Pembroke Welsh Corgi Hondenras Informatie Centrum

pembroke welsh corgi

De Pembroke Welsh Corgi is een populaire hond. Oorspronkelijk gefokt om te hoeden, zijn ze nu een gezelschapshond. De Pembroke Welsh Corgi is slechts 10 centimeter groot, maar weegt tot 30 pond. Dit stevige, kortbenige hondje staat bekend om zijn intelligentie en zijn schattige uiterlijk.

Pembroke Corgi’s zijn vriendelijke en trouwe honden, maar hebben wel last van enkele gezondheidsproblemen. Lees verder om te ontdekken of een Pembroke Welsh Corgi geschikt is voor u en uw gezin.

Wat staat er in deze gids

Pembroke Welsh Corgi FAQ’s

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Pembroke Welsh Corgi.

Ras in een oogopslag

 • Populariteit: 13e meest populaire hondenras, volgens de AKC
 • Doel: Oorspronkelijk een herdershond, nu een gezelschapsdier.
 • Gewicht: Tot 30 pond
 • Temperament: Intelligent, vriendelijk, goede waakhonden

Pembroke Welsh Corgi Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Pembroke Welsh Corgi

Zoals hun naam al doet vermoeden, komen Pembroke Welsh Corgis oorspronkelijk uit Wales. Deze kleine honden zijn gebruikt als herders, boerderij bewakers, en als familie metgezellen in Wales sinds de tiende eeuw.

Ze kunnen afstammen van de Vallhunds, die Zweedse veehonden waren. Of hun voorouders kunnen de Vlaamse Schipperkes en Pomeranians zijn die naar Wales werden gebracht door Vlaamse wevers, uitgenodigd naar Groot-Brittannië door Koning Henry I in 1107.

In de jaren 1920 werden Corgis erkend als een ras door de Engelse Kennel Club. En in 1934 werden Pembroke en Cardigan Corgis erkend als aparte rassen.

In 1934 erkende ook de Amerikaanse Kennel Club beide rassen.

De Corgi’s uit Cardiganshire zijn een ouder ras, dat zich onderscheidt van het Pembrokeshire ras door grotere, afgeronde oren, kleinere ogen, en een niet-gekoppelde staart. Deze honden zijn ook iets zwaarder gebouwd.

pembroke welsh corgi

De Pembroke vandaag

Met een lange en voorname geschiedenis als herders en beschermers, zijn Pembroke Corgis nu enkele van de meest populaire gezelschapsdieren in de wereld.

Vandaag de dag zijn Pembroke Welsh Corgis het 13e meest populaire ras in de VS.

Leuke feiten over Pembroke Welsh Corgis

Corgi’s hebben een magische achtergrond. Legendes zeggen dat deze honden werden gebruikt door feeën en elfen om koetsen te trekken, hun vee te bewerken, en als rijdier.

Het woord “Corgi” betekent vermoedelijk “dwerghond” in het Welsh.

Deze honden krijgen veel pers. Dat is niet alleen omdat ze zo schattig zijn, maar ook omdat de koningin van Engeland, Elizabeth II, van ze houdt.

Een recent artikel in de Britse tabloid, The Sun, noemde haar huisdier Corgis zelfs de “machtshond van de troon.”

Pembroke Welsh Corgi Uiterlijk

Pembroke Welsh Corgis zijn laaggeplaatste, sterke, stevige honden. Ze hebben een zeer karakteristiek uiterlijk als gevolg van hun lange lichaam en korte poten.

Het hoofd van een Welsh Corgi hond is vosachtig van vorm en uiterlijk. Ze hebben brede, platte schedels en rechtopstaande, vleermuisachtige oren die er groot uit kunnen zien, vooral bij Welsh Corgi puppies.

De lange lichamen zorgen voor een algemeen evenwicht, en ze hebben een diepe borstkas. Pembroke Welsh Corgi staarten worden gecoupeerd.

Door hun uiterlijk zijn ze een populair ras. Daarom zijn ze een kanshebber in onze leukste hondenrassen gids!

Gewicht

Een volwassen Corgi weegt ongeveer 27-30 pond. Ze zijn als grote honden in kleine verpakkingen – zeer compact en gespierd!

Maar ze zijn ook evenwichtig. Corgi’s zijn niet grof of zwaargebouwd.

Voor het showen van Corgi’s is het voorkeursgewicht ongeveer 27 pond voor reuen en 25 pond voor teven.

