Beste hondenvoer en hondenbrokken chihuahua kopen, review en aanbiedingen

Ze mogen dan klein van formaat zijn, Chihuahua’s hebben energie voor twee! Om aan de grote energiebehoefte te voldoen betekent dit gebalanceerd hondenvoer met een hoog gehalte aan eiwitten en complexe koolhydraten. Zo zal het energieniveau over de hele dag stabiel blijven zonder hyperactiviteit of juist een zware ‘crash’. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over Chihuahua hondenvoer en we geven vijf suggesties voor producten waar jouw hond heerlijk van zal smullen!
beste chihuahua hondenvoer
Gerelateerd: Beste hondenvoer kopen (verschillende merken)

Beste chihuahua voeding en brokken kopen overzicht

1. Royal Canin Chihuahua Adult – Beste klantervaringen

Royal Canin Chihuahua Adult - Hondenvoer - 1,5 kg

Bekijk de dagprijs

Als jouw hondje de puppy tijd is gepasseerd dan kun je overschakelen op Royal Canin Chihuahua Adult, een goede voeding die specifiek gemaakt is voor dit kleine hondenras.

Kenmerken

 • Aantal: 1 zak
 • Gewicht: 3 kg
 • Soort: Niet graanvrij
 • Biologisch: Nee
 • Leeftijd: Volwassen 2-8 jaar

2. Yourdog Chihuahua Volwassen – Beste keuze

12 kg Yourdog chihuahua volwassen hondenvoer

Bekijk de dagprijs

Dit merk maak gebruikt van uitsluitend natuurlijke ingrediënten waarvan het hoofdbestanddeel vlees is. Door het verse vlees te drogen en verwerken in Yourdog Chihuahua Volwassen hondenvoer levert het veel belangrijke bouwstoffen voor jouw hond.

Kenmerken

 • Aantal: 1 zak
 • Gewicht: 3 kg
 • Soort: Niet graanvrij
 • Biologisch: Nee
 • Leeftijd: Volwassen 2-8 jaar

3. Royal Canin Chihuahua Junior – Onze keuze

Royal Canin Chihuahua Adult - Hondenvoer - 1,5 kg

Bekijk de dagprijs

Geef jouw puppy een sterke start met Royal Canin Chihuahua Junior hondenvoer. In deze fase groeien honden snel en willen ze niets anders dan hun omgeving verkennen. Dit voer biedt snelle energie en alle bouwstoffen om tot een sterke hond uit te groeien.

Kenmerken

 • Aantal: 1 zak
 • Gewicht: 1,5 kg
 • Soort: Niet graanvrij
 • Biologisch: Nee
 • Leeftijd: Puppy / Junior 1-24 maanden

4. Yourdog Chihuahua Pup

12 kg Yourdog chihuahua pup hondenvoer

Bekijk de dagprijs

Ook dit voer is specifiek gemaakt voor puppy’s en wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Je kunt Yourdog Chihuahua Pup het eerste jaar als hoofdvoeding geven, stap daarna over naar brokken voor volwassen honden. Je kunt in de overgangsfase brokken mengen om de overstap soepel te laten verlopen.

Kenmerken

 • Aantal: 1 zak
 • Gewicht: 3 kg
 • Soort: Niet graanvrij
 • Biologisch: Nee
 • Leeftijd: Puppy 1-12 maanden

5. Yourdog Chihuahua Senior

12 kg Yourdog chihuahua senior hondenvoer

Bekijk de dagprijs

Is jouw hond al wat ouder? Aan het formaat zul je dit niet kunnen aflezen, het dier zal wellicht wel iets rustiger worden. In deze levensfase verandert de behoefte aan bouwstoffen. Yourdog Chihuahua Senior hondenvoer is exact samengesteld om jouw oudere hond gezond en vitaal te houden.

Kenmerken

 • Aantal: 1 zak
 • Gewicht: 3 kg
 • Soort: Niet graanvrij
 • Biologisch: Nee
 • Leeftijd: Senior 8+ jaar

Beste hondenvoer voor Chihuahua kiezen

Een fabrikant van hondenvoer zal uiteraard niet beweren dat hun voeding niet de beste optie is voor jouw hond, om door de marketing heen te prikken geven we je informatie zodat je als eigenaar weet waar je op moet letten. Niet alleen de bouwstoffen maar ook de herkomst is van belang, zo zijn niet alle bronnen van proteïnen en koolhydraten gelijk aan kwaliteit. Lees dus snel verder zodat je het beste Chihuahua hondenvoer kunt kiezen voor jouw hond.
chihuahua hondebrokken

Hoeveel moet een Chihuahua eten?

Bij het bepalen van de hoeveelheid voer voor jouw Chihuahua moet je niet alleen rekening houden met het aantal gram maar ook met de samenstelling van het product. Als de verhouding niet juist is kun je de hond bijvoorbeeld te veel vetten geven terwijl het aantal eiwitten juist niet voldoende is. Kies dus voor een goed hondenvoer dat speciaal samengesteld is voor Chihuahua’s en stem dan de hoeveelheid af op de behoefte.

