Bereiding van zelfgemaakte puppyvoeding

Alle opgroeiende puppy’s hebben goede voeding nodig. Maar het kiezen van de juiste voeding voor uw puppy kan een overweldigende taak zijn. Het valt niet te ontkennen dat het kopen van commerciële puppyvoeding gewoon makkelijker is dan het zelf maken. Het is zo handig om een schepje brokjes in een bakje te doen of een blikje open te maken. Echter, in de nasleep van de terugroepacties van commercieel hondenvoer, hebben veel eigenaren van gezelschapsdieren ervoor gekozen om hun eigen hondenvoer te maken.
zelfgemaakte puppyvoeding

Zelf puppyvoer maken kan u een beetje geld besparen en u kunt een dieet samenstellen dat past bij de behoeften van uw puppy. Wanneer u ervoor kiest uw puppy zelfbereid voer te geven, vergt dat een zekere inzet van uw kant. Zorg ervoor dat u de tijd hebt om het voer op de juiste manier en op regelmatige basis te bereiden. Er is veel dat u moet weten voordat u kunt beginnen uw hond een geschikt zelfgemaakt dieet te geven.

Is zelfgemaakte voeding gezond voor puppy’s?

Net als mensen hebben honden specifieke caloriebehoeften en hebben ze bepaalde vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Puppy’s hebben zelfs nog meer specifieke behoeften om in een passend tempo te groeien en goed te gedijen. Het voer dat u uw puppy geeft, moet volledig en uitgebalanceerd zijn. Het moet ook ontworpen zijn om de groei te ondersteunen.

Een van de grootste fouten die huisdiereigenaren maken wanneer ze besluiten zelfbereide voeding te geven, is niet de juiste recepten te volgen (of, helemaal geen recept te volgen). Bij de samenstelling van het juiste puppyvoer gaat het om meer dan alleen het voeren van voldoende calorieën. Het moet ook de juiste balans hebben tussen eiwitten, vetten en calorieën voor een opgroeiende puppy.1 Het dieet moet ook de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen bevatten.

Als u begint met het ontwikkelen van een zelfbereid dieet, moet u ervoor zorgen dat uw puppy alles krijgt wat hij nodig heeft om zo gezond mogelijk te blijven en te groeien. De beste manier om dit te doen is om met uw dierenarts te overleggen. U kunt zelfs vragen om een doorverwijzing naar een dierenarts-voedingsdeskundige.

Hoe maak je zelfgemaakte puppyvoeding?

Over het algemeen hebben puppy’s ongeveer twee keer zoveel calorieën per dag nodig als hun volwassen soortgenoten. Volgens het Committee on Nutrient Requirements of Cats and Dogs van de National Academy of Science moet een puppy van 10 pond, die naar verwachting 33 pond zal wegen als hij volwassen is, ongeveer 990 calorieën per dag eten.2 Bovendien hebben puppy’s meer eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen nodig dan volwassen honden.

Een zelfgemaakte puppyvoeding moet de juiste balans bevatten van:

  • Eiwit, zoals kip, kalkoen, vis, mager rundvlees
  • Koolhydraten, zoals rijst, pasta, aardappelen
  • Groenten, zoals erwten, sperziebonen, wortelen
  • Vet, vaak in de vorm van plantaardige olie
  • Vitamine/mineralen supplementen (gekocht bij een gerenommeerd bedrijf)

Als u eenmaal een recept hebt gekozen, is het tijd om het voor uw hond te bereiden. Veel eigenaren die zelfbereide diëten voeren, maken een regelmatig schema, waarbij ze wekelijks of maandelijks tijd vrijmaken om de voeding te bereiden en te portioneren. Het voer kan in bulk worden bereid en in bakjes worden gedaan (één bakje per maaltijd maakt het extra gemakkelijk). U kunt maaltijden bevroren enkele maanden bewaren of gekoeld ongeveer 5 dagen. Als de voorraad kant-en-klare maaltijden opraakt, is het tijd om een nieuwe partij te maken. Als je graag verschillende soorten voer geeft, kun je meerdere porties maken en de ingrediënten in kleur coderen, zodat de verschillende maaltijden elkaar afwisselen.

Vergeet niet de porties aan te passen naarmate uw puppy groeit. Het is het beste om uw puppy elke week of twee weken te wegen om er zeker van te zijn dat u de juiste hoeveelheid calorieën voert.

Gekookt vs. Rauw dieet voor puppy’s

Er bestaat geen twijfel over dat zelfgekookte voeding voor puppy’s gezond kan zijn als het goed wordt gedaan, maar hoe zit het met rauwe voeding? Er is veel controverse over rauwe voeding voor honden. Instanties waarschuwen voor de risico’s van gevaarlijke ziekteverwekkers in rauwe voeding voor huisdieren. Sommige andere deskundigen zien de potentiële voordelen van rauwe voeding voor gezonde volwassen honden. Maar puppy’s zijn een ander verhaal. Rauwe voeding kan gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten die bij mensen en sommige honden tot ziekte kunnen leiden.3 Net als kinderen hebben jonge dieren mogelijk niet het immuunsysteem om ziekteverwekkers in rauwe voeding te bestrijden.

Als u denkt dat u veilig met rauwe voeding kunt omgaan en u bereid bent de risico’s te nemen, praat dan met uw dierenarts over de overstap op rauwe voeding als uw puppy ouder wordt. In het begin kun je ervoor kiezen om een combinatie van rauwe en gekookte voeding aan te bieden om te zien hoe het werkt.

Rauwe voeding mag nooit worden gegeven aan honden die in contact komen met immuungecompromitteerde mensen. Bovendien wordt rauwe voeding niet aanbevolen voor honden met immuunproblemen.

Lees ook: Mensenvoeding voor Puppy’s