Hoeveel moet ik een puppy voeden – Uw complete puppyvoedingsgids

hoeveel voer je een puppy?

Leren hoeveel je een puppy moet voeren is een belangrijke stap voor iedereen die een nieuwe hond in huis verwelkomt. En het antwoord kan ingewikkelder zijn dan je op het eerste gezicht zou denken!

Hoeveel je een puppy moet voeren hangt af van het soort voer dat je hebt gekozen, maar ook van het soort puppy dat je hebt en hun leeftijd.

Of je nu hebt gekozen voor nat, droog of zelfs rauw voer, wij zullen je helpen het beste puppyvoedingsschema voor jouw hond te leren kennen.

Laten we beginnen met het bekijken van alles wat deze volledige gids zal behandelen.

Inhoud

Er is hier veel informatie te vinden. Je kunt de links hieronder gebruiken als je iets specifieks zoekt.

We beginnen met te kijken hoe het voedsel en de voeding van je puppy verandert vanaf de geboorte tot de leeftijd van een jaar!

Puppyvoeding op verschillende leeftijden

Het voeren van een puppy is niet zo eenvoudig als je zou denken. Puppy’s hebben heel andere voedingsbehoeften dan volwassen honden, en kunnen niet van jongs af aan grote porties eten.

Pasgeboren pups eten zelfs geen vast voedsel. Laten we dus eens kijken naar wat puppies eten vanaf het moment dat ze geboren worden, tot het moment dat ze als volwassen worden beschouwd.

0 tot 4 weken oud

Puppy’s mogen pas bij hun moeder weggehaald worden als ze 8 weken oud zijn. Maar, zelfs in hun eerste twee maanden verandert het dieet van puppy’s veel!

Vanaf het moment dat ze geboren worden, tot ongeveer 4 weken oud, krijgen puppy’s alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit de melk van hun moeder.

Ze zullen waarschijnlijk helemaal geen vast voedsel eten.

4 tot 6 weken oud

Van 4 tot 6 weken oud beginnen pups over te stappen op vast voedsel. Maar ze drinken ook nog steeds bij hun moeder!

Dit geeft ze niet alleen een goede balans van voedingsstoffen, maar het helpt ze ook om beetremming aan te leren.

Puppy’s hebben tanden tegen de tijd dat ze 5 weken oud zijn. Dus, puppies voeren kan een behoorlijk pijnlijke ervaring zijn voor hun moeder!

Ze zal hen leren om voorzichtig te voeden in deze periode van hun leven.

hoeveel te voeden voor een puppy

6 tot 8 weken oud

In deze fase van het leven van uw puppy zullen veel pups geen voeding meer krijgen van hun moeder. Ze zijn dan vaak volledig gespeend van vast voedsel.

Tijdens deze levensperiode zal de fokker van uw pup de pups hebben geholpen bij de overgang naar vast voedsel.

8 tot 12 weken oud

Uw puppy is oud genoeg om met u mee naar huis te gaan als hij 8 weken oud is. Maar verhuizen naar een nieuw huis kan voor een puppy een vreemde en stressvolle ervaring zijn.

U moet er dus voor zorgen dat het dieet van uw puppy hetzelfde blijft als u hem mee naar huis neemt. Zoek precies uit wat uw fokker de pups te eten gaf!

U kunt langzaam overgaan van dit voer naar een ander soort vast voer. Maar doe dit niet te snel. Een te snelle overgang kan leiden tot maagklachten.

Puppy’s die zo jong zijn, hebben meerdere kleine maaltijden per dag nodig – waarbij ze hun dagelijkse hoeveelheid in minstens 4 porties verdelen. Dit komt omdat hun maag te klein is voor grote porties.

3 tot 6 maanden oud

Op deze leeftijd is uw puppy veel meer gewend aan uw huis. Dit is de tijd dat u uw puppy van vier maaltijden per dag naar drie maaltijden per dag brengt.

