Welke maat hondenmand heb ik nodig

Net zoals jij graag een fijn bed uitzoekt, wil jouw hond ook een fijne mand om in te liggen rusten. Ze verdienen een fijn plekje in de woonkamer en een zachte mand om in te liggen. Maar welke maat hondenmand is de beste voor jou hond? Vaak worden hondenmand teruggebracht met de reden dat de maat verkeerd gekozen is door de baasjes. Om jou te helpen met het uitkiezen van de goede maat, hebben we dit artikel geschreven. We zullen je vertellen waarom het belangrijk is een goede maat te kiezen en hoe je je hond opmeet. Daarnaast geven we je een paar tips zodat je een goede keuze kan maken.
Welke maat hondenmand heb ik nodig

De reden dat het zo belangrijk voor je hond is om de juiste maat mand te kopen

Het kan erg vervelend zijn voor je hond als je een verkeerde maat uitkiest voor de hondenmand die je voor je hond koopt. Hieronder zetten we op een rijtje wat en waarom het vervelend kan zijn:

Als je een te grote maat koopt…

  • Is de ppervlakte van de mand te groot voor je hond en kan je hond zich niet lekker opwarmen in de mand omdat er te veel vrije ruimte in de mand over is

Als je een te kleine maat koopt…

  • Zal de hond onrustig slapen omdat de slaapplek te klein is.
  • Zal de hond niet in de mand passen en hierdoor geen fijne lig- en slaaphouding aan kunnen nemen.
  • Hierdoor kan je hond spierpijn of pijn aan zijn lichaam krijgen. De mand ondersteunt je hond dan niet goed.
  • Zal je hond al snel besluiten om niet meer in de mand te gaan liggen omdat de mand niet fijn ligt.

Zoals je aan de rijtjes kan zien is het erger als je een te kleine mand koopt dan als je een te grote mand koopt. Koop bij twijfel daarom altijd groter. Dat is altijd beter voor je hond dan een te kleine mand.

Gerelateerd: Curver hondenmand met of zonder kussen kopen

Advies over het opmeten van je hond

Elke hond is compleet anders en daarom is meten belangrijk. Er is ook een verschil tussen merken en wat zij verstaan onder maten. Bij de ene kan het XL-exemplaar dezelfde afmetingen hebben als bij de andere de Medium maat. Kijk daarom altijd goed naar de afmetingen. Het advies dat we hier geven houdt dan ook rekening met afmetingen.

  • Tip 1: Zorg ervoor dat je hond op vier poten en rechtop staat
  • Tip 2: Begin met het meten vanaf het topje van je honds neus tot aan het begin van zijn staart
  • Tip 3: Het getal dat uiteindelijk uit je metingen komt is niet het eindgetal. Voeg hier nog een extra 15 tot 30 centimeter (dit is afhankelijk van hoeveel extra ruimte je voor je hond wil) aan toe.

Zoals je kunt merken aan de te kleine manden die worden teruggebracht, schatten mensen hun hond vaak kleiner in dan ze zijn. De afmetingen van je hond zullen je daarom misschien ook verbazen, maar juist daarom is het goed dat je je hond meet voor je een mand koopt. Bij twijfel kan je er beter een aantal centimeter aan toevoegen dan eraf halen. Een te grote mand is immers beter dan een te kleine mand.

Nog een paar tips voordat je een mand gaat uitkiezen voor je hond

Deze tips zijn erg handig om te weten voordat je een nieuwe mand gaat kopen.
hond in een hondenmand met grote maat

Tip 1: Kijk goed hoe je hond graag slaapt of rust

Hoe een hond slaapt is onder te verdelen in drie verschillende soort: opgerold als een bolletje, leunend op de randen van de mand of languit uitgespreid. Zodra je dit weet kun je al gericht gaan zoeken naar een bepaalde mand.

Voor honden die zich graag oprollen tot een bolletje is een brede mand niet nodig. Het beste is dan om het minimum van 15 centimeter, of zelf minder, toe te voegen aan de afmetingen die je hebt gedaan van je hond in de tweede stap genoemd in de vorige alinea. Voor leunende honden leggen graag hun hoofd op een rand. Voor de rest ligt de hond lekker op zijn buik. Kies dan een mand uit waar je hond zijn hoofd op een rand kan leggen. Honden die languit liggen te slapen of rusten gebruiken vaak hun hele lichaam en hebben hierdoor veel ruimte nodig. Voeg daarom ook 30 centimeter toe aan de meting die je gedaan hebt bij de tweede stap in de vorige alinea.

Tip 2: De leeftijd van je hond is belangrijk voor het kiezen van de mand

Hierbij hebben we het vooral over oudere honden. Doordat oudere hondjes meer last hebben van hun lichaam, artrose of gewrichten is een grotere hondenmand vaak fijner voor ze. Zo kan de hond lekker liggen, zijn lichaam rust geven en lekker uitrekken als dat nodig is.

Tip 3: Zoek niet op hoe groot je hond zijn ras normaal is, maar meet het zelf op

Honden zijn er in veel verschillende soorten en maten. De gemiddelde maten van het ras van je hond opzoeken op internet heeft daarom ook geen zin. Dit is namelijk een gemiddelde en dit geldt dus niet voor alle honden. Hierdoor koop je makkelijk een te kleine of grote mand. Meet daarom je hond zelf op, dan weet je het zeker.

Tip 4: Als je een puppy hebt, kies dan een grotere mand die wasbaar is

Puppy’s kunnen aan het begin nog wel eens ongelukjes krijgen. Dit is heel normaal als je pup nog niet alles heeft geleerd. Als je een mand met wasbare hoes koopt, kun je de mand langer blijven gebruiken omdat je de hoes schoon kan maken na elk ongelukje.

Daarnaast groeien pups sneller dan je denkt. Het heeft dus ook geen zin om een mand te kopen waar op dat moment je pup in past. Koop juist een veel te grote mand, zodat je pup er nog in kan groeien en je niet telkens een nieuwe moet kopen. Je kunt de vrije ruimte indekken met een dekentje of kussentjes.

Met deze tips moet je al erg ver komen met het uitzoeken van een hondenmand en hopelijk kan dit artikel daarbij helpen. Als je nog vragen hebt kun je ons contacteren!