Honden in showconditie moeten een mooie, gemiddelde botstructuur hebben.

Maat

De hoogte voor honden wordt gewoonlijk berekend vanaf de grond tot aan de schoft. Bij Corgi’s is de hoogte voor volwassen honden gewoonlijk ongeveer 10-12 inches.

Natuurlijk is de beste manier om de potentiële hoogte van uw Pembroke Welsh Corgi te achterhalen, te kijken naar zijn ouders en grootouders.

Een kijkje in de genetische lijn kan je een nauwkeuriger bereik van de hoogte mogelijkheden geven.

Sommige mensen proberen miniatuurcorgi’s te fokken, maar hun gezondheid is momenteel een onderwerp van veel discussie.

Vacht

De vacht van de Corgi is middellang, met een korte maar dikke waterafstotende ondervacht en een langere en grovere bovenvacht die plat ligt.

Hun haar is meestal recht of golvend.

Kleuring

Over het algemeen omvatten de kleuren van Pembroke Welsh Corgi:

Deze kleuren kunnen voorkomen met of zonder witte aftekeningen.

Show Hond Kenmerken

Als u van plan bent Corgi’s te showen, worden “fluffies” – een lange vacht met veren bij de oren – beschouwd als een fout.

Hetzelfde geldt voor “whitelies” – witte honden met donkere/rode aftekeningen – en “bluies”, waarbij het gekleurde deel van de vacht een blauwzweem heeft (vaak gepaard met lichte ogen).

Misbaksels zijn “self” kleuren met enig wit op de rug tussen de schoft en de staart, op de flanken tussen de ellebogen en de achterkant van de achterhand, of op de oren.

Zwart met witte aftekeningen en zonder tan is ook een mismerk.

Pembroke Welsh Corgi Temperament

Velen beschouwen de Welsh Corgi als een van de aangenaamste kleine huishondenrassen, omdat ze lief en aanhankelijk zijn zonder behoeftig te zijn. Deze honden zijn pientere, nieuwsgierige en gevoelige pups.

Omdat ze gebruikt worden om vee te hoeden (door aan hun voeten te knagen), zijn ze ook relatief onverschrokken en moedig. Ze kunnen enige kudde neigingen vertonen naar kleine kinderen of naar andere dieren.

Pembroke Corgi’s zijn actieve en levendige kereltjes met een groot uithoudingsvermogen. Ze hebben scherpe zintuigen en zijn goede waakhonden.

Corgi’s zijn niet agressief. Ze zijn uitgaand en trouw. Als goede waakhonden blaffen Corgi’s echter wel om mensen te waarschuwen. Ze hebben een vrij luide en krachtige blaf voor hun grootte vanwege de diepte van hun borstkas.

Ze kunnen ook blaffen als ze alleen thuis zijn of zich vervelen. Als ze niet genoeg beweging krijgen, hoor je ze luid en duidelijk! Het goede nieuws is dat ze ook heel trainbaar zijn, dus dit is iets waar je aan kunt werken.

Uw Pembroke Welsh Corgi trainen en oefenen

Training is gunstig voor alle honden, en Corgi’s zijn zeer ontvankelijk voor training vanwege hun energie en bereidheid om te behagen.

Omdat ze ook vrij onafhankelijk zijn, kan training helpen deze neiging te beteugelen en Corgi’s uit de problemen te houden.

Vergeet niet dat het een gevoelig ras is, dus positieve, op beloning gebaseerde training werkt goed. Training kan ook helpen om de band tussen eigenaar en hond te verdiepen.

Corgi’s zijn aan de kleine kant, maar ze hebben grote-hondenkwaliteiten, dus het socialiseren met mensen en andere honden is goed. Je moet ze misschien ook leren om trappen op en af te lopen vanwege hun lange lichaam. Ze kunnen last krijgen van rugproblemen als ze ouder worden, dus de hoeveelheid en soort activiteit moet in de gaten worden gehouden.

Voor specifieke trainingsgidsen, bekijk deze artikelen: krattraining van een puppy, en potjestraining.

Oefening

Als actieve en energieke pups hebben Corgi’s beweging nodig. Ze houden van lange en korte wandelingen, joggen en andere bezigheden.

Ze kunnen ook baat hebben bij enige behendigheidstraining, dankzij hun hoedende aard.

Als kortbenig ras zijn de bewegingsbehoeften van Corgi’s echter gematigd.

