Bont teckeltje

bonte teckel

Het bont teckelpatroon groeit in populariteit. Ze hebben een witte of roomkleurige vacht met vlekken in een andere, donkerdere kleur.

Honden met dit patroon zijn vergelijkbaar met alle andere Teckels in termen van grootte en fysieke kenmerken.

Sommige bonte teckelhonden kunnen lijden aan erfelijke doofheid, die in studies in verband is gebracht met de witte vacht. Het is dus heel belangrijk een gerenommeerde fokker te kiezen als je hart uitgaat naar deze pup.

Wat is een bonte teckel?

De teckel is een Duits ras dat oorspronkelijk werd gebruikt om samen met menselijke metgezellen op dassen te jagen. Voor deze rol moesten teckels moedig, trouw en onafhankelijk zijn.

Deze eigenschappen, naast hun lange lichaam en korte poten, zijn nog steeds terug te vinden in moderne teckels! Hoewel ze tegenwoordig meer voorkomen als familie huisdieren.

Teckelhonden en pups zijn er in een breed scala van kleuren en patronen. Een van deze patronen is de populaire piebald.

Piebald Teckels lijken donkere vlekken of vlekken te hebben over een lichtere basiskleur. Deze basis is vaak wit of crème.

Alle bonte teckels zien er heel apart uit, omdat hun patroonplaatsing niet perfect voorspelbaar is. En de exacte kleuren variëren.

Hoe ziet een bontgekleurde teckel eruit?

Afgezien van hun vachtpatroon, lijkt een teckel op elke andere teckel. Hun vacht kan kort en glad, langharig of ruwharig zijn.

Ze lijken donkere vlekken te hebben op een lichtere basiskleur. Maar op genetisch niveau is in feite het omgekeerde waar.

Piebald Doxies dragen de witte vlekken gen. Het witte vlekken gen overlapt witte vlekken bovenop de basiskleur van een hond.

Het witte vlekken gen kan werken op de top een verscheidenheid van verschillende kleuren. Dus, de donkere vacht kan van alles zijn, van beige, tan, of crème, tot donkerder bruin, en zelfs zwart.

bonte teckel

Sommige bonte Doxies, zoals de knappe jongen hierboven, dragen ook het ticking gen. Het ticking gen heeft tot gevolg dat er kleine gaatjes ontstaan in de witte vlekken van de hond, zodat hun basiskleur weer zichtbaar wordt.

Piebald Teckels zijn even groot als Teckels met andere patronen en tinten.

Standaard bonte teckels worden 8 tot 9 centimeter groot en wegen tussen de 16 en 32 pond. Kale mini teckels zijn kleiner, vaak slechts 6 centimeter groot, en wegen tot 11 pond.

Zijn bonte teckels zeldzaam?

Trends in vachtkleuren en -patronen komen en gaan.

Aangezien vaalbruine aftekeningen afhankelijk zijn van de vererving van het gen voor witte vlekken, is het voor fokkers relatief eenvoudig om nesten met vaalbruine aftekeningen te plannen of juist te vermijden.

Omdat ze momenteel in populariteit toenemen, proberen veel fokkers specifiek pups met dit patroon te krijgen.

Wachtlijsten kunnen iets langer zijn door de populariteit van deze kleur. Maar, het zal afhangen van uw locatie.

Wees op uw hoede voor fokkers die te hoge prijzen vragen voor vaalbruine nesten omdat ze zeldzaam zouden zijn. Dit is onware en cynische marketing, meestal gebruikt door puppyfokkers.

Zijn bonte teckels gezond?

Helaas is het piebald patroon gekoppeld aan bepaalde gezondheidscomplicaties die de levenskwaliteit van een teckel kunnen beïnvloeden.

Bijvoorbeeld, honden met een zeer hoog percentage wit in hun vacht zijn vatbaarder voor doofheid en andere gehoorproblemen.

Dit is natuurlijk niet fataal, maar aangetaste honden zullen aanzienlijk andere zorgbehoeften hebben dan een gewone hond. Dit kan geheel nieuwe trainingstechnieken vereisen, en extra zorg bij het uitlaten van uw hond – vooral als u hem ooit los laat lopen.

Daar komt nog bij dat bonte teckels vatbaar zijn voor dezelfde gezondheidsproblemen als elke andere teckel. Inclusief de ernstige bevleesdheidsproblemen waarmee ze te maken kunnen krijgen.

