Wat is het karakter van een Beagle?

Als je een Beagle ziet dan word je direct vrolijk. Dat enthousiasme, die energie en het vrolijke karakter doet je hart smelten. Als je dan ook nog weet dat Beagles heel goede gezinshonden zijn dan is het niet moeilijk om een keuze te maken tussen al die hondenrassen. Maar is het echt allemaal rozengeur en zonneschijn met de Beagle?

Er is ook een keerzijde van de munt. Zo kan die sociale Beagle ook heel koppig zijn. Daarnaast is het een hond die erg veel aandacht nodig heeft en niet lang zonder zijn baasje kan. Eigenaars verkijken zich nog wel eens over de aandacht die een Beagle vraagt en dat eigenwijze gedrag dat steeds opnieuw gecorrigeerd moet worden. En die energie kan weliswaar aanstekelijk werken, maar als dit maar blijft voortduren dan snak je wellicht naar wat rust.

Helaas belanden teveel Beagles in het dierenasiel of moeten ze via een vereniging een nieuw baasje zoeken. Om dit te voorkomen doe je er goed aan eerst deze pagina te lezen voordat je besluit om zelf een Beagle te kopen. Zo ontdek je of deze energieke viervoeter past bij jouw leefstijl en huishouden.
Beagle karakter

Dit is het karakter van een Beagle

Bij een ‘bastaardje’ weet je op voorhand niet wat je in huis haalt. Dat hoeft zeker geen nadeel te zijn, er zijn wel veel hondeneigenaren die specifiek kiezen voor een ras omdat ze duidelijke kenmerken vertonen die berekenbaar zijn. Beagles hebben een duidelijke herkomst waarmee het karakter ook goed te duiden is.

De Beagle staat bekend als sociaal dier dat goed presteert in gezinnen. Het is een vrolijke hond met veel energie die niet alleen met volwassenen maar ook met kinderen goed overweg kan. Het is een waardevolle aanwinst in ieder team. Hoewel een mand belangrijk is zullen Beagles daar niet veel tijd in doorbrengen als er iets te ondernemen valt. Maar let op; want dat goede humeur kan omslaan en dan ontdek je hoe koppig je hond kan zijn. Sociaal enerzijds maar eigenwijs anderzijds, dit contrast brengt levendigheid in huis maar kan ook zeer frustrerend zijn. Waar komt dit gedrag eigenlijk vandaan?

beagletraining

Waarom hebben Beagles dit karakter?

Net zoals bij de meeste honden die eeuwenlang bestaan zijn er verschillende verhalen bekend over de vermeende oorsprong van het ras. Zo zijn er deskundigen die de tijdlijn van de Beagle tot 400 jaar voor Christus leggen. De Beagle zou namelijk een Oud-Griekse hond zijn van oorsprong. Ook zijn er kenners die de roots van de moderne Beagle een stuk recenter stellen en wel ergens in de vijftiende eeuw. In Frankrijk of Engeland is de basis gelegd voor deze kleine jachthond.

Het formaat speelt een belangrijke rol bij het fokken van dit dier als jachthond. Jagers hadden behoefte aan een ‘pocket’ hond die ze eenvoudig konden meenemen in een zadeltas op het paard. Eenmaal aangekomen op het jachtterrein wordt de hond uit de tas gehaald en mag het dier los lopen in het bos. In die tijd werd de Beagle doorgefokt tot het kleinst mogelijke exemplaar wat heeft geleid tot dwerggroei. Deze piepkleine Beagles zie je niet vaak meer, de standaard Beagle heeft tegenwoordig een schofthoogte van 38 centimeter voor een reu en 33 centimeter voor een teef. Het gewicht van een gezonde, volwassen Beagle ligt ergens tussen 10 en 20 kilo. Beagles zijn gevoelig voor overgewicht dus een hond van meer dan 20 kilo kan lijden aan obesitas.

