Natuurlijke, biologische hondenvoeding en hondenbrokken kopen

Niet alle soorten hondenvoer zijn gelijk. De samenstelling kan verschillen, de voedingswaarde maar ook de wijze waarop de ingrediënten tot stand zijn gekomen. Steeds meer mensen letten op de kwaliteit van de producten die ze consumeren en kiezen heel bewust voor ingrediënten van biologische oorsprong. Als je ook voor jouw hond het beste wilt dan kies je voor biologisch hondenvoer. Op deze pagina vind je de meest populaire producten die momenteel leverbaar zijn, zowel natvoer als brokken.
biologisch hondenvoer

Mag een hond plantaardig eten?

Hoewel honden van nature carnivoren zijn, is het mogelijk om gezonde honden vegetarische voeding te geven mits de ingrediënten op de juiste wijze zijn samengesteld. Op deze lijst is één type vega hondenvoer opgenomen, de rest bevat wel vlees of vis. Sommige toevoegingen zoals rijst of erwten kunnen zelfs heel gezond zijn. Niet iedere hond presteert optimaal met hetzelfde voer, soms zul je moeten testen of een type voer past bij jouw hond. Houd hier rekening mee voordat je een zak biologisch hondenvoer van 20 kilo bestelt.

Beste biologisch voer voor honden kopen overzicht

1. Farm Food Fresh Menu Pens & Hart Hondenvoer – 16 x 125 g – Beste klantervaringen

Farm Food Fresh Menu - Pens & Hart - Hondenvoer

Bekijk de dagprijs

Dit is een compleet menu, geleverd in handige kleine porties. Maak iedere hond blij met deze gourmet maaltijd ongeacht de leeftijd van jouw hond. Er worden alleen natuurlijke ingrediënten verwerkt in het Farm Food Fresh Menu Pens & Hart Hondenvoer dat zacht wordt gestoomd voor een heerlijke textuur. Omdat de portionering al voor je gedaan is hoef je niets af te meten of restjes weg te gooien. De individuele verpakkingen zijn buiten de koelkast houdbaar waarmee dit product geen onnodige ruimte inneemt. Niet alleen de honden maar ook de eigenaars lijken enthousiast te zijn over dit biologische hondenvoer.

Kenmerken

 • Aantal: 16 producten in 1 verpakking
 • Gewicht: 2 kg
 • Soort: Verwerkt vlees
 • Biologisch: Ja
 • Leeftijd: Alle leeftijden

Gerelateerd: hondenvoer vergelijken en kopen

2. Brit Care Dog Show Champion Hondenvoer – 12 kg – Beste keuze biologische hondenbrokken

Brit Care Dog Show Champion - Hondenvoer

Bekijk de dagprijs

Voer dat geschikt is voor kampioenen, dat is het Brit Care Dog Show Champion Hondenvoer in voordeelverpakking van 12 kilo. De hondenbrokken zijn gemaakt van diverse producten waaronder zalm, haring en rijst. Daarmee wijkt dit product af van standaard hondenvoer waar doorgaans uitsluitend vlees in verwerkt wordt. Alle producten zijn van biologische origine, met name honden die last hebben van aandoeningen op de huid of de vacht hebben baat bij dit biologische hondenvoer.

Kenmerken

 • Gewicht: 12 kg
 • Soort: Niet graanvrij
 • Biologisch: Ja
 • Leeftijd: Volwassen (2-8 jaar)

3. Renske Vers Vlees natuurlijke Hondenvoeding Eend / Konijn – 10 x 395 gr – Onze keuze

Renske Vers Vlees Hondenvoeding - Eend-Konijn - Hondenvoer

Bekijk de dagprijs

Eend en konijn, twee dieren waar veel honden van zullen watertanden! Het betreft een natvoer dat met name geschikt is voor honden die moeite hebben met brokken. Naast vlees zijn er ook plantaardige producten toegevoegd maar geen onnatuurlijke stoffen. Het betreft geen biologisch product, toch is de samenstelling zeer verantwoord.

Kenmerken

 • Aantal: 10 producten in 1 verpakking
 • Gewicht: 400 gram
 • Soort: Verwerkt vlees
 • Biologisch: Nee
 • Leeftijd: Alle leeftijden

Lees ook: Beste natuurlijke hondenbrokken kopen, review en aanbiedingen

4. Yarrah Dog Adult Vega Ultra Sensitive Tarwevrij Hondenvoer – 10 kg

Yarrah Dog Adult - Vega Ultra Sensitive - Tarwevrij - Hondenvoer

Bekijk de dagprijs

Vegetariërs en veganisten die graag een hond in huis hebben zien vaak op tegen al dat hondenvoer met vlees. Yarrah Dog Adult Vega Ultra Sensitive Tarwevrij Hondenvoer laat zien dat het mogelijk is om een hond verantwoorde voeding te geven zonder vlees. De samenstelling is optimaal voor volwassen honden zonder specifieke dieet behoeften, er is ook geen tarwe toegevoegd aan dit product. Wel zitten er allerlei gezonde producten in verwerkt van plantaardige aard die ook nog eens biologisch geteeld zijn. Daarnaast zijn deze hondenbrokken tot stand gekomen zonder het gebruik van proefdieren.

