Puppy Toilet Training – De Ultieme Gids

Dus je hebt een nieuwe puppy? Gefeliciteerd! Het wordt heel leuk, maar er is ook veel werk aan. Om te beginnen vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u kunt voorkomen dat een puppy in huis plast. U zult blij zijn te weten dat het vrij eenvoudig is, het vergt alleen consistentie van uw kant… en ook een beetje geduld. Maar met die grote puppy-ogen die u aanstaren, lijken ongelukjes onderweg niet zo belangrijk.

Dus, laten we beginnen met de basis!
Puppy Toilet Training

Hoe vaak plassen puppy’s?

Een algemene vuistregel is dat uw hond zijn blaas ongeveer één uur kan ophouden voor elke maand dat hij oud is. De meeste pups vinden hun weg naar een nieuw huis als ze 2-3 maanden oud zijn, en kunnen dus 2-3 uur tussen de toiletpauzes door. Sommige schattingen voegen nog een uur toe aan hun leeftijd in maanden; dit hangt af van uw pup. Het is geen exacte wetenschap, dus ga er niet van uit dat op het moment dat ze weer een maand oud worden je een extra uur plaspauze krijgt – het gaat erom dat je gaandeweg leert! Puppies jonger dan 16 weken kunnen hun blaas nog niet echt onder controle houden, maar ze kunnen de regels wel leren, dus train ze vroeg en je zult zien dat ze snel vooruitgang boeken als ze die leeftijd voorbij zijn.

De eerste gedachte die bij u opkomt is natuurlijk: “Moet ik mijn puppy ’s nachts wakker maken om te plassen?”. Goed nieuws! Puppy’s kunnen het wat langer ophouden terwijl ze slapen. Voor pups jonger dan 4 maanden moet u (minstens) één keer halverwege de nacht plassen, en voor sommige pups iets later. Vergeet niet een (zacht) alarm in te stellen voor 4-5 uur na de bedtijd van uw puppy. Als ze je ’s nachts wakker maken, zorg er dan voor dat je ze mee naar buiten neemt, ook al denk je dat ze daar niet om vragen.

Top tip: laat een paar gezellige pantoffels (voor u) en een lekker snoepje (voor uw pup) ergens achter waar u ze gemakkelijk kunt pakken tijdens de nachtelijke plaspauzes. Probeer voor pups jonger dan vier maanden kleine stukjes gekookte kip. Oudere pups kunnen genieten van een breder scala aan traktaties; heerlijke Chicken Bites, iemand?

Wat als mijn puppy een ongelukje heeft?

Het is ook belangrijk dat u uw puppy niet hardhandig berispt voor fouten. Ten eerste omdat het moeilijk is voor hen om hun pluizige hoofdjes te laten begrijpen wat u wilt, en ten tweede omdat het hen nerveus kan maken om voor u te plassen… en dat kan ertoe leiden dat ze zich verstoppen om het te doen. We hebben gehoord dat achter de bank een uitstekende verstopplek is!

Er zijn een paar verschillende manieren om je puppy te trainen, dus lees verder om te zien welke het beste werkt voor jou en je nieuwe beste vriend.

Hoe train je je puppy met plasmatjes?

Deze methode vereist iets meer denkwerk van uw kant, maar kan het aantal ongelukjes verminderen naarmate uw puppy de kneepjes van het vak leert. Ze gebruikt plasmatjes, of puppypads, als tussenstap tussen overal plassen en leren alleen buiten te plassen. Dit betekent dat u een deel van de speelruimte van uw puppy of zijn bench (als u een bench traint) kunt inrichten met mooie absorberende pads die de rommel van kleine ongelukjes verminderen.

Dit is een goede optie als u in een flat woont en een heel jonge pup hebt, want het betekent minder ritjes de trap op en af en de lift in tot ze oud genoeg zijn om het wat langer vol te houden. Als je alleen een gedeelde ruimte hebt om je hondje uit te laten, gebruik dan deze methode om hun tijd in die ruimte te beperken totdat ze al hun vaccins hebben gehad.

Dus, hier is hoe je puppy niet meer binnen plast:

 1. Zet een aantal puppy pads op de plaats waar u wilt dat uw harige vriend naar het toilet gaat.
 2. Neem uw pupper regelmatig mee naar de toiletruimte – en zeker vaker dan alleen wanneer ze wanhopig worden! Dit houdt in: als eerste wanneer ze wakker worden, na elke maaltijd en om de twee uur (of zoveel vaker als nodig is voor de huidige vaardigheden van uw puppy!).
 3. Als ze er zijn, geef ze dan ruim de tijd om naar het toilet te gaan als ze dat willen en geef ze veel lof en gezonde traktaties als ze gaan.
 4. Als u een ongelukje ziet en de harige boosdoener is nergens in de buurt, ruim het dan gewoon op en vergeet het. Ze ‘snappen’ niet dat ze van vroegere fouten moeten leren, dus het heeft geen zin ze te laten zien wat ze hebben gedaan, hoe ongelukkig je er ook mee bent!
 5. Als je ze midden in hun plas ziet, pak ze dan voorzichtig op – ze zouden moeten stoppen – en zet ze dan op de pads om hun behoefte te doen. Lof en traktatie!
 6. Als u uw puppy toch mee naar buiten neemt, probeer dat dan zo te timen dat u weet dat hij naar het toilet moet, en prijs hem dan uitbundig. Zo krijgt hij het idee dat buiten plassen een geweldige manier is om u blij te maken.
 7. Als uw puppy steeds beter wordt in het naar de potjes gaan als hij moet plassen, verplaats de potjes dan elke dag een beetje dichter bij de uitgang. Dit zal hem helpen zich voor te bereiden op de uiteindelijke overstap naar buiten!
 8. Tenslotte, als u weet dat u genoeg tijd hebt om ze overdag vaak naar buiten te brengen, kunt u de zoogkussens wegdoen en beginnen met ze iets regelmatiger naar buiten te brengen dan u denkt dat ze moeten. Dit is om ze te laten wennen aan de overgang en om rekening te houden met de extra tijd die het u kost om ze buiten te krijgen! Misschien moet u een puppypad meenemen en op het gras leggen, en als uw kleintje het moeilijk heeft als u het daarna zonder pad probeert, probeer dan de pads kleiner te maken tot het hem lukt!

