Pekingees Shih Tzu Mix – Is deze designer hond geschikt voor u?

Pekingees Shih Tzu Mix

De Pekingees Shih Tzu mix is een fascinerend hondje.

Met de waardige Pekingees en de speelse Shih Tzu als ouders, kan het moeilijk zijn het karakter van deze pups te voorspellen.

Dus wat weten we over de Pekingees Shih Tzu mix? Wat kun je verwachten qua temperament, grootte, gezondheid en training.

En hoe goed zou een van deze schattige pups in uw gezin passen?

Waar komt de Pekingees Shih Tzu Mix vandaan?

Hoewel de Pekingees Shih Tzu een relatief nieuwe mix is, hebben we wel de geschiedenis van beide ouderrassen.

Het Pekingees ras komt uit Azië-meer specifiek, China. En deze zeer gewaardeerde honden mochten het paleis niet verlaten.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de Morkie – een schattige Maltezer Yorkie mix.

Hierdoor werden ze pas in 1860 door de rest van de wereld “ontdekt”, maar zijn sindsdien steeds meer gewaardeerd.

Shih Tzus hebben een vergelijkbare geschiedenis. Ze komen uit Tibet, waar boeddhistische monniken ze hielden en opvoedden als gezelschap en waakhond.

Interessant is dat alle Shih Tzus vandaag de dag gefokt zijn uit slechts 14 van die oorspronkelijke honden.

Pekingees Shih Tzu Mix Uiterlijk

Pekingees Shih Tzu Mix

Mix ras pups kunnen op beide ouders lijken, dus uw Pekingees Shih Tzu mix kan verschillende verschijningsvormen hebben.

Als algemene regel, verwacht u dat uw hond ongeveer 10 tot 16 pond weegt. Ze zullen meestal een lange, dichte en golvende vacht hebben, en ongeveer 8 tot 12 centimeter hoog zijn.

Uw pup kan een bruine, witte, rode, zwarte of reebruine vacht krijgen. Ze kunnen ook wat kleurvariaties in hun vacht hebben.

Ze zullen waarschijnlijk een bruine neus en bruine ogen hebben. Hoewel de Pekingees Shih Tzu mix soms een zwarte neus kan hebben.

Ten slotte, omdat zowel de Shih Tzu als de Pekingees brachycephale honden zijn, zullen de gezichten van hun pups vrij plat zijn. Pekingeesjes hebben een platter gezicht dan Shih Tzu’s in het algemeen, dus de snuitlengte van een Pekingees Shih Tzu mix zal variëren.

We zullen binnenkort kijken naar het effect van die korte snuit en dat platte gezicht op de gezondheid van de Pekingees Shih Tzu mix.

Maar eerst, nu we een idee hebben over hun uiterlijk, wat voor temperament heeft deze mix over het algemeen?

Pekingees Shih Tzu Mix Temperament

De Pekingees en de Shih Tzu hebben beide een gelijkaardig temperament. Het is dus waarschijnlijk dat hun pups ook een gelijkaardig temperament zullen hebben. Beide ouders worden vaak beschreven als trouw, aanhankelijk maar ook onafhankelijk of zelfs ‘koppig’.

Een goede training zal veel helpen om ondeugend gedrag bij deze karaktervolle pups te voorkomen.

Training van uw Pekingees Shih Tzu Mix

Het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te zijn om een hond van een klein ras te trainen, wanneer hij gewoon kan worden opgepakt wanneer hij op kattenkwaad uit is.

Maar u kunt veel plezier en genot halen uit het trainen van uw Pekingees Shih Tzu mix met behulp van positieve trainingstechnieken. En zij zullen er ook van genieten!

Houd uw training ‘alleen positief’ voor de beste resultaten.

Potje- en krattraining kan een beetje een uitdaging zijn met een kleine hond, dus lees je goed in voordat je een puppy mee naar huis neemt.

Zowel de Pekingees als de Shih Tzu kunnen de neiging hebben een beetje afstandelijk te zijn tegen vreemden. Dit betekent dat socialisatie heel belangrijk is voor een Pekingees Shih Tzu mix.

Een goede socialisatie in de eerste maanden zal uw pup helpen zich op zijn gemak te voelen bij vreemden. En zal de kans op latere agressieproblemen verminderen.

Pekingees Shih Tzu Mix Gezondheid

Helaas hebben zowel de Pekingees als de Shih Tzu een aantal erfelijke gezondheidsproblemen. Deze zijn meestal gerelateerd aan hun bouw (vorm), vooral hun platte gezichten.

Je hebt misschien gehoord dat honden van gemengde rassen gezonder zijn dan raszuivere. En in sommige opzichten is dat waar, want door diversiteit en variatie in de bloedlijnen aan te brengen, wordt de kans op bepaalde erfelijke problemen kleiner.

