Wat is het gewicht van een beagle? Hoeveel mogen ze wegen ?

Wat hoort een Beagle te wegen? Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Het gewicht kan namelijk een teken zijn dat jouw hond gezond is of dat er wellicht iets aan de hand is. Dit geldt zowel voor overgewicht als ondergewicht. In de meeste gevallen zal een Beagle te dik worden, het zijn namelijk honden die graag hun bordje leeg eten en liever nog even doorgaan. Met slechts 30 tot 40 centimeter hoogte is het niet een dier met een groot volume, overmatig eten kan snel aanzetten. Als je de hele dag een goed gevulde voerbak hebt staan met brokken is de kans groot dat de bak snel tot op de bodem leeg is.

Op deze pagina ontdek je wat het normale gewicht van een Beagle is, waar je op moet letten en hoe je kunt omgaan met overgewicht bij jouw Beagle. Uiteraard vervangt deze informatie niet het advies van een gecertificeerde dierenarts. Als je twijfelt of jouw hond gezond eet en leeft neem dan zeker even contact op met een specialist.

gewicht beagle

Wat is het gewicht van een Beagle?

Een Beagle heeft een schofthoogte die ergens tussen 33 en 41 centimeter ligt. Het gewicht zou tussen 11 en 15 kilo moeten liggen bij een gezonde, volwassen hond. Mocht jouw Beagle aan de grote kant zijn kan het gewicht tot 20 kilo stijgen, daarboven moet je serieus rekening houden met overgewicht.

Je zou van een Beagle niet direct zeggen dat het een jachthond is. Dat zo’n kleine rakker zo’n belangrijke rol speeld tijdens de jacht is best bijzonder. De reden om een klein hondje te fokken om mee te gaan jagen was het transport. Een kleine Beagle past namelijk in de zadeltas van de jager op het paard. De hond zou natuurlijk niet de hele reis in de zadeltas doorbrengen en werd flink aan het werk gezet. Tijdens het rennen werden heel wat calorieën verbrandt, daardoor zijn ze gewend om zoveel mogelijk eten naar binnen te werken. Het zou immers toch snel weer opgebrand zijn.

Een Beagle als huisdier hoeft niet hetzelfde aantal kilometers af te leggen, toch hebben ze hun natuurlijke instinct behouden om flink door te eten. Ook als je niet direct ziet dat jouw hond te dik is blijft het iets om in de gaten te houden. Weeg de hond regelmatig om in een vroeg stadium te ontdekken dat jouw huisdier steeds iets zwaarder wordt. Dit verloopt namelijk vaak over een langere periode wat je als baasje niet altijd zal opvallen.

Overgewicht kan bij honden tot veel aandoeningen lijden en de weerstand verlagen. Van diabetes tot aan gewrichtsklachten en op jonge leeftijd sterven. Als je goed zorgt voor jouw Beagle dan geniet je heel lang van jouw lieve viervoeter.

beagletraining

Wat is het gewicht van een Beagle puppy?

Het eerste jaar zal een Beagle nog niet het uiteindelijke gewicht behalen. Zoals bij veel honden het geval is zal een Beagle in het eerste levensjaar snel in gewicht toenemen. Normaal gesproken ligt het gewicht ergens tussen 4 en 6 kilo. Als het gewicht sneller toeneemt dan de groei kan ook in deze fase al sprake zijn van overgewicht. Als dit het geval is zal dat doorgaans het resultaat zijn van verkeerde voeding die niet de juiste samenstelling heeft voor jouw hond.

Wat eet een Beagle?

Een hond is een carnivoor, dit is ook het geval bij de Beagle. Ze werden gefokt voor de jacht en ze waren gewend veel tijd door te brengen met dieren zoeken en eenmaal thuis een deel van de opbrengst te eten als beloning. De meeste soorten hondenvoer bevatten vlees. Er zijn tegenwoordig ook vegetarische opties zonder vlees, die zijn dan gebaseerd op de bouwstoffen die honden nodig hebben in hun dieet. Voor jonge Beagles is er speciaal puppyvoer met veel energie om snel te groeien. Koolhydraten verbranden snel maar kunnen ook omgezet worden in vetcellen als ze niet verbrand wordt. Eiwitten leveren juist een meer verzadigd gevoel waardoor de eetlust afneemt.

Royal Canin Beagle Adult – Hondenvoer – 12 kg
Royal Canin Beagle Adult - Hondenvoer - 12 kg

Bekijk de dagprijs

Naast de samenstelling telt ook zeker de kwaliteit van ingrediënten mee. Als je de puppy ophaalt bij de fokker vraag dan naar het merk en type voer en houd dit aan. Je kunt ook enkele weken deze voeding mengen met de producten die je zelf thuis wilt geven. Dan went de hond aan de smaak en geur van het nieuwe hondenvoer wat de kans op eetstoornissen reduceert.

Wat kun je doen tegen overgewicht?

Als je merkt dat jouw hond echt wat te dik begint te worden is het goed om te weten dat er enkele mogelijkheden zijn om jouw Beagle weer op een gezond gewicht te krijgen. Houd daarbij 11 tot 15 kilo aan voor een volwassen exemplaar.

Geef jouw hond echt hondenvoer. Eten wat de pot schaft is niet goed omdat het spijsverteringsgestel van een mens heel anders in elkaar zit dan die van een hond. Naast een samenstelling die niet past bij honden kunnen er levensgevaarlijke ingrediënten in aanwezig zijn waar ons gestel wel mee kan omgaan.

De tijden waarop je eten geeft kan ook zeker een rol spelen. In plaats van een grote voerbak neer te zetten en hopen dat jouw huisdier zelf kan bepalen wat voldoende is kun je beter meerdere malen per dag een afgemeten hoeveelheid voer aanbieden. Dan zie je ook direct of je hond precies de juiste hoeveelheid krijgt. Zeker Beagles kunnen wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van de juiste hoeveelheid.

Meer weten over jouw Beagle?

We hopen dat je met de informatie op deze pagina jouw hond gezond en op het juiste gewicht kunt houden. Als je alles wilt weten over jouw Beagle bestel dan dit e-book vol met tips, trucs, adviezen en ervaringen over dit prachtige hondenras. Niet alleen ontvang je tijdelijk nog 4 extra boeken gratis, als je niet tevreden bent krijg je het aankoopbedrag helemaal terug. Je hebt dus niets te verliezen!