Beagle kruising: de Puggle, Beaglier, Beagi en de Beago

Hondenrassen zijn het resultaat van selectief fokken. Door specifieke genetische kenmerken samen te brengen zal het nageslacht kenmerken bezitten van beide ouders in afwijkende samenstelling. Daarnaast zullen er ook unieke eigenschappen ontstaan waardoor de puppy ondanks de overeenkomsten toch uniek zal zijn. Door rasechte honden met elkaar te kruisen ontstaan er ook unieke exemplaren, zo wordt de bekende Beagle regelmatig gekruist met andere hondenrassen.
beagle kruising

Dit moet je weten over Beagle kruisingen

Waarom zou je bewust een Beagle kruising kopen, en ben je op de hoogte van de mogelijke risico’s? Want naast het overdragen van bijzondere kenmerken die je graag terugziet kunnen negatieve aspecten benadrukt worden. Zo is het mogelijk dat een Beagle kruising meer gevoelig is voor chronische aandoeningen, dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. En je moet ook zeker niet verbaasd opkijken als de kruising niet op 50/50 uitkomt, iedere puppy zal toch een eigen uiterlijk en karakter bezitten.

Op deze pagina leggen we uit wat Beagle kruisingen zijn, waar je rekening mee moet houden én we geven een aantal voorbeelden van succesvolle Beagle kruisingen.

Wat is een ‘designer dog’?

Dat honden met elkaar gekruist worden is niet nieuw, hondjes zullen uit zichzelf ook niet altijd binnen hun ras blijven. De beroemde televisie honden Benji en Boomer waren ook kruisingen. Vroeger werden nieuwe hondenrassen gefokt op specifieke kenmerken, zo is een Beagle een jachthond die klein van formaat is. Zo konden ze op het paard van de eigenaar vervoerd worden om vervolgens in het bos op klein wild te jagen.

De laatste decennia is er een andere trend genaamd ‘designer dog’. Twee bekende hondenrassen worden met elkaar gekruist met als resultaat een puppy met de eigenschappen van vader en moeder. De Labradoodle is een bekend voorbeeld van een designer hond. Dit was een bewuste kruising om de kenmerken van een labrador te combineren met een hypoallergene poodle vacht. Bij Beagles zijn er vier kruisingen die populair zijn; de Puggle, Beaglier, Beagi en de Beago.

beagletraining

Welke generatie kruising?

Als je twee hondenrassen met elkaar kruist zal het nageslacht tot de F1 generatie behoren. Fok je met verder met deze designer honden dan ontstaat de F2 generatie, daarna F3 en verder. Als het nummer hoger wordt zal er steeds minder van de originele hondenrassen zichtbaar zijn. Geen enkele kruising valt onder een rasstandaard, dit betekent dat er geen strikte kenmerken zijn zoals hoogte, kleur en type vacht. Ook kunnen sommige rassen meer opvallende kenmerken overdragen als ze met een hondenras gecombineerd worden die minder dominante genen bezit.

Voor een hond die duidelijk de kenmerken van twee hondenrassen vertoont is het dus van belang dat het een F1 generatie hond betreft.

Welke Beagle kruisingen zijn er?

1. Puggle (kruising beagle mopshond)

Puggle
Dit is de enige in het rijtje waarvan de naam niet direct doet denken aan de Beagle. De naam is niet het enige waaruit blijkt dat de Mopshond hier dominant is, ook het uiterlijk doet meer denken aan de ‘Pug’ dan aan een Beagle. De typische platte snuit en de vorm van de oren verwijst direct naar een Mopshond. Het zijn doorgaans gespierde honden met een lichaamsgewicht dat tussen 14 en 16 kilo zal uitkomen voor een volwassen exemplaar. Het zijn zeer energieke en actieve honden, het biedt zeker voordeel om een flinke tuin te bezitten waar de Puggle lekker kan ravotten. Binnen in huis moet er voldoende afleiding zijn zoals speeltjes. Zorg dat je in de gelegenheid bent om je Puggle vaak en lang uit te laten, deze hondjes moeten echt hun energie kwijt kunnen.

Je moet bij aanschaf van een Puggle goed opletten of het daadwerkelijk een F1 generatie betreft. Dit is namelijk een populaire hond om verder te fokken met andere hondenrassen, je komt daarom vaak F2 of F3 generaties tegen. Die kunnen ook gezond zijn, het wordt wel steeds minder voorspelbaar wat de eigenschappen van de hond zijn. Bij onvakkundig gefokte hondjes kunnen er genetische defecten geïntroduceerd worden die zich niet altijd als pup uiten. Dit kan het baasje later flink op kosten jagen, daarnaast is het voor de hond uiteraard niet leuk om ziek te worden.

