Hoe oud wordt een beagle: levensverwachting en leeftijd

Wat is er mooier dan een hond in huis nemen? Zo’n lief dier dat vol zit met energie en levenslust. En dan een Beagle, want dit is een prachtig hondenras dat je enorm veel liefde geeft. Toch komt er een tijd dat je afscheid moet nemen van jouw trouwe viervoeter, honden worden nou eenmaal niet zo oud als mensen.

Per hondenras lopen de gemiddelde leeftijden flink uiteen, zo is het bekend dat kleinere honden over het algemeen genomen langer leven. Je moet er niet aan denken bij een Beagle kopen maar toch moet je vraag stellen; hoe oud wordt een Beagle eigenlijk? Op deze pagina kijken we niet alleen naar de gemiddelde leeftijd van Beagles maar ook op welke wijze je een hond lang gezond kunt houden.
hoe oud wordt een beagle

Hoe oud wordt een Beagle?

Kleine honden behalen gemiddeld genomen een hogere leeftijd dan grotere exemplaren. De Beagle is hierop geen uitzondering. Het is een sterk hondenras met een leeftijd die tussen 10 en 15 jaar zal uitkomen afgezien van specifieke aandoeningen, ongevallen of andere onverwachte gebeurtenissen. Het gemiddelde komt ongeveer uit op 13 jaar met uitschieters naar boven en beneden.

De Beagle is gefokt als een kleine jachthond. Ze werden ingezet in de jacht naar hazen en konijnen. Niet alleen moesten deze hondjes sterk zijn om hun werk uit te voeren, ze hadden ook een uitstekende conditie nodig omdat de dagen lang konden zijn met veel activiteit. Deze eigenschappen zijn nog steeds duidelijk aanwezig in Beagles, het zijn sterke honden met een haast onuitputtelijke bron aan energie. Hun krachtige bouw en sterke gestel zorgen ervoor dat ze een hoge leeftijd kunnen behalen.

Rasechte Beagle van de fokker

Rashonden komen met zowel voordelen als nadelen. Enerzijds weet je op voorhand vrij nauwkeurig wat de kenmerken zijn van een rashond, anderzijds ligt het gevaar van genetische defecten op de loer. Daarom is het van belang om een Beagle altijd bij een erkende fokker te kopen, waar de stamboom bekend is. Zo kunnen erfelijke ziekten tot een minimum worden beperkt. Een goede fokker zal bijvoorbeeld nooit bewust fokken met dieren die ziek zijn.


beagletraining

Wat is de oudste Beagle?

Als jouw exemplaar 15 jaar oud wordt dan mag je spreken van een mooie leeftijd. Toch is het wel degelijk mogelijk dat jouw hond ouder wordt. Butch was een Beagle die in 2003 kwam te overlijden. Heel treurig natuurlijk maar met een leeftijd van maar liefst 27 jaar is Butch de oudst bekende Beagle die ooit geleefd heeft.

Bekende ziekten bij Beagles

Sommige aandoeningen kunnen een dodelijke afloop hebben, soms zeer snel als je niet tijdig ingrijpt en met je hond naar de dierenarts gaat. Ook is het mogelijk dat jouw Beagle verongelukt of door andere omstandigheden voortijdig komt te overlijden. Beagles zijn van nature zeer levendig en houden van buiten spelen, dit betekent dat er ook veel gevaren op de loer liggen. Naast aandoeningen met fatale gevolgen zijn er ook ziekten die het leven kunnen verkorten:

Hernia

In verhouding tot andere hondenrassen zijn Beagles bovengemiddeld vatbaar voor een hernia. Het betreft een erfelijke ziekte, vraag daarom bij de fokker of deze aandoening zich heeft geopenbaard bij de ouders.

Hondenziekte

Het zal je niet verbazen dat deze ziekte voorkomt bij honden, het is ook zeker een aandoening waar Beagles gevoelig voor zijn. In de beginfase zal de neus lopen en de hond gaat hoesten. De tweede fase is diarree en een gebrek aan eetlust. Vervolgens zal de hond misselijk worden, braken en verhoging krijgen. Andere symptomen zijn ontsteking in de keel, spasmen en kramp in de spieren.

Parvo

Dit is een ziekte die bij meer rashonden voorkomt en zeer besmettelijk is. Het betreft een virale aandoening die vaak fataal is. Parvo is een virus dat verspreid wordt via de uitwerpselen van een hond die dit virus met zich meedraagt. Het virus zorgt voor ernstige ontstekingen in het darmkanaal wat zichtbaar is door diarree met bloed. Omdat de hond zich binnen korte tijd erg ziek zal voelen verdwijnt de eetlust en kan het dier niet meer eten of drinken. De combinatie van bloedverlies en uitdroging kan ervoor zorgen dat de hond binnen enkele dagen sterft.

Ziekte van Well

De ziekte van Well is ook een aandoening die voorkomt in het Beagle hondenras. Dit is een ziekte die zich vooral openbaart in het voorjaar en najaar. Als je een jonge hond hebt kunnen de symptomen dodelijk zijn, denk aan sufheid, spierpijn en hoge koorts. Daarnaast kunnen er ook bloedingen aan de neus ontstaan, geelzucht en de urine kan zeer donker worden. Naast honden is dit een ziekte die ook mensen kan treffen.

Verantwoordelijkheid voor je hond

Je kunt helaas niet alle ziekten voorkomen, veel aandoeningen zijn ook heel goed te behandelen. Naast de leeftijd van de hond moet je uiteraard ook kijken naar de kwaliteit van leven. Een Beagle in huis brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Zo zijn het zeer sociale honden die veel aandacht nodig hebben. Ze hebben zeer veel energie wat betekent dat jullie er vaak op uit moeten trekken. Per levensfase is er specifiek hondenvoer waar jouw Beagle optimaal op zal presteren. En als er twijfels zijn over de gezondheid van jouw hond neem dan direct contact op met de dierenarts.

Beagle verzorging

Wil je een lang leven doorbrengen met een Beagle die blaakt van gezondheid? We kunnen je geen 27 jaar samenzijn garanderen, in ons Beagle Handboek vind je wel alle informatie die je nodig hebt om jouw huisdier een fijn leven te schenken. Ook als baasje zul je optimaal genieten van deze trouwe metgezel. Bestel direct dit e-book met niet-goed-geld-terug garantie.