Hoe uw puppy te voeden met brokken

0001-84761055Dit is een complete gids voor het voeden van uw puppy met brokken. Hoe u een merk kiest, hoeveel u uw puppy moet geven, hoe vaak, en hoe u kunt zien of hij te dik of te dun is.

NUTTIGE LINKS

De meeste moderne puppy’s worden gevoed met brokjes. De kans is groot dat uw puppy gespeend is van brokjes en dat zijn fokker u wat van die brokjes mee naar huis geeft als u hem ophaalt.

Het is meestal een goed idee om uw puppy op hetzelfde merk brokjes te houden dat door zijn fokker is gebruikt, tenminste de eerste paar dagen.

Dit is omdat nieuwe puppy’s vaak maagklachten krijgen als ze verhuizen, en door met hun dieet te knoeien wordt het waarschijnlijk erger. Het is gewoon een extra stressfactor die ze kunnen missen.

Als je puppy eenmaal gewend is, kun je een merk kiezen dat je lekker vindt en hem daar in de loop van een week of zo op overschakelen. We zullen dat hieronder bekijken.

Wat zijn puppybrokken?

Brokken zijn commercieel geproduceerd droog hondenvoer. Meestal verkocht in pakjes of grote zakken.

Het is een zeer handige manier om een puppy te voeren en omdat het gedroogd is, zijn de brokken goed houdbaar, zelfs nadat het pakje is geopend.

De ingrediënten in de brokken van uw puppy verschillen van merk tot merk.

De meeste bevatten vleeseiwit en dierlijke producten, vele bevatten grote hoeveelheden koolhydraten waaronder graanproducten.

Er zijn voor- en nadelen aan het voeren van brokken, maar een van de belangrijkste voordelen is dat het alle voedingsstoffen bevat die uw pup nodig heeft om te gedijen en te groeien.

Waar kan ik puppybrokken kopen?

Je kunt nu overal ter wereld brokken van goede kwaliteit kopen. Dus bijna overal waar je puppies vindt, vind je ook brokken.

puppy-brokken
Brokken zijn verkrijgbaar zowel in dierenwinkels als bij grote online retailers zoals Amazon.

Grote honden hebben grote hoeveelheden nodig en de grotere zakken kunnen zwaar zijn, dus thuisbezorging kan een bonus zijn.

In feite is er een verbijsterende reeks van verschillende merken en van verschillende soorten binnen elk merk, in de meeste dierenwinkels.

Elk merk is meestal een compleet voer – dat wil zeggen dat het elke voedingsstof levert die uw puppy nodig heeft, en in precies de juiste verhoudingen. Kiezen welke te kopen kan dus lastig zijn.

Welk merk puppybrokken is het beste

Kiezen welk merk brokken u voor uw pup moet kopen is niet eenvoudig.

Puppyvoeding varieert sterk in prijs en het verschil in kosten weerspiegelt meestal het deel van de voeding dat gemaakt is van granen zoals tarwe, maïs en rijst.

Wat puppies moeten eten

Honden zijn in principe carnivoren. Ze hebben veel eiwitten nodig, die in goede hoeveelheden voorkomen in vlees zoals kip, rund en lam.

Puppy’s hebben ook een overvloedige bron van vet nodig – idealiter ook van dierlijke producten, hoewel plantaardige oliën mogen worden toegevoegd.

Wat puppies kunnen eten

Hoewel honden geen koolhydraten hoeven te eten, kunnen veel honden granen verteren zonder nadelige gevolgen.

Veel deskundigen geloven echter dat voer op basis van granen niet ideaal is voor de spijsvertering van een hond en hebben gespeculeerd dat ingrediënten als tarwe honden kunnen voorbestemmen tot allergieën en spijsverteringsproblemen.

Wat betaalt u voor uw puppybrokken?

Eiwit is duur. Dus de zeer goedkope puppyvoeders hebben vaak veel meer “vulstoffen” in zich om ze op te vullen en de calorieën te leveren die de pup nodig heeft.

De pup kan uiteindelijk meer eten dan van een duur merk, dus het prijsverschil is niet zo groot als het lijkt.

Granen in puppyvoer vermijden

Als u zich het beste puppyvoer kunt veroorloven, kunt u granen helemaal vermijden, wat aantoonbaar beter is voor uw puppy.

Wij houden vooral van Orijen puppyvoer dat voor 80% uit kalkoen, kip, eieren en vis bestaat, en voor 20% uit fruit en groenten. Orijen is een Canadees bedrijf en het pluimvee in de brokken wordt kooivrij gehouden.

Wat kan ik toevoegen of voeren met puppybrokken?

