Volwassen Beagle hond: Alles wat je moet weten

Heb je een Beagle? Dan wil je misschien wel weten of jouw hond hetzelfde is als zijn soortgenoten. Heb je interesse om een Beagle te kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Beagles zijn namelijk heel sociale honden die intelligent, alert en vrolijk zijn, toch zit er ook een duistere zijde verscholen in deze kleine hond. Alles wat je moet weten over een volwassen Beagle lees je op deze pagina.
beagle volwassen

Wat moet je weten over de Beagle?

De Beagle is een jachthond. Dit betekent dat het een dier is dat een groot uithoudingsvermogen heeft, alert is op de omgeving en ook goed moet kunnen luisteren. Dat laatste lijkt niet altijd te stroken met ervaringen van hondenbezitters, dit komt omdat Beagles ook behoorlijk eigenwijs kunnen zijn. Ook dit is weer een gevolg van de oorsprong, deze jachthonden moesten namelijk ook zelfstandig beslissingen kunnen maken en gaan speuren zonder instructies van de eigenaar. De geur van Beagles is zeer goed ontwikkeld, als jouw Beagle iets interessants heeft gevonden kan er een behoorlijk lawaai uit dat kleine bekkie komen. Allemaal eigenschappen die nauw verbonden zijn met de voorouders tijdens de jacht.

beagletraining

Gedrag volwassen Beagle

Veel artikelen over specifieke honden zijn lovend van aard. Ze worden geschreven door hondenliefhebbers voor hondenliefhebbers. Op deze pagina zullen we zeker de vele positieve eigenschappen van Beagles de revue laten passeren, toch willen we niet verbloemen dat een Beagle een ‘hond met gebruiksaanwijzing’ is. Als jij een Beagle bezit en je weet er soms geen raad mee, dan ben je dus niet de enige.

Een Beagle is een intelligente hond die zeer alert is. Om deze goede eigenschappen op de juiste manier tot uiting te laten komen zal het dier van puppy af aan goede training moeten krijgen. Gelukkig kun je een volwassen Beagle die je later in huis haalt nog steeds goed trainen en corrigeren als dit niet eerder gebeurt is, je zult als baasje wel duidelijk de grenzen moeten bepalen. Dit doe je door consequent en alert te zijn en bovenal veel geduld op te brengen.

Beagles houden van mensen om zich heen, de eigenaar is het centrale middelpunt van alles van de hond doet en wil. Het is daarmee geen hond die je de hele dag alleen thuis kunt laten in de hoop dat jouw huisdier zichzelf wel zal vermaken. Dat zelfstandige karakter lijkt te verdwijnen als je niet in de buurt bent. Als puppy kun je een Beagle goed trainen zolang je duidelijk en volhardend bent, een volwassen Beagle (her)trainen is een stuk uitdagender.

Omdat Beagles van origine gewend zijn in groepen te functioneren tijdens de jacht kan deze hond ook goed overweg met andere huisdieren. Hierbij is socialisatie van belang, als je hond van jongs af aan leert met andere huisdieren om te gaan zal dit ook zo blijven. Dit geldt met name voor grotere dieren, kleine dieren zoals konijnen kan een Beagle als prooi zien. Dat is wel iets om rekening mee houden. Als je een volwassen Beagle in huis krijgt, of er komt een nieuw huisdier bij, dan kun je zonder die socialisatie voor obstakels komen te staan. Met een langzame gewenning is het zeker mogelijk om jouw hond te leren omgaan met andere dieren op volwassen leeftijd, je moet wel geduldig zijn en je hond de tijd gunnen.

Iedere hond en zeker een Beagle presteert het beste als deze van puppy af aan goede training krijgt. Op een later moment wordt conditionering aanzienlijk moeilijker.

Uiterlijk volwassen Beagle

Een volwassen Beagle is geen grote hond, als de hond stopt met groeien in de hoogte dan kan het dier behoorlijk gaan uitzetten in de breedte. Met andere woorden; Beagles hebben aanleg om dik te worden. Het zijn enthousiaste eters en dit stopt niet na de puppy periode wanneer ze deze energie nodig hebben om te groeien. Als je een bak met eten voorzet dan is de kans groot dat de bak tot aan de bodem op gaat. Zet dus geen voerbak vol brokken neer om de hele dag door te snacken maar geef meerdere malen per dag een afgemeten portie. Zo voorkom je overgewicht en je hond hoeft niet op dieet. Een volwassen Beagle mag tot ongeveer 18 kilo wegen, als de grens van 20 kilo wordt overschreden dan spreken we van obesitas.