Op de verpakking zal informatie staan over de juiste hoeveelheid, aan de hand van het gewicht, leeftijd en beweging kunnen de porties variëren. Normaal gesproken is het lichaamsgewicht de voornaamste factor om de hoeveelheid te bepalen, bij aanschaf kun je al direct kiezen voor de leeftijdscategorie. De standaard categorieën zijn puppy, volwassen honden en senior honden. Per leeftijdscategorie zal de behoefte namelijk anders zijn. Een puppy die groeit heeft behoefte aan andere bouwstoffen dan een senior hond die wat rustiger is.

Uiteraard moet je ook letten op het gedrag en uiterlijk van jouw Chihuahua. Je merkt vrij snel of jouw hond honger heeft, te dik wordt of juist sterk vermagert. Houd er rekening mee dat dit soort zichtbare kenmerken ook een teken kunnen zijn van een ziekte. Neem bij twijfel contact op met de dierenarts.

Samenstelling voer voor Chihuahua’s

Honden zijn er in vele soorten en maten. Een klein ras als een Chihuahua heeft ander voer nodig dan bijvoorbeeld een grote Dobermann. Daarnaast kun je ook een prima donna in huis hebben die zeer kieskeurig is met wat je aanbiedt. Niet alleen de samenstelling moet in orde zijn, de geur en smaak tellen ook zeker mee. Je kunt de keuze al aanmerkelijk beperken door alle producten met kunstmatige toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen terzijde te schuiven, let op met onnatuurlijke conserveringsmiddelen en ingrediënten van lage kwaliteit.

Vlees zal het hoofdingrediënt zijn, het is wel mogelijk dat er ook andere toegevoegde ingrediënten aanwezig zijn die je niet direct in hondenvoer zou verwachten. Je kunt ook letten op keurmerken voor bijvoorbeeld biologische herkomst, alleen claims van kwaliteit zeggen niet zoveel als er geen onafhankelijke toetsing is.

Bij voer voor Chihuahua’s zul je ook rekening moeten houden met het formaat. Standaard brokken voor volwassen honden zullen te groot zijn voor een kleine Chihuahua die uiteraard ook kleinere brokken nodig heeft. Je kunt niet zomaar standaard puppyvoer kopen omdat de samenstelling niet geschikt is voor volwassen en senior honden.

Waar bestaat Chihuahua voer uit?

Dit zijn de voornaamste categorieën die in hondenvoer voor Chihuahua’s aanwezig moeten zijn:
chihuahua hondenvoer

Vlees

Het spreekt voor zich dat in voer voor carnivoren veel vlees aanwezig is. Er zijn overigens wel producten zonder vlees voor hondeneigenaars die zelf vegetarisch of veganistisch eten. Er is nog niet veel onderzoek bekend, over het algemeen wordt aangenomen dat kattenvoeding zonder vlees of vis niet verantwoord is, voor honden is het mogelijk mits de samenstelling goed is. Omdat Chihuahua’s slechts een kleine categorie zijn binnen hondenrassen is het economisch nauwelijks haalbaar om hier speciale voeding zonder vlees voor te ontwikkelen.

De kwaliteit van het vlees kan sterk uiteenlopen per product. Afvalvlees bevat nauwelijks essentiële bouwstoffen maar alleen calorieën. Kies dus liever voor hondenvoer met hoogwaardige kwaliteit vlees dat rijk is aan bouwstoffen voor een vitale hond.

Groente en fruit

Koolhydraten zijn suikers, eenvoudige suikers worden snel opgenomen in het lichaam. Dit biedt snel energie maar hierdoor kan de energiebalans in de war raken. Meer complexe koolhydraten worden langzamer verwerkt in het lichaam en zorgen ervoor dat er geen energie pieken en dalen zijn. Zo voelt je hond zich de hele dag goed. Bewerkte koolhydraten kunnen van invloed zijn op het welzijn en het energiepeil van jouw hond, kies daarom voor hoogwaardige, complexe koolhydraten. Fruit bevat veel koolhydraten, ondanks het feit dat honden voornamelijk vlees eten mag fruit zeker niet ontbreken.

Groente

Naast koolhydraten leveren groente vitaminen en een aantal belangrijke bouwstoffen die jouw Chihuahua nodig heeft. Ook zorgen ze voor vezels in het voer die van belang zijn voor een goede darmwerking en ontlasting. Hoewel een tekort aan vezels niet goed is voor het spijsverteringsstelsel kan een te hoge concentratie vezels van lage kwaliteit juist zorgen voor maag- en darmklachten. Met groente en granen kan de perfecte balans van vezelrijke voeding worden behaald.

Eiwitten

Daarnaast zijn proteïnen ook van belang. Dit zijn eiwitten die in vlees maar ook in plantaardige producten voorkomen. Proteïnen zijn complexe ketens die langzaam worden afgebroken in het lichaam, daarnaast helpen ze bij het opbouwen en sterk houden van spierweefsel. Het is wel van belang dat het hoogwaardige proteïnen betreft. Honden kunnen gevoelig zijn voor hoge concentraties eiwitten, kwalitatief goede eiwitten kunnen in lagere concentraties al voldoende leveren.