2. Beaglier (kruising Beagle + Cavelier King Charles Spaniel)

Beaglier
De moderne Beagle zoals we die nu kennen is pakweg 300 jaar oud, de voorouders kwamen in de elfde eeuw naar Engeland. Beagles werden gefokt op formaat en uithoudingsvermogen. Omdat het jachthonden zijn, moesten ze zeer trouw zijn aan hun baasje en tegelijkertijd ook zelfstandig kunnen handelen. Dit er heeft ertoe geleid dat ze een onuitputtelijke bron van energie lijken te hebben, maar ook behoorlijk eigenwijs kunnen zijn. Dat eigenwijze karakter is de voornaamste reden dat Beagles regelmatig van eigenaar wisselen.

De Beaglier is ‘ontworpen’ met als doel de eigenwijze randjes van de Beagle af te vijlen en er een meer gemoedelijk karakter aan toe te voegen. Dan zit je goed met een Cavelier King Charles Spaniel, een echt gezelschapsdier dat van mensen houdt en heel meegaand is. Als het baasje gelukkig is zal de Spaniel dit ook zijn. Beide ouders zijn zeer intelligent en dat is duidelijk te zien aan de Beaglier die zeer goed te trainen valt. Goede eigenschappen kun je verder ontwikkelen, minder goed gedrag kun je vrij eenvoudig ombuigen door training.

Een risico bij de Beagliers is de wijze waarop ze gefokt worden. De eigenschappen van de Beagle en de Cavelier King Charles Spaniel kunnen met elkaar botsen waardoor het risico op erfelijke ziekten op de loer ligt. Dit komt niet altijd tot uiting maar je moet er wel rekening mee houden dat het dier lichamelijk gevoelig is voor aandoeningen. Wat betreft het karakter zijn het eigenlijk altijd gemoedelijke honden die lang niet zo eigenwijs zijn als de Beagle tak van de familie.

Een goed gefokte Beaglier is sterk en zit vol met energie. Losse knieschijven en epilepsie zijn bekende aandoeningen die op de loer liggen. Ook de hartaandoening genaamd mitrale klepziekte en PRA (Progressieve Retinale Atrofie) komen regelmatig voor. Deze risico’s zijn overgedragen van de Spaniel zijde, over het algemeen is een Beaglier niet minder gezond dan de ouders.

Beagliers functioneren uitstekend binnen een gezin, ze kunnen overweg met zowel kleine kinderen als andere huisdieren. Katten, konijnen en vogels worden gezien als speelkameraadje, niet als prooi. Laat jouw Beaglier wel even wennen aan nieuwe dieren, in het begin moeten ze even de kat uit de boom kijken.

3. Beagi (kruising Beagle + Corgi)

Beagi
Corgis staan bekend om hun sociale en vriendelijke karakter. Het is niet verbazingwekkend dat er vraag is naar een combinatie van Beagle en Corgi. Met de Beagi ontstaat er een heel apart hondje om te zien, dat ook op andere terreinen uniek is.

De oortjes staan spits, wat een heel andere uitstraling geeft als de hangende oren van de Beagle. Het gewicht ligt tussen 6 en 15 kilo voor een puppy, het zijn daarmee flinke honden. Beide ouders zijn erg gebonden aan hun baasje en voelen zich niet op hun gemak als de eigenaar buiten beeld is. Ze zijn vriendelijk tegenover iedereen binnen het huishouden inclusief andere huisdieren. Als er vreemden op bezoek komen zal het beschermende karakter zich uiten in blaffen. Beagis zijn niet agressief maar ze zijn wel territoriaal ingesteld. Als ze beseffen dat de bezoeker welkom is zullen ze dit snel accepteren.

Bij het kruisen komen enkele gevoelige kenmerken aan het licht. Ze hebben aanleg om dik te worden, dit voorkom je door voeding in porties aan te bieden en de hond voldoende beweging te geven. De schildklier werkt te traag waardoor er problemen kunnen optreden in het beenmerg. Ook problemen bij de ogen komen regelmatig voor bij deze kruising.

4. Beago (kruising Beagle + Golden Retriever)

Beago
De Golden Retriever heeft niet voor niets de titel “goud” in de naam staan. Dit ras behoort tot de meest geliefde honden ter wereld dankzij het sociale karakter en het loyale gedrag. Ze zijn zeker slim maar gehoorzaam is niet hetzelfde als zeer intelligent. Beagles zijn echte denkers, door beide hondenrassen met elkaar te kruisen ontstaat de Beago. Dit is een hond dat nog steeds heel sociaal is maar wel iets meer zelfverzekerd zal zijn door de hoge mate van intelligentie.

De Beago is een soort Yin en Yang combinatie waarbij loyaal en eigenwijs samenkomen in een bijzonder dier. Omdat de kruising tussen Beagle en Golden Retriever vrij recent is, is er nog niet veel bekend over de specifieke kenmerken en aanleg voor mogelijke aandoeningen. Het lijkt er wel op dat Beagos gevoelig zijn voor overgewicht, allergieën, tumoren, oogproblemen en epilepsie. Of dit risico hoger ligt dan bij de raszuivere ouders is nog niet bekend.

Heb je interesse in een Beagle kruising? Laat je dan goed informeren over de kenmerken, de mogelijkheden en ook zeker de risico’s die kruisen met zich meebrengt.