Hoe kom je van een stinkende hondenadem af?

 • Er zijn vele redenen waarom uw hond een slechte adem kan hebben, waaronder voeding en ziekte
 • Praat met uw dierenarts om te zien of uw hond in aanmerking komt voor een gebitsreiniging
 • Kom van een slechte hondenadem af met onze beste producten

hond stikende adem
Weinig geuren zijn zo onaangenaam als een hond met een slechte adem. Uw hond denkt misschien dat u zijn kusjes waardeert, maar als hij een slechte adem heeft, is van dichtbij komen wel het laatste wat u wilt doen.

Een slechte hondenadem is niet alleen vies – het kan ook een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Voordat u uw hond een hondenademmuntje geeft, doe dan even wat onderzoek naar de mogelijke oorzaken van een slechte adem en wat u kunt doen om het te behandelen en voorkomen.

Oorzaken van een slechte hondenadem

Hondeneigenaren hebben de neiging om een slechte hondenadem af te doen als “hondenadem”, maar er zit meestal een goede reden achter de geur.

 1. Mondhygiëne en tandvleesaandoeningen
  De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem bij honden zijn een slechte mondhygiëne en parodontitis. Net als bij mensen kan de ophoping van tandplak en tandsteen leiden tot de ontwikkeling van bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Als uw hond niet kauwt en u zijn tanden niet regelmatig poetst of laat poetsen, dan is de meest waarschijnlijke oorzaak van zijn slechte adem de opbouw van tandplak.Na verloop van tijd kan een slechte mondhygiëne leiden tot parodontitis. Te veel tandplak en tandsteen kunnen het tandvlees van de tanden en kiezen af drukken, waardoor bacteriën zich op nieuwe plaatsen kunnen ontwikkelen. Hierdoor raakt niet alleen het tandvlees van de hond ontstoken, maar kunnen ook gaatjes, infecties, weefselvernietiging, tanduitval en zelfs pusvorming ontstaan. Onnodig te zeggen dat dit ook leidt tot een zeer slechte adem.
 2. Onaangename eetgewoonten
  Honden kunnen grof zijn. Soms vertalen hun gewoonten zich direct in een slechte adem. Als uw hond regelmatig in de vuilnisbak belandt, of toegang heeft tot ontbindende dierlijke resten, dan kan zijn slechte adem het gevolg zijn van onbewaakt snoepen. Honden schijnen ook dol te zijn op kattenpoep, en een huishouden met katten kan een te grote verleiding zijn voor uw hond om te weerstaan. Dit stinkt niet alleen, het is ook onhygiënisch. Alsof kattenpoep nog niet erg genoeg is, eten sommige honden hun eigen poep of de poep van andere honden, een aandoening die coprofagie heet en die een slechte adem veroorzaakt bij honden en soms lichte misselijkheid bij hun geschrokken baasjes.
 3. Diabetes
  Als de slechte adem van uw hond zoet of fruitig ruikt, moet u een afspraak maken met uw dierenarts. Een zoete, fruitige adem is een symptoom van diabetes, een ernstige maar goed te behandelen aandoening. Praat met uw dierenarts over de andere symptomen van diabetes waar u op moet letten, zoals vaker drinken en plassen, en maak een afspraak om uw hond te laten onderzoeken.
 4. Nieraandoening
  Een hond die poep eet kan een adem hebben die naar poep ruikt, maar als de adem van uw hond naar urine ruikt, is dat waarschijnlijk niet omdat ze plas heeft gedronken. Een urinegeur in de adem van uw hond is een waarschuwingsteken van een nierziekte, en rechtvaardigt een bezoek aan uw dierenarts. Een nieraandoening is ernstig en kan een symptoom zijn van een groter medisch probleem.
 5. Leveraandoening
  Als de adem van uw hond echt vies is en ze ook braakt, geen eetlust heeft en haar tandvlees een gele tint heeft, kan ze een leverprobleem hebben. Net als nieraandoeningen kunnen leverproblemen een teken zijn van een ernstige aandoening, en het is van vitaal belang dat u uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts of een spoedkliniek brengt.

Slechte hondenadem behandelen

Hoe belangrijk het ook is om de onderliggende problemen achter een onwelriekende hondenadem te begrijpen, wat we echt willen weten is hoe we er vanaf kunnen komen. Het genezen van een slechte hondenadem hangt af van de oorzaak, maar gelukkig zijn er een aantal behandelingsmogelijkheden.

Als tandplak, tandsteen en tandvleesaandoeningen de oorzaak zijn van de slechte adem van uw hond, dan kunt u het beste een afspraak maken met uw dierenarts om te kijken of uw hond in aanmerking komt voor een gebitsreiniging. Uw dierenarts zal bloedonderzoek doen om er zeker van te zijn dat uw hond de narcose aankan, en deze afspraak is ook een goed moment om andere mogelijke oorzaken van de slechte adem van uw hond uit te sluiten. Tijdens de reiniging kan het zijn dat uw dierenarts losse of beschadigde tanden moet verwijderen, afhankelijk van de omvang van de parodontale aandoening.

Wat het snoepen zonder toezicht betreft, kunt u dit probleem oplossen door de vuilnisbak af te sluiten en de toegang van uw hond tot onaangename vondsten buitenshuis, zoals aangereden wild, te beperken. De kattenbak buiten zijn bereik plaatsen is een eenvoudige oplossing die kattenpoepconsumptie elimineert, tenzij de katten ook buiten poepen, en direct na uw hond opruimen kan coprofagie helpen voorkomen.