Als je hond een ziekte heeft of overgevoelig is voor bepaalde stoffen is het mogelijk dat een hoogwaardige kwaliteit voeding toch niet geschikt blijkt te zijn voor jouw hond. Als je merkt dat jouw hond niet goed presteert op een specifiek type voer, of dat de ontlasting te dun of juist te dik is, onderzoek dan of dit wellicht aan de samenstelling van het voer ligt. Neem indien nodig contact op met de dierenarts.

Wat mag een Chihuahua niet eten?

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over de ingrediënten die in Chihuahua hondenvoer van belang zijn. Daarnaast zijn er ook juist ingrediënten die geen deel uit horen te maken van het eetpatroon. In de eerste plaats moet je bij hondenvoer letten op toevoegingen die goedkoop zijn voor de fabrikant maar niets leveren naast calorieën. Het vult even maar er zijn geen bouwstoffen waardoor jouw hond alleen lusteloos en dik zal worden. Daarnaast verhoog je met slechte voeding de kans op obesitas, hart- en vaatziekten. Er zijn daarnaast producten die je zelf wellicht graag eet maar zeker niet in het dieet van je huisdier mogen voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Alcohol: Geniet, maar drink met mate. Maar niet met je maatje op vier pootjes, want Chihuahua’s mogen echt geen alcohol drinken. Dus geen drinkbak met een pilsje of een wijntje na een maaltijd. Toch zit alcohol is meer producten verwerkt dan je misschien zou vermoeden. Denk aan gist wat gebruikt wordt om brood en deeg te laten rijzen. Zorg dus dat jouw hond er niet met je pizzadeeg aan de haal gaat.
 • Botjes: Met name kleine botjes van kippen kunnen snel breken en versplinteren. Dit kan gevaarlijk zijn voor de slokdarm en door het gehele spijsverteringsgestel. Daarnaast kunnen botten ook maag- en darmklachten veroorzaken of je hond diarree geven. Geef dus geen kleine botjes die overbleven zijn na het eten.
 • Cafeïne: Voor velen is cafeïne een oppepper die onmisbaar is om alert te blijven door de dag heen. Een Chihuahua heeft van nature al veel energie wat je zeker niet wilt verhogen door producten met cafeïne te geven. Dit kan de hartslag verhogen tot gevaarlijke waarden met hartfalen als mogelijk risico.
 • Chocolade: We hopen dat het bekend is bij hondeneigenaren dat chocolade geven erg gevaarlijk kan zijn. Niet eens zozeer door het suiker- en vetgehalte maar vooral door de stof theobromine dat symptomen van vergiftiging veroorzaakt zoals maagkrampen, diarree en braken. Eigenlijk is braken in dit geval een goede reactie omdat de chocolade dan uitgespuugd wordt. Met name pure chocolade is gevaarlijk maar vermijd elk soort chocolade voor je hond.
 • Druiven / rozijnen / kersen: Dit lijkt op het eerste gezicht zo’n gezonde snack te zijn, toch moet je echt geen druiven of de gedroogde variant rozijnen aan je hond geven. Dit heeft niets te maken met het hoge suikergehalte maar deze vruchten kunnen tot direct nierfalen leiden.

Avocado en macadamia noten hebben hetzelfde effect op honden als druiven en rozijnen, vermijd dus ook deze producten als snack voor je hond.

Tips bij Chihuahua hondenvoer kopen

Hier zijn nog vier tips bij het kopen van hondenvoer voor jouw Chihuahua:

1. Verhouding

De beste balans van bouwstoffen in hondenvoer is veertig procent eiwitten van vleesproducten, veertig procent koolhydraten van hoge kwaliteit uit bijvoorbeeld granen, groente en fruit, de laatste twintig procent mogen eenvoudige koolhydraten zijn zoals zetmeel. De optimale waarden zullen verschillen per hondenras, leeftijd en mogelijke aandoeningen.

2. Aminozuren

Dit zijn de bouwstenen van complexe proteïnen, ze zijn van groot belang voor het welzijn en de gezondheid van jouw Chihuahua. Als je goed kijkt naar de verpakking van hondenvoer zal bij de hoogwaardige producten worden aangeven waar het vlees vandaan komt. Zo weet je dat het vlees afkomstig is van de goede delen van het dier, niet het afvalvlees.

3. Vitaminen / mineralen

We weten allemaal hoe belangrijk het is om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Dit geldt ook zeker voor Chihuahua’s. Zo moet er vitamine A, E, C en B-21 aanwezig zijn evenals omega-3 en 6 vetzuren, calcium, mineralen en sodium. Deze stoffen dragen bij aan de versterking van het immuunsysteem.

4. Formaat brokken

Omdat Chihuahua’s klein zijn moeten de brokken ook afgestemd worden op de snuit en tanden. Droog voer draagt bij aan een gezond gebit en tandvlees en heeft daarmee de voorkeur boven exclusief natvoer voor honden. Normale brokken voor volwassen honden zijn snel te groot voor een Chihuahua om te eten.

De aanbevolen producten op deze pagina zijn specifiek gericht op de behoeften van Chihuahua’s.