Brokken zijn uitgedroogd en honden die met brokken gevoerd worden moeten veel water drinken. Zorg er dus voor dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is.

Mensen willen vaak weten wat ze aan de brokken kunnen ’toevoegen’.

Het probleem met het toevoegen van dingen aan brokken is dat brokken een uitgebalanceerd dieet zijn.

Zodra je dingen gaat toevoegen, wordt het dieet onevenwichtig.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een gezonde volwassen hond schade ondervindt van het af en toe toevoegen van een gezonde snack aan zijn brokkenbak, is het bij pups meestal het beste om gewoon brokken op zichzelf te voeren.

Een nadeel van het toevoegen van traktaties zoals gehakt, eieren, jus enzovoort, is dat uw puppy kan besluiten helemaal geen brokken te eten. Dan zit u vast aan uw pogingen om een evenwichtig zelf samengesteld dieet samen te stellen.

Vergeet niet dat vooral rauwe voeding voor de meeste honden veel aantrekkelijker is dan brokken. Dus als je die twee mengt, zullen sommige honden de brokken gaan weigeren.

Puppy Voedingsschema’s

Uw fokker heeft u waarschijnlijk een basis voedingsschema gegeven voor uw nieuwe puppy. Maar u zult ook willen weten hoe u kunt omgaan met zijn veranderende behoeften.

Twee van de belangrijkste vragen die nieuwe puppy-eigenaren stellen zijn

  • “Hoe vaak moet ik mijn puppy eten geven?”
  • “hoeveel voer moet ik mijn puppy geven”

Laten we eerst eens kijken naar de maaltijden.

Hoe vaak moet je je puppy brokken voeren

Als je eenmaal hebt uitgezocht hoeveel voer je puppy per dag nodig heeft, verdeel je het in verschillende kleine maaltijden.

De meeste puppy’s worden tegenwoordig gevoed met een commerciële korrelvoeding die we ‘brokken’ noemen’Het is echt belangrijk dat u niet probeert het hele dagrantsoen in één keer te voeren.

Het lijkt misschien niet veel, en uw pup eet het misschien allemaal op, maar hij zal er waarschijnlijk vreselijke diahorrea van krijgen.

Puppy’s hebben kleine maaltijden nodig zodat ze het voedsel kunnen verwerken zonder dat hun maag van streek raakt. Niet omdat er niet meer in hun buikje past.

Als een ruwe richtlijn zou u als volgt moeten voeren

  • Vier maaltijden per dag tot drie maanden
  • Drie maaltijden per dag tot zes maanden
  • Twee maaltijden per dag na zes maanden

Vroeger adviseerden wij één maaltijd per dag vanaf twaalf maanden, maar recent onderzoek suggereert dat grote maaltijden brokken een risicofactor zijn voor een opgeblazen gevoel, dus is het verstandig om het dagelijkse rantsoen van uw hond te blijven verdelen in twee kleinere porties.

Laten we nu eens kijken naar dat dagelijkse voedselrantsoen. Hoeveel voer heeft uw pup eigenlijk nodig?

Hoeveel brokken heeft mijn puppy nodig?

Elke puppy heeft een unieke hoeveelheid voer nodig om hem gezond te houden en goed te laten groeien.

Brokken zijn erg handig in gebruik. Je opent gewoon een pakje en giet, maar nieuwe puppy-ouders kunnen erg geobsedeerd raken door hoeveelheden op een manier die ze nooit zouden doen als ze thuis gekookt of rauw voer geven.

hoe uw puppy te voeden met brokkenMensen vertellen me vaak precies hoeveel gram voer ze hun pup geven, en vragen me of dat goed is.

Verschillende puppies – verschillende merken

Helaas kan noch ik, noch iemand anders ze vertellen precies hoeveel gram hun pup elke dag zou moeten eten. (Maak je geen zorgen, ik help je zo om dat uit te zoeken!)

De reden dat ik u geen exacte hoeveelheden voor elke pup kan geven, is dat de groeisnelheid en de grootte van individuele pups van hetzelfde ras, en zelfs van hetzelfde nest, enorm zullen verschillen.

En omdat verschillende merken brokken in verschillende hoeveelheden moeten worden gevoerd.

Toezicht op de groei van uw puppy met brokken

Uw puppy heeft een ‘potentieel’ voor groei in zich. Een grootte die hij genetisch gecodeerd is om als volwassene te bereiken.

Dit kan een heel andere grootte zijn dan die van zijn nestzusje, moeder of vader. U kunt onze populaire puppy groei en ontwikkeling gids bekijken voor meer informatie over dit onderwerp.

