Met uw hond naar de dierenarts

Uw hond regelmatig naar de dierenarts brengen is essentieel in elke levensfase. Het is vooral belangrijk als u hem voor het eerst thuisbrengt – puppy’s hebben speciale onderzoeken en vaccinaties nodig, net als geadopteerde honden met een onbekende voorgeschiedenis of bestaande medische aandoeningen. Naarmate uw hond ouder wordt, zal hij vatbaarder zijn voor ziektes en speciale behandeling nodig hebben. In elke fase van zijn leven zijn regelmatige gezondheidscontroles essentieel voor zijn groei en ontwikkeling.
Met uw hond naar de dierenarts

Puppy dierenarts bezoeken

Als u een puppy krijgt, is een van de eerste dingen die u moet doen, hem naar de dierenarts brengen. Het eerste dierenartsbezoek van uw puppy omvat een lichamelijk onderzoek, ontworming, ontlastingmonster en inentingen, maar ook voorlichting over hoe u voor uw vriendje moet zorgen. Maak voor het bezoek een lijst met vragen voor uw dierenarts, samen met alle gezondheidsinformatie die u van het asiel, de dierenwinkel of de fokker hebt gekregen. Hij moet ook terugkomen voor vervolgvaccinaties een paar weken later.

Wat kunt u verwachten

Wanneer uw pup volgroeid is, zal hij nog steeds naar de dierenarts moeten voor jaarlijkse controles en wanneer hij ziek wordt. Een jaarlijks bezoek is meestal een goed moment voor uw dierenarts om een lichamelijk onderzoek bij uw hond te doen. Dit houdt in dat de temperatuur van uw hond wordt gemeten, dat hij wordt gewogen en dat zijn hart, longen, maag, tanden, ogen, oren, huid en vacht worden gecontroleerd. Het is ook belangrijk om deze jaarlijkse bezoeken te houden, zodat uw dierenarts kennis en een relatie met uw hond kan onderhouden.

Andere redenen om met uw puppy naar de dierenarts te gaan

Afgezien van de jaarlijkse controles zijn er nog diverse andere redenen waarom u met uw hond naar de dierenarts zou moeten gaan. Omdat puppy’s onstuimige kleine ontdekkingsreizigers zijn, is het mogelijk dat ze een of meer van deze veel voorkomende medische aandoeningen krijgen, waaronder oorontstekingen, urineweginfecties, bacteriële infecties, huidallergieën, artritis en darmproblemen.

Zorg er ook voor dat u alle abnormale symptomen die u bij uw puppy ziet, documenteert als u vermoedt dat hij ziek is, zodat u dit met uw dierenarts kunt bespreken voor een gemakkelijkere diagnose. Vergeet niet te noteren wanneer de symptomen begonnen en of ze begonnen na een bepaalde situatie zoals buitenspelen of na het eten van iets.

Een andere belangrijke reden om naar de dierenarts te gaan is om uw hond te laten steriliseren of castreren. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van castratie en sterilisatie, en wat u tijdens de ingreep kunt verwachten.

Tips voor een productief bezoek

Een bezoek aan de dierenarts kan een stressvolle ervaring zijn voor u en uw hond. Er zullen veel vreemde bezienswaardigheden, geuren, geluiden, mensen en dieren zijn die hem kunnen afleiden of bang maken. Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken:

  • Speel met hem of neem hem mee voor een wandeling voordat u naar de dierenarts vertrekt. Dit geeft hem de kans om wat nerveuze energie te verbranden en voorkomt een mogelijk ongelukje in de praktijk.
  • Als uw hond klein genoeg is, kunt u overwegen hem in een reismandje mee te nemen naar de dierenarts. Dit beschermt hem tegen strijdlustige huisdieren en vice versa, en zorgt er ook voor dat hij niet probeert weg te rennen. Als uw hond ziek is, krijgt hij zo de kans om uit te rusten. Geef hem ook een deken en een speeltje dat hij gewend is te knuffelen of mee te spelen, zodat hij vertrouwd blijft en rustig blijft.
  • Houd uw hond rustig in de wachtkamer. Hoewel hij opgewonden kan zijn om andere dieren te ontmoeten, is het het beste om hem op uw schoot of aan uw zijde te houden. Aai hem regelmatig en praat zachtjes tegen hem om hem te helpen ontspannen. Als u in de onderzoekskamer bent, vraag uw dierenarts dan of u hem kunt helpen uw hond vast te houden. Dierenartsen en verpleegkundigen zijn ervaren in het vasthouden van nerveuze en bange dieren, maar het kan de moeite waard zijn als u denkt dat hij zich in uw handen prettiger zal voelen.
  • Dierenklinieken en ziekenhuizen zijn vaak erg druk. Als u extra tijd wilt om met uw dierenarts te praten, boek dan een langere afspraak of ga niet tijdens de spitsuren. Klinieken zijn meestal het drukst in de vroege ochtend of vroege avond.
  • Ga regelmatig met uw hond naar de dierenarts om hem te laten wegen en controleren. Hoe vaker uw dierenarts uw hond ziet, hoe beter hij op zijn behoeften kan inspelen en hoe prettiger uw hond zich in de kliniek zal voelen.

Vraag uw dierenarts ook om advies over hoe u thuis voor de gezondheid van uw puppy kunt zorgen, zoals de juiste voeding, beweging en vachtverzorging. Als u goed voor uw pup zorgt tussen de dierenartsbezoeken door, vergroot u de kans op een goed bezoek en vermindert u de noodzaak van onverwachte gezondheidscontroles.