Hoeveel moet ik een Golden Retriever Puppy voeden?

hoeveel te voeden een golden retriever puppy

Weten hoeveel je een Golden Retriever puppy moet voeren is een essentieel onderdeel van hun verzorging. Vandaag delen we hoeveelheden, voedingsrichtlijnen en tips voor de voeding van uw Golden Retriever puppy. Goede voeding en een goede gezondheid hangen af van het geven van de juiste hoeveelheden voedsel en het juiste moment. We laten u weten hoe u kunt berekenen hoeveel u een Golden Retriever puppy in verschillende stadia van hun groei en ontwikkeling moet voeren. Wanneer u de instructies op de verpakking of het blik moet volgen, en wanneer u aanpassingen moet doen voor de gezondheid van uw eigen babyhondje.

Inhoud

Golden Retriever pups zijn speelse, energieke huisdieren met veel groei en ontwikkeling in hun eerste levensjaar. Goldens groeien van kleine puppy’s tot grote honden! Het is dus belangrijk om goed puppyvoer te kiezen en ze de juiste hoeveelheden te geven om deze groei te ondersteunen. Maar de richtlijnen voor de hoeveelheid voer voor een Golden Retriever pup verschillen van bron tot bron. Het kan dus een ontmoedigende taak zijn!


Het voeden van een Golden Retriever Puppy

Hoewel Golden Retrievers veel eigenschappen delen, gedijen niet alle Golden Retriever puppy’s op dezelfde hoeveelheid voedsel tijdens het eten. De juiste hoeveelheid voor de ene pup kan veel te veel of veel te weinig zijn voor de andere! Er zijn een groot aantal factoren die de hoeveelheid voedsel die uw Golden Retriever tijdens de maaltijd nodig heeft, kunnen beïnvloeden. Deze omvatten:

 • Hun volwassen grootte
 • Leeftijd
 • Kwaliteit van hondenvoer
 • Hoeveelheid lichaamsbeweging
 • Type hondenvoer (bijv. droog, nat, rauw)
 • Hoeveelheid voer gebruikt in de training

En ga zo maar door! Het kost dus vaak wat tijd om de maaltijdmaten van uw pup perfect te krijgen. Uw dierenarts is een goede bron om hierbij te helpen, maar u kunt het thuis ook uitzoeken. En, een geweldig startpunt is een Golden Retriever puppy voedingstabel.

Hoeveel moet ik een Golden Retriever Puppy voeden?

De meeste puppy- en hondenvoeders zullen ergens op hun verpakking een voedingsschema hebben. Deze zal meestal enigszins variëren, afhankelijk van de voedingswaarde van het voer. En, ze kunnen de juiste hoeveelheid voedsel op iets verschillende manieren meten. Sommige gebruiken bijvoorbeeld het huidige gewicht van uw pup, andere het voorspelde volwassen gewicht, en weer andere gewoon de leeftijd.

De huidige leeftijd van uw pup gebruiken is vaak de gemakkelijkste manier om de beginmaaltijd te bepalen. Zo vermijdt u onnauwkeurigheden bij het voorspellen van het volwassen gewicht, en eventuele kronkelige weegsessies! Hier is een algemene richtlijn voor de voeding van uw Golden Retriever puppy, gebaseerd op zijn leeftijd na 8 weken:

Leeftijd: Hoeveelheid voedsel per dag (1 kopje = 128g)
8 – 8 weken 1 – 1.5 kopjes
12 – 16 weken 1.5 – 2 kopjes
4 – 5 maanden 2 – 2.5 kopjes
5 – 6 maanden 2.5 – 3 kopjes
6 – 12 maanden 3 – 4 kopjes

Aanpassen Hoeveel Te Voeden Een Golden Retriever Puppy

Golden Retriever voedingstabellen moeten worden gebruikt als een richtlijn, in plaats van een strikte regel. Dit komt omdat elke puppy anders is, dus er is niet één regel die voor iedereen geldt. Voor sommigen zijn de bovenstaande hoeveelheden perfect, maar voor anderen moeten ze worden aangepast.

Begin met het afmeten van de dagelijkse voeding van uw puppy en verdeel die dan over de maaltijden. Maar houd het gewicht en de houding van uw Golden Retriever goed in de gaten. Golden Retrievers zijn zeer voedsel gemotiveerd. Dus, alleen omdat ze zich de hele tijd hongerig gedragen, betekent niet dat ze dat ook echt zijn!

Als uw puppy dik lijkt te worden, moet u misschien overschakelen naar de onderkant van de bovenstaande aanbevelingen. Of, als hun ribben te prominent worden, moet u naar de bovenkant van de richtlijnen gaan. We zullen zo meteen nader bekijken hoe u deze tekenen kunt herkennen.

Hoeveel maaltijden heeft een Golden Retriever Puppy nodig?

