Beagle opvoeden: Hoe kan je dat het beste opvoeden

Honden staan bekend om hun trouw en enthousiasme. Dan zit je met een Beagle zeker goed, dit is namelijk een energieke hond die zeer gericht is op het baasje en het hele gezin. Het is ook een intelligente hond wat betekent dat er zeker een eigenwijs randje aan deze spring-in-het-veld zit. Die koppigheid hoeft geen nadeel te zijn, het is wel een eigenschap waar je rekening mee moet houden tijdens de training.
beagle opvoeden
Een Beagle puppy opvoeden vereist tijd, energie en doorzettingsvermogen, zowel van de hond als de eigenaar. Om ervoor te zorgen dat je zelf net zoveel geniet van de Beagle puppy trainen als de hond geniet van de aandacht hebben we deze pagina samengesteld.

Hoe kun je een Beagle pup trainen?

Het is een bijzonder moment als de fokker je belt of mailt met de boodschap dat jouw Beagle puppy gereed is om opgehaald te worden. Wekenlang is het hondje bij de moeder geweest, nu is het tijd om de volgende stap te nemen. Beagles zijn nieuwsgierig en trekken er dolgraag op uit, na het afscheid van de vertrouwde omgeving zullen ze snel alle hoeken van jouw woning opzoeken. Laat je nieuwe puppy dit vooral doen, dit is het nieuwe onderkomen en daar moet de Beagle zo snel mogelijk aan wennen.

Na een flinke periode van snuffelen en enthousiast rondlopen zal de hond tot stilstand komen. Eindelijk een moment van rust? Juich niet te vroeg, want nu kun je een flinke plas urine tegemoet zien. Dat is niet bepaald een fles champagne tegen de boeg van een schip, binnen plassen is ongewenst gedrag. Het hoort bij het territorium afbakenen dus maak er zeker geen drama van, neem de puppy snel mee naar buiten om het karwei af te maken. Als dit lukt dan knuffel je de hond of geef je de Beagle een beloning. Buiten plassen is goed, zo hoort het! Maak er ook geen groot feest van, het moet vanzelfsprekend zijn om de behoefte buiten te doen.

Regels moet je leren

Het is heel bijzonder om te zien hoe veel diersoorten vanuit de baarmoeder zo zelfstandig kunnen zijn. Waar baby’s van mensen hulpeloos spartelen zie je een pasgeboren kalf direct opstaan alsof ze in de buik al een opleiding hebben gevolgd. Ook Beagle puppies hebben al heel wat kennis in huis, die eerste weken bij de fokker hebben ze ook al veel indrukken opgedaan. Dit betekent niet dat ze alles al weten, je zult nu zelf de basisregels moeten aanleren.

beagletraining

Als er iets mis gaat, is dat een leermoment. Het is geen reden om te straffen, dit werkt alleen maar averechts. Zachtjes corrigeren en vooral belonen als het gedrag goed is, dan blijft het snel hangen. Met name zindelijkheidstraining is uiteraard van groot belang. Help je Beagle door momenten te kiezen dat plassen en poepen logisch is, bijvoorbeeld na het eten, spelen of slapen. Beagles zijn goed te trainen op zindelijkheid zolang je als baasje consequent en duidelijk bent.

De eerste week met een Beagle pup

Dag 0 is eigenlijk de voorbereidende fase. Je koopt een mand, een riem, voerbak en hondenvoer voordat je de Beagle ophaalt bij de fokker. Die dag kan al weken van tevoren zijn, zolang je maar voorbereid bent als de puppy voor het eerst over de vloer komt. Vergeet doekjes en schoonmaakmiddelen niet!

De eerste week zal de hond heel actief zijn en daardoor ook heel vermoeid raken. Als je Beagle slaapt of rust, laat het dier dan ook met rust. Het is heel leuk om met een kleine puppy te spelen maar na al die activiteit zal de hond fysiek en mentaal uitgeput raken. Als je merkt dat je Beagle vermoeid raakt pak het dier dan voorzichtig op en leg hem in de mand. Geef een aai, loop weg en laat de hond even met rust. Zo train je de hond ook dat alleen zijn heel normaal is.

Is een bench goed voor jouw hond?

Een mand, kussen of deken is uiteraard heel belangrijk voor je Beagle puppy. Dat is een plek om tot rust te komen, een veilige locatie in huis waar het dier niet gestoord wordt. Je kunt hier iets in leggen met een herkenbare geur zodat de pup zich niet alleen voelt. Een bench is een eigen plekje waar je huisdier ongestoord kan verblijven.

