8 nuttige tips over hoe te zorgen voor een oude hond

Veroudering is een normaal onderdeel van het leven, en op een gegeven moment worden alle honden oudeen. Het belangrijkste om te weten is dat oude honden andere zorg nodig hebben dan jonge honden.

Naarmate een hond ouder wordt, wordt hij minder mobiel, zijn gehoor en zicht zijn niet meer zo goed als vroeger, en hij is vatbaarder voor allerlei ziekten. Toch is ouder worden geen doodvonnis en kunnen honden hun gouden jaren gezond en gelukkig doorbrengen.
oude hond verzorgen
Niet alle honden worden op dezelfde leeftijd als oudeen beschouwd, dus het is belangrijk om de eerste tekenen van veroudering op te merken en de nodige stappen te ondernemen om uw hond gezond te houden. Om u daarbij te helpen zullen we enkele tips met u delen over hoe u voor een oude hond kunt zorgen.

Al deze tips zijn belangrijk en zullen ervoor zorgen dat uw oude hond gezond, gelukkig en nog vele jaren bij u zal blijven.

Wat gebeurt er tijdens het ouder worden?

Naarmate een hond ouder wordt, krijgt hij minder energie, kan hij staar of gehoorproblemen krijgen, en zullen zijn organen uiteindelijk ook niet meer werken. Dit betekent dat oude honden een hoger risico lopen op nier- of leveraandoeningen, suikerziekte, of zwaarlijvigheid.

Niet alle honden worden op dezelfde leeftijd als oudeen beschouwd, en het hangt vooral af van het ras en de unieke eigenschappen van de hond. Kleine rassen worden als oud beschouwd als ze 10 of 11 jaar oud zijn. Middelgrote rassen, zoals Golden Retriever, worden oudeen op de leeftijd van 8-10 jaar, en reuzenrassen worden als oud beschouwd op de leeftijd van 5 of 6 jaar.

Maar vergeet niet dat de genetica en de levensstijl van uw hond een grote rol spelen in het verouderingsproces. Dat betekent dat uw Duitse Dog van 6 jaar oud nog helemaal gezond kan zijn en geen tekenen van ouderdom kan vertonen.

Hoe verzorgt u een oude hond?

Oude honden hebben andere verzorgingseisen dan volwassen honden en puppies. En, om de best mogelijke oude hondenverzorging te bieden, zult u de dingen een beetje anders moeten doen om ze gezond te houden.

Op leeftijd afgestemde voeding

Een uitgebalanceerd dieet speelt een grote rol bij het behouden van de gezondheid van uw hond, zelfs wanneer hij ouder wordt. Oudere honden lopen een groter risico op obesitas omdat ze niet meer dezelfde energie hebben als vroeger. Daarom is het belangrijk om het beste hondenvoer te vinden dat speciaal voor oudere honden is ontwikkeld om gewichtstoename te voorkomen.

Deze zijn vaak vetarm en bevatten minder calorieën die de voedingsbehoefte van uw hond aanvullen.

En aangezien oudere honden vaak aan een aandoening lijden, kunt u met uw dierenarts overleggen of uw hond een speciaal soort hondenvoer voor oudeen nodig heeft voor hun aandoening.

Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging zal uw hond helpen zijn ideale gewicht te behouden en zal ook een gunstige invloed hebben op zijn algemene gezondheid. U kunt met uw dierenarts praten en vragen naar een aanbevolen bewegingsprogramma gezien de gezondheid en beperkingen van uw hond.

Wees geduldig, begin langzaam en bouw het uithoudingsvermogen van uw hond op met regelmatige wandelingen en lichte jogging als ze in staat zijn om te rennen. Als een hond ouder wordt, heeft hij minder energie, dus ook al kon uw pup vroeger een half uur rennen, hij zal het misschien niet meer kunnen als hij ouder wordt.

Regelmatige dierenartscontrole

Regelmatige dierenartscontrole is een van de belangrijkste dingen als het gaat om de verzorging van oudere honden. Naarmate uw hond ouder wordt, wordt zijn immuunsysteem zwakker, waardoor hij vatbaarder wordt voor allerlei kwaaltjes.

Daarom raden de meeste dierenartsen aan om een oudere hond regelmatig, eens in de zes maanden, op controle te laten komen. Zo kan uw dierenarts meteen zien of er iets mis is en de best mogelijke behandeling voor uw hond bieden.

Onderhoud de mondhygiëne

De meeste oude honden krijgen niet de juiste gebitsverzorging tijdens hun volwassen leven, dus het is niet ongewoon om oudere honden te zien met een paar ontbrekende tanden. Gebitsverzorging is een belangrijk onderdeel van de verzorging en moet al op jonge leeftijd regelmatig worden uitgevoerd.