Sommige puppy’s kunnen hier in het begin moeite mee hebben, dus overhaast het proces niet. Als uw puppy last krijgt van maagklachten wanneer u probeert over te stappen op 3 maaltijden, kunt u nog een tijdje teruggaan naar 4 maaltijden.

6 tot 12 maanden oud

Dit is de periode waarin uw puppy overgaat van 3 maaltijden naar 2 maaltijden.

Nogmaals, zoals eerder, kan het zijn dat uw puppy zich niet meteen bij deze verandering neerlegt. Overhaast het dus niet als uw hond last krijgt van zijn maag!

12 Maanden +

Afhankelijk van het hondenras dat u heeft, kan uw puppy op één jaar oud klaar zijn voor de overgang naar volwassen voer.

Dit zal afhangen van wanneer uw puppy volwassen is en volgroeid.

Grote en gigantische hondenrassen kunnen er tot twee of drie jaar over doen om volwassen te worden. Overleg dus met uw dierenarts als u niet zeker weet op welke leeftijd uw hond kan overstappen op volwassen voedsel.

We zullen hierna nader bekijken waarom puppyvoeding zo belangrijk is voor opgroeiende honden.

Wat een puppy te eten geven

Behalve dat u moet weten hoeveel u een puppy moet voeren, moet u ook weten wat u uw puppy wilt voeren.

De meest populaire opties zijn: droge brokken, natvoer, of rauwe diëten. We zullen zo meteen de voor- en nadelen van deze opties bekijken.

Maar laten we eerst uitzoeken waarom een specifiek puppyvoer zo belangrijk is. Waarom kunnen puppy’s niet hetzelfde voer eten als volwassen honden?

Puppyvoeding

Het belangrijkste verschil tussen puppy’s en volwassen honden is dat puppy’s een periode van behoorlijk intense groei en ontwikkeling doormaken. Ze hebben dus heel andere voedingsbehoeften dan volwassen honden.

Honden van kleine rassen kunnen deze groei in slechts 9 maanden voltooien. Maar grotere rassen doen er veel langer over.

Opgroeiende dieren hebben veel meer energie nodig dan volwassenen. Maar, dit betekent niet dat u uw puppy alleen maar zoveel mogelijk eten moet geven.

Overgewicht door te veel eten als pup is in verband gebracht met gezondheidsproblemen als heupdysplasie, osteochondrose en meer. Vooral bij puppy’s van grote rassen.

Puppy’s hebben een delicaat evenwicht van vitaminen en voedingsstoffen nodig. Niet alleen zoveel mogelijk voedsel.

Hoeveel voedsel hebben puppy’s nodig?

Hoeveel je puppies moet voeren, hangt af van het type hond dat je hebt.

We zullen er later wat dieper op ingaan. Maar over het algemeen zal de hoeveelheid voer die uw puppy nodig heeft, in overeenstemming zijn met het voorspelde volwassen gewicht.

Eén studie suggereert dat gespeende puppy’s twee keer zoveel energie nodig hebben per kg voorspeld volwassen gewicht. Hoewel dit afneemt naarmate uw puppy dichter bij zijn volwassen grootte komt.

Puppy’s zijn individuen. Er kan zelfs variatie zijn in de groeisnelheid van honden van hetzelfde ras. Dus als u zich zorgen maakt dat uw hond niet de juiste hoeveelheid eet, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen.

Laten we eens snel kijken naar de voor- en nadelen van verschillende puppyvoeders, voor het geval u nog niet besloten hebt welk type u uw puppy gaat voeren.

Droog Puppyvoer

Droog puppyvoer is ook bekend als brokken. Het is erg populair bij eigenaren die positieve versterkingstraining toepassen op hun puppy’s of die puppyvoer mee moeten nemen voor onderweg.

Brokken zijn gemakkelijk op te slaan, en kunnen lang bewaard worden. U kunt dus een voorraad aanleggen en in bulk kopen om geld te besparen.

Dit type voer is ontworpen om de juiste balans van voedingsstoffen voor uw pup te leveren, zodat u geen tijd en energie hoeft te besteden aan het uitzoeken hiervan. En u kunt het vrijwel overal kopen.