Naast de compacte afmetingen is het ook een hond met een zeer goed reukvermogen. Dit uit zich in nieuwsgierig snuffelen naar alles wat in de buurt is. Het woord ‘beigle’ is een oud, Frans woord en in het Keltisch komt het woord ‘beag’ voor. De hond werd in oud-Engels ‘Begle’ genoemd, zonder de ‘a’ dus. Het is niet geheel duidelijk wat de oorsprong is van de naam Beagle, het is wel vrij aannemelijk dat het een verwijzing betreft naar het kleine formaat van deze hond.

Het is een jager in hart en nieren

Er zijn waakhonden en jachthonden. Hoewel Beagles zeker alert zijn vallen ze onmiskenbaar in de categorie jachthond. Ze werken goed samen in groepen, ze luisteren naar instructies van het baasje om vervolgens zelfstandig taken uit te voeren. Ze hebben enorm veel energie en kunnen urenlang doorgaan. Het zijn daarmee harde werkers die soms hun eigen grenzen niet kennen. En ook niet echt rekening houden met de grenzen van hun eigenaar die niet altijd over dezelfde mate van energie zullen beschikken.

De tijd van jagen is overigens niet voltooid verleden tijd. Met name in Engeland maar ook in België kom je nog steeds Beagles tegen die als jachthond aan het werk worden gezet. Het zijn snelle honden die klein van stuk zijn en daarmee uitstekend zijn om te jagen op klein wild zoals hazen en konijnen. Deze snelheid, intelligentie, zelfstandigheid en energie kunnen in een thuissituatie voor problemen zorgen. Het zijn namelijk dieren die veel uitdaging nodig hebben. Als ze dit niet krijgen dan zullen ze prikkelbaar en eigenzinnig worden wat zowel thuis als tijdens het uitlaten tot ongewenst gedrag kan leiden.

Je zult bij het uitlaten direct merken dat de Beagle van nature een gedreven jachthond is. Jouw hondje zal snel blaffen, alles in de omgeving interessant vinden en waar mogelijk als een speer verdwijnen in de struiken of in het bos om daar op jacht te gaan naar alles wat beweegt. Dit betekent dat je een Beagle nooit zomaar moet laten loslopen omdat ze dan hun eigen pad kiezen met alle risico’s van dien.

Gelukkig zijn het ook trouwe honden. De kans dat ze buiten van je weglopen zonder terug te keren is klein, het probleem is dat de periode tussen wegrennen en terugkeren zeer onvoorspelbaar is. Het zijn intelligente honden die zelf beslissingen kunnen en zullen nemen, helaas zijn dit niet altijd de keuzes die je als baasje graag ziet. Ze mogen dan graag rennen en veel energie hebben, toch is het in de meeste situaties niet verstandig om een Beagle los te laten rondrennen. Kies liever voor een lange lijn zodat ze aangelijnd toch wat bewegingsvrijheid hebben.

Beagles zijn gevoelig voor prikkels in hun omgeving, dit is wederom hun instinct. Als het klein is en beweegt dan zullen ze hun volledige aandacht hier op toespitsen. Dit is niet alleen het geval met kleine dieren in het bos zoals eekhoorns en wilde konijnen, als je thuis kleine dieren in huis hebt dan zullen ze ook instinctief reageren. Het is overigens wel degelijk mogelijk om jouw hond te leren om niet de cavia of het konijn op te jagen door de woning, je zult dit dan wel in de puppy fase moeten leren. Als je een klein huisdier introduceert in een woning met een volwassen Beagle die hier geen ervaring mee heeft dan vraag je om problemen. En je kunt hier de hond niet de schuld van geven want dit zit absoluut in de natuur van dit hondenras.

Beagles presteren goed in groepen

Bijna alle hondeneigenaren kiezen een hond als gezelschapsdier en als sociaal kameraadje. Honden hebben niet voor niets het stempel ‘trouwe viervoeter’ gekregen. De Beagle voldoet uitstekend aan dit beeld van honden. Het is een vrolijke verschijning die ogenschijnlijk nooit met de verkeerde poot uit zijn mand stapt. Het zijn honden die zeer energiek zijn en een actieve leefstijl hebben. Als je zelf (meer) wilt sporten dan heb je met een Beagle een uitstekende sparring partner die het waarschijnlijk langer uithoudt dan zijn baasje.