Diabetes, nier- en leveraandoeningen zijn allemaal aandoeningen die door een dierenarts moeten worden behandeld. Als het onderliggende probleem is opgelost, zou de slechte adem van uw hond ook moeten verdwijnen.

Slechte adem bij honden voorkomen

De eenvoudigste manier om een slechte hondenadem te voorkomen is door de tanden van uw hond regelmatig te poetsen. Tandenpoetsen vermindert tandplak en bevordert een betere mondhygiëne, net als bij mensen, en met een beetje training leren de meeste honden het leuk te vinden om hun tanden te laten poetsen.

Als u uw hond veel kauwspeeltjes geeft, helpt dat hem op een natuurlijke manier voor zijn gebit te zorgen. Kauwen voorkomt de vorming van tandplak en tandsteen en vermindert de verveling, waardoor uw hond gezond en gelukkig blijft. Zorg er wel voor dat u kauwspeeltjes kiest die passen bij de grootte en leeftijd van uw hond.

Kleine rassen hebben meer gebitsverzorging nodig dan grote rassen, omdat ze vatbaarder zijn voor tandvleesaandoeningen, volgens de AKC Health Foundation. Kleinere rassen hebben vaak tanden die dichter op elkaar staan, wat de vorming van tandplak en tandsteen bevordert, dus zorg ervoor dat u ze van jongs af aan voldoende kauwspeeltjes geeft en hun tanden regelmatig poetst.

Door uw hond een uitgebalanceerd dieet van goede kwaliteit te geven, hem voldoende beweging te geven en hem regelmatig voor controle naar de dierenarts te brengen, kunt u systemische aandoeningen zoals diabetes voorkomen. Bovendien helpt het gezond houden van uw hond bij het voorkomen van andere gezondheidsproblemen, en kan het uw dierenarts helpen de onderliggende oorzaak van de slechte adem van uw hond op te sporen voordat het te erg wordt.

Naast honden tandpasta zijn er ook andere mondverzorgingsproducten op de markt, waaronder speciale mondverzorgingsdiëten, tandkauwproducten en watertoevoegingen. Praat met uw dierenarts over de producten die zij aanbevelen.

Zeg vandaag nog gedag tegen de slechte adem van uw hond door een afspraak te maken met uw dierenarts om de mogelijke oorzaken van de slechte adem van uw hond en de behandelopties te bespreken. Zoals bij de meeste gezondheidsproblemen is voorkomen de beste remedie, dus haal een tube hondentandpasta en begin minstens één keer per dag met het poetsen van de tanden van uw hond om mondbederf te voorkomen.

Beste producten voor slechte hondenadem

Beaphar Tandpasta En Borstel

Beaphar Tandpasta En Borstel

Bekijk de dagprijs

Dit product is gemaakt van duurzame, huisdier-veilige materialen, zodat u meer waarde krijgt. De driekoppige tandenborstel heeft een uniek borstelkopontwerp dat de tanden vanuit meerdere hoeken tegelijk reinigt, zodat het poetsen snel en gemakkelijk gaat.

Edgard & Cooper Doggy Dental Sticks

Edgard & Cooper Doggy Dental Sticks Aardbei & Frisse Muntolie

Bekijk de dagprijs

Edgard & Cooper Doggy Dental Sticks Aardbei & Frisse Muntolie
De Dental Sticks van Edgard & Cooper helpen jouw hond aan een schoon gebit, frisse adem én sterke tanden! De sticks zijn luchtgedroogd waardoor je hond er véél langer op kauwt voor meer effect en fun. Gemaakt van gezonde plantaardige ingrediënten die van nature caloriearm zijn, zoals aardbei en adem verfrissende muntolie.

‎Hond Tandenborstel stok – Tanden Reiniger Borstelen Kauwstok Speelgoed Dental Care‎

‎Hond Tandenborstel stok - Tanden Reiniger Borstelen Kauwstok Speelgoed Dental Care‎

Bekijk de dagprijs

Innovatief nagelontwerp om de prestaties van het speelgoed voor tanden te verbeteren en de tandplaag van honden effectief te verwijderen. Lekkende voedsel gat ontwerp, in voedsel effectief aan te trekken honden om te spelen. Solide bult patroon, terwijl de hond bijt het speelgoed, masseer het tandvlees van de hond, rustgevende tandvlees van de hond en jeuk. Los saai alleen, zelfs als de eigenaar niet thuis is, kan de hond alleen spelen en saaie tijd doorbrengen. Met behulp van natuurlijk rubber, milieuvriendelijk en niet-toxisch, waardoor honden bijten speelgoed meer op hun gemak.

OxyFresh Pet tandpasta voor Honden

OxyFresh Pet tandpasta voor hond

Bekijk de dagprijs

OxyFresh Pets is niet alleen een effectieve tandpasta tegen slechte adem. Dit product kan óók worden aangebracht als helende en verzorgende gel bij ontstoken of bloedend tandvlees.

 • Verhelpt slechte adem bij hond en kat
 • Heelt en verzorgt ontstoken tandvlees
 • Aanbevolen door dierenartsen
 • Ideaal met ZooTooth en OxyFresh Pets Mondwater