkeerde diagnose stellen als elleboogdysplasie, heupdysplasie, patellar luxatie, of zelfs meer ernstige aandoeningen. Als de diagnose verkeerd wordt gesteld, kan de dierenarts uw hond een operatie willen laten ondergaan die niet nodig is. Als er tekenen zijn, vraag dan om een second opinion van een orthopedisch specialist voordat u een operatie laat uitvoeren.
 • Glaucoom: Basset Hounds zijn vatbaar voor glaucoom, een aandoening waarbij de druk in het oog zich opbouwt. Het kan leiden tot blindheid als het niet vroegtijdig wordt ontdekt en behandeld. Als u merkt dat uw Basset Hound zijn ogen dichtknijpt, traant of in zijn ogen wrijft, of als het oog of de ogen rood lijken of uitpuilen, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts voor een controle. Glaucoom kan binnen enkele uren schade aan het netvlies en de oogzenuw veroorzaken, dus een bezoek aan de eerste hulp kan zeker gerechtvaardigd zijn.
 • Allergieën: Allergieën zijn een veel voorkomende kwaal bij honden. Allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen worden vastgesteld en behandeld door bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet van de hond te schrappen totdat de boosdoener is ontdekt. Contactallergieën worden veroorzaakt door een reactie op iets dat de hond aanraakt, zoals beddengoed, vlooienpoeder, hondenshampoos of andere chemische stoffen. Ze worden behandeld door de oorzaak van de allergie op te sporen en weg te nemen. Inhalatieallergieën worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen, stof en meeldauw. De geschikte medicatie voor inhalatieallergieën hangt af van de ernst van de allergie. Oorontstekingen zijn een veel voorkomende bijwerking van inhalatieallergieën.
 • Patellaire Luxatie: Ook bekend als “afgegleden stifles,” dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (kuit) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt kreupelheid in het been of een abnormale gang, een beetje zoals huppelen of huppelen. Het is een aandoening die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier graden van patellaluxatie, gaande van graad I, een occasionele luxatie die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet manueel kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.
 • Trombopathie: Dit is een andere aandoening van de bloedplaatjes die soms wordt aangetroffen bij Basset Hounds. Net als bij von Willebrand, tast trombopathie het vermogen van het bloed om te stollen aan.
 • Problemen met oogleden en wimpers: Bassets zijn vatbaar voor ectropion (een naar buiten draaien van de oogleden), wat resulteert in een droog hoornvlies, en entropion (een naar binnen draaien van de oogleden), waardoor de wimpers in het oogoppervlak graven. Uw dierenarts kan vaststellen of uw Basset een van deze problemen heeft en kan het probleem indien nodig operatief verhelpen.
 • Ziekte aan de tussenwervelschijf: Basset Hounds zijn bijzonder vatbaar voor het hebben van rugproblemen. Dit kan te wijten zijn aan erfelijkheid, verkeerde bewegingen, of vallen of springen op of van meubels. Tekenen van rugproblemen zijn het onvermogen om de achterpoten op te tillen, verlamming en soms verlies van de controle over de darmen en de blaas. Het is belangrijk om de rug en het achterwerk van uw Basset Hound altijd te ondersteunen wanneer u hem vasthoudt. Als er een probleem optreedt, kan de behandeling variëren van opsluiting in een bench met ontstekingsremmende medicijnen tot een operatie om de schijf die het probleem veroorzaakt te verwijderen of zelfs het opsluiten van de hond in een hondenrolstoel. Sommige eigenaars hebben ontdekt dat ze problemen kunnen voorkomen door hun Basset Hounds naar chiropractors te brengen die ervaring hebben met het werken met honden.
 • Oorontstekingen: Omdat de lange oren van de Basset niet voldoende luchtcirculatie naar de binnenkant van het oor toelaten, kunnen infecties ontstaan. Voorkom ze door de oren van je Basset elke week schoon te maken en met hem naar de dierenarts te gaan als zijn oren slecht ruiken of ontstoken lijken.
 • Zwaarlijvigheid: Zwaarlijvigheid is een ernstig probleem voor rassen met een lange rug, zoals Bassets. Hoewel uw Basset Hound waarschijnlijk een “chow hound” is en u smekend aankijkt voor meer, moet u te weten komen hoeveel u hem te eten moet geven om een gezond gewicht te behouden en u daaraan houden voor zijn eigen bestwil.
 • Heupdysplasie: Heupdysplasie komt vaak voor bij Basset Hounds. Veel factoren, waaronder genetica, milieu en voeding, worden verondersteld bij te dragen aan deze misvorming van het heupgewricht. Bassets met deze aandoening kunnen een normaal en gezond leven leiden, maar sommigen hebben misschien een operatie nodig om zich gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar het is mogelijk dat u bij een hond met heupdysplasie geen tekenen van ongemak opmerkt. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedic Foundation for Animals of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program (PennHIP). Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt. Als u een puppy koopt, vraag de fokker dan om bewijs dat de ouders getest zijn op heupdysplasie en vrij zijn van problemen. Heupdysplasie is erfelijk, maar kan ook veroorzaakt worden door omgevingsfactoren, zoals een snelle groei door een calorierijk dieet of verwondingen opgelopen door springen of vallen op gladde vloeren.
 • Kersenoog: Dit is een aandoening waarbij de klier onder het derde ooglid uitsteekt en lijkt op een kers in de ooghoek. Het kan nodig zijn dat uw dierenarts de klier verwijdert.

