Basset fauve de Bretagne Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Basset fauve de Bretagne is een kleine, wendbare en behendige jachthond uit Noord-Frankrijk. Zijn specialiteit is de konijnenjacht, die hij in een roedel van vijf honden met verfijning en doorzettingsvermogen runt. De FCI vermeldt de Basset fauve de Bretagne onder het standaardnummer. 36. Het behoort tot de groep honden, zweethonden en aanverwante rassen en tot rubriek 1.3 van kleine honden met werktest.

Basset Fauve

Basset fauve de Bretagne in het profiel

Profiel
Grootte: 32-38 cm
Gewicht: 18-22 kg
FCI Groep: 6: Honden, zweethonden en aanverwante rassen
Afdeling: 1.3: Kleine honden
Land van herkomst: Frankrijk
Kleuren: Fawn, Rood, Wheaten, Falbfarben, Weizengold, Ziegelrot
Levensverwachting: 11-14 jaar
Geschikt als: Jacht-, gezelschaps- en gezinshond
Sport:
Karakter: Koppig, aanhankelijk, sociaal, moedig, kameraadschappelijk, aanpasbaar
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel
Sterkte van het haar
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: heel ruw, hard, vrij kort
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

De Basset fauve de Bretagne is een kleiner ras van zijn voorganger, de Griffon fauve de Bretagne. Dit grotere ras met een hoogte van 48 tot 56 cm was sinds de middeleeuwen populair in adellijke kringen van Frankrijk als jachthond, maar bijna uitgestorven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Van de weinige overgebleven exemplaren kon de fokkerij echter worden voortgezet. Het broertje, dat slechts zo’n 32 tot 38 cm hoog is, is ontstaan in Frankrijk in de 19e eeuw.

Bretonse fokkers, waarschijnlijk Jean-Emmanuel Le Couteulx de Canteleu en Louis Lane als eerste, kruisten de hoogbenige jachthond met de Breton Basset. Want in het ruige landschap met zijn talrijke heuvels en struiken is een kortbenige hond veel wendbaarder en wendbaarder dan zijn langbenige collega’s. Terwijl de Griffon fauve de Bretagne werd gebruikt voor de jacht op hazen, reeën, wilde zwijnen en vossen, is het voorkeurstoepassingsgebied van zijn opvolger de Konijnen maar ook de kleine bassets kunnen gemakkelijk in het pakket zitten Wild zwijn of ree naar de baan. Deze jachthond kwam voor het eerst naar Duitsland in 1874 en sinds 1883 wordt hij ook geëxporteerd naar Amerika. In het jaar In 1963 werd het ras erkend door de FCI. Vandaag de dag is de Basset fauve van Bretagne in zijn Thuisland Frankrijk Het is ook populair in Engeland, waar het in 1999 werd erkend door de Kennel Club.

In het In de jaren 1970 werd dit hondenras een echte modehond in Duitsland. Daarom werden soms gemengde rassen gefokt, waarbij de vormende fysieke kenmerken van de basset sterk werden overdreven, wat leidde tot gezondheidsproblemen van de honden. Tegenwoordig is de Basset fauve de Bretagne nog steeds een populaire jacht- en familiehond, maar de populariteit is enigszins afgenomen. Uit serieuze rassen ontstaan nu weer raszuivere en gezonde honden van het ras met hun oorspronkelijke kenmerken.

Aanbevolen bericht

Hondenrassen voor professionals: Labradoodle op een weide.
Hondenrassen voor professionals
Een hond is een uitdaging tijdens het werken. Hier vindt u een overzicht van hondenrassen voor professionals!

Naar het artikel

Essentie & karakter van Basset fauve de Bretagne

Basset fauve de Bretagne

De Basset fauve de Bretagne vertoont geen agressief gedrag en is dol op kinderen,

Het Basset fauve de Bretagne is Speels, intelligent, vriendelijk en dol op kinderen en dus een ideale gezinshond. Maar hij blijft altijd in de eerste plaats een jager. Het ras streeft niet alleen zeer volhardend en moedig het beoogde spel na, maar ook jaagt ook grotendeels onafhankelijk. In plaats van te wachten op commando’s, kan hij zijn eigen beslissingen nemen. Maar zo actief en moedig als deze honden zich gedragen in het jachtgebied, zo aanhankelijk en vredig zijn ze in hun huis. Ze heeften een evenwichtig temperament, toon nooit agressief gedrag en zijn gewoon blij om met kinderen te spelen, te ravotten of vredig op hun plaats te slapen.