Een volwassen Beagle heeft een sterke en rechte rug, de borstkas zal tot diep onder de ellebogen reiken. De staart zal hoog staan, stevig zijn en niet zo lang worden. Als de hond volwassen is dan zal de staart niet langer over de rug krullen. Met de korte maar krachtige poten kunnen Beagles snel rennen voor langere periodes. Hoewel de pootjes anders doen denken is het wel degelijk een zeer snelle hond.

De kop van een volwassen Beagle zal vrij lang zijn, niet grof met weinig rimpelvorming. Je kunt duidelijk zien waar de schedel ophoudt en de snuit begint. De lengte van schedel en snuit is ongeveer even lang. De neus is breed met neusgaten die eveneens breed zijn. De oren zien er proportioneel groot uit en hangen langs de kop. De bekende puppy ogen blijven bij een volwassen Beagle net zo mooi en opvallend wat deze hond op iedere leeftijd een schattig uiterlijk geeft.

De vacht heeft korte haren, na een flinke regenbui of andere waterpret zal de vacht snel weer droog zijn. De kleuren kunnen variëren met voornamelijk wit, bruin, rood, grijs en zwart. De vacht zal doorgaans meerdere kleuren hebben, het puntje van de staart is altijd wit. De standaard hoogte varieert tussen 33 en 41 cm, het gewicht ligt tussen 10 en 18 kilo. De kenmerken zijn iets afwijkend bij de Britse of Amerikaanse standaard, dit onderscheid is vooral van belang als je het dier in competitieverband wilt inzetten.

Karakter volwassen Beagle

Een Beagle die gezond is zal vrolijk en enthousiast zijn, het is dit spontane karakter waar eigenaren zo gelukkig mee zijn. In tegenstelling tot veel andere honden verdwijnt dit vrolijke karakter niet na de puppy periode, een volwassen Beagle is en blijft een enthousiast dier. Het zijn ook zeer sociale honden die graag bij hun baasje in de buurt blijven en samen willen spelen. Er zit wel een flink eigenwijs dier verborgen onder al die vrolijkheid, door deze zelfstandigheid kan het een uitdaging zijn om je huisdier in het gareel te houden. Buiten zul je ontdekken dat Beagles een zeer goed ontwikkeld reukorgaan bezitten en graag op speurtocht gaan.

Als waakhond is de Beagle geen geslaagde keuze, tenzij je tijd wilt rekken door de inbreker met je hond te laten spelen. Het zijn absoluut geen bijters en boos krijg je ze niet snel. Ze kunnen wel aanslaan en hard blaffen uit enthousiasme of om een boodschap over te brengen, er komt soms flink wat volume uit deze kleine hond.

Verzorging volwassen Beagle

Die korte vacht betekent dat de verzorging van een volwassen Beagle niet veel moeite zal kosten. Af en toe lekker even borstelen is normaal gesproken al voldoende. Zorg dat de nagels niet te lang worden, reinig het gebit regelmatig en controleer de oren. Als ze te dik worden zullen ze ook minder actief zijn waardoor ze onrustig en humeurig worden.

Aandoeningen volwassen Beagle

Met de ouderdom komen gebreken, dit geldt uiteraard ook voor deze honden. Er zijn enkele erfelijke aandoeningen waar je op behoed moet zijn zoals slijtage aan de tussenwervelschijven. Dit heeft als resultaat dat lopen pijnlijk wordt. Bij een volwassen Beagle kan dit al vanaf twee jaar opkomen, dus niet alleen bij een senior hond.

Daarnaast zijn Beagles gevoelig voor auto-immuunziekten waaronder de ziekte van Lafora, de ziekte van Cushing en lymfocytaire thyreoïditis. Zoals eerder al genoemd werd is dit hondenras ook gevoelig voor obesitas. De ziekte van Lafora gaat gepaard met epileptische aanvallen dat gepaard kan gaan met kwijlen en schokken. Verder zijn aandoeningen die regelmatig voorkomen bij dit ras steroïde responsieve meningitis artritis en cryptorchidie. Zoek wat informatie op over deze aandoeningen zodat je de symptomen kunt herkennen en neem bij twijfel contact op met de dierenarts.