Vrolijk, ondernemend en nieuwsgierig, dan vat je het karakter van de Beagle wel goed samen. Dat speelse karakter is niet voorbehouden aan het baasje, andere gezinsleden zijn ook welkom om mee te doen aan de activiteiten. Het is daarmee een uitstekend groepsdier dat aardig is tegen volwassenen, kinderen en grotere huisdieren. Kleine dieren zoals knaagdieren kunnen als prooi worden gezien, ze moeten hier echt vanaf jonge leeftijd op gesocialiseerd worden anders kun je problemen verwachten. Het is en blijft een jachthond met instincten die diep in het DNA zitten.

Alert betekent niet altijd een goede waker. Hoewel jouw huisdier direct merkt als er iemand aan de deur staat, zal een Beagle liever met een inbreker gaan spelen dan deze aanvallen of afschrikken. Dit kan een goede afleiding bieden maar als waakhond is de Beagle niet echt de beste optie. Dit betekent wel dat gasten in huis welkom zijn. Er zal dan een korte gewenningsperiode zijn, maar zodra de hond merkt dat de andere gezinsleden de gast accepteren neem je hond dit direct over. Met kinderen van buiten het gezin moet je altijd opletten, maar dit geldt voor iedere hond. Beagles zijn kleine honden waarmee ze van nature direct zullen reageren uit zelfbehoud. Het zijn absoluut geen agressieve honden maar ze hebben wel scherpe tanden en stevige kaken.

Niet alle honden functioneren goed in groepen, Beagles daarentegen kunnen juist heel goed presteren in groepsverband. Dit komt omdat ze als jachthonden ook in groepsverband moesten werken. In de thuissituatie vertaalt zich dit in goed gedrag binnen het gezin. Ze zijn niet eenkennig en kunnen ook goed overweg met andere huisdieren. Het zijn energieke dieren die graag spelen, als er een hond of kat rondloopt die hier niet van gediend is kan er wel wat wrijving optreden maar grote problemen binnen het gezin komen nauwelijks voor.

Heb je een konijn, cavia of marmot? Laat dit soort kleine (knaag)dieren niet zomaar los rondlopen want dat treedt het instinct in werking en zal jouw Beagle ‘op jacht’ gaan. Dit is af te leren, wat het beste werkt bij een puppy. Op latere leeftijd wordt het moeilijker om die instincten af te leren, als je dan een schattig konijntje laat rondhuppelen is dat als een rode lap voor een stier.

Veel energie in een kleine hond

Een heel grote hond is een Beagle niet, dit hondenras is specifiek gefokt op een groot uithoudingsvermogen in een kleine verpakking. Die energie zal niet snel op raken, dit betekent dat je voor voldoende uitdaging moet zorgen. Zowel in de woning als buitenshuis. Als je een grote tuin hebt, laat je hond hier dan vaak ravotten, ook in het park of op een veld in de buurt kan jouw hond die energie een beetje kwijt. Een paar minuten wandelen om een kleine en grote boodschap te doen is echt niet voldoende voor deze honden, wees bereid om langere tijd buiten door te brengen. Anders kun je met een Beagle in huis zitten die tegen de muren omhoog klimt, en dat mag je best letterlijk nemen.

Als activiteiten kun je met een bal, stok of ander speelgoed naar buiten gaan, ook dansen en speurtochten passen uitstekend in het ritme van een Beagle. Het zijn naast jagers namelijk ook zeer goede speurders, ze worden om deze reden ook ingezet als reddingshonden. Naast een bal in een open veld gooien vinden ze het reuze leuk om naar objecten te zoeken. Laat een voorwerp ruiken, verstop het en laat de hond op speurtocht gaan. Je moet wel je best doen want met het sterk ontwikkelde reukvermogen zal een Beagle snel de ‘prooi’ vinden. Let in het bos of elders in de vrije natuur op dat deze kleine honden met gemak in het hol van een vos, das of haas kunnen kruipen, wat buiten de officiële jacht niet de bedoeling is.