Om de tanden van uw hond gezond te houden, moet u ze elke dag wassen, en als uw hond er geen fan van is, kunt u beginnen met het geven van tandheelkundige traktaties. Ook moet u één keer per jaar met uw hond naar de dierenarts om zijn gebit professioneel te laten reinigen.

Vaccinatie en bescherming tegen parasieten

De leeftijd van uw hond doet er niet toe als het gaat om bescherming tegen vlooien, teken en wormen. U moet dus doorgaan met het geven van de juiste behandelingen, net als voorheen.

Maar als het om vaccins gaat, hebben oudere honden die niet meer met dezelfde intervallen nodig. Meestal is eens in de drie jaar voldoende, maar u kunt het beste uw dierenarts raadplegen omdat die weet wat het beste is voor de individuele behoeften van uw hond.

Regelmatige vachtverzorging

Naarmate uw hond ouder wordt, worden ook zijn vacht en huid ouder. De eens zo luxueuze en glanzende vacht kan dof en broos worden. oudeen kunnen ook last hebben van een droge, schilferige en geïrriteerde huid die nog erger kan worden als hij niet goed wordt verzorgd.

Dat betekent dat u uw hond regelmatig moet borstelen, vooral om de ontwikkeling van matten en klitten te voorkomen. Wij raden u ook aan om uitsluitend natuurlijke shampoos te gebruiken die de geïrriteerde huid en vacht voeden en genezen.

Zorg voor speciale aanpassingen

Oudere honden ontwikkelen vaak artritis of andere bot- en gewrichtsproblemen die hun mobiliteit beïnvloeden. Bovendien zal een blinde hond ook moeite hebben om ’s nachts op het bed of de bank te springen.

In deze gevallen kan uw hond baat hebben bij zacht beddengoed en een gemakkelijk toegankelijk bed waar hij niet op hoeft te springen of te klimmen. Ook traplopen kan moeilijk zijn en moet uw hond vermijden.

Als uw hond de trap niet kan vermijden, kunt u een oprijplaat voor honden kopen of bouwen die het lopen een stuk gemakkelijker maakt. Een andere oplossing is het plaatsen van hondenhekjes om de toegang tot de trap te beperken.

Dat betekent dat u het bed, het eten en de waterbakken van uw hond zo mogelijk naar beneden moet verplaatsen. Het is ook een goed idee om tapijten en vloerkleden rond het huis te leggen om een hond met artritis te helpen een beetje meer voet aan de grond te krijgen en zijn bewegingen te vergemakkelijken.

Sommige oudere honden kunnen volledig blind worden, dus je moet ervoor zorgen dat ze in staat zijn om door het huis te navigeren. Dat betekent dat u geen meubels moet verplaatsen, want dat zal uw hond in verwarring brengen en hem onnodig tegen dingen doen opbotsen.

Breng tijd door met uw pup

Ouder worden is iets heel normaals, maar het is heel moeilijk en pijnlijk om getuige te zijn van alle veranderingen die het ouder worden met zich mee kan brengen voor uw geliefde hond. Het beste wat je kunt doen is in het moment leven en alle herinneringen en elke dag die je met je pooch doorbrengt koesteren.

Een geriatrische hond kan gemakkelijk angstig worden als ze hun baasje niet aan hun zijde voelen, en dat maakt ze doodsbang. Probeer dus zo veel mogelijk tijd met uw pup door te brengen.

Ook al kan uw hond u niet meer zien of horen, toch heeft hij uw aanwezigheid en aandacht nodig om emotioneel en mentaal gezond te blijven. Dus in plaats van stil te staan bij de leeftijd van uw hond, kunt u met hem gaan wandelen, met hem spelen en hem lekkernijen geven.

Behandel uw hond als uw beste vriend, die uw liefde en aandacht verdient, elke dag weer.

Conclusie

Niet alle honden leeftijd hetzelfde, wat zeker is, is dat ze allemaal oud worden op een bepaald punt. Veroudering is het natuurlijke proces van de dingen en elke eigenaar moet worden voorbereid op het.

Naarmate een hond ouder wordt, zal hij minder energie hebben, meer moeite met lopen, en kan staar of gehoorverlies ontwikkelen, onder andere dingen. Dit klinkt misschien beangstigend, maar in feite gebeuren deze dingen niet van de ene op de andere dag en hebben uw pup en u de tijd om zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen.

Oudere honden kunnen speciale behoeften hebben waaraan moet worden voldaan en u zult moeten leren hoe u voor een oudere hond moet zorgen. Met de juiste verzorging en aandacht voor oudere honden zal uw hond zijn gezondheid behouden en nog vele jaren een gelukkig leven leiden.