Verzorging

Basset Hounds zijn meestal rustige honden die het zelfs in kleine huizen en appartementen goed doen. Ze leven best binnenshuis met hun gezin, liefst met toegang tot een tuin. Ze zijn niet geschikt om buiten te leven in extreme hitte of kou.

Bassets zijn inactief binnenshuis, ze liggen graag de hele dag in de zon, maar ze genieten van een lange, meanderende wandeling met veel snuffeltijd. Laat u niet verleiden om van uw Basset een bankzitter te maken. Bassets zijn vatbaar voor overgewicht, en te veel gewicht kan hun gewrichten belasten.

Als Bassets buiten zijn, moeten ze in een omheinde tuin of aan de leiband lopen, zodat ze niet afdwalen naar een interessante geur. Tot hij een jaar oud is, moet u uw Basset puppy ontmoedigen om op en van meubels te springen en trappen op en af te lopen, want dat zet extra druk op zijn voorpoten en rug en kan zijn gewrichten beschadigen. Het kan nodig zijn om een Basset van elke leeftijd in en uit de auto te helpen. Hij kan niet zo goed springen. Overweeg om hem een oprijplaat of een opstapje te geven.

Bassets kunnen onafhankelijk zijn, met een eigen wil. Train ze met vriendelijkheid en consequentheid, gebruikmakend van positieve bekrachtiging, waaronder beloningen met voedsel en lof. Een Basset die hardhandig wordt behandeld, zal koppiger worden en minder bereid om uw bevelen op te volgen. Het beste is om de training interessant te houden. Bassets zullen een selectief gehoor ontwikkelen als er iets spannenders is om aandacht aan te besteden.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1,5 tot 2,5 kopjes hondenvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Bassets eten graag en zijn vatbaar voor zwaarlijvigheid. Houd uw Basset Hound in goede conditie door zijn voer af te meten en hem tweemaal per dag te voeren, in plaats van het eten steeds te laten staan.

Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet het geval is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeren van uw Basset Hound, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van uw puppy, en het voeren van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

Basset Hounds hebben glad, kort haar dat vuil en water afstoot. De vacht is dicht genoeg om ze in alle weersomstandigheden te beschermen. De huid is los en elastisch, wat de Basset zijn klassieke hangende jachthond-uiterlijk geeft.

De rasstandaard van de Basset Hound – een schriftelijke beschrijving van hoe een ras eruit ziet en zich gedraagt – staat alle kleuren van de jachthond toe, maar de meest voorkomende kleuren zijn driekleurig (tan, zwart en wit), zwart en wit, bruin en wit, of rood en wit. Citroen en wit is aanvaardbaar, maar wordt zelden gezien.

Omdat de standaard zegt dat elke herkenbare jachthond kleur aanvaardbaar is, kunnen blauwe Basset Hounds (eigenlijk grijs) worden gezien, maar die kleuring is ongewenst omdat het het resultaat is van een recessief gen dat in verband is gebracht met tal van genetische problemen, zoals periscoperende darmen, huidallergieën, en voedselallergieën.

Behalve het schoonmaken van hun oren en gezichtsrimpels en het opvegen van de kwijl die ze achterlaten, zijn Basset Hounds gemakkelijk te verzorgen. Hun korte vacht stoot vuil en water af. Ze hebben zelden een bad nodig (tenzij ze in iets bijzonder stinkends hebben gerold), en een goed uitwrijfbeurt met een borstel, een grove doek, of een jachthandschoen is alles wat nodig is om hun vacht in goede conditie te houden. Basset Hounds verharen het hele jaar door, maar als u ze wekelijks borstelt, zou dit geen probleem mogen zijn.

De oren van Basset Hounds zijn lang en slepen over de grond, dus ze kunnen erg vuil worden. Oorontstekingen zijn ook een probleem omdat de lucht niet goed circuleert in het binnenoor. Maak de binnenkant van de oren van uw Basset Hound ten minste eenmaal per week schoon met een door uw dierenarts aanbevolen oplossing, veeg de buitenkant van de oren af om vuil te verwijderen, maak de rimpels in het gezicht schoon met een vochtige doek en droog ze grondig af, en controleer zijn grote poten op zweren tussen de tenen.

Poets de tanden van uw Basset ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die daarin op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als u tandvleesontsteking en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip de nagels een of twee keer per maand. Als u ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes geknipte nagels houden de poten in goede conditie en beschermen uw schenen tegen krassen wanneer uw Basset enthousiast opspringt om u te begroeten.

Wen je Basset er al aan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek en oren. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Kinderen en andere huisdieren

Bassets zijn dol op kinderen en kunnen goed met hen opschieten. Je moet je Basset wel beschermen tegen berijden of andere kwellingen door hen.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat een van de partijen bijt of aan de oren of staart trekt. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het voedsel van de hond af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Omdat het roedelhonden zijn, genieten Bassets van het gezelschap van andere honden en kunnen ze het ook goed vinden met katten, vooral als ze op jonge leeftijd worden geïntroduceerd.