Beagle herplaatsing: hoe werkt het en wat is er mogelijk ?

Relaties kunnen op de klippen lopen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Een relatie met een hond gaat ook niet altijd over rozen. Wat doe je als jouw hond toch niet die match is waar je op gehoopt had? Het klassieke beeld van een hond aan een boom in het bos is niet voor te stellen als je om dieren geeft. Soms zit er niets anders op dan jouw hond te laten herplaatsen. Dan wordt er een nieuwe eigenaar gezocht voor jouw huisdier die goed kan zorgen voor deze viervoeter. Waarom het niet altijd klikt met een Beagle en hoe deze dieren een nieuwe eigenaar vinden leggen we uit op deze pagina.

Gerelateerd: Beagle Hond Ras Informatie, Foto’s, Kenmerken en Feiten

Waarom worden Beagles herplaatst?

Een Beagle ziet er zo lief uit, hoe is het mogelijk dat iemand toch niet overweg kan met dit schattige, kleine hondje? De voornaamste reden dat het misloopt tussen Beagle en eigenaar is het energieniveau. Dit hondenras is gefokt om te jagen, om veelvuldig te rennen in het bos en daar urenlang bezig te zijn. Dit is in een huiselijke situatie niet mogelijk, toch moeten Beagles ergens hun energie in kwijt. En als dat het luxe bankstel is dat jouw huisdier met die scherpe tandjes aan gort bijt, dan is dit een teken dat er iets niet goed is met het dierenwelzijn.
beagle herplaatsing
Verveling tegengaan is daarmee de grootste uitdaging, Beagles zijn geen schoothondjes die urenlang op je schoot zitten. Daar zijn ze veel te alert en energiek voor. Daarnaast kunnen ze ook geluid maken. En dan hebben we het niet over een bescheiden blaf, als ze het niet naar hun zin hebben dan kunnen ze gaan janken op een toon dat de eigenaar ook tranen in de ogen krijgt. Hoewel dit af te leren valt kan dit de druppel zijn om het dier te laten herplaatsen.

Verplaatsen komt vaker voor dan je denkt

Er zijn hondenrassen die vaker van eigenaar wisselen dan andere. Dit heeft bijna altijd te maken met een gebrek aan ervaring met en informatie over het dier. Beagles behoren tot deze rassen. Hoewel ze enorm vriendelijk zijn, speels en ze zich goed laten trainen, zijn het zeker honden ‘met een handleiding’. Als je er te laat achter komt wat het ware karakter is van jouw Beagle dan is het mogelijk dat je het schip niet meer recht kunt trekken en een andere oplossing moet zoeken. Dan kan een Beagle verplaatsen de oplossing zijn.

beagletraining

Wat is het karakter van een Beagle?

Eerste indrukken zijn erg belangrijk, ze kunnen ook een verkeerd beeld scheppen. Mensen die voor een Beagle als hond kiezen kunnen gecharmeerd zijn door het kleine ‘puppy’ uiterlijk, ze blijven klein dus heel geschikt voor een appartementje op vijf hoog toch? Misschien vind je die snuit gewoon heel schattig. Je hebt gehoord dat Beagles heel goed zijn met kinderen en dat speelse karakter staat je wel aan.

Het klopt dat de Beagle vrij klein blijft, het klopt ook dat het een speelse hond is die goed om kan gaan met kinderen. Het is ook een hond die behoorlijk eigenwijs kan zijn en zoveel energie heeft dat een kleine woning of achtertuin niet voldoende is om die energie kwijt te raken. Als je dit weet en daar rekening mee houdt, dan hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Helaas komt het regelmatig voor dat het besef van de verantwoordelijkheden die bij een hond opvoeden horen pas te laat komt.

Een Beagle is een gezelschapsdier dat veel aandacht nodig heeft om gelukkig te zijn. Ze leven namelijk op als ze aandacht krijgen en zullen het opeisen als ze dit niet gegeven wordt. In een druk gezin past dit perfect, als het rustig is en de bewoners niet veel tijd kunnen vrijmaken kan de Beagle zich snel gaan vervelen. En dan komt het duiveltje naar boven die ook zeker in deze lieve hond schuil gaat.