Beweging als therapie

Beagles staan bekend als eigenwijze honden, die koppigheid is te temperen door te zorgen voor voldoende uitdaging en beweging. Het zijn dynamo’s op poten die hun energie kwijt moeten raken waarna ze tot rust kunnen komen. Zolang ze kunnen bewegen en spelen zullen ze vrolijk en meegaand zijn, anders kunnen ze gefrustreerd raken wat zich uit in onwenselijk gedrag.

Zorg dat een Beagle puppy direct weet wie de baas in huis is, anders zullen ze graag zelf deze rol vervullen. Wees duidelijk als de hond handelingen uitvoert die niet mogen, doe dit direct want achteraf heeft geen zin. Positief gedrag belonen werkt beter dan straffen, duidelijk zijn is niet hetzelfde als boos worden. Geef duidelijk de grenzen aan en wees consequent, dan zal je hond zich beter gedragen zonder het heft in eigen poot te nemen.

Dit neemt overigens niet weg dat Beagles eigenwijs en koppig kunnen zijn, dit is gewoon een karaktereigenschap. Maar het is vooral verveling die voor problemen kan zorgen. Als Beagles voor een langere tijd alleen worden gelaten zonder uitdagingen of afleiding dan bestaat de kans dat een deel van de huisraad gesloopt is wanneer je thuiskomt. Omdat disciplineren alleen effectief is in het moment kun je achteraf weinig doen om dit gedrag te veranderen.

Beagle als politiehond?

Dat Beagles gebruikt worden tijdens het jagen weet iedereen, dat ze ook regelmatig bij de autoriteiten worden inzet als speurhond is minder bekend. In Amerika is er zelfs een Beagle Brigade, deze professionele speurders worden bijvoorbeeld ingezet om illegale goederen op te sporen aan de grens en bij de douane. Het zijn geen drugshonden maar ze kunnen wel andere contrabande opsporen zoals levensmiddelen en andere bederfelijke verswaren. Landen zoals Australië staan er bekend om dat ze zeer streng zijn met de import van versproducten, Beagles kunnen dan uitkomst bieden vanwege hun goed ontwikkelde reukorgaan.

Een Beagle is intelligent en alert

Zelfs bij een conservatieve schatting hebben we het over een dier dat al zeker 500 jaar lang op een zeer specifieke wijze gefokt is onder strenge condities. Het zijn in de basis jachthonden met alle kenmerken die passen bij dit soort honden. Verwar dit niet met agressie of een bloedlust, Beagles zijn juist heel speels en sociaal. Het zou ook niet goed zijn als een jachthond een prooi vindt en deze vervolgens verscheurt of opeet. Ze zijn alert, intelligent en watervlug, ze zijn ook heel zachtaardig en lief.

Wakers zijn Beagles zeer zeker niet, ze zijn wel beschermend. Zo zullen ze niet direct aanslaan als er een vreemdeling in de groep komt, ze doen er wel alles aan om hun baasje te beschermen. Als er nieuwe mensen geïntroduceerd worden kun je met je stem en lichaamstaal duidelijk maken dat het een vertrouwd persoon betreft, dan wordt deze persoon opgenomen in de groep en zal je hond deze vriend met open poten verwelkomen in het team.

Eigenwijs zit in de natuur

Intelligent betekent een vermogen om zelfstandig na te denken en beslissingen te nemen. Beagles behoren tot de intelligente hondenrassen. Dit zorgt ervoor dat ze nieuwe informatie snel oppikken, maar dit komt wel met een duistere zijde. Zo kunnen ze namelijk ook zelfstandig een beslissing maken als deze niet direct wordt aangedragen. Als je een Beagle zelf laat kiezen dan zal de hond dit ook zeker doen. Als baasje moet je daarom zelf ook alert zijn en duidelijk aangeven welk gedrag gewenst is en wat zeker niet mag. Dat eigenwijze karakter uit zich vooral in een stedelijke omgeving met minder bewegingsvrijheid. Op een boerderij zal de zelfstandigheid beter tot uiting komen en is er minder noodzaak voor gedragscorrectie.

