Schofthoogte Beagle: hoe groot worden ze

Er zijn grote honden, kleine honden, dikke honden en dunne honden. In welke categorie valt de Beagle eigenlijk? Als je een beetje bekend bent met dit hondenras dan weet je waarschijnlijk al dat Beagles vrij klein blijven, maar weet je wat de rasstandaard is voor deze hond? Uiteraard zijn er meer zaken die belangrijk zijn bij de keuze van een hond, daarom zullen we ook het karakter van de Beagle op deze pagina in het kort beschrijven.
schofthoogte beagle

Hoe groot wordt een Beagle?

Allereerst moeten we onderscheid maken tussen de Miniatuur Beagle en de normale Beagle. De mini-variant komt niet vaak meer voor maar het is wel interessant om te weten dat kleine Beagles een schofthoogte bezitten tot 33 cm of 13 inch. Een standaard Beagle is volgens de norm tussen 33 en 38 cm groot. In de Verenigde Staten mogen Beagles nog een paar centimeter groter zijn, het betreft hier de Engelse, Europese standaard. Er zijn nog enkele verschillen tussen onze Beagles en de Amerikaanse honden, die hebben vooral te maken met de kleuren.

beagletraining

Wat weegt een Beagle?

Naast de schofthoogte is het ook zeker van belang om te weten wat een normaal, gezond gewicht is. Beagles zijn namelijk gevoelig voor overgewicht. Standaard zal een volwassen Beagle een gewicht hebben dat tussen 10 en 18 kilo ligt. Als jouw huisdier zwaarder is dan 20 kilo dan kun je spreken van overgewicht.

Het zijn energieke dieren die niet snel doorhebben dat ze verzadigd zijn. Als je ze een voerbak voorzet dan is er een behoorlijke kans dat ze de bak tot aan de bodem meester maken. Het zijn daarnaast honden die veel energie en uithoudingsvermogen hebben. Als ze veel eten maar niet voldoende bewegen dan gaan die kilo’s aanzetten wat niet goed is voor de gezondheid. Obesitas bij Beagles komt best vaak voor dus wees er als eigenaar alert op.

Merk je dat jouw hond te zwaar wordt? Controleer dan de inname van voeding. Uithongeren is niet de bedoeling, afgemeten porties geven is een beter idee. Er zijn ook diverse honden puzzels die heel leuk zijn voor je hond met een traktatie aan het einde. Zo kun je het tempo van eten op een leuke wijze vertragen.

Jachthond in zakformaat

Dat de Beagle een kleine hond is komt door selectief fokken. Beagles zijn jachthonden die pakweg 500 jaar geleden al dienst deden tijdens het jagen, ook nu worden ze nog regelmatig voor dit werk ingezet. Ze moesten in staat zijn om snel door het bos te rennen en te jagen op konijnen of ander klein wild. Daarnaast was het ook handig als de jager de hond op het paard kon meenemen. Zo werd er een hond gefokt die in een zadeltas meegenomen kon worden en in het bos een onvermoeibare jager was.

Op een gegeven moment liep het fokken uit de hand waardoor er dwerggroei ontstond. Deze exemplaren waren niet alleen klein maar vertoonde afwijkingen waardoor ze gevoeliger waren voor diverse aandoeningen. De rasstandaard Beagle is de ‘grotere’ versie die gezonder is, hoewel iedere rashond bepaalde erfelijke kenmerken heeft waar je rekening mee moet houden.

Wat is het karakter van Beagles?

Het formaat is compact, toch hebben Beagles een karakter waar je niet omheen kunt. Deze jachthonden zijn enorm energiek en houden van buitenspelen en de omgeving onderzoeken. Hoewel ze erg gebonden zijn aan hun eigenaar zullen ze buitenshuis zeer zelfstandig zijn en alle kanten opvliegen als ze niet aangelijnd blijven. Ze moeten die energie wel kwijt dus wees bereid om je Beagle vaak en lang uit te laten. Anders kan verveling toeslaan wat ze botvieren op het interieur. Het zijn ook honden die niet lang zonder aandacht van het baasje kunnen, houd daar rekening mee als je vaak van huis bent en je hond niet kunt meenemen.

Mogelijke risico’s bij kleine honden

Hoewel Beagles sterke honden zijn die een hoge leeftijd kunnen behalen zijn ze wel gevoelig voor enkele aandoeningen. Zo kunnen ze een hernia krijgen wat komt door de wijze waarop de rug en schouders zich ontwikkelen. Ook zenuwpijnen komen regelmatig voor. Overgewicht kan diverse aandoeningen als gevolg hebben, naast diabetes zal er bij een zware Beagle ook een hogere belasting zijn op de gewrichten.

De term “klein maar fijn” lijkt bedacht te zijn voor de Beagle, een mooie, slimme en energieke hond in een compacte verpakking.