Een Beagle en Teckel samen? Ontdek alles over deze kruising!

Een hond kopen lijkt een beetje alsof je een kind bent in een snoepwinkel. Er is zoveel om uit te kiezen! Als je echt geen keuze kunt maken tussen hondenrassen dan is er een oplossing; koop een kruising! Steeds meer hondenliefhebbers kiezen voor een mix van twee honden om zo de beste kenmerken van ieder ras samen te brengen.
Beagle Teckel kruising
Honden kruisen is geen nieuwe uitvinding, alle hondenrassen die we nu onderscheiden zijn het gevolg van gecontroleerd kruisen op karaktereigenschappen. Bij een Beagle en Teckel kruisen wordt het proces eigenlijk omgedraaid. In plaats van een hond fokken die exact voldoet aan een rasstandaard, worden er twee rashonden met elkaar gekruist met als gevolg een unieke puppy. Nou ja uniek, deze puppy’s vertonen uiteraard ook weer veel overeenkomsten met elkaar.

Waarom zou je eigenlijk een Beagle kruisen met een Teckel? En krijg je dan alleen de positieve eigenschappen of zijn er ook minder aantrekkelijke kenmerken die de puppy overneemt van zijn of haar ouders? Op deze pagina bekijken we de Beagle, de Teckel en de puppies die ze voortbrengen; de Doxie!

beagletraining

Wat is een Beagle / Teckel combinatie?

Voordat we gaan kijken naar de eigenschappen die de puppies bezitten zullen we eerst in het kort de kenmerken van de ouders opsommen.

Dit is een Beagle

Een Beagle is een vriendelijke hond die behoefte heeft aan aandacht. Het zijn zeer sociale dieren die graag zoveel mogelijk tijd doorbrengen aan de zijde van hun baasje. Ze presteren uitstekend binnen een gezin, ze zijn een beetje terughoudend tegenover gasten in het begin maar zullen niet bang worden of agressief gedrag vertonen. Ze kunnen omgaan met andere huisdieren mits ze hier vanaf jonge leeftijd op getraind zijn.

Beagles bezitten niet alleen veel energie, het zijn ook fervente eters. Obesitas is een risico bij dit hondenras, laat ze dus niet zelf bepalen hoeveel ze eten. Het betreft een kortharige hond met zwart, bruin en wit kleurencombinaties, de oren hangen langs de kop. Het gewicht zal variëren tussen 10 en 20 kilo voor een gezonde, volwassen hond.

Dit is een Teckel

De Teckel is aanzienlijk kleiner dan de Beagle. Het lichaam is lang maar de pootjes zijn juist kort, deze opvallende verhouding maakt dit een hond die heel herkenbaar is. Het zijn sterke honden met een brede borstkas en stevige spieren. Net als het lichaam hebben ze ook een lange snuit met een smal neusje, ook bij de Teckel hangen de oren langs de kop.

Er zijn drie soorten Teckels die geclassificeerd worden als kortharig, ruwharig en langharig. De meest bekende verschijning is de kortharige Teckel. De vacht zal doorgaans uniform van kleur zijn, er zijn onderling wel veel kleuren mogelijk van licht naar donker.

Teckels kunnen behoorlijk aanslaan, dit is een eigenschap die ze hebben overgehouden aan hun werkzaamheden in de jacht. Ze moesten jagers ‘roepen’ en deze eigenschap uit zich ook in de thuissituatie. Dit maakt ze tot goede waakhonden. Hoewel het kindvriendelijke honden zijn zullen ze door hun geringe omvang wel kwetsbaar zijn. Zorg dat er altijd een volwassene in de buurt is als je een kind met je hond laat spelen.

Wat zijn de overeenkomsten?

Eigenlijk vertonen Beagles en Teckels meer overeenkomsten dan verschillen. Het zijn dan ook beide jachthonden wat je duidelijk merkt aan hun gedrag. Ze werden in de jacht gebruikt om relatief klein wild op te jaren, Teckels konden in een vossenhol of hol van een das kruipen om ze op te jagen. Beagles konden dankzij hun geringe omvang in een zadeltas meegenomen worden.

Het zijn beide enthousiaste honden met veel energie die zeer gebonden zijn aan hun baasje. Dit houdt wel in dat ze zonder eigenaar in de buurt snel onrustig worden. Het zijn zelfstandige honden bij het uitvoeren van taken maar die band met de eigenaar gaat boven alles. Ze hebben ook beide een eigenwijs karakter wat betekent dat ze flink wat training nodig hebben om gehoorzaam te zijn.

Dit moet je weten over de Doxie

Een kruising tussen een Beagle en een Teckel wordt vaak een Doxie genoemd. De overeenkomstige karaktereigenschappen zijn ook in de puppy duidelijk aanwezig. Een Doxie heeft veel energie, heeft behoefte aan aandacht en is sociaal ingesteld met een vrolijk humeur. Ze zijn haast onvermoeibaar en enorm nieuwsgierig waardoor je ze letterlijk en figuurlijk kort aan de lijn moet houden.

  • Karakter: Een Doxie is een gezelschapshond met een eigengereid karakter. Langdurig alleen zijn is niet prettig voor deze sociale dieren. Ze doen het goed in een gezin waar ze voldoende aandacht krijgen.
  • Fysiek: Hoewel de Doxie net als Beagles en Teckels sterke honden zijn, moet je wel rekening houden met het risico op diabetes, heupdysplasie en oogproblemen. Daarnaast kunnen ze lijden aan gewrichtsproblemen en rugklachten.

Doxies kom je niet vaak tegen, het is geen kruising die veel gefokt wordt. Daarom is er ook niet zoveel bekend over de specifieke eigenschappen van deze kruising.

Conclusie

De kruising tussen twee raszuivere honden levert een puppy op die niet voldoet aan een standaard. Dit betekent dat de fokker niet met zekerheid kan zeggen welke genetische kenmerken tot uiting komen in het nageslacht. Zo kan de puppy wat meer neigen naar de vader of de moeder. Over het algemeen is er een redelijke inschatting te maken van het resultaat maar zeker weten doe je het nooit. De combinatie Beagle en Teckel kan interessant zijn, uiteindelijk neem je toch een unieke hond in huis met eigenschappen die niet honderd procent voorspelbaar zijn. Het is juist dat onvoorspelbare element dat eigenaars interessant vinden, jij ook?