De Mini Labradoodle: een kleine hond van formaat

De Labradoodle is in de loop der jaren steeds bekender en populairder geworden bij hondenbezitters, niet in de laatste plaats omdat het een hypoallergeen hondenras is. Wist je dat er ook een klein formaat variatie van bestaat? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de Mini Labradoodle.
mini labradoodle

Wat is een Mini Labradoodle?

De Miniatuur Labradoodle, of afgekort tot Mini Labradoodle, is de kleinste van drie soorten binnen dit hondenras. Als je houdt van de uiterlijke kenmerken en het karakter van deze honden en liever een kleiner formaat hond in huis haalt, dan heb je met deze kleine hond precies waar je naar zoekt. De grootste variant is de standaard of ‘normale’ Labradoodle, dan is er de wat kleinere ‘medium’ variant en als laatste de miniatuur versie. Het verschil is niet altijd direct te zien, als je de uiterste variaties van het kleine en grote type naast elkaar zet dan zie je direct het verschil. Dan lijkt een volwassen Mini Labradoodle meer op een puppy van de normale versie.
kleine labradoodle

Kenmerken van dit hondenras

Je weet wellicht al dat Labradoodles een kruising zijn van een Labrador en een Poedel. Door een Miniatuur Poedel te nemen en deze te kruisen met een Labrador ontstaat er een Mini Labradoodle. Naast de omvang en het gewicht zijn er geen duidelijke verschillen waar te nemen tussen de drie variaties, de algemene kenmerken zijn gelijk. Dit betekent dus ook de onderlinge verschillen zoals de vacht, die kan variëren van kleine krullen tot grotere krullen en een meer golvende vacht. De curly vacht heeft strakke, kleine krullen wat veel lijkt op de standaard poedel. Bij de curly fleece vacht zijn nog steeds duidelijk krullen te onderscheiden maar de textuur wordt al zachter. Bij de wavy fleece vacht tenslotte zijn er geen individuele krullen meer te onderscheiden maar betreft het lange, zachte haren met een subtiele golf.
labradoodle klein formaat

Hypoallergeen

De oorspronkelijke Labradoodle is gefokt als hypoallergeen hondenras. Dit betekent nauwelijks verharing wat voor personen met allergieën bevorderlijk kan zijn. Wanneer je een hond specifiek koopt vanwege de hypoallergene eigenschappen dan kun je het beste kiezen voor een Australische Labradoodle. Die verharen nauwelijks en zullen de minste reacties opwekken. Let er overigens wel op dat er geen 100% hypoallergene honden bestaan, en dat het effect op een persoon met allergieën per situatie kan verschillen. Er is dus geen garantie te geven. Wanneer er iemand in het huishouden aanwezig is met een allergie probeer dan vooraf kennis te maken met hypoallergene honden voordat je zelf een Mini Labradoodle in huis haalt.
labradoodle klein

Hoe groot wordt een Mini Labradoodle?

De schofthoogte van de Mini Labradoodle ligt tussen 35 centimeter en 43 centimeter. We hebben het hier over een volgroeid, volwassen exemplaar. Puppy’s zijn uiteraard nog een stuk kleiner. Bij meting wordt uitgegaan van de schofthoogte, dit wordt ook wel stokmaat of de schouderhoogte genoemd. Dit staat voor de afstand tussen de vloer en de schoft van het dier. Het uiteinde van de voorpoot tot de bovenste rand van de wervelkolom dus. Dit komt neer op ongeveer de hoogte van de schouder. De grotere ‘mini’ exemplaren zullen dicht tegen de kleinste ‘medium’ Labradoodles liggen. Mannetjes worden doorgaans wat groter, een fokker kan nooit een exacte hoogte garanderen.
mini australian labradoodle

Hoe zwaar wordt een Mini Labradoodle?