Kenmerken

 • Aantal: 1 product in 1 verpakkingen
 • Gewicht: 10 kg
 • Soort: Niet graanvrij
 • Biologisch: Ja
 • Leeftijd: Volwassen (2-8)

Lees ook Beste graanvrije hondenvoer en hondenbrokken kopen

5. Prins Procare Super Active Hondenvoer – 20 kg + verrassing

Prins Procare Super Active Hondenvoer 20kg

Bekijk de dagprijs

Dit biologische hondenvoer is geschikt voor alle leeftijden, houd er wel rekening mee dat het voeding is voor energieke honden. Het vetgehalte ligt namelijk relatief hoog wat betekent dat er behoorlijk wat calorieën in zitten. Als jouw hond veel energie verbrandt is dit ideaal, let wel op met de portie grootte. Dit is gelukkig heel eenvoudig af te stemmen op het individuele dier dankzij de brokken die in een zak van 20 kilo geleverd worden. Het mag duidelijk zijn dat je voor kleinere honden beter een product in kleinere zak kunt kopen.

Kenmerken

 • Gewicht: 20 kg
 • Soort: Niet graanvrij
 • Biologisch: Ja
 • Leeftijd: Alle leeftijden

Waar moet je op letten bij biologisch hondenvoer kopen?

Als je een hondeneigenaar bent die niet alleen naar het prijskaartje op een pak hondenvoer kijkt dan is de keuze voor het beste hondenvoer niet altijd even eenvoudig. Als je namelijk serieus gaat kijken naar de ingrediënten en de wijze waarop hondenvoeding wordt geproduceerd blijkt dat lang niet alle producten even zorgvuldig worden samengesteld. Als je denkt dat mensen veel ‘junkfood’ te eten krijgen zul je schrikken van wat er in het voer voor je hond zit. Gelukkig hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn om biologisch hondenvoer te kopen dat aansluit op de behoeften van je hond èn voldoet aan de eisen die je zelf stelt bij verantwoorde voeding. Met de aandachtspunten hieronder kun je snel een goede keuze maken. Let bijvoorbeeld op:

Hoe oud je hond is

Er vier fasen in de leeftijd van een hond:

 • Puppy
 • Junior
 • Volwassen
 • Senior

Een puppy groeit snel en is zeer energiek, hier moet de voeding op afgestemd zijn. Daarnaast is de bek nog klein waardoor ze geen grote brokken naar binnen kunnen werken. Na het eerste levensjaar spreken we van een junior hond, tussen puppy en volwassen in dus. Dat is ongeveer het tweede levensjaar. Tussen 2 en 8 jaar oud betreft het een volwassen hond die onder normale omstandigheden jarenlang hetzelfde type voer mag krijgen. Daarna kun je beter senior biologisch hondenvoer geven, oudere honden zullen wat minder actief zijn en andere voedingsstoffen nodig hebben om lang gezond te blijven. Omdat de gemiddelde leeftijd van hondenrassen kan verschillen, en individuele honden aandoeningen kunnen hebben of ontwikkelen, is er naast de vier levensfasen ook nog hondenvoeding voor specifieke doelgroepen leverbaar.

Onder normale omstandigheden zul je niet van de ene op de andere dag overstappen van voer. Meng het oude hondenvoer een week of wat langer met het nieuwe voer zodat jouw hond het nieuw voer accepteert.

Hoe groot je hond is

We hebben al aangegeven dat de leeftijden bij hondenrassen wat kunnen variëren, dit geldt uiteraard ook voor het formaat. Zo zijn er grote honden met een enorme eetlust en kleine honden die al snel verzadigd zijn. Als je een klein hondje in huis hebt, dan heeft het weinig zin om een grote voordeelverpakking te kopen die na enkele dagen niet meer vers is. Naast het verlies van geur en smaak kan bedorven hondenvoeding het dier erg ziek maken. Daarom zijn er producten verkrijgbaar in kleine portie verpakking. Dit zal per gram duurder uitvallen, omdat je minder hoeft weg te gooien valt het prijsverschil in praktijk vaak wel mee.