Laat je niet misleiden door die lieve ogen; er schuilt een klein duiveltje achter!

Zachtaardig karakter

Eigenwijs, koppig, tegendraads, het zijn niet echt positieve kenmerken. Hoewel dit allemaal deel uitmaakt van het totaalpakket is een Beagle onder goede leiding juist een enorm liefhebbend en zachtaardig dier dat niets liever doet dan zijn baas tevreden stellen. Als er voldoende activiteit en prikkels in de omgeving zijn worden de minder prettige eigenschappen onderdrukt en komen de positieve eigenschappen naar boven drijven. Knuffel je hond, geef veel aandacht en laat zien dat je de hond waardeert. Dan zal je huisdier veel minder geneigd zijn om opstandig te zijn.

Beagles zijn gezelschapshonden en worden als zodanig ook regelmatig ingezet om mensen steun te geven tijdens therapie. Ze kunnen patiënten kameraadschap bieden en ze tot rust brengen. Dit geeft wel aan dat het echt gezelschapshonden zijn en dat ze als waakhond niet geschikt zijn. Ze kunnen aanslaan en gaan blaffen maar ze zullen in principe geen aanvallend gedrag vertonen. De eigenschap om niet te bijten maakt ze tot kindvriendelijke honden, toch kan iedere hond in een onbewaakt moment een fout maken die grote gevolgen kan hebben.

Hond met gebruiksaanwijzing

Veel producten in de winkel worden geleverd met een gebruiksaanwijzing. Zelfs als je denkt dat het gebruik voor de hand ligt zit er een boekje bij met piepkleine lettertjes en aanwijzingen in tien talen. Bij een hond krijg je geen gebruiksaanwijzing mee naar huis, hooguit wat praktische tips en informatie over de juiste voeding. Dit is de reden dat lang niet iedere Beagle het tot de eindstreep haalt. Herplaatsing van Beagles komt relatief vaak voor omdat eigenaars niet altijd voldoende kennis hebben genomen van mogelijke gedragsproblemen. Of ze denken hier te eenvoudig over en denken dat zij het perfecte baasje zijn.

Jonge Beagles houden bijvoorbeeld enorm van graven. Dit beperkt zich niet tot de tuin of in het bos maar ook je bank is een goede plek om te onderzoeken wat er tussen de naden verstopt zit. Zorg dat je hier direct op corrigeert. Wat schattig is bij een puppy is vaak niet meer zo leuk als je hond volwassen is. En als fout gedrag eenmaal in het brein zit dan kun je dit niet eventjes afleren.

Beagles zijn alert en intelligent, wat betekent dat ze erg gevoelig zijn voor prikkels om zich heen en daar ook op zullen reageren. Ze zijn gewend om zelfstandig op pad te gaan en beslissingen te nemen. Deze natuur hoeft niet geheel te verdwijnen, dat is de aard van het beestje. Je kunt die eigenschappen wel ombuigen tot wenselijk gedrag door bijvoorbeeld voldoende uitdagingen te bieden. Naast standaard speeltjes in huis zijn er bijvoorbeeld honden puzzels waar hondenbrokken in verstopt zijn. Deze producten hebben een dubbele functie omdat ze overmatig eten helpen te voorkomen. Je hond moet natuurlijk geen honger lijden maar Beagles kunnen uit zichzelf bovenmatig eten waardoor ze te dik worden.

Uitdagen is de beste oplossing

Je kunt een Beagle eigenwijs noemen, je kunt het ook uitleggen als nieuwsgierig en zelfstandig. Vaak uitlaten, laten spelen in de tuin en zorgen dat er voldoende uitdagingen zijn zorgen dat die ingebakken kenmerken op een positieve wijze tot uiting komen. Zo zul je eindeloos genieten van die speelse viervoeter met tomeloze energie.