Dit moet je weten over de Amerikaanse Beagle

Honden worden ingedeeld in hondenrassen en honden die niet ‘raszuiver’ zijn. De rassen ontstaan door doelbewust te fokken op specifieke kenmerken. Op een gegeven moment wordt er een rasstandaard gesteld waar de hond aan moet voldoen om erkend te worden. Toch kunnen er per land verschillen zijn, zo is er naast de Engelse Beagle ook een Amerikaanse Beagle.

Als er een standaard bestaat, waarom spreekt men dan van Beagles uit Engeland of Amerika? En welk type koop je eigenlijk bij een fokker in ons land? Dat en meer kun je op deze pagina lezen.
Amerikaanse Beagle

Wat is het verschil tussen Engelse en Amerikaanse Beagles?

Het is bekend dat honden ingedeeld worden naar ras. Zo zijn er Poedels, Chihuahuas en Labrador honden. Hondenrassen kunnen ook weer onderverdeeld worden zoals een Yorkshire Terrier of een Bull Terrier. Hoe zit het dan met de Amerikaanse Beagle? Is deze hond anders dan een Engels exemplaar en zo ja, wat zijn de verschillen?

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig; de Amerikaanse Kennel Club heeft andere standaarden gesteld dan de Beagle verenigingen in Europa. Deze organisaties stellen de kenmerken vast waar een rashond aan moet voldoen, er zijn geen wereldwijde standaarden. Dus een Amerikaanse Beagle kan iets anders zijn dan een rasgenoot uit Engeland. Dit geldt niet alleen voor deze organisaties, ook bij wedstrijden kan er anders beoordeeld worden. Een absolute winnaar in Europa zal daarom niet de nummer één zijn in de Verenigde Staten.

Rasstandaard Engelse en Amerikaanse Beagle

De rasstandaard van de Beagle wordt in de Verenigde Staten vastgesteld door de Amerikaanse Kennel Club. Deze vereniging bestaat sinds 1885, ze organiseren ook competities met Beagles. De rasstandaard die zij gedefinieerd hebben wijkt licht af van de norm die we hanteren in Europa. Naast de cijfers gaat het ook om de algemene beschrijving die ook iets afwijkt:

  • De Engelse Beagle is een stevige gebouwde kleine hond die kwaliteit uitstraalt zonder grof te zijn.
  • De Amerikaanse Beagle is een kleine foxhound die groot en krachtig is met het uiterlijk van een jachthond.

Deze beschrijvingen komen behoorlijk overeen maar bieden wel ruimte voor nuance verschillen. En dat is te zien aan de specifieke kenmerken waar deze honden aan moeten voldoen.

beagletraining

Wat maakt een Amerikaanse Beagle anders dan een Engelse?

Het voornaamste verschil zit in de omvang van de honden. Als we de standaard nemen voor een Engelse Beagle, dan moet de schouderhoogte ergens tussen 33 en 40,5 centimeter liggen. In de Verenigde Staten worden hoogtes tussen 33 en 38,5 centimeter toegestaan. Als de schouderhoogte van een winnende Beagle uit Europa op 39 centimeter ligt, en deze hond mee zou doen aan een competitie in de Verenigde Staten, dan zou het dier gediskwalificeerd worden op basis van hoogte. De grens wordt daar anders getrokken. De minimum schofthoogte is wel weer gelijk, ze hebben alleen de marge kleiner gehouden.

Wat is de kleur van een Amerikaanse Beagle?

Wat betreft de hoogte zijn ze in Amerika dus wat strenger, als we naar de mogelijke kleuren kijken is het net andersom. De Engelse standaard stelt dat alle kleuren geaccepteerd worden behalve leverkleurig. In Amerika laten ze alle kleuren toe inclusief leverkleurig. Ook moet de Engelse Beagle een wit puntje aan het uiteinde van de standaard hebben, deze voorwaarde wordt in Amerika niet gesteld.

Het zijn dus subtiele verschillen maar als je van plan bent om jouw hond aan competities mee te laten doen kan dit wel consequenties hebben. De mogelijke winnaar in één land kan dus gediskwalificeerd worden in een ander land. De wereld is uiteraard groter dan Amerika en Engeland, in andere delen van de wereld kunnen de kenmerken ook afwijken.

Niet hetzelfde maar weinig verschil

Een Beagle is een Beagle, of deze nou volgens de Amerikaanse of de Engelse standaard gefokt is. De verenigingen hebben een iets afwijkende definitie bepaald en licht afwijkende standaarden maar op het eerste gezicht zul je daar niets van merken.

Als je in Europa een raszuivere Beagle wilt kopen, dan zal deze in de meeste gevallen volgens de Britse standaarden gefokt zijn. Dat betekent dus geen leverkleur maar wel een witte tip van de staart. De schofthoogte kan een paar centimeter hoger liggen dan in Amerika toegestaan is.

Een fokker die Amerikaanse standaard Beagles fokt zal dit ook aangeven. Bij rashonden is het namelijk van belang dat voldaan wordt aan de standaarden die door een erkende vereniging worden opgesteld. Door te kruisen met dieren die aan de kenmerken voldoen zal het nageslacht dezelfde eigenschappen bezitten.

Maakt het uit welke Beagle je koopt?

Wat betreft algemene gezondheid of karakter maakt het niets uit of je nu een hondje volgens de Engelse of de Amerikaanse standaard in huis haalt. Ze zien er bijna hetzelfde uit, het karakter is ook hetzelfde. Daarnaast zal iedere hond een uniek exemplaar zijn met geheel eigen trekjes, dat maakt het alleen maar leuker natuurlijk. Als je geen plannen hebt om jouw hond mee te laten doen aan competities, dan maakt het dus niet uit. Als je in Europa woont en je vindt het wel leuk om in competitieverband jouw Beagle te laten meedingen, dan ligt een Engelse standaard hond voor de hand.