Eigenaren moeten zich bewust zijn van de volgende gezondheidsproblemen voordat ze een teckel van welke kleur dan ook mee naar huis nemen:

 • Tussenwervelschijf ziekte
 • Patellaire Luxatie
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Autoimmune thyroiditis
 • Ziekte van Lafora
 • Kanker/tumoren
 • Pes Varus

Piebald vs Dapple Teckels

Als je hebt gehoord van piebald teckels, dan heb je waarschijnlijk ook gehoord van dapple teckels. Dapple is een vergelijkbaar patroon, en is enorm populair bij Doxie liefhebbers.

Dapple kleuring wordt veroorzaakt door een dominant gen genaamd het merle gen. Het is te onderscheiden van de witte vlek en ticking genen.

Op een piebald Doxie volgen de kleurvlekken een enigszins voorspelbaar verspreidingspatroon. Maar dapple teckels hebben een willekeurige lichte vlek van kleur verspreid over hun lichaam.

Bovendien heeft het merle/dapple gen invloed op eumelanine (zwart pigment). De lichtere kleur kan dus variëren van bruin tot blauw, in plaats van wit! Dapple teckels kunnen ook blauwe ogen of een roze neus hebben, maar piebalds hebben dit niet.

Fokken van Piebald Teckels

In het algemeen is het geen goed idee om pups te fokken voor een bepaald uiterlijk. Dit maakt het veel waarschijnlijker dat gezondheidsproblemen kunnen worden doorgegeven, omdat het de fokpoel beperkt tot een zeer klein aantal honden – die met het gewenste patroon.

En, aangezien bontkleuring vaak in verband wordt gebracht met doofheid, is het fokken van twee bontgekleurde teckels samen geen goed idee.

Idealiter zou je altijd een fokker moeten kiezen die prioriteit geeft aan gezondheid boven vachtkleur, of enig ander uiterlijk kenmerk. Zeker gezien het aantal gezondheidsproblemen dat dit ras kan treffen.

Dus, hoe vind en kies je een gerenommeerde fokker?

Bont Teckel Puppies

Piebald kleuring wordt steeds populairder bij teckelliefhebbers. Dit heeft zowel een positieve als negatieve invloed op uw kans om puppy’s te vinden.

Omdat het een populaire tint is, zullen veel fokkers proberen te fokken voor een bontkleuring. Dit betekent dat bontgekleurde teckelpups veel vaker voorkomen en vaak kortere wachtlijsten hebben dan in het verleden.

Echter, fokken voor een bepaalde eigenschap kan de kans op gezondheidsproblemen vergroten, zoals de doofheid die gekoppeld is aan een bontkleuring. Bovendien leiden trends in hondenrassen vaak tot een toename van puppyfabrieken en slechte fokkers die uit zijn op snelle winst.

Puppies uit deze plaatsen zijn minder gezond en worden slecht verzorgd voordat ze worden verkocht. Het is belangrijk om deze plaatsen te vermijden en alleen een gerenommeerde fokker te kiezen die fokt met honden met een duidelijke gezondheidscontrole.

Gemiddeld kunnen teckelpups variëren van $700 tot $2000. Maar, prijzen kunnen variëren afhankelijk van onder andere de locatie, de vraag en de kwaliteit van de ouders van je pup.

Houdt u van de bonte teckel?

Veel mensen zijn verliefd geworden op het bont teckelpatroon. Maar het is belangrijk om een gerenommeerde fokker te kiezen om de gezondheidsproblemen die met deze kleuring gepaard gaan te vermijden.

Heeft u thuis een bonte teckel pup? Of denkt u erover er een in uw gezin op te nemen?

Referenties en bronnen

 • Strain, G. “De prevalentie van doofheid en associaties tussen pigmentatie en geslacht bij hondenrassen die risico lopen”, The Veterinary Journal (2004).
 • Hayward, J. (et al), ‘A Genome-Wide Association Study of Deafness in Three Canine Breeds’, Plos One (2020).
 • Saif, R. (et al), ‘Dog Coat Color Genetics: A Review’, Advancements in Life Sciences (2020).
 • Sponenberg, D. & Rothschild, M., ‘Genetics of Coat Color and Hair Texture’. De genetica van de hond (2001)
 • “S-serie White Spotting”, Dog Genetics
 • “Huidige gezondheidsprioriteiten van de rasraad”, Dachshund Health UK.