Vachtverzorging voor honden + tips van experts

Regelmatige vachtverzorging dient niet alleen de lichaamsverzorging van de hond, maar helpt de eigenaar ook bij de vroegtijdige opsporing van ziekten. Bovendien wordt het kammen door de hond ervaren als aandacht, wat het vertrouwen en de band met de mens positief beïnvloedt.
Vachtverzorging hond

Gevolgen van slechte vachtverzorging

Niet elke hond hoeft geborsteld te worden, dit hangt af van de lengte en de conditie van de vacht. De verzorging van de hond moet ook aan de seizoenen worden aangepast, want een grondige borstelbeurt is vooral belangrijk in de lente en de herfst om dode haren te verwijderen die het gevolg zijn van de verandering van de vacht. Deze kunnen anders de vrije luchtcirculatie van de onderliggende huid belemmeren.

Als de verzorging van de hond wordt verwaarloosd, kan het haar snel gaan klitten, wat niet alleen leidt tot een onverzorgd uiterlijk, maar ook een risicofactor is voor ectoparasieten en andere huidproblemen, zoals dermatitis veroorzaakt door bacteriën.

Verzorgingsmethoden

Borstelen is vooral belangrijk als onderdeel van de hondenverzorging. Bij langharige honden moet het losse haar van de bovenvacht en vooral van de ondervacht eerst worden uitgekamd met een kam of krulkam. Daarna wordt de hele vacht in lange streken met een harde borstel geborsteld – werk altijd met de streek mee. Het krachtige borstelen verwijdert niet alleen de losse haren, maar stimuleert ook de doorbloeding van de huid. Dit bevordert enerzijds een betere voorziening van de haarfollikels en anderzijds de afscheiding van talg, zodat de huid beter beschermd is tegen ongunstige omstandigheden. Welke borstel het meest geschikt is, hangt af van de conditie van de vacht van de hond. Zowel plastic materialen als metaal worden in verschillende varianten aangeboden.

Hoe vaak moeten honden in bad?

Hier geldt de regel: zo weinig mogelijk, zo veel als nodig. Baden mag slechts een ondergeschikte rol spelen in het kader van de vachtverzorging bij de hond, aangezien te vaak baden de talg- en zuurbeschermende film van de huid vernietigt. Als een bad onvermijdelijk is, mag het water hooguit lauw zijn. Bovendien moet de shampoo vrij zijn van zeep en parfum en een herstellende werking hebben. Het is bijzonder belangrijk dat alleen speciale hondenshampoos worden gebruikt.

Vachtverzorging voor verschillende hondenrassen

Een grondige vachtverzorging voor honden moet ten minste eenmaal per week worden uitgevoerd, afhankelijk van het type vacht. Bij langharige honden, zoals de Tibetaanse terriër of de langharige collie, is het echter het beste om het dagelijks te doen. De uitrusting voor de verzorging van de hond is vrij hanteerbaar voor rassen met een gladde vacht en weinig ondervacht. Een borstel is meestal voldoende om losse haren te verwijderen. Voor de verzorging van ruwharige en ruwharige rassen, zoals Airedale Terriers en Schnauzers, is daarentegen een Tondeuse voor honden nodig om de zware ondervacht en de dode bovenvacht te verwijderen. Langharige vertegenwoordigers vereisen de meest intensieve vachtverzorging en moeten dagelijks worden behandeld met een kam en borstel. Sommige rassen moeten ook regelmatig worden geschoren. Dit moet echter aan een specialist worden overgelaten, aangezien het risico van huidletsels hier relatief hoog is.

Verzorging van de vacht van uw hond: een professionele trimsalon geeft tips

Een expert in het trimmen van honden wijst ook op de verschillende verzorgingsbehoeften van verschillende rassen. Er zijn vier basis vachttypes: Korthaar (bijv. Rottweiler, Beagle), langhaar (bijv. Setter, Afghaanse Windhond), ruwhaar (bijv. Ruwhaar Teckel, Airedale Terrier) en Stockhair (bijv. Duitse Herder, Spitz). “De meest voorkomende problemen voor hondenbezitters zijn hondenrassen met halflange en lange vachten. Vaak wordt de vacht door ongeschikte kammen en borstels of een verkeerde kamtechniek slechts oppervlakkig vrijgemaakt van stof, vuil, dode ondervacht/haren”, weet Jörg Fischer. Als een hond niet vaak genoeg en niet correct wordt gekamd, kunnen er klitten ontstaan, die alleen met veel moeite en met speciale verzorgingsmiddelen kunnen worden verwijderd.

Dit is hoe hondentrimmers werken

De eigenaar van een trimsalon geeft een inkijkje in zijn werkdag en beschrijft de stappen naar een “afgewerkte gecoiffeerde hond” als volgt:

 1. “Medische voorgeschiedenis”, wat betekent dat de eigenaar wordt gevraagd naar de ziektes, medicijnen en speciale gedragingen van de hond.
 2. contact op te nemen met de hond.
 3. visuele inspectie van de conditie van de vacht en de huid van de hond.
 4. tof- en vuildeeltjes worden verwijderd door kammen en borstelen, eventueel trimmen afhankelijk van het hondenras of de vachtstructuur.
 5. daarna wassen met verzorgende shampoo en conditioner.
 6. Daarna wordt de vacht volledig gedroogd met een blazer of een handföhn.
 7. dan het snijden of het scheren volgens rasnorm of het verzoek van de klant.
 8. klauw-, oog- en oorverzorging.
 9. vachtafwerking met oliën, die huid en vacht voedende stoffen geven of kalmeren.

Vachtverzorging thuis: Dit behoort tot de basisuitrusting.

“Het zou gunstig zijn als men zich intensief bezighoudt met de vachtverzorging bij de aanschaf van een hond”. Goed advies kan worden ingewonnen bij de fokker of bij een plaatselijke trimsalon. Bij de aanschaf van de basisuitrusting is het raadzaam de hond mee te nemen naar de winkel om de kam of hondenborstel uit te proberen.

We wijzen er ook op dat in geen enkel huishouden een kam en hondenborstel mogen ontbreken. “Uw hond zal er op twee manieren van profiteren, want de zachte massage van het kammen en borstelen stimuleert ook de stofwisseling.” Het baden van een hond mag alleen gebeuren “met hondenshampoos en conditioners die zijn afgestemd op de behoeften van de vachtstructuur van de hond.Voor het verwijderen van dode ondervacht is het meest gebruikte gereedschap een zogenaamde messenkam (b.v. Furmaster, Furminator, kaardenkam).

Samengevat: Tips voor de vachtverzorging van uw hond

Regelmatige vachtverzorging voorkomt huidproblemen en vervilting.

 • Het is het beste om uw hond elke dag te ontdoen van dood haar tijdens de vachtwissel
 • Vraag uw fokker of een trimsalon om informatie over de verzorging van uw hond.
 • De juiste hondenborstel is het allerbelangrijkste, hij moet aangepast zijn aan de vacht van uw hond
 • Probeer kammen, borstels of currykammen uit en krijg advies over wat je moet kopen
 • Wen uw hond zo vroeg mogelijk aan kammen en borstelen
 • Doe uw hond niet te vaak in bad om de talg- en zuurbeschermende film niet te vernietigen
 • Gebruik alleen shampoos en conditioners voor honden die zijn afgestemd op de vachtstructuur van uw hond