Wat is een Dwergbeagle of Pocket Beagle?

Beagles behoren niet tot de grootste hondenrassen, toch is er een variant die nog kleiner is. De Dwergbeagle, ook wel Pocket Beagle genoemd, is een kleinere uitvoering van de bekende Beagle hond. De meeste eigenschappen zijn behouden gebleven waaronder het enthousiaste karakter, de tomeloze energie en die typisch eigenwijze instelling. De Dwergbeagle is kort van stuk met een slank lijf en sterke spieropbouw. De vacht kan diverse kleuren bezitten waarvan een drie-kleur variant het meeste voorkomt. De standaard kleuren zijn zwart, bruin, rood, oranje en wit.
Pocket Beagle

Waarom zie je niet zo vaak Dwergbeagles?

De voornaamste reden dat de kleinere Beagles voor een groot deel uit het straatbeeld zijn verdwenen is de vatbaarheid voor medische problemen. De grotere Beagles vertonen minder aandoeningen waardoor ze meer gewild zijn. Toch willen we ook even aandacht schenken aan deze kleine hond met een groots karakter!

Uiterlijke kenmerken van een Dwergbeagle / Pocket Beagle

De Dwergbeagle heeft niets voor niets de naam “Pocket Beagle” gekregen. Het is inderdaad een hondje met een klein formaat die je zo in een tasje mee zou kunnen nemen. De vacht bestaat uit dicht bedekte en vrij harde haren. Hierdoor lijken Dwergbeagles wel wat op de Foxhound. De schedel is breed met een vierkante snuit die recht is. De pootjes zijn uitzonderlijk kort waarmee de vergelijking met een teckel al snel gemaakt is. Het zijn wel heel sterke dieren met zware spieren. De oren zijn lang, breed en hangen, de ogen zijn meestal bruin van kleur. De staart van een Pocket Beagle is in verhouding wat korter dan bij de normale Beagle het geval is.

beagletraining

Karakter van een Dwergbeagle / Pocket Beagle

De karaktereigenschappen van Dwergbeagles verschillen niet zoveel ten opzichte van de grotere versie. Het zijn vriendelijke, sociale honden die aanhankelijk en zeer levendig van aard zijn. De emoties zijn duidelijk afleesbaar, je ziet direct wanneer ze in hun element zijn of juist iets niet leuk vinden. Zolang ze aandacht krijgen zullen ze eigenlijk altijd vrolijk zijn, waardoor ze moeten opletten met overmatig corrigeren. Negatieve aandacht is immers ook aandacht, en daar houdt de Dwergbeagle zeker van!

Dwergbeagles kunnen met andere huisdieren overweg mits ze hier van pup af aan in getraind zijn. Anders reageren ze minder goed op ‘indringers’. Ze zijn wel heel gericht op mensen en houden ook van kinderen. Let op met kleine kinderen, ondanks hun kleine formaat is de Pocket Beagle erg sterk en soms ook onstuimig.

Ook de kleine uitvoering is intelligent en goed te trainen. Ze zijn ook eigenwijs wat betekent dat ze veel structuur en duidelijkheid nodig hebben. Als jij het ze niet leert dan zoeken ze het zelf wel uit, wat niet altijd het gewenste resultaat tot gevolg heeft.

Ook kleine Beagles hebben beweging nodig

Een Beagle is een actieve hond, dat is bekend. Hoewel de Dwergbeagle kleiner is van formaat is er niets ingeboet op de energie. Het is daarmee dus zeker geen schoothondje dat je rustig kunt houden op een klein flatje zonder balkon of tuin, tenzij je echt heel vaak samen op pad gaat.

Dwergbeagles hebben kleine pootjes maar ze kunnen wel enorme afstanden afleggen. Ze moeten die energie kwijtraken, het zijn ook snelle duveltjes die alles om hun heen interessant vinden. Dit betekent dat je de hond tijdens het uitlaten aangelijnd moet houden. Dit geldt niet alleen voor uitlaten in een drukke woonwijk of in de stad, ook in het bos moet je niet zomaar de riem losmaken. Want Beagles zijn van oudsher jagers, en in de vrije natuur zijn er heel wat potentiële prooien. Met training kun je ver komen, toch zal de ware aard zich niet snel laten temperen.

Hondje meenemen?

De Beagle werd oorspronkelijk gefokt als kleine hond voor gebruik in de jacht. Jagers zouden met paarden op pad gaan, en honden gebruiken om te assisteren tijdens de jacht. Omdat de bossen soms op grote afstand lagen werden de honden op het paard meegenomen door de berijder. Het was dus niet zo praktisch om een grote jachthond op een bagagedrager te zetten, daarom werd er een kleinere, krachtige jachthond met een hoge mate van trouw en intelligentie ontwikkeld. Dit was de Beagle.

De Pocket Beagle was het logische eindpunt in deze gedachtegang. Hoe klein kan een hondje zijn en toch nog functioneren als jachthond? De Dwergbeagle kon eenvoudig worden meegenomen in een zadeltas en werd tijdens de jacht uitgezet om aan het werk te gaan. Bij het doorfokken werden er wel erfelijke eigenschappen geïntroduceerd die niet wenselijk bleken te zijn. De kans op aandoeningen en afwijkingen werd zo groot dan het onverantwoord was om de Beagle nog kleiner te maken.

Waar zijn Dwergbeagles gebleven?

Tegenwoordig zie je niet zoveel Dwergbeagles meer. De risico’s op ziekte en afwijkingen was dermate groot dat fokkers grotendeels zouden stoppen met doorfokken. In deze tijd is de behoefte aan jachthonden ook sterk afgenomen waardoor de vraag naar deze dieren ook is gedaald. Er zijn overigens wel fokkers die de draad weer hebben opgepikt en nu weer Pocket Beagles aanbieden. Niet zozeer voor gebruik in de jacht maar omdat kleine hondjes altijd die begeerlijke ‘puppy look’ weten te behouden.

Omdat er door fokkers meer gelet wordt op uiterlijke kenmerken dan op gezondheid ligt het risico op gezondheidsproblemen bij een Dwergbeagle aanzienlijk hoger dan bij de grotere variant het geval is. Het is een Beagle met dwerggroei, wat een type misvorming is. Naast afwijkingen in het skelet kan het immuunsysteem verstoord zijn en er zijn ook problemen met de vruchtbaarheid bekend. Het is daarmee genetisch gesproken geen sterke hond.

Let op als er Dwergbeagles worden aangeboden door fokkers. Ondanks het schattige uiterlijk en het mooie karakter van deze miniatuur honden bestaat er een verhoogd risico op aandoeningen. Naast hoge kosten kan dit ook invloed hebben op de kwaliteit van leven voor de hond.