Hond heeft een harde buik: 6 oorzaken en wanneer naar de dierenarts

U moet een harde maag bij uw hond nooit negeren of uitzitten.

In het ergste geval kan het een levensbedreigende buikwandcorrectie zijn die onmiddellijk veterinaire aandacht vereist.

In dit artikel leg ik uit hoe je een buikwandcorrectie herkent en welke andere oorzaken een harde buik bij honden kan hebben.

hond heeft een harde buik

In een notendop: Uw hond heeft een harde maag

Is het u opgevallen dat de buik van uw hond hard is? Dit is waar een goede observatie van uw hond nodig is. De opgeblazen, stevige buik kan een teken zijn van maagverdraaiing.

Andere symptomen van maagverstoring zijn kokhalzen zonder braken, overmatig hijgen, bleke slijmvliezen, geen wateropname en onrustig gedrag.

Als u een van deze symptomen bij uw hond opmerkt, moet u zeker een dierenarts raadplegen, want een maagtorsie is altijd een noodgeval!

Weet u niet wat uw hond heeft? Je krijgt de mening van een dierenarts binnen enkele minuten.

Oorzaken voor een harde buik

hond met harde buik bij dierenarts
Een harde buik bij honden is altijd een ernstig teken van ziekte. Het is belangrijk dat u de oorzaken kunt onderscheiden om op tijd te kunnen helpen.

1. maagtorsie

Een maagtorsie is een levensbedreigende onderbreking van de bloedtoevoer naar het spijsverteringskanaal. De maag draait om zijn eigen as, en snijdt de bloedvaten bij de ingang en uitgang af.

Een verminderde toevoer wordt kritiek voor de maag en een circulatiestilstand kan optreden door de geblokkeerde vaten.

Symptomen:

 • zwaar gehijg
 • Harde, gespannen maag
 • Rusteloosheid
 • Bleke slijmvliezen door gebrek aan bloedtoevoer
 • onsuccesvolle poging om te braken of water in te nemen

In geval van maagverdraaiing moet uw hond onmiddellijk naar de dierenarts! Slechts een paar uur kan fataal voor hem zijn.

Maagtorsie komt vaak voor bij honden die hun voedsel gulzig naar binnen schrokken of na het eten wild rondrennen en rollen. Vooral zeer grote honden lopen risico, omdat hun maag veel bewegingsruimte in de buikholte heeft en hun voedselporties groter zijn.

De dierenarts zal altijd opereren in het geval van een maagtorsie. Hierbij wordt de maag leeggepompt en teruggedraaid, zodat de bloedsomloop weer intact is.

2. intestinale obstructie

Intestinale obstructie wordt veroorzaakt door onbehandelde constipatie, darmverlamming ten gevolge van vergiftiging of een ingeslikte verstopping.

Ingeslikte verstoppingen zijn meestal speelgoed of sokken die vast komen te zitten in de darm.

Symptomen:

 • krampende buikpijn
 • Harde, stuiptrekkende onderbuik
 • Constipatie
 • Braken
 • Geen darmgeluiden meer hoorbaar

Een volledige darmobstructie moet onmiddellijk door een dierenarts worden behandeld, anders bestaat het gevaar van bloedvergiftiging!

De dierenarts zal röntgenfoto’s van uw hond maken en het bloed tellen. Indien het vermoeden van een darmverstopping wordt bevestigd, zal hij opereren en de verstopping verwijderen of de vergiftiging behandelen.

3. ascites (waterretentie in de buik)

Het vasthouden van water in de onderbuik is meestal het gevolg van een andere onderliggende ziekte die het hart of het urinewegstelsel aantast. Zoals leveraandoeningen, hartfalen en infecties.

Het water bouwt zich langzaam op, en soms gaan er weken voorbij voordat u de tekenen opmerkt.

Symptomen:

 • snel hijgen
 • hevige dorst
 • braken
 • Pijn bij het aanraken van de buik
 • vermijden van lighoudingen die druk uitoefenen op de buik
 • harde, opgeblazen buik

Uw dierenarts zal de onderliggende ziekte behandelen die tot de ascites heeft geleid. Als het vasthouden van water niet verbetert, zal hij drainerende medicijnen voorschrijven.

4. peritonitis (ontsteking van het buikvlies)

Peritonitis is een ontsteking van het buikvlies die wordt veroorzaakt door bacteriën die de buikholte binnendringen via gescheurde leverabcessen, een scheuring van de galblaas of de blaas, of een ontsteking van de alvleesklier.

Als het niet behandeld wordt, kan zo’n ontsteking leiden tot bloedvergiftiging!

Symptomen:

 • lusteloosheid tot vertroebeling van het bewustzijn
 • Harde, gespannen onderbuik
 • Vermijden van lighoudingen die leiden tot druk op de buik
 • Braken
 • snel hijgen

Aangezien buikvliesontsteking zich geleidelijk ontwikkelt, moet bij de eerste tekenen op korte termijn een afspraak met de dierenarts worden gemaakt.