Maar u moet er wel voor zorgen dat het in een luchtdichte verpakking wordt bewaard, om besmetting te voorkomen.

En omdat dit soort voer zo populair is, zijn er veel merken waaruit u kunt kiezen. Sommige daarvan zijn minder geloofwaardig en minder gezond voor uw hond dan andere.

Zorg er dus voor dat je altijd kijkt naar de ingrediënten van droge brokken puppyvoer.

Natte Puppyvoeding

Nat puppyvoer wordt ofwel alleen gevoerd, ofwel gebruikt als aanvulling op brokjes. Dit type puppyvoer is vaak niet zo lang houdbaar als brokken, dus u kunt niet zoveel kopen.

Het kan ook duurder zijn dan droog puppyvoer.

En net als brokken is het een populaire keuze. U moet dus onderzoek doen naar de ingrediënten in het voer.

Sommige mensen worden afgeschrikt door nat puppyvoer omdat het veel sterker ruikt dan brokken. Maar veel honden houden van deze sterke geur!

Bovendien is het zo ontworpen dat het alle voedingsstoffen bevat die uw puppy nodig heeft, en het vergt weinig voorbereiding.

Rauwe Puppy Diëten

Een derde optie om te overwegen is rauwe puppyvoeding, of BARF-diëten. Hierbij wordt het voedsel van uw hond thuis bereid, vaak met rauw vlees, om een natuurlijk dieet te krijgen dat lijkt op dat van wilde honden of wolven.

Veel mensen zijn bezorgd over rauwe diëten omdat ze het eten van botten en botfragmenten inhouden. U kunt hier meer lezen over dit debat.

Rauwe diëten kunnen training moeilijker maken – omdat je rauw vlees niet kunt ronddragen zoals bij brokken. Bovendien kan rauw vlees in huis onhygiënisch lijken. Het is vaak niet haalbaar als je jonge kinderen hebt.

Maar, rauwe diëten kunnen problemen zoals stinkende poep tegengaan en de gezondheid van het gebit verbeteren. Bovendien kan het helpen bij problemen als een opgeblazen gevoel, dat in sommige studies in verband wordt gebracht met een dieet dat alleen uit droge voeding bestaat.

Dankzij het lage suikergehalte in rauwe diëten, komt het ook zelden voor dat rauw gevoede honden overgewicht hebben. Het kan helpen bij allergieën, zorgen over granen oplossen, en het eten van je hond afremmen.

Hoeveel moet ik een puppy voeren?

Het mooie van brokken of nat hondenvoer is dat er vaak een voedingswijzer op de verpakking staat.

Deze gebruikt meestal de grootte en de leeftijd van uw hond als leidraad. Maar dit kan te veel of te weinig zijn voor individuele honden.

Onderzoek dus ook regelmatig uw hond. Als u de ribben van uw hond kunt zien, eet ze waarschijnlijk te weinig. Maar als uw hond geen duidelijke lichaamsafbakening heeft en er mollig uitziet, geeft u haar misschien te veel eten.

Idealiter zou u de ribben van uw hond moeten kunnen voelen, maar niet zien.

Hoeveel moet ik een puppy voeren?

Voedingsschema’s bekijken vaak hoeveel een puppy per gewicht moet worden gevoerd. Sommige gebruiken kopjes, andere een meer specifieke maat, zoals grammen.

Hier zijn twee voorbeelden om te bekijken.

Eukanuba Droog Puppyvoer

De Eukanuba puppy voedingstabel gebruikt het voorspelde volwassen gewicht van uw hond om de hoeveelheid voer te bepalen die hij op verschillende leeftijden nodig heeft.