Let op dat honden met een groot lichaam doorgaans ook een flinke muil hebben waar heel snel, heel veel voer doorheen kan gaan. Naast het kopen van grote zakken biologisch hondenvoer zul je het dier wellicht wat af moeten remmen door kleinere porties te geven. Er zijn ook hondenpuzzels verkrijgbaar die een leuk obstakel bieden naar het voer. Naast de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking is het ook verstandig om op het gewicht en de vacht van je hond te letten. Zowel onder- als overgewicht ligt op de loer, als je merkt dat jouw hond zich niet lekker voelt kan er iets mis zijn met de hoeveelheid of het type voer.

Opties in biologisch hondenvoer

Door te kiezen voor biologisch hondenvoer wordt de selectie al wat kleiner. Er is natvoer en er zijn brokken. Let ook op de verpakking. Zo zijn er grote zakken voor grote honden en portieverpakkingen voor kleine honden of producten die meer als tussendoortje of extra worden gegeven.

Natvoer is vooral geschikt voor puppy’s en voor oudere honden. Het voer is zacht en eenvoudig te kauwen wat in deze leeftijdscategorieën voordeel biedt. Hoewel natvoer in de regel wat duurder is in aanschaf, hoef je er geen enorme porties van te geven omdat de hond sneller verzadigd zal zijn. Natvoer heeft als bijkomend voordeel dat er ook vocht in zit wat ook heel belangrijk is voor een hond.

Droogvoer ofwel hondenbrokken zijn haast onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Voor kleinere en jongere honden zullen de brokken wat kleiner zijn. Geef volwassen en grotere honden ook grotere brokken, omdat het eten anders wel heel erg snel kan gaan met risico op overgewicht. Met brokken worden ook de kaakspieren gestimuleerd en ze zijn goed voor het gebit en het tandvlees. Dat een open zak nog enige tijd houdbaar is mag zeker genoemd worden. Sluit de zak wel goed af of doe het resterende deel van de zak in een afsluitbare container.

Speciale biologische hondenvoeding

Naast leeftijd en formaat zijn er mogelijk nog andere zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan honden met een allergie of overgevoeligheid voor specifieke ingrediënten. Dit kan te maken hebben met het ras, de leeftijd of een specifieke aandoening. Mocht dit het geval zijn let dan goed op de kenmerken van het hondenvoer. Bij biologische producten wordt vaak meer rekening gehouden met afwijkende eetpatronen, toch blijft het verstandig om hier op te letten. Hier zijn drie soorten biologisch hondenvoer:

1. Biologisch hondenvoer voor maag & darm

Maag- en darmklachten bij honden komen vaak voor. Sommige hondenrassen zijn hier extra gevoelig voor. Dit kan met de leeftijd te maken hebben, een ziekte of tijdelijk zoals tijdens het herstel na een operatie. Wat de reden ook mag zijn, er is biologisch hondenvoer dat geschikt is voor honden met maag- en darmklachten. Denk aan minder eiwitten zodat voeding beter verteert. Honden zijn van nature vleeseters, er worden vaak ook plantaardige stoffen toegevoegd aan hondenvoer. Dit kan goed zijn voor de hond, maar niet altijd als het spijsverteringskanaal gevoelig is.

2. Biologisch hondenvoer voor vacht

Hoe gezond een hond is kun je niet altijd zien, de vacht is wel een goede indicator van de gezondheid van jouw huisdier. Als de vacht niet glanst, veel klitten heeft of zelfs uitvalt dan kan dit te maken hebben met de voeding die je geeft. Wellicht ontbreken er belangrijke bouwstoffen die je hond nodig heeft. Er zijn producten die speciaal gericht zijn op een mooie vacht, daar zijn vaak stoffen aan toegevoegd die in een normaal dieet ontbreken of in te lage dosis aanwezig zijn. Denk aan Omega-3 vetzuren die in normale vleesproducten nauwelijks voorkomen.

3. Biologisch hondenvoer voor gewichtscontrole

Niet alleen veel baasjes kampen met overgewicht, honden in ons land zijn nog vaker te dik. Dit komt voor een deel door een gebrek aan beweging en is tevens te wijten aan teveel voeding of voer van matige kwaliteit. Met biologisch hondenvoer voor dikke honden kun je het gewicht reduceren of gewichtstoename helpen te voorkomen. Met name oudere honden hebben met dit probleem te kampen. Dieetvoeding voor een hond zal minder calorieën bevatten met meer verzadiging. De ingrediënten passen overigens niet altijd goed bij een hond die ook maag- en darmklachten heeft dus let daar wel op.

Welk biologisch hondenvoer is het beste?

Het beste biologisch hondenvoer is het product dat jouw hond gezond en vitaal houdt. Dit zal niet voor ieder dier hetzelfde zijn en per levensfase kunnen verschillen. Daarnaast kan de herkomst voor de eigenaar van belang zijn, denk aan duurzame veeteelt of het ontbreken van toegevoegde hormonen of andere additionele stoffen die het vee krijgt. Op deze pagina vind je een aantal producten die zichzelf ruimschoots hebben bewezen.