Pas als de Basset fauve de Bretagne plotseling een prooi voelt, kan het gebeuren dat hij zijn familie volledig vergeet en het spoor volgt. Zijn eigen sterk jachtinstinct kan alleen worden ingeperkt als een consistente eigenaar het vanaf het begin met veel geduld probeert.

 

Uiterlijk van de Basset fauve de Bretagne

Een Basset fauve de Bretagne bereikt een Schofthoogte van 32 tot 38 cm en een gewicht van 16 tot 18 kg. Met zijn gedrongen lichaamsbouw en korte runs ziet hij er gedrongen en volumineus uit. In feite is er echter onder de dikke vacht een gespierd, atletisch lichaam.

De korte, harde vacht van de Basset fauve de Bretagne kan van tarwekleur tot roodblond tot baksteenrood. Volgens de rasstandaard moet de hond een monochrome vacht hebben, maar kleine witte markeringen op de borst of zwarte haren op het lichaam komen vaak voor en worden getolereerd. Kenmerkend zijn de donkerbruine ogen en de hangende oren van het ras, dat taps toeliep naar beneden. De kleine jachthond heeft een halvemaanvormige, middellange, dikkere staart aan de basis. De verticale voor- en achterpoten zorgen voor een stevige, levendige gang.

Hoe groot wordt een Basset fauve de Bretagne?

De Basset fauve de Bretagne bereikt een schouderhoogte van 32 tot 38 cm en weegt 16 tot 18 kg.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Basset fauve de Bretagne – Wat te overwegen

Basset fauve de Bretagne zittend

De Basset fauve de Bretagne heeft een ervaren eigenaar nodig voor zijn opleiding.

Hoewel de Basset fauve de Bretagne een beminnelijke en vredige tijdgenoot is, daagt het zijn eigenaren uit met zijn constante drang om deel te nemen aan activiteit sterk. Hij moet bijna altijd in dienst zijn, anders zoekt hij zelf een activiteit die zijn mensen niet per se bevalt. Om zijn uitgesproken jachtinstinct in goede banen te leiden, heeft de kleine, behendige viervoeter een ervaren eigenaar. Zijn opleiding vereist vooral veel consistentie, maar ook empathie en geduld. De eigenzinnige hond zal nooit met blinde gehoorzaamheid op commando’s reageren, maar hij wil door zijn meester of minnares als partner gerespecteerd worden en mogen deelnemen aan de besluitvorming. Hij eist altijd de onverdeelde aandacht van zijn baasje op.

De Basset fauve de Bretagne is gewend aan onafhankelijke besluitvorming in het jachtgebied, dus hij houdt zijn eigen hoofd en kan slechts een paar basisregels worden geleerd. Hij heeft veel beweging in alle weersomstandigheden en woont het liefst op het platteland, waar het op elk moment naar buiten kan worden gebracht om rond te ravotten. Het beste voor hem is natuurlijk wanneer hij mag gaan jagen. Wanneer hij na het werk eindelijk moe is, kan hij zijn tweede favoriete tijdverdrijf nastreven, slapen. Het hondje is een Uitslaperdie geniet van zijn verlengde uren rust.

Voeding van de Basset fauve de Bretagne

De Basset fauve de Bretagne is niet veeleisender in zijn eetgewoonten dan andere hondenrassen en heeft geen last van een gevoelige maag. Hij geeft de voorkeur aan een uitgebalanceerd dieet dat vitamines en mineralen uit alle belangrijke voedingsgroepen bevat. De beste manier om het te krijgen is twee porties per dag.

Afhankelijk van zijn persoonlijke smaakvoorkeuren houden honden van dit ras van beide Droog als natvoer en ook zelfvoorbereid. Vanwege hun activiteit kunnen de honden een vrij grote eetlust vertonen in relatie tot de kleine afmetingen. Hij heeft altijd veel vers drinkwater nodig voor voedsel.

Gezondheid – levensverwachting & frequente ziekteeiten

De levensverwachting van een Basset fauve de Bretagne is 11 tot 13 jaar. De gezondheid is extreem robuust, neigingen tot ziekten zijn niet bekend bij dit hondenras. Af en toe ontwikkelen de compacte honden echter heupdysplasie en is er ook een verhoogd risico op oorinfecties. Als de kleine jager zijn dagelijkse trainingseenheden krijgt, zal hij geen overgewicht krijgen.
Zijn dikke vacht beschermt hem effectief tegen het koude, zelfs regenachtig weer stoort de veerkrachtige hond uit de ruige Noord-Franse regio niet. Maar hij is niet optimaal ingesteld op warmte en moet op warme dagen vaak op een schaduwrijke plek rusten.

Hoe oud wordt een Basset fauve de Bretagne?