Hier zijn de voorgestelde hoeveelheden voor Eukanuba’s puppyvoer:

Volwassen gewicht (lbs) 2 maanden 5 Maanden 8 Maanden 12 Maanden
4 50g 57g 41g 40g
11 96g 113g 82g 80g
15 106g 130g 104g 92g
20 127g 161g 130g 114g
22 150g 191g 154g 136g

Diamond Premium Recept Puppyvoeding

Maar laten we dit eens vergelijken met Diamond Premium Recipe puppyvoer, een ander brokkenmerk. Dit merk meet voedselhoeveelheden met behulp van standaard Amerikaanse maatbekers.

Hier zijn de voorgestelde dagelijkse hoeveelheden voor Diamond’s voer:

Gewicht (lbs) 6 – 12 weken 3 – 5 maanden 5 – 8 maanden 8 – 12 maanden
3 3/4 2/3 1/2 1/3
5 1 en 1/4 1 2/3 1/2
10 1 en 3/4 1 en 2/3 1 en 1/4 1
20 3 2 en 2/3 1 en 3/4 1 en 1/2
30 4 3 en 1/2 2 en 1/2 2

Rasvariatie

We zien dus dat er variatie zal zijn afhankelijk van de voorspelde volwassen grootte van uw hond. Geen twee honden zijn hetzelfde. Dus, als u zich zorgen maakt over hoeveel u een puppy moet voeren, kan uw dierenarts u helpen met een voedingsschema.

Vergeet niet dat het aantal maaltijden waarin dit voer per dag moet worden verdeeld, zal veranderen naarmate uw puppy groeit.

Hoe vaak uw puppy voeden

We hebben gekeken naar hoeveel u uw puppy moet voeren, en gezien dat dit verandert afhankelijk van hoe oud uw puppy is, en hoe groot hij als volwassene zal worden.

Maar, laten we eens nader bekijken hoe vaak je je puppy moet voeren.

 • 8 – 12 weken oud: 4 maaltijden per dag
 • 3 tot 6 maanden oud: 3 maaltijden per dag
 • 6 tot 12 maanden oud: 2 maaltijden per dag

Puppy’s hebben regelmatig kleinere maaltijden nodig om hun kleine maag niet te overbelasten.

Diarree is een veel voorkomend symptoom van pups die hun buikje met te veel in één keer vullen.

Sommigen kunnen misschien niet van 4 naar 3 maaltijden overgaan zodra ze 12 weken oud zijn, of van 3 naar 2 maaltijden als ze 6 maanden oud zijn. Doe het dus rustig aan, en ga terug naar meer maaltijden als dat nodig is.

Als je moeite hebt je voor te stellen hoe dit in je dag past, lees dan verder voor een voorgesteld schema.

Puppy Voedingsschema

Het beste puppyvoedingsschema voor u hangt af van uw levensstijl en dagelijkse gewoonten. Maar de maaltijden moeten gelijkmatig over de dag worden verdeeld – hij kan niet al zijn maaltijden krijgen als u ’s avonds aan het eten bent.

Als u al het voedsel van uw puppy in één keer neerzet, zal hij eten tot hij ziek is. Daarom is een regelmatig voedingsschema belangrijk.

Puppies die ad libitum gevoerd worden – met constante toegang tot voedsel – zijn in verband gebracht met bot- en gewrichtsproblemen. Dus, hier zijn enkele ideeën voor een voedingsschema voor puppy’s.

4 maaltijden per dag

Hier is een idee van puppyplanning wanneer uw puppy 4 maaltijden per dag eet:

Natuurlijk zal dit niet voor iedereen werken. Maar, over het algemeen, geef uw puppy geen eten zodra u wakker wordt – anders zullen ze u steeds vroeger wakker maken voor het ontbijt!

En probeer een gat te laten tussen de laatste maaltijd van uw puppy en bedtijd. Dit vermindert het risico dat uw puppy u midden in de nacht wakker maakt voor het toilet.

3 maaltijden per dag

Wanneer je dit patroon terugbrengt tot 3 maaltijden per dag, zou je een schema als dit kunnen kiezen:

Deze tijden hoeven niet helemaal rigide te zijn. Je kunt een beetje flexibel zijn, maar probeer je indien mogelijk elke dag aan dezelfde tijd te houden.