Je moet je puppy eten geven op basis van hoe hij eruitziet en aanvoelt. En veel mensen vinden dit aanvankelijk wel zorgelijk.

Maak je geen zorgen – je zult je puppy niet uithongeren!

Maar hier is het ding – het is heel moeilijk om dit verkeerd te doen, want je kunt een puppy geen kwaad doen door hem een beetje te veel of een beetje te weinig te geven, gedurende twee of drie dagen.

Als je erover nadenkt, zou je de ontbijtgranen van je kinderen niet wegen, of enig ander voedsel dat je ze geeft.

En als ze op donderdag wat minder zouden eten, zou je je geen zorgen maken dat ze verhongeren. Het is hetzelfde met puppies.

Het is de totale hoeveelheid en kwaliteit die de hond eet gedurende meerdere dagen of zelfs weken, die telt. Niet hoeveel gram hij als ontbijt heeft.

Vergeet niet dat het dagen duurt, geen uren, voor een puppy om dun (of dik) te worden!

Je hebt genoeg speelruimte hier, dus je moet stoppen met je zorgen te maken. Ik zal je uitleggen wat je moet doen.

Hoeveel gram brokken moet ik mijn puppy voeren?

Om uit te rekenen hoeveel gram brokjes u uw puppy moet geven, begint u met een door de individuele fabrikant opgegeven basislijn, en past u zich van daaruit aan.

Op de verpakking van de brokken staat een vaste hoeveelheid die u uw puppy moet geven (meestal in grammen) per dag, voor zijn leeftijd.

Dit is uw uitgangswaarde. Het is niet in steen gebeiteld, het is een gids. Denk eraan, alle pups zijn verschillend.

Veel pakketten geven een vergoeding voor de hele dag (niet per maaltijd). U zult dit moeten verdelen in aparte kleine maaltijden zoals hierboven beschreven.

Meet de hoeveelheid de eerste dagen af, tot je het onder de knie hebt. Daarna is het prima om de hoeveelheid op het oog te beoordelen.

Dit komt omdat u de toestand van uw pup als maatstaf zult gebruiken, niet uw weegschaal.

Krijgt mijn puppy genoeg brokjes?

U zult misschien schrikken van hoe klein de hoeveelheid voer in zijn bak lijkt. En hoe duurder het voer, hoe minder zijn dagelijkse portie zal zijn.

Dat komt omdat er minder vulstoffen in duur voer en meer vulstoffen in goedkoop voer zitten. Vulstoffen maken de hoeveelheid groter.

De meeste pups zullen hun maaltijd in enkele seconden opslurpen en rondzoeven op zoek naar meer. Dit is normaal, het betekent niet dat u uw hond uithongert, dus laat u niet verleiden om hem meer aan te bieden alleen omdat hij er nog steeds hongerig uitziet.

Langzame voerbakjes voor puppybrokken

Sommige puppy’s eten hun eten erg snel op.

Als u wilt dat uw puppy meer tijd aan zijn eten besteedt, kunt u zijn brokjes in een bak of bord met langzame voeding strooien.

Het andere potentiële voordeel van het gebruik van een langzame voerbak is dat het de kans kan verkleinen dat uw puppy lijdt aan een nare aandoening genaamd bloat, die wordt veroorzaakt doordat de hond zijn maaltijd te snel opeet.

Uw puppy met brokken voeren slank houden

We streven niet meer naar dikke puppies. We weten nu dat dikke pups soms te snel groeien, wat slecht kan zijn voor hun gewrichten, en dat dikke pups vaak uitgroeien tot dikke honden.

Hou je pup dus slank.

Als je met je handen stevig langs zijn flanken gaat, moet je zijn ribben kunnen voelen, maar als je ze kunt zien, moet hij wat meer eten.

Verminder het eten een beetje als uw pup zijn ’taille’ verliest.

Zorg voor het gebit van puppy’s met brokken

Houd het gebit van uw puppy in de gaten. Brokken zijn gebaseerd op koolhydraten en sommige honden die met brokken gevoerd worden, moeten hun tanden regelmatig laten reinigen.

U kunt een hondentandenborstel en speciaal ontworpen tandpasta kopen (maar gebruik niet de menselijke versie, of hij zal nooit meer tegen u spreken!)

En het is een goed idee om uw pup er nu aan te laten wennen dat zijn tanden worden gepoetst, terwijl hij nog klein is.

Brokken gebruiken voor puppytraining

Een van de grote voordelen van het voeren van puppy’s met brokken is dat hun voedsel kan worden gebruikt als trainingstraktaties zonder dat je handen helemaal vies worden.

