Welke Beagle mixen zijn er?

Tussen rashonden en de ‘bastaardjes’ zonder duidelijke herkomst zijn er de kruisingen. Twee rashonden wordt met elkaar gecombineerd om een kruising te fokken die zowel het uiterlijk als karakter eigenschappen van beide dieren vertoont. Zo is het mogelijk om een hondenras dat normaal gesproken sterk verhaart geschikt te maken voor mensen met allergieën, of eigenwijze honden worden iets meer volgzaam.
Beagle mix
Als kruisen op een verantwoorde wijze gebeurt kunnen er heel interessante huisdieren ontstaan. Een hond die nog sterker, nog liever of nog groter is bijvoorbeeld. Het kan helaas ook fout gaan, als de mix niet op de juiste wijze gefokt wordt kan dit tot meer risico op aandoeningen leiden of aangeboren afwijkingen. Het is daarom als hondenbezitter van belang om kritisch te zijn op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de fokker.

Op deze pagina bekijken we de meest populaire Beagle mixen en leggen we uit waarom deze kruisingen zo bijzonder zijn.

Waarom een Beagle mix maken?

Ze worden ook wel ‘designer honden’ genoemd, mixen van twee rashonden. Waar veel fokkers hun uiterste best doen om precies dezelfde kenmerken van een hondenras in de puppies terug te laten keren, wordt er met een kruising juist een combinatie van kenmerken gecreëerd. Deze puppies vallen dus niet langer onder een rasstandaard, de eigenschappen kunnen per exemplaar afwijken. Dit is afhankelijk van de genen, fokkers houden hier rekening mee door de reutjes en teefjes nauwkeurig te selecteren.

beagletraining

Dit is de Puggle
Kruising tussen: Beagle en Mopshond

Puggle
De Puggle is een mix tussen Beagle en Mopshond, twee honden die er heel anders uitzien. De kruising lijkt daarom niet meer op de Beagles die we zo goed kennen en heeft meer weg van de Mopshond die zeer herkenbaar is.

De platte snuit komt uiteraard van de Mopshond. Dit geldt ook voor de oren die in verhouding wat groter zijn bij de Puggle. Wat betreft energieniveau komen de genen van de Beagle juist weer naar boven drijven, het is een onvermoeibaar beestje dat dolgraag met zijn baasje op avontuur gaat. Het gewicht van een volwassen Puggle zal ergens tussen 14 en 16 kilo uitkomen.

Puggles worden ook weer een generatie verder gekruist, houd hier rekening mee als je een Puggle wilt kopen om de specifieke kenmerken die deze mix heeft.

Dit is de Beaglier
Kruising tussen Beagle en Cavalier King Charles Spaniel

Beaglier
De Beaglier is een mix tussen Beagle en Cavalier King Charles Spaniel. Hier worden twee uiteenlopende karakters samengevoegd wat je zeker zult merken aan het gedrag van de hond. Beagles staan erom bekend dat ze temperamentvol zijn en behoorlijk eigenwijs voor de dag kunnen komen. De Cavalier King Charles Spaniel is juist een gemoedelijke gezelschapshond die zich niet zo druk maakt. De mix zorgt voor een opgewekte hond die heel sociaal is zonder dat ‘harde’ randje van de Beagle. Dit maakt ze wat makkelijker om te trainen.

De Beaglier is een gezellige hond die uitstekend past binnen een gezin, de hoge mate van intelligentie zorgt ervoor dat training vlot zal verlopen. Ze houden van aandacht, een eigenschap die je in beide ouders ook ziet. Beagliers zijn hierdoor niet de meest zelfstandige honden, ze houden er niet zo van om lange tijd alleen te blijven. Houd er wel rekening mee dat de een losse knieschijf of epilepsie regelmatig voorkomt bij deze kruising.

Dit is de Beagi
Kruising tussen Beagle en Corgi

Beagi
De Beagi is een mix tussen Beagle en Corgi. Het is bekend dat de Beagle een tegendraads beestje kan zijn, de Corgi is juist zo mak als een lammetje. En dat is precies de reden om deze mix te fokken, de Beagi heeft een zeer vriendelijk en zachtaardig karakter die er als puppy ongelofelijk schattig uitziet.

De flinke flaporen van de Beagle zijn verdwenen als er een Corgi in de DNA mix om de hoek komt kijken, ditmaal zijn de oren recht en spits. Beide ouders zijn heel sociaal op hun eigen manier, dit sociale karakter keert ook zeker terug in de vriendelijke Beagi. Het is een echt gezelschapsdier dat zeer alert is op de omgeving.

Helaas zijn er enkele aandoeningen die vaak voorkomen bij Beagi mixen. Zo zijn ze gevoelig voor overgewicht, ook oogproblemen komen regelmatig voor. De schildklier werkt langzamer waardoor er problemen kunnen ontstaan met het kraakbeen in de botten.

Dit is de Beago
Kruising tussen Beagle en Golden Retriever

Beago
De Beago is een mix tussen Beagle en Golden Retriever. Er is nog niet zoveel bekend over deze kruising omdat het een vrij nieuwe variant betreft. De flaporen van beide honden zijn duidelijk aanwezig bij de Beago, ook de intelligentie van de ouders valt direct op. De Beagle en Golden Retriever hebben een behoorlijk afwijkend karakter. De mix zorgt voor een hond die minder eigenwijs is dan de soms koppige Beagle, het is een gehoorzame hond die zich goed laat trainen.

Iedere Beagle mix is uniek

Een kruising valt niet onder een rasstandaard, dit betekent dat zowel het uiterlijk als karakter niet geheel voorspelbaar zijn bij het nageslacht. Zelfs in één nest kunnen er verschillen zijn tussen de puppies onderling. De beschrijvingen zijn daarmee dus indicaties, de manier van opvoeden heeft daarnaast ook een grote invloed op het gedrag. Ook een kalme Beagle mix heeft training nodig, het baasje zal duidelijk grenzen moeten aangeven. Koop jouw hond bij een betrouwbare fokker en omarm juist de unieke eigenschappen van jouw hond. Laat je ook zeker voorlichten over de mogelijke erfelijke aandoeningen en wees hier alert op.