Als je vermindert tot 2 maaltijden per dag, geef er dan gewoon een in de ochtend, en een in de avond. Maar voer niet te dicht bij bedtijd!

Als u uw puppy heel laat op de avond voedt, is de kans groter dat ze ’s nachts moeten opstaan om te poepen.

Probeer ze minstens drie uur voor bedtijd te voeren, zodat ze kunnen verteren en poepen voordat jullie allemaal gaan slapen!

Mijn puppy heeft nog steeds honger!

Soms volgt u het advies over hoeveel u een puppy moet voeren perfect op, maar uw pup blijft hongerig!

Veel puppy’s zullen alles zo snel mogelijk opeten en bedelen om meer, vooral voordat ze gewend zijn aan een regelmatige voedingsroutine.

Uw puppy kan zich hongerig gedragen omdat ze niet weten wanneer ze de volgende keer gaan eten. Zoals we al eerder zeiden, zullen sommige puppy’s gewoon blijven eten tot ze ziek zijn als ze de kans krijgen!

Gebruik het gewicht van je puppy als leidraad. Vraag uw dierenarts of uw puppy ondergewicht heeft en meer moet eten.

Een andere mogelijkheid is dat uw puppy het gewoon wat rustiger aan moet doen. Het kopen van trage voerbakken en matten zal zijn voedselopname vertragen, en kan een leuk probleemoplossend spel worden!

Puppy’s met overgewicht

U maakt zich misschien ook zorgen dat u uw puppy te veel eten geeft en een dikke puppy op de koop toe neemt!

Nogmaals, de beste persoon om u hier te adviseren is uw dierenarts. Die kan u laten zien hoe groot uw pup zou moeten zijn en een voedingsschema opstellen voor uw individuele pup.

Over het algemeen moet u de ribben van uw pup kunnen voelen, maar niet zien. Als uw puppy geen duidelijke taille heeft, of als u moeite heeft om zijn ribben te voelen wanneer u uw handen op zijn zij legt, neem hem dan mee naar de dierenarts voor verder advies.

Soms kunnen puppy’s overgewicht krijgen door al het extra lekkers dat ze eten, naast hun normale voer.

Laten we dus eens nader bekijken hoe puppysnoepjes passen bij hoeveel je een puppy moet voeren.

Puppy Traktaties

Als je je voorbereidt op een puppy, zul je zien dat er honderden en duizenden spannende smakelijke traktaties worden aangeboden in dierenwinkels.

Het kan verleidelijk zijn om een selectie hiervan te halen en ze de hele dag door aan je puppy te voeren. Vooral als je je nieuwe vriend probeert te trainen.

Maar, te veel traktaties bovenop de reguliere voeding van uw pup kan leiden tot overgewicht.

Dit betekent niet dat puppy traktaties slecht zijn. Ze kunnen een geweldig hulpmiddel zijn bij de training, vooral wanneer uw puppy wat extra motivatie nodig heeft!

Maar, alles met mate. Overdrijf niet met de traktaties.

Dus, hoe moet je trainen als je niet te veel hondensnoepjes mag gebruiken?

Voedsel gebruiken in de training

De beste manier om voedsel te gebruiken bij de training van uw puppy is om voedsel van hun dagelijkse portie te nemen. Als uw puppy brokjes eet, is dit gemakkelijk!

Als u uw hond rauwe voeding geeft, kunt u kijken of u wat hapklare, bevroren stukjes vlees kunt vinden. Hoewel je deze niet de hele tijd in je zak kunt meenemen!

Raak niet in paniek als uw hond nauwelijks of zelfs geen eten heeft als het gaat om uw geplande etenstijd.

Uw puppy krijgt nog steeds al het voedsel dat hij elke dag nodig heeft, zolang het trainingsvoer uit zijn dagelijkse portie komt.

De training wordt toch over de dag verspreid, dus zolang u niet zo snel door het voer heen bent dat uw pup ziek wordt, zit u goed.