Maar een pup van een gemengd ras loopt het risico om problemen te erven die beide ouderrassen gemeen hebben. Laten we die problemen eens bekijken.

Gezondheidsproblemen van de Pekingees

Het Pekingees ras is ernstig brachycefaal. Dat wil zeggen dat hun gezicht extreem plat is.

En hoewel dit hen een karakteristiek uiterlijk geeft dat veel mensen erg schattig vinden, hebben honden eenvoudig gezegd een snuit nodig.

Het ‘geplette’ pekingees gezicht maakt het moeilijk voor deze honden om hun luchttoevoer te vergroten als ze sporten. Het maakt het ook moeilijk voor hen om zichzelf af te koelen.

Pekingeesjes kunnen meestal alleen zachte oefeningen aan en moeten niet in de hitte sporten… hoe graag ze dat ook willen. Hun samengedrukte gezichten veroorzaken ook oogproblemen, waaronder hoornvlieszweren.

Hun buitenproportioneel lange rug en korte poten maken hen vatbaar voor Intervertebrale Discusziekte, een pijnlijke aandoening van de wervelkolom die verlamming kan veroorzaken.

Shih Tzu Gezondheidsproblemen

Shih Tzu honden zijn ook brachycephalisch. En hoewel dit meestal minder extreem is dan bij de Pekingees, kan het dezelfde problemen veroorzaken met oververhitting en onvermogen om te bewegen.

Bovendien veroorzaakt brachycephalie bij Shih Tzu problemen zoals neusgaten die te nauw zijn om comfortabel door te ademen, blokkades achter in de keel, en ingeklapte luchtwegen. Deze aandoeningen kunnen ernstig genoeg zijn om een operatie noodzakelijk te maken.

Net als de Pekingees, betekent het postuur van de Shih Tzu dat hij vatbaar is voor pijnlijke en schadelijke problemen met de wervelkolom, zoals tussenwervelschijfziekte.

Pekingees Shih Tzu Mix Gezondheidsproblemen

In het algemeen is het raadzaam om bij het creëren van een pup van een mixras te proberen een paar te kiezen dat elkaar aanvult. Ouders die elkaars zwakheden kunnen compenseren.

Als u uw hart hebt verpand aan een brachycephalische ouder voor uw pup, moet deze idealiter worden gekoppeld aan een hond van een ras met een gezonde gezichtsstructuur en een mooie lange snuit.

Dit kan helpen om pups voort te brengen met een langere snuit dan hun platgezichten ouder. En dit zal waarschijnlijk helpen om de ademhalings-, koelings-, luchtweg- en oogproblemen te compenseren (maar niet noodzakelijk elimineren) die geassocieerd worden met platte gezichten.

Pekingees Shih Tzu mix pups hebben twee ouders die brachycephalisch zijn, met korte poten en een lange rug. Ze zullen dus waarschijnlijk dezelfde kenmerken hebben, en als gevolg daarvan (of alle) bovengenoemde gezondheidsproblemen krijgen.

Omdat deze problemen de hond verhinderen een volwaardig leven te leiden, en vaak ernstige ongemakken en pijn veroorzaken, kunnen wij niet aanbevelen een pup uit deze mix van rassen te kiezen.

Alternatief voor een Pekingees Shih Tzu mix

Als u heel graag een Shih Tzu mix ras, of een Pekingees mix ras, in het bijzonder, mee naar huis wilt nemen, raden wij u aan een aantal van deze andere mixen te overwegen.

Als u besluit een Pekingees Shih Tzu mix mee naar huis te nemen, zorg er dan voor dat uw dierenarts betrokken is bij hun verzorging. Uw dierenarts kan u adviseren over hoeveel beweging ze nodig hebben en hoeveel ze aankunnen. En u helpen om op andere problemen te letten.

Onderdeel hiervan is een goede routine van dagelijkse verzorging.

Verzorging van de Pekingees Shih Tzu Mix

De Pekingees Shih Tzu Mix moet dagelijks geborsteld en geoefend worden.

Deze pups hebben elke dag een korte wandeling nodig. En een omheinde tuin is het beste, want dan kan uw pup naar hartelust ravotten.

U moet ook elke dag hun ogen en huid controleren om eventuele irriterende stoffen te verwijderen en om eventuele problemen te ontdekken voordat het regelrechte problemen worden.

Is de Pekingees Shih Tzu Mix een goede familiehond?

De Pekingees Shih Tzu mix heeft het juiste temperament voor een goede gezinshond.

Ze zijn trouw en liefdevol, en reageren goed op positieve trainingsmethoden.

Hun kleine formaat maakt ze echter kwetsbaar voor verwondingen van kleine kinderen. En ze zijn gevoelig voor ernstige en pijnlijke gezondheidsproblemen. Dus helaas kunnen we niet aanraden om een Pekingees Shih Tzu mix pup te nemen.

Als je hart uitgaat naar dit ras, waarom overweeg je dan niet om een volwassen hond van deze mix te redden of te adopteren?