Hond zonder klok

Je kunt een hond geen horloge om de pols doen en zeggen dat je over een uurtje weer thuis bent. Een Beagle heeft snel het gevoel verlaten te zijn en kan snel onrustig worden. Dit kan zich uiten in luidkeels janken. Dat is niet prettig voor de eigenaar en wellicht ook niet voor de buren die urenlang gehuil moeten aanhoren. Dat het niet fijn is voor de hond mag duidelijk zijn, geen enkele hond jankt om niets.

Naast geluid maken kan ongewenst gedrag zich ook uiten in vernielzucht. Dit is een direct gevolg van verveling en eenzaamheid. Beagles zijn van nature niet agressief of vernielzuchtig, dit gedrag uit zich als er te weinig aandacht voor het dier is en er te weinig prikkels zijn om de energie op bot te vieren.

Hond houden of niet?

Er komt een moment dat je als eigenaar moet erkennen dat jouw Beagle toch echt niet past binnen het huishouden. Dit is een lastige beslissing om te nemen, het is immers een dier van vlees en bloed waar je toch veel van houdt. Toch is het niet in het belang van het dier als iedere dag een lijdensweg is voor iedereen inclusief de hond zelf. In dat geval is het goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om jouw Beagle een nieuw onderkomen te geven waar het dier zich wel volledig kan uiten.

Zie het niet als een falen, soms is de match gewoon verkeerd en is het beter om afscheid te nemen van je lieve hond. Je kunt in dit geval jouw huisdier aanmelden voor herplaatsing. Dit is normaal gesproken van toepassing op lichamelijk gezonde honden die niet op hun plaats zijn. Als deze situatie te lang zou duren kan het wel degelijk tot fysieke en mentale problemen leiden die niet altijd terug te draaien zijn.

Beter kopen of herplaatsen?

Er zijn veel honden in de wereld, meer dan er eigenaars zijn die ervoor kunnen zorgen. Er zijn zeker redenen om een puppy bij een erkende fokker te kopen, toch zijn er behoorlijk wat Beagles die aangeboden worden voor herplaatsing. Je doet er niet alleen het dier een plezier mee, je zult in de meeste gevallen ook een kerngezonde hond overnemen die niets liever doet dan met jou en de rest van het huishouden spelen.

In ons land zal herplaatsing van Beagles doorgaans plaatsvinden via de nationale Beagle verenigingen. Dit zijn organisaties die zich inzetten voor goed eigenaarschap en opkomen voor de belangen van zowel de eigenaar als het dier. Iemand die afstand wil doen van een Beagle kan contact opnemen met deze organisaties, zij zullen vervolgens hun best doen om een geschikt nieuw huishouden te vinden.

Kom ik in aanmerking voor een Beagle?

Dat een hond niet meer kan wonen bij de oorspronkelijke eigenaar betekent niet dat iedere kandidaat automatisch een hondje zal krijgen. Om te voorkomen dat de nieuwe eigenaar voor dezelfde problemen komt te staan zullen er eerst vragen gesteld worden om te bepalen of er ditmaal wel een goede match gemaakt kan worden. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat het weer misloopt.

Als je zelf een hond zou willen via herplaatsing zul je dus vooraf eerst goed moeten bekijken wat het houden van Beagles eigenlijk met zich meebrengt. Het begint er onderhand op te lijken dat het onhoudbare dieren zijn maar dit is zeker niet het geval. Het is gewoon een hondenras dat tot bloei komt onder een specifiek set aan elementen en juist verwelkt als de omgeving niet past bij het karakter.

Hond op proef

Word je geselecteerd om de Beagle over te nemen? Dan zal er eerst een proefplaatsing uitgevoerd worden, dit is een periode van ongeveer drie weken. Als na deze periode blijkt dat er een klik is dan kan de herplaatsing officieel worden vastgesteld. Hier kunnen administratieve kosten voor worden gerekend inclusief de kosten voor tijdelijk verblijf.

Hoe vraag je een Beagle herplaatsing aan?

Informeer als eerste bij een officiële Beagle vereniging en informeer naar de mogelijkheden. Er zijn ook andere organisaties die faciliteren in het samenbrengen van hond en eigenaar. Een voordeel om voor een volwassen exemplaar te kiezen boven een puppy is dat de eerste fase van opvoeding al achter de rug is. Daarnaast ligt het risico op aangeboren aandoeningen lager omdat de hond de eerste fase van het leven al heeft doorgemaakt.