Hoe vachtverzorging bij langharige honden

Laten we eerlijk zijn… langharige honden zijn ronduit prachtig! Helaas zijn langharige honden een beetje meer werk als het gaat om de verzorging. Met alle schoonheid en pluis dat komt met langharige rassen, is er ook een gelijke hoeveelheid van verharen, matte vacht, en geur. Voor alle honden is verzorging een essentieel onderdeel van de dagelijkse verzorging, maar voor langharige rassen is het extra belangrijk.
vachtverzorging langharige hond
Lees verder om meer te leren over de vachtverzorging van langharige honden!

Laten schuimen, spoelen, herhalen!

In tegenstelling tot sommige kortharige hondenrassen, is regelmatig wassen de hoeksteen van een goed verzorgde langharige hond. Dus, hoe vaak moet u uw hond wassen? Gemiddeld zou u uw hond één keer per maand moeten wassen en verzorgen, waarbij 2 maanden het langste is. Sommige honden kunnen om de week in bad, zolang u maar een zachte hondenshampoo gebruikt. Let op dat u uw hond niet te vaak baadt, want te vaak wassen kan leiden tot een droge huid, wat een heleboel problemen kan veroorzaken voor u en uw hond.

Wanneer u een langharige en mogelijk bevilte hond wast, gebruik dan veel shampoo en werk van het hoofd naar beneden. Door bij de kop te beginnen en dan langs de rug naar beneden te werken, kunt u de hele vacht gelijkmatig inzepen en voorkomt u dat u op gemiste plekken terug moet komen. Nadat u de rug en de romp hebt geschrobd, gaat u verder met het schoonmaken van plekken zoals de buik, de borst, de poten en de staart. Spoel van kop tot teen en laat uw hond al het overtollige water afschudden. Vooral bij langharige rassen is het belangrijk om uw hond te laten schudden, omdat dit het droogproces veel gemakkelijker maakt.

Onze spray-on schuimshampoo maakt het baden veel gemakkelijker en sneller. Met drie verschillende formules om uit te kiezen op basis van de vacht van uw hond en ook een medicinale optie, is onze shampoo alles wat u nodig hebt om ervoor te zorgen dat uw pup mooi en schoon blijft!

Schudden en bakken

Er zijn verschillende methodes om de vacht te drogen, waaronder handdoekdroging, aan de lucht drogen en föhnen voor het borstelen. Aan de lucht drogen is het beste voor de huid van uw hond, maar duurt het langst en geeft uw hond een “natte hond”-geur. Föhnen maakt uw hond pluizig en glanzend, maar als uw hond een gevoelige huid heeft of aanleg heeft voor huidirritatie, kunt u föhnen het beste vermijden. Handdoekdroging is de gulden middenweg: u kunt uw hond voor 90% drogen en de laatste 10% aan de lucht laten drogen. Zelfs als u uw hond aan de lucht droogt, moet u niet vergeten de oren en poten af te vegen, want deze gevoelige plekken zijn gevoelig voor bacteriegroei als ze nat blijven.

Maak met de pluisjes

Borstelen moet direct na het baden worden gedaan om overtollig hondenhaar dat tijdens het baden is losgekomen te verwijderen. Hoewel borstelen bij een langharige hond een dagelijks onderdeel van de verzorgingsroutine zou moeten zijn, is het vooral de eerste dagen na een bad belangrijk. Baden stimuleert de huid en bevordert nieuwe haargroei, en als gevolg daarvan zal uw hond direct na het spoelen het meest verharen. Het is van cruciaal belang om het regeneratieproces van de haargroei te helpen door al het haar dat uw hond probeert kwijt te raken, te verwijderen.

Mooi kapsel!

Licht trimmen is een uitstekende manier om te voorkomen dat de vacht te lang groeit en in de war raakt. Als het trimmen nieuw voor u is, probeer dan probleemgebieden uit te dunnen, zoals een bijzonder bossige staart of het dikke haar op de achterkant van de poten. Als u het knippen eenmaal onder de knie hebt, kunt u overgaan op de meer gevoelige en delicate gebieden zoals rond de oren en de achterhand. Elektrische trimmers zijn het beste voor plaatsen waar de vacht dik wordt en gemakkelijk gaat klitten, terwijl een schaar beter is voor gebieden waar precisie essentieel is.

Als u een bepaalde esthetiek nastreeft, bepaal dan de vorm die u wilt bereiken en knip dan kleine hoeveelheden per keer om er zeker van te zijn dat u niet te veel vacht weghaalt. Knippen is een van de meest uitdagende en potentieel beangstigende onderdelen van het verzorgen van een langharige hond, dus onthoud dat het geen schande is om professionele hulp in te schakelen.

Vergeet de oren niet!

Het schoonmaken van de oren van uw hond is een integraal onderdeel van de vachtverzorging. De oren zijn een van de meest gevoelige plekken van uw hond, en de huid aan de binnenkant van de oren is gevoelig voor vervelende dingen zoals schimmelinfecties en mijt. Neem na het baden de tijd om de binnenkant van de oren schoon te maken met watten, of vergelijkbaar materiaal dat lichtjes is ingesmeerd met toverhazelaar. Reinig de oren grondig zonder ruw of opdringerig te zijn. Het is van essentieel belang dat u alle oorkleppen en -plooien reinigt, maar pas op dat u niet in de gehoorgang komt.

Conclussie

De schoonheid van een lange, vloeiende manen en de zachte, luxueuze textuur van een goed verzorgde vacht is genoeg om je keer op keer verliefd te laten worden op je langharige hond. Of u nu voor het eerst een langharige hond bezit of gewoon op zoek bent naar wat handige tips, u hoeft niet altijd een professionele trimsalon te hebben om alles voor elkaar te krijgen. Deze grooming basics voor langharige honden is de perfecte plek om uw reis te beginnen en uw pup van sjofel naar chic te transformeren.