Het gewicht kan variëren tussen 10 en 15 kilo voor een volwassen exemplaar. Dit zal voor een deel afhankelijk zijn van de schofthoogte, ook de voeding en hoeveelheid beweging kan een rol spelen. Mocht de verhouding tussen hoogte en gewicht niet overeenkomen met de rasstandaard, dan kan dit een indicatie zijn van een medische oorzaak. Neem in dat geval contact op met de fokker of dierenarts.
volwassen mini labradoodle

Karakter van Mini Labradoodles

Klein van formaat maar groot van karakter, zo valt de Mini Labradoodle het beste te omschrijven. Met name de schijnbaar oneindige hoeveelheid energie die deze kleine krachtpatsers hebben zal opvallen. Ze trekken er graag op uit met hun baasje in de vrije natuur waar ze dolgraag spelen met hun baasje. Net zoals Labradors en Poedels betreft het ook hier een intelligent hondenras dat veel wil en kan leren. Je zult bij de training steeds op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen want ze pikken informatie snel op.
Gerelateer: Beste hondenmand voor een kleine hond kopen, review en aanbiedingen
Mini Labradoodles passen zeer goed in een gezin, ze hechten zich snel aan het huishouden. Dit hondenras is niet alleen sociaal in de omgang, ze bezitten eveneens een hoog empatisch vermogen. Ze voelen feilloos het humeur aan van de gezinsleden en spelen daarop in. Dit is een karaktereigenschap waardoor veel huishoudens met gezinsleden die een vorm van autisme, ADHD en ADD hebben kiezen voor een Mini Labradoodle. Ze voelen vreugde, verdriet en woede direct aan en kunnen hier een positieve draai aan geven.

Het sociale karakter betekent ook dat er een grote behoefte bestaat aan aandacht. Het zijn geen hondjes die je overdag rustig thuis kunt laten, na hooguit enkele uren hebben ze echt iemand nodig om mee te spelen. Er zijn hondenrassen die van oorsprong gefokt zijn om zelfstandig te werken en uren of zelfs dagen zonder menselijk contact door te brengen. Labradoodles zijn van meet af aan gefokt op sociaal gedrag en functioneren het beste binnen een gezin.
labradoodle curly
Gelukkig zijn het geen jaloerse honden, ze kunnen dan ook goed omgaan met andere huisdieren. Ze zullen hier wel van meet af aan op getraind moeten worden, zo accepteren ze bestaande en nieuwe huisdieren. Ook bezoekers zullen welkom zijn, al zijn ze het meest gehecht aan de eigenaar en de directe omgeving.

Interesse om een Mini Labradoodle te kopen?

Er zijn diverse fokkers waar je een Mini Labradoodle kunt kopen. Let daarbij op, want er zijn zeker verschillen in kwaliteit van de fokker. Bij rashonden moet de lijn altijd herleidbaar zijn, wanneer er onzorgvuldig gefokt wordt kunnen er problemen ontstaan met de gezondheid. Dit kan direct zichtbaar zijn, vaak vertonen ‘defecten’ zich in een later stadium. Dat is jammer voor de eigenaar maar vooral ook treurig voor de hond. Een gezond huisdier begint bij een vakkundige fokker die het dierenwelzijn voorop stelt.

Bij aankoop zul je als eerste kijken naar de papieren van de fokker en vervolgens de informatie over de hond die je zult aanschaffen. Je kunt veel aflezen aan de condities waarin de honden leven, of ze direct sociaal zijn bij bezoek en vraag ook om de moeder te zien. Naast medische kenmerken zal de fokker in de eerste periode werken aan socialisatie zodat de eigenaar later de hond goed kan trainen. Wanneer je een Mini Labradoodle koopt vanwege de hypoallergene eigenschappen is het van belang om dit te testen bij de persoon in kwestie. Informeer ook naar de beste wijze van trainen en welke voeding het dier nodig heeft in verschillende fasen. Dan zul je lang kunnen genieten van een gezond huisdier.

Wat kost een Mini Labradoodle?

De prijs hangt niet alleen af van de fokker maar ook het type. De standaard prijs voor een Mini Labradoodle ligt ergens tussen 1700 en 2000 euro voor een rashond. Vanwege de hoge vraag kan een legitieme fokker vaste prijzen hanteren, let dus op met ‘koopjes’. Omdat het fokken van een echte Australian Labradoodle wat lastiger is zul je dit merken aan de prijs. Die kosten al gauw 300 tot 500 euro duurder dan de reguliere variant die je in Europa kunt kopen.
labradoodle mini puppies