Zorg voor voldoende speelgoed voor geestelijke en lichamelijke oefening, zoals ballen en rubberen ringen. Vermijd kauwbare voorwerpen!

Pembroke Welsh Corgi Gezondheid en Verzorging

Hoewel Corgi’s vaak een goede gezondheid hebben, zijn er enkele medische problemen bij dit ras.

Eén ding moet je weten: Pembroke Welsh Corgis worden beschouwd als een echt dwergras.

Dit betekent dat ze proportioneel gebouwd zijn, zoals grotere honden, ondanks hun kleinere formaat.

De korte poten waar Corgi’s bekend om staan, komen voort uit een fenotype dat chondrodysplasie heet, en dat ook bij de Basset hound kan worden gezien.

Enkele van de aandoeningen waarmee Corgi’s te maken kunnen krijgen staan hieronder vermeld.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een verzamelnaam voor aandoeningen die de gewrichten van honden aantasten. De aandoening leidt tot artrose in de aangetaste gewrichten, en uiteindelijk tot uitval.

Deze aandoening kan soms een tijdlang onder controle worden gehouden met een dieet en gecontroleerde lichaamsbeweging, alsmede met geneesmiddelentherapieën, maar ze is progressief en niet omkeerbaar.

U kent het misschien van grotere honden, maar de chondrodysplasie die in Corgi’s wordt gefokt veroorzaakt heupluxatie en problemen die leiden tot dysplasie.

Oogafwijkingen

Corgi’s kunnen problemen aan de ogen erven zoals progressieve netvliesatrofie, staar, hoornvlieszweren, verstopte traankanalen, bindvliesontsteking, epifora en trichiasis.

Deze kunnen uiteindelijk leiden tot blindheid.

Dergelijke ziekten en de daaruit voortvloeiende blindheid kunnen met zorg worden beheerd.

Von Willebrand ziekte

Dit is een erfelijke vorm van trombocytopathie, oftewel kwalitatieve bloedplaatjesafwijkingen.

Deze defecten veroorzaken problemen in de bloedplaatjesfunctie, waaronder adhesie, aggregatie en afgifte.

Het is eigenlijk een bloedingsstoornis die vooral bij Corgi’s wordt vastgesteld.

Als uw hond langdurige bloedingen heeft ondanks normale aantallen bloedplaatjes en stollingsfuncties, kan dit een oorzaak zijn.

Honden met deze ziekte mogen niet ruw spelen met andere honden vanwege overmatige bloedingen, maar de aandoening kan worden beheerd, soms met transfusietherapie.

Gezondheid van het hart

Afhankelijk van welke studies je leest, is een van de grootste oorzaken van Corgi sterfte door hartaandoeningen.

Corgi’s kunnen last hebben van hartruisen, primaire hypertrofische cardiomyopathie, rechts-links aangeboren hartshunts, en persisterende ductus arteriosus (de opening van twee vaten die uit het hart komen), naast andere aandoeningen.

Elk van deze aandoeningen heeft verschillende behandelingsregimes en prognoses die door uw dierenarts kunnen worden overzien.

Kanker

Hoewel veel studies het type kanker niet specificeren, tonen studies naar de sterfte van Corgi’s en raszuivere rassen aan dat kanker meestal een van de top drie doodsoorzaken is voor dit ras.

Hartproblemen en ouderdom zijn ook topredenen voor sterfte.

Degeneratieve Myelopathie

Honden die lijden aan degeneratieve myelopathie (DM) in hun ruggengraat ervaren progressieve en chronische problemen in hun bekken ledematen, wat kan leiden tot dwarslaesie en incontinentie.

Dierenartsen kunnen een behandeling met medicijnen voorschrijven, maar de prognose van DM op lange termijn is slecht.

Veel honden met DM worden uiteindelijk binnen zes maanden na de diagnose geëuthanaseerd.

Andere problemen

Andere problemen waar Corgis vatbaar voor kunnen zijn, zijn:

 • voortplantingsproblemen (onregelmatige loopsheid, afwezigheid van testikels, onvruchtbaarheid, baarmoederontstekingen)
 • elleboogdysplasie
 • neurologische aandoeningen
 • maagdarmproblemen
 • auto-immuunziekten.

Wij adviseren genetische tests op bovenstaande aandoeningen, zodat u weet hoe gezond uw pup is.

