Wat is een Beagador? Een Beagle en Labrador kruising!

Er zijn heel wat kruisingen van rashonden, de Labradoodle is hier een bekend voorbeeld van. Deze hond is het gevolg van een Labrador en Poedel kruising. Bij deze kruising bestond er de behoefte aan een hond met het karakter van een Labrador maar dan met een hypoallergene vacht. Op deze pagina lees je alles over een kruising waar je minder vaak over hoort maar die wel heel bijzonder is! De Beagador is een kruising tussen Beagle en Labrador. Wat dit betekent en of het een goede hond is voor jou bekijken we op deze pagina.
kruising labrador beagle

Let op voor je een kruising koopt!

Rashonden worden streng gecontroleerd op erfelijke kenmerken. Een goede fokker zal altijd rekening houden met gezonde ouders om genetische afwijken te voorkomen. Naast een hond die voldoet aan specifieke kenmerken wil je uiteraard ook een hond die gezond is. Als je hondenrassen met elkaar gaat kruisen dan is er geen sprake meer van een rasstandaard. Dit soort ‘designer’ honden kunnen gevoelig zijn voor specifieke aandoeningen of afwijkingen. Als de combinatie goed is dan kan een kruising ook juist sterker zijn dan de ouders.

De Beagador is dus de kruising tussen een Beagle en een Labrador. Laten we eerst even kennismaken met de Labrador.

beagletraining

Over de Labrador

Als je meer wilt weten over Beagles dan vind je op deze website alle informatie die je maar kunt wensen en meer. Laten we eens die andere vrolijke viervoeter onder de loep nemen; de Labrador.

Laten we er geen doekjes om winden, de Labrador behoort tot de meest populaire hondenrassen. Die status is zeker verdiend, het betreft namelijk een zachtaardige, intelligente hond die er alles aan zal doen om zijn of haar baasje tevreden te stellen. Het is een sociale hond die optimaal presteert in een levendig maar niet te wild huishouden. Als waakhond hoef je geen beroep te doen op de Labrador, dit is een allemansvriend die zelden zal aanslaan.

Deze sportieve hond gaat graag op pad om buiten te spelen. Uiteraard zul je een Labrador moeten trainen, het is absoluut geen eigenwijs dier dus goed gedrag aanleren mag geen probleem zijn. Toch heeft iedere hond leiding nodig, zelfs een slimme hond als de Labrador.

De origine van de Labrador ligt in Canada, net als de Beagle is ook dit hondenras van oorsprong een jager. Of beter gezegd een hulpje van jagers, het is namelijk van nature absoluut geen agressieve hond. Wandelen, rennen en apporteren vinden Labradors heerlijk, de loyaliteit en intelligentie wordt onderstreept door de populariteit als blindengeleidehond.

de-labrador-retriever-geheimen-1

Hoe ziet een Labrador eruit?

Deze hond is zeer herkenbaar door het elegante doch sterke lichaam met een prachtige vacht die blond, bruin of zwart kan zijn. De oren hangen, de staart is stevig en dik. Die lange haren moeten wel goed verzorgd worden, wekelijks goed borstelen is echt wel nodig. De gemiddelde schofthoogte is 56 cm met een gewicht tussen 29 en 35 Kg. Net als voor de Beagle geldt zal ook een Labrador snel dik worden als het dier te weinig beweging en teveel voeding krijgt. Veel voorkomende aandoeningen zijn heup- en elleboogdysplasie, de gemiddelde leeftijd ligt tussen 11 en 12 jaar.

En hoe zit het met de Beagle?

Nou vooruit dan, laten we in het kort de fysieke kenmerken en het karakter van Beagles beschrijven zodat we hieronder kunnen zien welke eigenschappen terugkeren in de Beagador.

Een Beagle is klein van stuk en groot van karakter. Het is van oorsprong een jachthond met een onuitputtelijke bron van energie. Het is een speelse hond die zeer gebonden is aan zijn baasje en ook heel goed presteert binnen een gezin. Andere huisdieren zijn welkom maar let op dat jouw Beagle getraind is om te leven met bijvoorbeeld konijnen en andere kleine dieren. Het zijn uiteindelijk jachthonden die van oudsher jagen op klein wild.

Fysiek zijn Beagles klein van stuk, met een kortharige vacht met zwarte, bruine en witte kleurschakeringen. De oren zijn in verhouding groot en hangen langs de kop naar beneden.

Beagador is een kruising tussen Beagle en Labrador

Dat honden gekruist worden op specifieke kenmerken is niet nieuw, zo zijn immers de Beagle en Labrador ook ooit ontstaan. De laatste decennia is er steeds meer vraag naar kruisingen tussen rashonden. Zo kunnen de beste kenmerken van de afzonderlijke hondenrassen behouden blijven terwijl mogelijke minpunten wat naar de achtergrond zullen verdwijnen. Tenminste, dit is de intentie want de fokker kan vooraf nooit met zekerheid bepalen welke eigenschappen dominant zijn. Zelfs in hetzelfde nest puppies kunnen de hondjes er behoorlijk anders uitzien.

Wat betreft het uiterlijk zal de Beagador vrij klein blijven, het formaat leent zich goed voor een gezin met kleine kinderen. De flaporen zijn behouden gebleven, ditmaal wat kleiner dan we van de Beagle gewend zijn. Ook deze kruising is gevoelig voor overgewicht, zorg daarom voor goede voeding, niet teveel eten maar wel veel beweging om het gewicht onder controle te houden.

Karakter van de Beagador

Twee sociale ouders zorgen voor een sociale pup. De Beagador past uitstekend binnen een gezin, ze zullen ook heel sociaal zijn ten opzichte van gasten. Het zijn van nature loyale honden die erg van aandacht en levendigheid houden. Ze kunnen goed overweg met kinderen. Als je een Labrador gewend bent dan zul je te maken krijgen met een hond die wat eigenwijzer is. Ben je Beagles gewend? Dan is de Beagador juist wat meer gehoorzaam van aard. Daar staan de ouders namelijk precies tegenover elkaar. De intelligentie is behouden gebleven, met goede training heb je een zeer trouwe, sociale hond die erg veel houdt van spelen.