Wat is een Beagle Harrier?

Je ziet steeds vaker kruisingen van honden. Dat is best opvallend aangezien hondenrassen juist ontstaan zijn door heel specifiek op unieke kenmerken te fokken, nu draaien we het proces eigenlijk om door twee rassen met elkaar te combineren. Het doel hierbij is de beste kenmerken samen te brengen in één ‘designer’ hond.

Hoewel het kruisen van honden een sterkere en gezondere hond kan opleveren is dit zeker niet altijd het geval. Als het fokken niet op verantwoorde wijze gebeurt is het mogelijk dat het nageslacht te kampen krijgt met aandoeningen, chronische ziekten en erger. Op deze pagina bekijken we de Beagle Harrier, een kruising die al heel lang bestaat maar die je wellicht niet kent.

Wat is een Beagle Harrier?

Je zult wel bekend zijn met de Beagle. Die energieke, speelse hond die niets liever doet dan spelen met zijn baasje. De vacht is kortharig met zwart, bruin en witte tinten, de flinke oren hangen slap over de kop heen. Dit zijn uiterlijke kenmerken die je ook allemaal terugziet bij de Harrier maar dan is het lichaam een stukje groter. Omdat er niet zoveel verschillen merkbaar zijn naast de hoogte worden Harriers vaak aangezien voor grote Beagles. Toch klopt dit niet helemaal.

beagletraining

Waar komt de Harrier vandaan?

Net zoals Beagles zijn ook Harriers gefokt om te jagen. Dit betekent niet dat ze agressief zijn, integendeel. Het zijn honden die goed presteren in groepen, teamspelers die precies weten wat hun taak is in de jacht en zich laten leiden door de eigenaar. Die verbondenheid met het baasje en de team spirit zorgt ervoor dat de Harrier ook uitstekend presteert in gezinnen met kinderen.

De naam ‘Harrier’ komt uit de Normandische taal en betekent letterlijk ‘jachthond’. Hiermee kunnen we de wortels van dit dier terugbrengen naar Frankrijk. Dit ras werd gefokt om te helpen in de jacht, het moest een hond zijn met een groot uithoudingsvermogen, intelligent genoeg om te luisteren naar de baas en tegelijkertijd zelfstandig om in de bossen op speurtocht te gaan. De dagen konden lang zijn, tijd om een uiltje te knappen was er niet. De Harrier heeft daarom een zeer goed uithoudingsvermogen, doorgaans meer dan de rest van het huishouden! Omdat het typische roedeldieren zijn kunnen ze overweg met zowel huisgenoten als met andere huisdieren. Als je dus al een hond bezit dan zal de Harrier daar geen bezwaar tegen maken.

Uiterlijke kenmerken van Harriers

De oorspronkelijke Beagle werd gefokt om zo klein te zijn dat de hond in de zadeltas van een ruiter zou passen. Beagles werden dusdanig doorgefokt dat er dwerggroei ontstond. De huidige rasstandaard is wat groter dan deze miniatuurhondjes, de Harrier is nog een stukje groter. Waar een standaard Beagle tussen 33 en 38 cm groot zal zijn, kan een Harrier tussen 35 en 50 cm groot worden. Dat is een flink stuk groter dus. Het verschil in gewicht valt mee. Waar een standaard Beagle tot 18 kilo kan worden in gezonde toestand zal een Harrier ergens rond de 20 kilo schommelen. Dit kun je ook zien want Harriers hebben een wat slanker lijf.

De eerste Beagle Harrier werd gefokt door Baron Gerard. Het resultaat is een hond die lijkt op een Beagle maar dan wat groter en slanker.

Overeenkomsten Beagle en Harrier

Zeker op een afstandje moet je een kenner zijn om de Beagle en Harrier uit elkaar te houden, het aantal overeenkomsten ligt veel hoger dan de verschillen. Dit beperkt zich overigens niet tot de uiterlijke kenmerken, ook het karakter is grotendeels hetzelfde. Het is niet voor niets dat ze vaak met elkaar verward worden.

Beschrijving van Beagle Harrier

De twee ouders zijn actief, sociaal en goedgehumeurd. Het zal je daarom niet verbazen dat de kruising ook een fijne hond is met een vriendelijk karakter. Ze hebben ook veel energie wat betekent dat ze niets liever doen dan spelen en nieuwe dingen ontdekken.

Een karaktereigenschap waar de Beagle Harrier verschilt met de standaard Beagle is zelfstandigheid. Waar het kleine hondje niet goed alleen kan zijn heeft de grotere uitvoering hier minder moeite mee. Dit merk je ook aan het feit dan Beagle Harriers wat minder aanhankelijk zijn. Ze zijn meer zelfstandig en trekken hun eigen plan zonder steeds om je heen te lopen om aandacht te vragen. Als je regelmatig voor langere periodes van huis bent zal een Harrier aanzienlijk beter presteren en zichzelf vermaken zonder de boel op stelten te zetten. Sommige mensen houden van Beagles vanwege die hunkering naar aandacht, hondenbezitters die niet in staat zijn hun huisdier continue aandacht te schenken zullen aangenaam verrast zijn door het zelfstandige karakter van de Harrier kruising.

Honden met veel energie

Welke versie je ook in huis hebt, het blijven energieke honden die je ook in de gelegenheid moet stellen om hun energie kwijt te raken. Een grote tuin helpt al, vaak op pad en lange wandelingen maken is van belang voor het welzijn van deze honden. Je zult ze moeten uitdagen en prikkelen, ze houden enorm van lopen, rennen en speuren. De Harrier is doorgaans wat beter onder controle te houden, toch is het aan te raden deze honden aangelijnd te houden omdat ze anders zelfstandig hun omgeving gaan afspeuren op zoek naar alles wat beweegt.

Naast veel beweging is het ook van belang om op de voeding te letten. De Beagle Harrier kruising is van nature wat dunner, zorg ervoor dat de hond niet te dik wordt. Doe dit met voldoende beweging en afgemeten porties voeding anders ligt obesitas op de loer.