Pembroke Welsh Corgi Levensduur, Verzorging en Verzorging

Fokkers schatten de gemiddelde levensduur van de Pembroke Welsh Corgi op ongeveer 12-13 jaar.

Corgi’s verharen dagelijks, en meer in het seizoen, dus ze moeten consequent worden verzorgd. Een Pembroke Welsh Corgi moet dagelijks worden verzorgd.

Het gebruik van een kam en een slickerborstel kan helpen het verharen onder controle te houden. Gebruik deze beide hulpmiddelen elke dag. Dit hoeft niet lang te duren – slechts een paar minuten per dag zouden moeten helpen de wegvliegende haren onder controle te houden.

Besproei de vacht met water om wegvliegende haren te voorkomen. Vooral tijdens het verharingsseizoen (eind voorjaar, begin zomer), geeft u uw Corgi’s een bad om dode haren los te maken, waarna u ze borstelt.

Het uitwrijven van de vacht kan helpen de ondervacht, die in dit seizoen verhaard wordt, te strippen. Vergeet niet de nagels van uw hond te knippen! Hun oren moeten ook regelmatig gecontroleerd worden.

Zijn Pembroke Welsh Corgis goede familie huisdieren?

Welsh Corgis kunnen zeker goede huisdieren zijn, dankzij hun lieve temperament en trouwe aard.

Zorg er alleen voor dat je ze goed socialiseert en traint! Enige training kan vooral nodig zijn bij Welsh Corgi puppies om het natuurlijke kuddegedrag in te dammen waar het kleine kinderen treft.

Gebruik gezond verstand bij het introduceren van Corgi’s bij kinderen en ook huisdieren.

pembroke welsh corgi

Deze honden werden op de boerderij gebruikt voor het ratten en vele andere taken, dus ze kunnen kinderen en andere huisdieren in het begin zien als onderdeel van het hoeden. U zult ze vroeg moeten trainen om dit soort gedrag te beteugelen.

Corgi’s zijn niet erg groot, maar ze kunnen vee hoeden door hen op de hielen te zitten, dus ze kunnen dit proberen met kinderen.

Het redden van een Pembroke Welsh Corgi

Als je niet absoluut vastbesloten bent om een Corgi puppy te nemen, raden we je zeker aan om te kijken naar het redden van een hond die een goed thuis nodig heeft.

Dit is goed voor de hond, en hartverwarmend voor jou: een win-win!

Natuurlijk kan het niet weten waar een hond vandaan komt het moeilijker maken om ervoor te zorgen dat ze correct wordt opgeleid. Dit is dus misschien niet de beste keuze als je kleine kinderen in huis hebt.

Als je geïnteresseerd bent in het zoeken naar een Corgi, bekijk dan hier onze lijst met reddingen.

Het vinden van een Pembroke Welsh Corgi Puppy

Dit zijn populaire honden, dus moet het niet moeilijk zijn om Pembroke Welsh Corgi fokkers te vinden. Een paar waarschuwingen zijn echter op zijn plaats.

Zorg ervoor dat u werkt met een gerenommeerde fokker. De fokker moet uw vragen naar tevredenheid beantwoorden, bereid zijn om u de ouderdieren te laten bezoeken, en een bewijs van gezondheidstests overleggen. Goede Pembroke Welsh Corgi fokkers zouden ook geïnteresseerd moeten zijn in uw omstandigheden, om er zeker van te zijn dat u goed bij de pup past.

Wij raden u absoluut aan om achtertuinfokkers, puppyfabrieken en dierenwinkels te vermijden. Geen van hen heeft het beste voor met de pups.

Bekijk voor meer informatie onze puppy zoekgids.

Pembroke Welsh Corgi Prijs

Wat is de gemiddelde Pembroke Welsh Corgi prijs?

Nou, het kan verschillen afhankelijk van het gebied waar je bent en hoeveel vraag er lokaal is. U kunt ook verwachten meer te betalen voor honden van showkwaliteit, en voor goed gevestigde fokkers.

Corgi’s kunnen tussen de 600 en 1000 dollar kosten. Sommige zijn echter bekend voor wel 2000! De prijs van de Pembroke Welsh Corgi kan voor sommige eigenaren wat aan de hoge kant zijn.

Opvoeden van een Pembroke Welsh Corgi Puppy

Een puppy van welk ras dan ook opvoeden is niet het gemakkelijkste of eenvoudigste wat er is. In feite is het een grote verantwoordelijkheid om voor een kwetsbare pup te zorgen!