Golden Retriever pups hebben veel kleinere magen dan volwassenen. Ze kunnen dus niet zoveel voedsel in één keer opnemen. Dit betekent dat hun dagelijkse voeding moet worden opgesplitst in kleinere, frequentere maaltijden. In plaats van ze één keer ’s morgens en één keer ’s avonds te voeren, zoals u uiteindelijk van plan bent te doen, moet hun voedsel in 3 of zelfs 4 porties worden verdeeld, op deze manier:

 • 8 – 12 weken: 4 maaltijden per dag
 • 3 – 6 maanden: 3 maaltijden per dag
 • 6 – 12 maanden: 2 maaltijden per dag

Net als de voedingsschema’s moet dit echter alleen als leidraad worden gebruikt. Bij sommige pups duurt het wat langer voordat ze klaar zijn voor grotere maar minder frequente maaltijden. En veel eigenaren zullen een groot deel van de toegestane calorieën van hun pup gebruiken tijdens de training, in plaats van tijdens vaste maaltijden.

Het is geen probleem om het voer van uw puppy op deze manier te gebruiken! Maar u wilt er nog steeds voor zorgen dat de trainingssessies gelijkmatig over de dag worden verdeeld om te voorkomen dat de maag van uw Golden overbelast raakt. Te veel voedsel tegelijk geven kan leiden tot kramp, braken, diarree en ongemak voor uw puppy.

hoeveel te voeden voor een golden retriever puppy

Welk voedingsschema is het beste?

Er zijn zoveel voedingsschema’s beschikbaar om te overwegen. In feite heeft elk hondenvoer er een op de verpakking staan, en ze verschillen vaak een beetje van elkaar. Dus, hoe moet je weten hoeveel je een Golden Retriever pup moet voeren?

Zoals we al eerder zeiden, moet u Golden Retriever voedingstabellen alleen als richtlijn gebruiken, omdat elke puppy zo verschillend is. Dus uiteindelijk is geen enkele tabel beter dan een andere. De beste voedingstabel of richtlijnen zijn die welke u zelf opstelt door aanpassingen te maken op basis van de gezondheid en lichaamsconditie van uw puppy.

Hoe de beste Golden Retriever Puppyvoeding te kiezen

Golden Retrievers zijn grote honden. Als volwassen hond zijn ze tussen 21 en 24 inch groot en wegen ze meestal tussen 55 en 75 pond. En een goede kwaliteit puppyvoeding ondersteunt deze intense groei gedurende de eerste 12 maanden. Maar hoe kiest u uit de vele beschikbare opties?

Wanneer u uw Golden Retriever puppy voor het eerst mee naar huis neemt, zullen ze hetzelfde voedsel moeten eten dat ze bij de fokker aten. Als u ze op nieuw voer overzet, doe dat dan geleidelijk in de loop van een week. Een abrupte overgang van het ene voer naar het andere kan maagproblemen en spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Puppy’s hebben een balans van bepaalde voedingsstoffen en vitaminen nodig om hun groei te ondersteunen – niet alleen zoveel mogelijk voer. In feite is het simpelweg geven van zoveel mogelijk voer gekoppeld aan bepaalde gewrichtsgerelateerde gezondheidsproblemen. Bij het zoeken naar hoogwaardig puppyvoer zijn er dus een paar belangrijke ingrediënten waarnaar u kunt zoeken. Dit omvat een echte vleesbron en de juiste hoeveelheid voedingsstoffen zoals calcium en ijzer.

Commercieel voer vs Zelfgemaakt voer

Er zijn voor- en nadelen aan elk type puppyvoer dat verkrijgbaar is. Droogvoer is lang houdbaar en gemakkelijk te gebruiken tijdens de training, maar kan vulstoffen bevatten. Natvoer is smakelijk en gemakkelijk te serveren, maar kan duurder zijn en moeilijker te gebruiken tijdens de training. Zelfgemaakt voer is vaak erg aantrekkelijk qua smaak voor onze honden, maar de kans is het grootst dat het onevenwichtige voedingsstoffen bevat die tot ernstige gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Zelfgemaakte voeding kan ook veel duurder en tijdrovender zijn, omdat elke maaltijd vers wordt gemaakt. Uiteindelijk moet de beste voeding er een zijn die bij uw levensstijl past. Kiest u voor een commerciële optie, zorg er dan voor dat het van hoge kwaliteit is, gemaakt voor puppy’s van grote rassen, en uitgebalanceerd qua voedingswaarde. Kiest u voor een zelfgemaakte voeding, werk dan samen met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat u geen belangrijke voedingsstoffen overslaat.

Verandering van voeding naarmate uw Golden Retriever ouder wordt

Golden Retrievers zijn honden van grote rassen. Ze blijven dus groeien en zich fysiek ontwikkelen tot ergens tussen 12 en 18 maanden. U moet ze tot die tijd niet op volwassen voer overzetten, want puppyrecepten zijn speciaal ontworpen om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen op een manier die volwassen voer niet doet.

Misschien wilt u uw puppy op een nieuwe voeding overzetten wanneer u hem thuisbrengt, in plaats van de voeding die uw fokker hem gaf. Maar als u het voer van uw puppy verandert, moet u dat geleidelijk doen. Idealiter doet u de verandering in de loop van een week.