Net als bij mensen wijzen een vertroebeling van het bewustzijn en een hoge ademhalingsfrequentie op het begin van bloedvergiftiging. De hond moet dan onmiddellijk naar de dierenarts, want er dreigt een septische shock!

Afhankelijk van de ernst van de ontsteking, kan de hond antibiotica krijgen of zelfs geopereerd moeten worden.

5. Winderigheid

Elke hondenbezitter kan bevestigen dat winderigheid deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Overmatige gasvorming in het spijsverteringskanaal leidt tot een pijnlijke uitrekking van de darmwanden.

Winderigheid wordt problematisch wanneer zij zelfs na enkele dagen niet verdwijnt of zich voordoet met koorts en diarree. Dit kan wijzen op het begin van een darmobstructie of een ontsteking.

Pijnlijke winderigheid komt vooral voor bij honden die hun voedsel te snel naar binnen schrokken en niet genoeg kauwen. Dit bevordert de vorming van gas.

Ook voedingsmiddelen op basis van zuivel of soja of voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken, zoals vette worst, peulvruchten of uien, veroorzaken winderigheid.

6. inwendige bloedingen na een ongeval

Een harde buik wordt ook veroorzaakt door een bloeding in de buikholte. Na een ongeval moet een hond altijd onmiddellijk door een dierenarts worden onderzocht.

Als er geen uitwendig letsel is, kunnen inwendige bloedingen anders onopgemerkt blijven.

Wanneer moet je naar de dierenarts voor een harde buik?

dierenarts voor hond met harde buik
Sommige aandoeningen die een harde buik bij uw hond veroorzaken zijn levensbedreigend. Hier zijn een paar uur cruciaal voor zijn gezondheid.

Toch moet u een harde buik altijd opvatten als een ernstig teken van ziekte en zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.

Onmiddellijk naar de veterinaire kliniek

Een verdraaide maag of een darmobstructie kan fataal zijn en moet onmiddellijk behandeld worden. Bloedvergiftiging wordt meestal pas duidelijk als het leven van de hond in gevaar is.

Na een ongeval moet altijd onmiddellijk een dierenarts worden geraadpleegd, want ook al lijkt een hond aan de buitenkant niet gewond, inwendige bloedingen kunnen verwoestend zijn.

Maak een afspraak voor de komende paar dagen

Als de buik langzaam verhardt of vergroot, moet in de daaropvolgende dagen een dierenarts worden geraadpleegd. Het vasthouden van water in de buik, ontstekingen of een aanhoudend opgeblazen gevoel zijn gemakkelijk te behandelen als ze in een vroeg stadium worden ontdekt.

Wat u nu voor uw hond kunt doen

U kunt proberen de pijn van uw hond te verlichten en zijn welzijn te bevorderen.

Maar let altijd op zijn reactie, of hij uw hulp aangenaam vindt, en gebruik dit als leidraad.

Wat bijna altijd helpt is warmte. Vooral als uw viervoeter pijn voelt als er druk op zijn lichaam wordt uitgeoefend, zal hij blij zijn met een extra gewatteerde mand.

Je kunt hem bedekken of een kruik op hem leggen. De kruik mag nooit met heet water gevuld worden. Handwarm water is voldoende.

Als niets uw hond ervan weerhoudt te eten, kunt u hem brij, psyllium husk pap of wortelsoep geven. Zorg er echter voor dat het voedsel niet meer dan lauw is.

Belangrijk:
Als uw hond braakt of diarree heeft, moet hij meer drinken om het verlies van water te compenseren. Moedig hem zo nodig aan om water te drinken met een beetje kippenbouillon of een paar theelepels vruchtensap.

Als er geen verbetering optreedt of de toestand van uw hond verslechtert, moet u beslist naar een dierenarts gaan.

Hoe kun je een harde maag voorkomen?

De meeste maagproblemen worden veroorzaakt door problematisch eetgedrag. Na het voeren is het een goed idee om uw hond een pauze te gunnen, zodat hij in alle rust kan verteren in plaats van rond te rollen.

Een anti-schrokbak die de hond dwingt langzamer te eten en hem tegelijkertijd cognitief uitdaagt, helpt te voorkomen dat hij te snel eet. Ook het verdelen van het eten in kleinere porties die over de dag worden gegeten, voorkomt eetproblemen.

Honden met een gevoelige maag mogen geen winderig voedsel krijgen dat rijk is aan vet of calcium. Je kunt droogvoer zachter maken met een beetje water of bouillon.

Het is vooral belangrijk dat u uw hond regelmatig zelf scant en let op lichamelijke of gedragsmatige veranderingen.

Conclusie

Een harde buik bij honden is een reden tot bezorgdheid. Vaak ligt er een ernstige ziekte aan ten grondslag, zoals een maagtorsie of een darmobstructie, en uw hond heeft bijna altijd pijn.

Daarom is het belangrijk dat u de mogelijke oorzaken kent en correct en snel kunt handelen.