Gelukkig is er veel deskundige hulp beschikbaar voor alle aspecten van puppyverzorging en -training. Kijk op onze pagina over puppytraining voor meer details.

Populaire Pembroke Welsh Corgi Rassenmixen

Corgi’s vormen een populaire gemengde rasoptie! Hier zijn enkele interessante mengsels die u wellicht interesseren.

De Pembroke Welsh Corgi vergelijken met andere rassen

Het meest voor de hand liggende ras om te vergelijken met de Pembroke Welsh is haar Corgi-verwant, de Cardigan.

Cardigans zijn over het algemeen iets groter en zwaarder dan de Pembroke. Ze hebben ook minder een “vosachtig” uiterlijk, hoewel hun oren nog steeds groot en wijd uitgespreid zijn. De persoonlijkheid van de twee is vergelijkbaar, hoewel Cardigan Welsh Corgis wat afstandelijker en wat moeilijker te trainen kunnen zijn.

Bekijk onze diepgaande vergelijking van de twee hier.

Vergelijkbare rassen

Ben je op zoek naar andere kleine, schattige rassen om te overwegen?

Deze anderen zijn zeker je tijd en interesse waard.

Voors en tegens van het krijgen van een Pembroke Welsh Corgi

Cons

 • Gevoelig voor verschillende gezondheidsproblemen
 • Kan gewrichtsproblemen hebben
 • Kan kudde-instincten vertonen
 • Heeft de neiging om te blaffen

Pros

 • Kan een geweldige waakhond zijn
 • Kan een zeer goede familiehond zijn als hij goed gesocialiseerd en getraind is.
 • Slim
 • Loyaal

Pembroke Welsh Corgi producten en accessoires

Klaar om uw nieuwe puppy uit te rusten? Hier zijn enkele benodigdheden.

Pembroke Welsh Corgi Reddingen

Er zijn verschillende Pembroke Welsh Corgi rescues gewijd aan dit ras. Hier zijn er enkele die we hebben gevonden. Maar als je er nog meer tegenkomt, laat dan een reactie achter en laat het ons weten!

Referenties en bronnen

 • Adams, V. J. et al (2010). Methodes en mortaliteitsresultaten van een gezondheidsonderzoek bij raszuivere honden in het Verenigd Koninkrijk. Journal of Small Animal Practice, 51.
 • Coates, J. R. et al (2008). Klinische karakterisering van een familiaire degeneratieve myelopathie bij Pembroke Welsh Corgi Dogs. Tijdschrift voor Veterinaire Interne Geneeskunde, 21.
 • Ekenberg, V. Genetic parameters affecting leg length, leg weakness, hip- and elbow conformation in domesticated dogs, in comparison with pigs. Sveriges lantbruksuniversitet.
 • Karbe, G. T. et al (2012). Radiografisch heupgewricht fenotype van de Pembroke Welsh Corgi. Veterinaire Chirurgie, 41.
 • Kolm, U. S. et al (2006). Plexogene pulmonale arteriopathie bij een Pembroke Welsh Corgi. Journal of Small Animal Practice, 45.
 • Marks, C. A. (1993). Hypertrofische cardiomyopathie bij een hond. Journal of the American Medical Association, 203.
 • Moore, F. M. en Thornton, G. W. (1983). Telangiectasia of Pembroke Welsh Corgi Dogs. Veterinaire Pathologie, 20.
 • Pembroke Welsh Corgi Club of America, Inc. Genetica en gezondheidsproblemen.
 • Peterson-Jones, S. (2006). Vooruitgang in het moleculaire begrip van netvliesaandoeningen bij honden. Journal of Small Animal Practice, 46.
 • Szabo, S. D. et al (2007). Evaluatie van een circumferentiële femurkop osteofyt als vroege indicator van osteoartritis kenmerkend voor heupdysplasie bij honden. Journal of the American Veterinary Medical Association, 231.
 • De Kennel Club. Rapport van de Kennel Club British Small Animal Veterinary Association Scientific Committee: Samenvattende resultaten van het gezondheidsonderzoek bij rashonden voor het ras Welsh Corgi Pembroke.
 • Woody, B. J. (1992). Clinical approach to the diagnosis of diseases and disorders in pets and domestic animals sometimes mistaken for anticoagulant toxicosis. Proceedings of the Fifteenth Vertebrate Pest Conference.

Dit artikel is herzien en bijgewerkt voor 2019.