De levensverwachting van deze Franse jachthonden is 11 tot 13 jaar, maar velen van hen zijn al 15 jaar oud geworden met goede zorg.

Verzorging van de Basset fauve de Bretagne

Basset fauve de Bretagne gezicht

De viervoeter heeft geen ernstige haaruitval. Het is voldoende als het van tijd tot tijd wordt geborsteld.

De Basset fauve de Bretagne heeft meestal geen ernstige haaruitval, alleen op het moment van vachtwissel in het voor- en najaar verliest hij veel wol. Dan moet zijn vacht dagelijks worden geborsteld. Daarnaast is een Naar de hondentrimmer gaan help hem sneller van de dichte vacht van het ras af te komen. Buiten de roosperiodes moet zijn vacht alleen af en toe geborsteld worden. In ieder geval is het noodzakelijk als bladeren, insecten en kleine twijgen erin zijn gevangen na een wandeling in het bos. De natuurlijke vacht mag echter niet worden gewassen.

Vanwege de Risico op oorontsteking de hangende oren van de Basset fauve de Bretagne moeten regelmatig van alle kanten en vooral van binnenuit worden gecontroleerd. Bovendien is het raadzaam om uit voorzorg dicht prolifererende vacht uit de oorschelpen te verwijderen.

Basset fauve de Bretagne – Activiteiten en Training

De Basset fauve de Bretagne heeft veel beweging en vooral likes gevarieerde en uitdagende activiteitendie zijn neus en alerte geest uitdagen. Hij wordt het liefst gebruikt voor de jacht, maar hij heeft ook genoeg energie om te eisen. Hondensporten zoals tracking, behendigheid of gehoorzaamheid. Als de hond niet jaagt, moet hij actief zijn in sport en minstens drie keer per dag naar buiten gaan. Op lange wandelingen hij is altijd blij mee slimme spelletjes en veel afwisseling.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Basset fauve de Bretagne

De prijs voor een Basset fauve de Bretagne pup ligt momenteel tussen de 600 en 700 euro. Sinds de de meeste fokkers nog steeds gevestigd in Bretagne , kan het raadzaam zijn om een reis naar Frankrijk te maken. Maar ook in Duitsland zijn er Basset fauve de Bretagne fokkers, die bijvoorbeeld bij de Franse Hounds Association e. V. worden vermeld. Potentiële kopers moeten zeker controleren of hun aanbieder wordt genoemd door deze vereniging of een andere gerenommeerde instantie, zoals de Vereniging voor Duitse Honden.

Nadelen van de Basset fauve de Bretagne

Basset fauve de Bretagne pups

De Basset fauve de Bretagne heeft een hoge drang om te bewegen. Bovendien is hij niet gemakkelijk op te voeden.

Een nadeel van de lieve hond is zijn enorme drang om actief te zijn. Bovendien kan het niet makkelijk op te voeden, maar heeft een ervaren en geduldige docent. De jachthond kan alleen met kinderen overweg als hij ze van jongs af aan heeft leren kennen en ze hem net zoveel respect tonen als meesters of minnaressen.

Daarnaast is de Basset fauve de Bretagne niet goed zijn alleen. De Franse jachthond is geen geschikte waakhond omdat hij veel te sociaal en speels is. Toch kan hij vreemden aankondigen en af en toe de buurt wakker houden door luid te blaffen.

Is de Basset fauve de Bretagne geschikt voor mij?

Een Basset fauve de Bretagne heeft zijn beoogd gebruik in de jacht of op zijn minst een vergelijkbare intense activiteit in sport, spel en boswandelingen. Ondanks zijn humeurVanwege zijn aanpassingsvermogen en kleine formaat kan het zich aanpassen aan het leven in een Appartement in de stad plegen. Maar dan moet hij wel minstens drie keer per dag door het park of stadsbos mogen ravotten. Met zijn vriendelijke en ruimdenkende karakter is hij ook geschikt als een Reisgenoot.

Met kinderen en andere huisdieren is de kleine hond compatibel, hij gedraagt zich altijd lief en loyaal aan zijn hele familie. Hij is dus een ideale gezinshond. Hondenbezitters van gevorderde leeftijd of met beperkte mobiliteit moeten bijzonder zorgvuldig overwegen of ze de drang van de jachthond om te bewegen kunnen en willen overnemen.

Is de Basset fauve de Bretagne een familiehond?

Deze basset uit Bretagne is een ideale gezinshond vanwege zijn lieve en speelse karakter. Hij moet echter gewend zijn aan kinderen als puppy en de kinderen moeten ook leren om het dier respectvol te behandelen.