Vergeet niet het voedsel dat voor de training wordt gebruikt af te trekken van de dagelijkse portie van uw puppy.

We zullen daar later deze maand dieper op ingaan, en we zullen ook bekijken hoe je een puppy een volledig natuurlijk rauw dieet geeft, dus kom snel terug.

Voorgesteld voedingsschema voor puppy’s

Probeer de maaltijden van uw puppy redelijk gelijkmatig over de dag te verdelen. Maar laat een goede tussenruimte voor het slapen gaan om het risico van nachtelijk toiletteren te verminderen.

7u, 11u, 15u en 19u werkt goed voor veel gezinnen.

Brokken zijn gedehydrateerd voedsel en het maakt puppy’s dorstig. Dus puppy’s die met brokken gevoed worden, moeten voortdurend toegang hebben tot water gedurende de dag.

U kunt ’s nachts water opnemen, mits de pup een paar uur na zijn laatste maaltijd toegang tot water heeft gehad.

Hoe laat moet ik mijn puppy zijn laatste maaltijd geven?

Voor pups jonger dan vier maanden, of elke pup die ’s nachts niet betrouwbaar schoon of droog is, moet de laatste maaltijd minstens vier uur voor bedtijd worden gegeven.

Dit is de tijd dat u naar bed gaat en hem zijn laatste reis naar de tuin geeft om zich te ontlasten.

Dit zal zijn lichaam de tijd geven om zijn darmen en blaas te legen voordat hij zich vestigt voor de nacht, en geeft je de beste kans om ’s morgens niet terug te komen op kleine ongelukjes.

Dus als u gewoonlijk om 23.00 uur naar bed gaat en zijn laatste bezoek aan de tuin om 22.45 uur plaatsvindt, geef hem dan zijn laatste maaltijd van de dag niet later dan 18.45 uur, en haal voor de zekerheid zijn water rond 20.45 uur weg.

Overschakelen op volwassen hondenbrokken

Naarmate uw puppy opgroeit zullen zijn voedingsbehoeften veranderen, en op een gegeven moment zult u in plaats daarvan moeten overstappen op hondenbrokken voor volwassenen.

Het juiste moment hiervoor zal een beetje afhangen van het individuele ras. Grotere honden hebben over het algemeen iets langer puppybrokken nodig dan bijvoorbeeld speelgoedhondjes.

Dit komt omdat puppybrokken ontworpen zijn om uw jonge en zich ontwikkelende hond alles te geven wat hij nodig heeft om te groeien. En honden van grote rassen moeten aanzienlijk meer groeien dan hun dwergneefjes.

U zult merken dat sommige fabrikanten van brokken naast een puppy- en volwassenversie ook een juniorbrok verkrijgbaar hebben, dus houd uw verpakking in de gaten voor hun merkrichtlijnen.

Als algemene vuistregel geldt echter dat u ergens tussen 12 en 18 maanden oud moet beginnen uw puppy geleidelijk over te schakelen op volwassen voer.

Beoordeel deze verandering aan de hand van de vraag of hij zijn voorspelde volwassen grootte voor zijn rastype bereikt, en maak zoals altijd een praatje met uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

Samenvatting

Het voeren van een puppy is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Het is moeilijk om het verkeerd te doen.

Gebruik de hoeveelheden op de verpakking als richtlijn en verlaag ze een beetje als uw puppy dik wordt, of verhoog ze een beetje als uw puppy er nogal mager uitziet.

Verdeel zijn dagelijkse hoeveelheid in meerdere kleine porties, en voer niet te dicht bij bedtijd.

Streef naar het voelen maar niet zien van ribben, en naar een pup met een ’taille’. Raadpleeg uw dierenarts als u zich zorgen maakt. En geniet van je pup!

Verder lezen

Als u erover denkt om over te schakelen op een alternatieve manier van voeren, kunt u de voordelen en kosten van een natuurlijk rauw dieet voor uw pup overwegen.

En als dat aantrekkelijk klinkt, dan kun je hier alles ontdekken over de praktische aspecten van het voeren van je puppy op een rauw voedsel dieet.

Meer informatie over puppy’s

Happy-Puppy-jacket-image1-195x300Voor een complete gids voor het opvoeden van een gezonde en gelukkige puppy mag je The Happy Puppy Handbook niet missen.

Het Happy Puppy Handboek behandelt elk aspect van het leven met een kleine pup.

Het boek zal u helpen uw huis voor te bereiden op de nieuwe aanwinst, en uw puppy een goede start te geven met zindelijkheidstraining, socialisatie en vroege gehoorzaamheid.

Het Happy Puppy Handboek is wereldwijd verkrijgbaar.