Voor en nadelen van natvoer voor honden

Goede voeding is essentieel voor alle honden, en het kiezen van het juiste voer kan een overweldigende taak zijn. Naast de honderden commerciële merken hondenvoer waaruit u kunt kiezen, moet u ook beslissen of u uw hond droogvoer of natvoer wilt geven.

voor en nadelen nat hondenvoer
Veel hondeneigenaren kiezen voor droogvoer vanwege de prijs en het gemak. Meer en meer hondeneigenaren kiezen echter voor natvoer vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid. Dit artikel gaat in op de voordelen van natvoer versus droogvoer.

Voordelen van het voeren van natvoer aan honden

Er zijn verschillende redenen waarom natvoer een goede keuze is voor veel honden.

Ten eerste is natvoer voor de meeste honden veel smakelijker dan brokjes. Het lijkt meer op het verse vlees waar honden naar hunkeren. Natvoer is vooral goed voor kieskeurige eters als alternatief voor of aanvulling op droogvoer.

Ten tweede kan natvoer om de volgende redenen gezonder zijn dan droogvoer:

  • Natvoer bevat over het algemeen minder koolhydraten en meer eiwitten en vetten dan droogvoer. Een hoge inname van koolhydraten kan bijdragen tot zwaarlijvigheid bij honden, zodat sommige soorten natvoer gewichtstoename kunnen voorkomen en zelfs gewichtsverlies kunnen bevorderen.
  • Natvoer heeft een hoog watergehalte en kan honden helpen hun vochthuishouding op peil te houden. Dit is goed voor honden die niet veel water drinken, vooral tijdens perioden van warm weer.
  • Natvoer is over het algemeen minder bewerkt dan brokken, wat betekent dat eiwitten en voedingsstoffen beter biologisch beschikbaar zijn. Kibbeling ondergaat een groot aantal bewerkingen om er kleine, knapperige brokjes van te maken.
  • Over het algemeen bevat natvoer minder conserveringsmiddelen dan de meeste brokken, omdat het in kleine potjes wordt verpakt. Brokken bevatten meestal veel conserveringsmiddelen om het vers in de zak te houden.

Niet alle soorten natvoer zijn hetzelfde; controleer de voedingsinformatie en ingrediënten op de verpakking wanneer u hondenvoer koopt. Vraag uw dierenarts om informatie over verschillende diëten. Lees online reviews om te zien wat andere hondeneigenaren zeggen over verschillende voeders.

Nadelen van het voeren van natvoer aan honden

Droogvoer heeft de voorkeur van hondeneigenaren om twee belangrijke redenen: kosten en gemak. Natvoer is over het algemeen duurder dan droogvoer, vooral als dit het voer is dat u uitsluitend geeft. Bovendien is het rommeliger en kost het meer tijd om het klaar te maken. Veel eigenaren scheppen liever gewoon wat droogvoer in een kom dan dat ze een blik of verpakking openen en het voer eruit scheppen.

Een andere reden waarom hondeneigenaren de voorkeur geven aan droogvoer is de geur ervan. Honden kunnen zich aangetrokken voelen tot de geur van natvoer, maar de meeste hondeneigenaren vinden natvoer onaantrekkelijk.

Natvoer bederft snel als het te lang wordt bewaard, dus het is niet ideaal voor honden die graag urenlang van hun eten grazen. Bovendien moeten open potten met restjes natvoer in de koelkast worden bewaard, zodat ze niet bederven.

Afval is een ander punt van zorg bij natvoer. Een grote zak droogvoer zorgt voor veel minder afval dan tientallen blikjes, zakjes of plastic bakjes.

Ten slotte zijn er enkele mogelijke gezondheidsproblemen met natvoer diëten:

  • Natvoer bevat vaak meer vet dan droogvoer. Dit kan voor sommige honden te veel vet zijn, met name voor honden die aanleg hebben voor pancreatitis of gevoelig zijn voor vet voedsel.
  • Natvoer kan de vorming van tandsteen op de tanden van de hond sneller doen toenemen dan droogvoer. Dit zal meer merkbaar zijn als er nog geen gebitsverzorgingsroutine is.
  • Blikjes kunnen bekleed zijn met Bisfenol-A (BPA), een chemische stof die de hormoonhuishouding verstoort. Zakjes en plastic bakjes kunnen ook BPA bevatten. Onderzoek heeft aangetoond dat BPA uit hondenvoer in blik kan worden gedetecteerd in de bloedbaan van honden en negatieve effecten kan hebben op het lichaam.

Nat- en droogvoer mengen

Veel hondeneigenaren kiezen ervoor om nat- en droogvoer te mengen. Dit kan de totale kosten van het voer voor uw hond verlagen, terwijl hij toch wat van de smaak en gezondheidsvoordelen van natvoer krijgt. Zorg er wel voor dat u de juiste hoeveelheid calorieën geeft.

Semi-vochtig hondenvoer

Er zijn een paar soorten semi-vochtig hondenvoer verkrijgbaar. Helaas bevat semi-vochtig hondenvoer meestal veel bijproducten en suiker, waardoor het ongezond is als primaire voeding voor uw hond. Als uw hond erg kieskeurig is, is het gezonder om natvoer te geven of wat natvoer door het droogvoer van uw hond te mengen.