In de nacht kan een Beagle gaan piepen, dit komt omdat de hond zijn of haar broertjes en zusjes mist. Dat klinkt zielig maar dit is heel normaal. Besteed er verder geen aandacht aan, dit hoort bij de gewenning en zal vanzelf overgaan. Als je hier wel direct op reageert conditioneer je het dier dat piepen tot aandacht leidt. Bijt je er dus even doorheen en laat jouw Beagle dit proces zelfstandig verwerken.

Spelenderwijs leren

Beagles zijn gemaakt om actief te zijn, dit ligt in hun natuur. Zoals alle jachthonden hebben ze veel fysieke en mentale stimulatie nodig. Het is niet aan te bevelen om klein wild in huis te halen om op te jagen, gelukkig kun je met dierenspeelgoed al heel ver komen. Haal speeltjes in huis waar jouw puppy mee kan ravotten. Kies voor duurzame producten, want bij kwetsbare materialen is een Beagle er snel doorheen. Denk aan stevige rubberen speeltjes waar de hond ook zijn kaken mee kan trainen. En dan niet in de vorm van huishoudelijke objecten en gebruiksartikelen. Een rubberen schoen ziet er misschien grappig uit, maar als de inhoud van jouw schoenenkast gesloopt is dan kun je daar de hond niet voor verantwoordelijk stellen.

5 tips om jouw Beagle te trainen

We zijn al goed op weg om van jouw Beagle puppy een goed getrainde hond te maken. Gelukkig zal deze hond een groot deel van het werk zelfstandig uitvoeren. Beagles zijn namelijk heel nieuwsgierig en gaan er vanzelf op uit. Dit heeft ook een keerzijde, het zelfstandige gedrag betekent ook dat jouw huisdier initiatief zal nemen om dingen te doen die ongewenst zijn. Hier moet je behoed op zijn, straffen heeft weinig zin. Want alle aandacht is goede aandacht als het aan een puppy ligt. Zorg voor een omgeving waar de hond zelfstandig op onderzoek uit kan gaan en haal de puppy direct weg in situaties waar dit niet de bedoeling is.

Dan zijn hier vijf praktische tips om jouw Beagle te trainen:

1. Belonen is beter dan straffen

Voor alle honden geldt dat belonen beter is dan straffen, zeker voor meer eigenwijze hondenrassen zoals de Beagle kun je beter een beloning geven bij goed gedrag dan boos worden bij ongewenst gedrag. Uiteraard moet je snel ingrijpen als een hond iets verkeerd doet door bijvoorbeeld de hond of een voorwerp weg te nemen, op een later tijdstip een reprimande geven heeft geen zin.

2. Train kinderen in de omgeving ook

Beagles zijn fantastische familiehonden die uitstekend overweg kunnen met kinderen. Het zijn ook sterke honden die zich impulsief kunnen gedragen. Naast puppies socialiseren moet je er kinderen ook op wijzen dat een hond geen speelgoed is en dat ze scherpe tanden hebben. Laat kleine kinderen nooit onbewaakt achter bij een hond, hoe lief en sociaal het dier ook mag zijn.

3. Let op het gewicht

Omdat Beagles zoveel energie verbranden houden ze ook van calorierijke voeding. Omdat ze tijdens de jacht toch wat meer in beweging zijn dan in een thuissituatie kunnen ze snel te dik worden. Ze eten graag en veel, door te letten op de porties kun je hun vraatzucht temperen. Overgewicht kan weer tot andere aandoeningen leiden.

4. Kies goede voeding

Naast de hoeveelheid zal het hondenvoer ook kwalitatief in orde moeten zijn. Puppy voeding bijvoorbeeld, dit voer heeft een andere samenstelling van dan voer voor volwassen of senior honden. Ook de herkomst van producten en kwaliteit van de ingrediënten speelt een belangrijke rol in deze levensfase van je Beagle.

5. Uitlaten is heel belangrijk

Puppy’s zijn eigenlijk altijd actief, voor een hond als de Beagle geldt dit dubbel. Laat opgroeiende honden vaak en zo lang mogelijk uit, zeker als je in een relatief klein huis woont. Door nieuwe omgevingen te verkennen zal jouw hond ook snel nieuwe vaardigheden leren. Zorg er wel voor dat jouw jonge hond aangelijnd blijft tot je zeker weet dat het dier luistert naar jouw commando’s. En beperk je dan nog tot locaties waar honden vrij mogen lopen.

Helaas belanden nog steeds teveel Beagles in een asiel, of worden ze herplaatst omdat eigenaars zich vooraf niet voldoende beseffen hoe belangrijk het is om de hond te trainen. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.