Beagle uit het asiel: Een goed idee?

Als je besluit om een hond te nemen, dan is er de keuze tussen een puppy kopen bij de fokker of een hondje adopteren uit het asiel. Veel mensen kiezen voor een pup omdat ze dan niets te maken hebben met problemen in het verleden, en puppy’s zijn heel schattig! Toch kunnen er ook problemen zijn met een Beagle pup, en worden de mogelijke risico’s van een hond uit het asiel vaak enorm overdreven. Op deze pagina bekijken we de voordelen van een Beagle uit het asiel en we zullen uiteraard ook de mogelijke risico’s benoemen.
beagle asiel

Waarom zou je een Beagle uit het asiel halen?

Laten we wat verder teruggaan in de tijd en de vraag stellen hoe deze Beagle in het asiel is terechtgekomen. In de eerste plaats kunnen er omstandigheden zijn in het leven waardoor een trotse hondenbezitter afstand moet doen van zijn of haar Beagle. Denk aan een ongeval waardoor het baasje invalide wordt en niet meer voor de hond kan zorgen. Of de eigenaar verhuist naar een klein appartementje of het buitenland en de hond meenemen is dan helaas geen optie. Ook bij gezinsuitbreiding zijn veel jonge ouders bang dat hun hond een foutje maakt met de baby. Kortom, er zijn allerlei redenen te bedenken waarom iemand besluit om een Beagle naar het asiel te brengen.

Waarom dan zoveel ‘tweedehands’ Beagles? Een bekend probleem is dat mensen zich nog wel eens verkijken op de zorg en aandacht die een Beagle nodig heeft. Het is een zeer energiek hondenras met een enorm uithoudingsvermogen. Ze houden van aandacht, van spelen en van hun baasje. Dit kan in sommige gevallen teveel van het goede zijn, helaas worden veel honden niet op kun karakter gekozen maar op hun lieve snuitje. Beagles zijn heerlijke enthousiaste en intelligente honden, ze zijn wel eigenwijs en kunnen veel aandacht opeisen. Daardoor komt het helaas regelmatig voor dat eigenaar hun Beagle uit huis plaatsen.

Dit is geen veroordeling van de eigenaars en zeker niet een kritiek op de honden, soms is het beter als het baasje en de hond niet bij elkaar blijven.

En dan nu de hamvraag; waarom zou jij een Beagle uit het asiel halen? Hier zijn om te beginnen alvast drie redenen:

beagletraining
1. Het ligt niet aan de hond

Honden uit het asiel zijn meestal niet ziek, niet agressief of op een andere wijze ‘beschadigd’. Er is niets mis met deze dieren, het probleem zit in de situatie waarin ze zaten. Denk aan een eigenaar die geen raad weet met een hond en geen grenzen kan stellen. Of iemand die denkt dat een relatief kleine hond als deze zonder problemen op een klein appartementje zelfstandig de dag kan doorbrengen. Als dan de halve huisraad gesloopt is als de eigenaar thuiskomt dan is het ‘hoppa’ naar het asiel. Dat is niet de schuld van de hond maar van de omstandigheden.

2. Het zijn gezonde dieren

De meest gezonde honden haal je op bij het asiel. Het betreft vaak volwassen honden waarbij duidelijk is of er bekende aandoeningen aanwezig zijn. Iedere hond wordt uitgebreid gecontroleerd, gevaccineerd en behandeld door professionele artsen en zorgverleners. Ze krijgen voldoende beweging, gezonde voeding en worden onderhouden door mensen met verstand van zaken en liefde voor de dieren. Met andere woorden; Beagles in het asiel zijn meestal kerngezond. Als dit niet het geval is zal dit ook duidelijk kenbaar worden gemaakt, je koopt hier geen kat in de zak!

3. Beagles zijn lieve honden

Het klopt dat er best veel honden zijn die vanwege gedragsproblemen in het asiel terechtkomen. Alleen komen deze problemen vaak niet door het dier maar door de opvoeding en (een gebrek aan) training. Sommige honden worden niet voldoende getraind terwijl andere dieren mishandeld worden. Als dit het geval is zullen de werknemers en vrijwilligers bij het asiel de hond trainen, daar hebben ze veel ervaring mee. En de Beagle is juist een hondenras dat heel goed te corrigeren is. Zoals gezegd is het een eigenwijze hond, het is ook een intelligente hond die erg gericht is op de eigenaar. Als je op de juiste manier met jouw huisdier omgaat dan is de Beagle ideaal. Het zijn vriendelijke honden die ook goed met kinderen overweg kunnen.

Is een Beagle uit het asiel beter?

Naast de voordelen van asiel Beagles zijn er ook risico’s en nadelen bij Beagle puppies. Laten we om te beginnen de prijs noemen, die kan voor een Beagle pup tot 1000 euro oplopen. Dan moet je nog allerlei papierwerk en medische zaken regelen waardoor je al snel op het dubbele uitkomt. Bij het asiel is er sprake van een vergoeding voor zaken als de hond chippen en inenten, toch liggen de kosten veel lager.

Niet alle Beagle pups zijn gezond, dit merk je vaak niet direct bij aankoop. Zeker broodfokkers die honden als lucratieve handel zien kunnen hondjes leveren die ziek worden. Dit kan hoge medische kosten met zich meebrengen en niemand wil natuurlijk hun eigen huisdier zien lijden. Als je voor een puppy kiest, zorg dan dat het een Beagle van controleerbare herkomst is.

Als laatste maar zeker niet minste reden om voor een Beagle uit het asiel te kiezen is die ‘schattige’ puppy fase. Natuurlijk is een jong hondje schattig om te zien, er is wel werk aan de winkel. Zindelijkheidstraining, gehoorzaamheid en socialisatie zijn belangrijke zaken die niet vanzelf gaan. Zeker door het eigenwijze karakter van de Beagle is dit een reden waarom het toch regelmatig niet goed loopt. Als jij bereid bent deze verantwoordelijkheid te nemen dan kun je zeker voor een Beagle puppy kiezen, toch heeft een gezonde, volwassen hond veel voordelen!

Haal jij een Beagle op uit het asiel?

De Beagle is een actieve, vriendelijke gezinshond die van nature ‘hondstrouw’ is. Het is wél een hondenras met gebruiksaanwijzing. Daarom komt het regelmatig voor dat een eigenaar de eindstreep niet haalt. Met een gemiddelde leeftijd van 10 tot 15 jaar kan een Beagle van enkele jaren oud nog jarenlang in jouw huishouden blijven, vaak langer dan met puppy’s van hondenrassen die gemiddeld veel jonger sterven. Ga eens langs bij een asiel bij jou in de buurt en kijk of er een ‘klik’ is. Zo help je niet alleen het dier, je zult er zelf ook enorm veel plezier aan beleven!