Te vermijden voedsel

Bij het zoeken naar hoeveel en wat je je puppy moet geven, zijn er natuurlijk voedingsmiddelen die je moet vermijden. Dit omvat meestal ‘menselijk’ voedsel, of voedsel dat bedoeld is voor andere huisdieren.

Kattenvoer is bijvoorbeeld niet geschikt voor puppy’s. Het heeft een heel andere voedingsbalans dan wat uw puppy nodig heeft.

Als je een kat hebt, kan het verstandig zijn die te voeren in een ruimte waar je puppy niet bij kan. Zoals ergens hoog gelegen.

Als alternatief kunt u zich afvragen of u uw voedsel kunt delen met een nieuwe puppy. In het algemeen kan het voeren van menselijke restjes bovenop hun normale voedsel bijdragen tot problemen zoals zwaarlijvigheid, en moet dus worden vermeden.

Bovendien zijn sommige menselijke voedingsmiddelen giftig voor puppy’s en oudere honden. Controleer altijd of voedsel veilig is voordat u het aan uw hond geeft.

U kunt een kijkje nemen in onze voedingssectie voor enkele nuttige gidsen.

Overstappen van Puppyvoeding

Als uw puppy wat ouder is, vraagt u zich misschien af of u hem op volwassenenvoer moet proberen. Het is belangrijk om te wachten tot uw puppy klaar is met groeien voordat u hem overzet op volwassenenvoer.

Dit komt omdat puppyvoer een belangrijke mix van voedingsstoffen heeft om de groei van uw puppy te helpen.

Puppy’s rijpen met verschillende snelheden, waarbij kleinere rassen over het algemeen sneller rijpen dan grote en reuzenrassen.

Als u niet zeker weet of uw puppy klaar is voor de overgang, praat dan met uw dierenarts.

Tips voor puppyvoeding

Voordat we eindigen, laten we u achter met een paar tips die u misschien nuttig vindt bij de beslissing hoeveel u uw hond te eten geeft.

 • Zorg ervoor dat iedereen in huis zich aan uw voederplan houdt. Dit betekent geen stiekeme traktaties onder de eettafel, en geen dubbele maaltijden!
 • Uw puppy moet voortdurend toegang hebben tot vers water.
 • Als uw puppy niet goed reageert op een bepaald merk voer, schakel dan geleidelijk over op een nieuw merk. Te snel van voer veranderen kan leiden tot maagklachten en problemen als braken en diarree.
 • Als u ergens niet zeker over bent, is de beste persoon om met uw dierenarts te praten!

Hoeveel moet ik een puppy voeren – Samenvatting

Zo, nu hebben we gezien hoeveel je een puppy moet voeren en welke verschillende soorten voer je kunt overwegen!

De hoeveelheid voer en het aantal maaltijden dat uw puppy nodig heeft, is afhankelijk van leeftijd en ras!

Dus, geen enkel antwoord past bij alle pups.

Hoeveel eet uw puppy? Heeft u geweldige trainingstraktaties gevonden waar uw puppy dol op is?

Laat ons zeker weten wat jouw ervaringen zijn met hoeveel je een puppy moet voeren in de commentaren!

Referenties en bronnen

 • Kelley, R. & Lepine, A. ‘Improving Puppy Trainability Through Nutrition’, Iams Canine Pediatric Care Symposium (2005).
 • Greco, D. ‘Pediatric Nutrition’, Veterinary Clinics: Small Animal Practice (2014)
 • Jeusette, I. & Romano, V. ‘Puppy Nutrition’, Advance Veterinary Research Reports.
 • Hemmings, C. ‘Voeding voor Puppy’s’, The Veterinary Nurse (2018)
 • Glickman, L. T. (et al), ‘Multiple Risk Factors for the Gastric Dilatation-Volvulus Syndrome in Dogs: A Practitioner/Owner Case-Control Study’, Journal of the American Animal Hospital Association (1997).
 • Dammrich, K. “Relationship Between Nutrition and Bone Growth in Large and Giant Dogs”, The Journal of Nutrition (1991).