Deze optie zal het beste werken als uw gezin geen kleine kinderen thuis heeft, en u uw hond niet veel beweging hoeft te geven om in uw levensstijl te passen.

Het redden van een Pekingees Shih Tzu Mix

Een goede plek om te beginnen is door contact op te nemen met plaatselijke adoptiecentra en asielen.

Je vindt je nieuwe pup misschien niet meteen, maar zo kom je wel in contact met de bredere gemeenschap.

Deze organisaties kunnen ook informatie hebben of deze mix zelfs in de buurt van uw omgeving beschikbaar is.

Vanwege de hoge waarde die aan deze pups wordt gehecht, is een andere goede plek om te beginnen door organisaties of fokkers van beide ouderrassen op te bellen en uw situatie uit te leggen.

Misschien heb je geluk en vind je iemand die op zoek is naar een nieuw thuis voor een Pekingees Shih Tzu mix.

De beslissing nemen om je nieuwe pup te redden of te adopteren kan langer duren en het moeilijker maken om te vinden wat je wilt, maar het is te doen.

Pekingees Shih Tzu Mix Reddingen

Hoewel er geen reddingsorganisaties voor deze specifieke mix bestaan, hebben beide ouderrassen groepen en organisaties die zich aan hen wijden.

In de VS:

Er zijn er misschien nog meer, afhankelijk van waar je je bevindt.

Het vinden van een Pekingees Shih Tzu Mix pup

Als je nog steeds je zinnen hebt gezet op een Pekingees Shih Tzu mix pup, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om er zeker van te zijn dat je een gezonde en gelukkige pup mee naar huis neemt.

Helaas zijn veel designer honden kwetsbaar voor uitbuiting door onethische fokkers.

Daarom moet, hoe graag je er ook een wilt, het vermijden van puppyfabrieken en dierenwinkels je topprioriteit zijn.

Hoe kun je het verschil zien tussen een gerenommeerde fokker en een puppymolen, vooral online?

Het korte antwoord is dat je het verschil misschien niet kunt zien aan hun online aanwezigheid alleen. Je beste gok is om ze te bellen en vervolgens een potentiële fokker te bezoeken.

Kijk naar gelukkige, gezonde ouders, zorgzame eigenaars, en goede leefruimtes. Een volledig volgeboekt schema kan een goed teken zijn van een populaire gerenommeerde fokker.

Laat je hierdoor niet ontmoedigen, wees je er alleen van bewust dat het enige tijd kan duren. Als je je een beetje verloren voelt en niet weet waar je moet beginnen, kan onze puppy zoekgids je een goede start geven.

Voor- en nadelen van het krijgen van een Pekingees Shih Tzu Mix

Samengevat, wat zijn enkele van de voor- en nadelen van het krijgen van een Pekingees Shih Tzu mix?

Voors

  • Een liefhebbend schoothondje
  • Aanhankelijk en zorgzaam
  • Een verbazingwekkende geschiedenis aan beide kanten van hun familie.

Cons

  • aanleg voor pijnlijke rugklachten en verlamming
  • Risico op oogproblemen, ineenstorting en verstopping van de luchtwegen
  • Kan waarschijnlijk niet tegen hitte of veel beweging
  • Kan een operatie nodig hebben om problemen veroorzaakt door hun platte gezicht te corrigeren

Is een Pekingees Shih Tzu Mix geschikt voor mij?

Uiteindelijk kunt alleen u beslissen of een Pekingees Shih Tzu mix geschikt is voor u en uw gezin.

Deze lieve kleine hondjes zijn trouw en aanhankelijk, maar hebben waarschijnlijk last van ongemak en pijn door hun gezichtsvorm en postuur.

Wat je ook beslist, veel succes met de jacht en veel geluk met je nieuwste familielid!

Je ideale pup staat daarbuiten op je te wachten! En als dit niet klinkt als de hond voor u, kunt u altijd kijken naar deze andere Pekingees mixen!

Heb jij een Pekingees Shih Tzu mix? We horen graag jouw ervaringen in de commentaren hieronder.

De Pekingees Shih-Tzu mix

Referenties en verder lezen

Genetische welzijnsproblemen van gezelschapsdieren

Amerikaanse Shih Tzu Club

Priester W. 1976. Canine intervertebral disc disease – Occurrence by age, breed, and sex among 8,117 cases. Theriogenology. DOI: 10.1016/0093-691X(76)90021-2

Ohara K et al. 2001. Nierdysplasie bij een Shih Tzu hond in Japan. Journal of Veterinary Medical Science. DOI: 10.1292/jvms.63.1127

Hoppe A et al. Progressive nephropathy due to renal dysplasia in shih tzu dogs in Sweden: Een klinisch-pathologische en genetische studie. Journal of Small Animal Practice. DOI: 10.1111/j.1748-5827.1990.tb00728.x