Vervang tijdens de maaltijd een zeer kleine hoeveelheid van hun oude voer door hun nieuwe voer. In de loop van de week kunt u deze hoeveelheden veranderen door het oude voedsel te verminderen en het nieuwe te vermeerderen. Tegen het einde van de week eten ze alleen nog het nieuwe voedsel. Deze langzame overgang is bedoeld om de maag van uw puppy te ontlasten. Abrupt overstappen kan leiden tot maagklachten en symptomen als braken en diarree.

Hoeveel moet ik een Golden Retriever Puppy per gewicht voeden?

Het controleren van het gewicht van uw Golden Retriever puppy is de beste manier om ervoor te zorgen dat hun maaltijden de juiste grootte hebben. Uw dierenarts kan u specifieke gewichtsdoelen geven om na te streven, maar in de meeste gevallen zijn de beste methoden het gebruik van uw handen en ogen.

Veel Golden Retriever pups die u online ziet zijn mollig en schattig. Maar Golden Retrievers moeten er over het algemeen slungelig uitzien in plaats van mollig.

U zou de ribben van uw Golden Retriever pup moeten kunnen voelen, maar niet zien als ze op hun gezondste gewicht zijn. Als u geen definitie rond hun ribben kunt voelen, praat dan met uw dierenarts over het veilig verminderen van de hoeveelheid die uw puppy eet. Als de ribben van uw pup erg prominent zijn en u de definitie zelfs onder hun vacht kunt zien, moet uw pup misschien meer eten of heeft hij een voedingstekort.

Hoeveel Te Voeden Een Golden Retriever Puppy Met Behandelingen

Golden Retrievers gedijen goed bij een op positieve beloning gebaseerde training, omdat ze voedsel gemotiveerd zijn en hun baasjes graag willen behagen. Maar de meest succesvolle beloningen bij dit soort training zijn vaak voedsel, zoals brokjes of kleine stukjes vlees en kaas. En het geven van al deze traktaties bovenop de dagelijkse voeding van uw hond kan snel leiden tot overgewicht en obesitas.

Het is dus van vitaal belang om de calorieën in uw traktaties af te trekken van de totale hoeveelheid die uw hond krijgt. Dit is vaak het gemakkelijkst met brokken hondenvoer, omdat u tijdens de training gewoon brokken kunt gebruiken en dan de rest kunt geven voor de maaltijden van uw hond.

Maar, het is ook belangrijk om uw trainingssessies te spreiden wanneer u voedselbeloningen gebruikt. Als u de hele training ’s ochtends doet, kan dat leiden tot maagklachten als uw puppy in één keer een grote hoeveelheid van zijn dagelijkse portie eet. Probeer in plaats daarvan kortere trainingssessies te doen voor elke maaltijd, en geef na de training de overgebleven hoeveelheid voedsel. Dit kan ook uw training ten goede komen, want een hongerige hond zal meer gemotiveerd zijn om voor die traktaties te werken!

Uitzoeken hoeveel een Golden Retriever Puppy te eten krijgt

De juiste hoeveelheid voer voor uw puppy leren zal een geleidelijk proces zijn. Voedingsschema’s en richtlijnen kunnen een goed uitgangspunt zijn, maar elke hond is uniek, en velen zullen aanpassingen nodig hebben. Houd dus goed het gewicht van uw puppy in de gaten, en pas de maaltijdgrootte daarop aan.

De beste bron voor aanvullend advies is uw dierenarts, omdat die de lichaamsconditie van uw puppy persoonlijk beter kan bekijken. Maar als u ooit twijfelt aan het advies van uw dierenarts, kunt u altijd op zoek gaan naar een second opinion.

Wat is de favoriete traktatie van uw Golden Retriever pup? We horen graag uw ervaringen en voedingstips in de commentaren!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

 • Hall, G. (et al), ‘Severe Nutritional Deficiencies and Osteopenia in a Dog Feded a Homemade Raw Diet’, Vet Record (2020).
 • Lauten, S. “Nutritional Risks to Large-Breed Dogs: From Weaning to the Geriatric Years”, Veterinary Clinics: Praktijk voor kleine huisdieren (2006)
 • Dammrich, K. “Relationship Between Nutrition and Bone Growth in Large and Giant Dogs”, The Journal of Nutrition (1991).
 • Todd, Z. ‘Barriers to the Adoption of Humane Dog Training Methods’, Journal of Veterinary Behavior (2018)
 • Deldalle, S. & Gaunet, F. ‘Effects of 2 Training Methods on Stress-Related Behavior of the Dog (Canis Familiaris) and on the Dog-Owner Relationship’, Journal of Veterinary Behavior (2014).
 • Singh Preet, G. (et al), ‘Dog Obesity: Epidemiology, Risk Factors, Diagnosis and Management: A Review Paper’, The Pharma Innovation (2021).
 • Munoz-Prieto, A. (et al), ‘European Dog Owner Perceptions of Obesity and Factors Associated with Human and Canine Obesity’, Scientific Reports (2018).