Als uw puppy niet gaat als u buiten bent voor een plaspauze, breng hem dan naar binnen. Speel niet met hem of maak er geen punt van; neem hem na 15 minuten gewoon weer mee naar buiten en probeer het opnieuw tot hij besluit te gehoorzamen! Anders zal hij het wachten bij de deur gaan associëren met het naar buiten brengen om te spelen.

Top tip: leer de subtiele signalen herkennen dat uw pluizige vriend als het ware ‘zijn benen kruist’! Sommige honden cirkelen of snuffelen aan de grond, op zoek naar het juiste plekje! Andere gaan misschien naar de deur of beginnen aan de uitgang te krabbelen.

Hoe uw puppy zindelijk maken zonder plasmatjes te gebruiken
Deze methode is de enige manier om uw puppy te leren niet in huis te plassen! De voordelen zijn dat de manier van trainen de hele tijd hetzelfde blijft – geen verplaatsing van de pads – en dat u niet veel puppypads hoeft te kopen. Het nadeel is dat kleine ongelukjes direct op de vloer/tapijt/whatever little Fido happens to sit on the time, en je moet jezelf en je hond buiten krijgen op alle uren, ongeacht het weer.

Dit zijn de stappen die u moet volgen:

 1. Neem uw puppy mee naar de tuin zodra hij wakker wordt, direct na een maaltijd of krachtig spel, en elke één/twee/drie uur, afhankelijk van zijn leeftijd. De bedoeling is dat ze naar buiten gaan voordat ze moeten plassen!
 2. Als ze buiten naar het toilet gaan, geef ze dan veel lof en gezonde traktaties zodat ze weten dat ze het goed gedaan hebben, en om ze aan te moedigen de volgende keer naar buiten te gaan als ze het moeten doen! Doe dit ook als ze al buiten waren, bijvoorbeeld tijdens een wandeling.
 3. Als u uw puppy midden in zijn plas betrapt en hij is niet waar hij hoort te zijn, pak hem dan voorzichtig op – hij zou moeten stoppen met plassen – en neem hem mee naar buiten. Als ze buiten klaar zijn met plassen, meer lof en lekkers!
 4. Als je een ongelukje in huis vindt, maar je hebt je pupper niet op heterdaad betrapt, ruim het op en ga verder. Ze kunnen acties uit het verleden niet begrijpen zoals kinderen dat leren, dus het heeft geen zin om ze de rommel te laten zien en ze uit te schelden. Denk erover na waarom het gebeurde; was het te lang tussen de toiletpauzes, of werden ze te enthousiast bij het spelen? Maak een notitie om de volgende keer dat dit gebeurt in te grijpen en de deur uit te lopen.

Top tip: zoals bij alle trainingen, houd de traktaties bij de hand. U moet gedrag belonen wanneer het gebeurt, en niet even later – vooral bij puppy’s – dus naar de kast rennen of een minuut in uw zakken rommelen kan leiden tot minder effectieve resultaten (of helemaal geen resultaten).

Mettertijd zult u ze langer tussen de toiletpauzes kunnen laten, en ze zullen hun eigen manier ontwikkelen om u te laten zien dat ze moeten gaan. De meeste honden zullen naar de deur lopen, en als ze wat ouder zijn kun je ze leren hoe je wilt dat ze je aandacht krijgen. Je kunt zelfs een belletje aan een touwtje hangen dat ze kunnen laten rinkelen voor pauze!

Je kunt hetzelfde woord ook gebruiken als ze midden in de plas zijn en ze veel prijzen om ze te leren ‘plassen op commando’, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je ze meeneemt in de auto en wilt dat ze plassen voordat je vertrekt.

Tip: gebruik geen commando dat u ook bij andere gelegenheden tegen uw puppy zegt. Bijvoorbeeld, de zin “doe een plasje” is in de zin “moet je een plasje doen?” – en als je dat alleen aan je pup vraagt, betekent dat waarschijnlijk dat je nog niet buiten bent! Ook ‘Brave jongen/meisje’ kan leiden tot veel ongelukjes! ‘Ga naar het toilet’ en ‘Doe je behoefte’ zijn goede opties, of kies iets anders dat voor u werkt.

Dus daar heb je het! Onze eenvoudige gids om je brave jongens en meisjes zindelijk te maken. Als u uw onderzoek doet, maar uw puppy nog niet hebt opgehaald – en ‘Hoe voorkom ik dat mijn puppy binnen plast?’ was slechts uw eerste vraag – zult u ons artikel over het overleven van de eerste 24 uur met uw nieuwe hondgenoot geweldig vinden.

Lees ook: