Beste vlooienmiddelen voor honden kopen

Er zijn verschillende redenen om er alles aan te doen, je viervoeter vrij van vlooien te houden. Niet alleen zijn de vlooien vervelend voor je dier, ook kunnen ze bacteriën met zich meedragen en is het bepaald niet hygiënisch wanneer er vlooien in huis aanwezig zijn. Door de jaren heen werden er verschillende hulpmiddelen ontwikkeld, die gebruikt kunnen worden tegen de vlooien. Wat is het beste vlooienmiddel van dit moment? Is het direct noodzakelijk om voor een vlooienmiddel te kiezen in de vorm van een pil of bijvoorbeeld een spray?
beste vlooienmiddel hond
Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten vlooienmiddelen. Naast een vlooienmiddel in de vorm van medicatie kun je immers ook voor iets als een vlooienkam gaan. Niet alleen zijn er steeds meer middelen tegen vlooien op de markt gebracht in de afgelopen jaren. Ook vlooien zelf hebben zich ontwikkeld, waardoor ze steeds resistenter werden voor dergelijke medicatie. Het maakt het niet eenvoudig om vlooien uit de vacht van je hond te weren! Hoe pak jij dit momenteel aan?

Koopgids: beste vlooienmiddelen van dit moment kopen en overzicht

Er zijn tegenwoordig verschillende vlooienmiddelen beschikbaar, die je helpen om je hond te beschermen tegen de ziektes die een vlooienbeet kan veroorzaken. Het is nooit helemaal mogelijk om vlooien uit de vacht van je hond te houden. Wanneer je hond een uurtje in de tuin speelt, is de kans groot dat deze al een vlo in z’n vacht heeft gehad. Het is echter niet per definitie zo, dat een vlo ook daadwerkelijk bijt of eitjes achterlaat. Het krabben van de hond in de huid maakt dat de vlooien soms uit de vacht vallen.

Onderstaand vind je een overzicht van de beste vlooienmiddelen van dit moment. Aan welke van deze vlooienmiddelen heb jij al eens gedacht? Zoals eerder op deze pagina genoemd werd, is het niet altijd noodzakelijk om voor het gebruik van pillen of bijvoorbeeld sprays te kiezen. Ook een vlooienkam kan bijvoorbeeld de uitkomst bieden, wanneer je het dier liever geen medicijnen tegen vlooien geeft. Let bij het gebruik van zo’n vlooienkam goed op de lengte van de pinnen.

#1: Tickless anti vlooienmiddel

Tickless anti vlooienmiddel

Bekijk de dagprijs

Tickless heeft een anti vlooienmiddel ontwikkeld, welke werkt op basis van ultrasoon geluid. Het ultrasone geluid is voor mensen niet hoorbaar. Het voordeel van dit hulpmiddel tegen vlooien is het feit, dat er geen chemische stoffen gebruikt hoeven te worden om de vlooien uit de vacht van je hond te kunnen houden. Overigens biedt Tickless niet alleen de oplossing voor vlooien in de vacht van honden. Het beschermt ook je kat tegen vlooien!

Officieel werd het hulpmiddel ontworpen om teken tegen te gaan. Het werkt echter ook tegen vlooien. Handig, want zo is je hond direct tegen verschillende soorten ongedierte beschermd.

Het Tickless anti vlooienmiddel is een heel klein apparaatje, welke je eenvoudig aan de halsband van je hond kunt bevestigen. Zo hoef je deze niet voortdurend te verplaatsen, afhanelijk van de plek waar het dier zich bevindt. Tevens biedt het je hond bescherming tijdens een wandeling. Het Tickless vlooienmiddel is niet schadelijk voor je hond of kat. Deze ervaart er daarbij geen hinder van.

#2: Home Supplies vlooienkam

Home Supplies vlooienkam

Bekijk de dagprijs

De Home Supplies vlooienkam is een heel simpel vormgegeven beschermingsmiddel tegen vlooien. De vlooienkam is vanzelfsprekend niet alleen geschikt voor het verwijderen van vlooien uit de vacht van een hond. Je kunt het middel ook inzetten om je kat te beschermen tegen de aanwezigheid van vlooien! Houd er rekening mee dat een vlooienkam bedoeld is om reeds aanwezige vlooien te verwijderen. Dit kan betekenen, dat je hond al gebeten is door een vlo en zodoende mogelijk een ziekte opgelopen heeft. Controleer bij het gebruik van de Home Supplies vlooienkam of er vlooien zichtbaar zijn. Let hierbij ook op eitjes van de vlooien. De eitjes zullen uit de vacht gekamd worden bij het gebruik van de kam.

Niet alleen verwijdert de vlooienkam van Home Supplies vlooien uit de vacht van je dier. Je kunt er ook luizen mee verwijderen. Doordat de pinnen van de vlooienkam aan de onderzijde afgerond zijn, heeft je hond geen last van het kammen met deze kam. Je kunt de vlooienkam zowel bij honden met lang haar, als voor honden met korte haren gebruiken.

#3: Flea Doctor elektrische vlooienkam

Flea Doctor elektrische vlooienkam

Bekijk de dagprijs

Net als het model van Home Supplies biedt ook de vlooienkam van Flea Doctor de mogelijkheid om vlooien, luizen en bijvoorbeeld eitjes van beide soorten ongedierte uit de vacht van je hond te verwijderen. Gebruik de kam ook voor het verwijderen van de vlooien en luizen uit de vacht van andere dieren.

Het verschil tussen de vlooienkam van Flea Doctor en het model van Home Supplies is het feit, dat deze vlooienkam kleine schokjes afgeeft. Op deze manier worden de vlooien en luizen niet alleen uit de vacht van het dier verwijderd, maar ook direct gedood. Het voorkomt dat een vlo van de kam terug in de vacht van je hond springt. Je hond zelf heeft geen last van de kleine schokjes die de vlooienkam geeft.

Nadeel aan dit model elektrische vlooienkam kan zijn, dat de kam zelf relatief smal is. Zeker bij grotere honden zal het hierdoor enige tijd duren, voordat de volledige vacht van het dier gekamd is. Daarbij zijn ook de pinnen van deze vlooienkam erg kort. Het maakt de vlooienkam voornamelijk geschikt voor het verwijderen van vlooien uit de vacht van een kortharige hond. Voor langharige honden wordt een vlooienkam met langere pinnen aangeraden.

#4: Duvo halsband tegen vlooien

Duvo halsband tegen vlooien

Bekijk de dagprijs

Deze halsband van Duvo is speciaal ontworpen om vlooien uit de vacht van je hond te kunnen houden. Het model is waterdicht en kan hierdoor ook gedragen worden wanneer het buiten regent, of wanneer je hond een nat bosje opzoekt. Het model is uitgevoerd met verschillende plantaardige stoffen, die een frisse geur rond je dier verspreiden. Het verkleint de kans dat je hond aan de vacht gaat krabben. Iets wat onder meer dermatitis zou kunnen veroorzaken.

De band kan gedurende een periode van vier maanden gebruikt worden. Na deze periode moet de band vervangen worden. Doordat de band een lengte van 70 centimeter heeft, is deze geschikt voor zowel een klein, middelgrote als grote hond. Het is verstandig om het deel aan de vlooienband wat te lang is te verwijderen. Op deze manier ondervindt je hond hier geen hinder van. De Duvo halsband bevat geen chemische insecticiden en is gemaakt van kunststof. Het maakt dat de halsband lang meegaat.

Nadeel aan de Duvo halsband is dat deze minder goed werkt dan bijvoorbeeld een halsband welke ultrasone trillingen afgeeft. Het feit dat een hond minder snel aan zijn of haar vacht zal krabben biedt echter wel voordelen. Het is verstandig de Duvo halsband te gebruiken in combinatie met andere vlooienmiddelen uit dit overzicht.

#5: HGX spray tegen vlooien

HGX spray tegen vlooien

Bekijk de dagprijs

Gebruik de HGX spray om vlooien die zich op donkere plekken in je woning verstopt hebben te doden. De spray heeft een werking van vier tot zes weken. Daarna zou je de plekken opnieuw in moeten sprayen. Houd er rekening mee, dat je de plekken waar je de HGX spray aangebracht hebt niet teveel schoonmaakt in deze periode. Het zou de werking van de spray sterk kunnen verminderen.

De HGX spray is vanzelfsprekend niet bedoeld voor het behandelen van de huid van een hond. Je kunt de spray inzetten op het moment dat je merkt dat er eitjes in de vacht van je hond zitten. Deze eitjes glijden uit de vacht, waarna de vlooien zich op donkere plekken in huis zullen verstoppen. Denk aan de ruimte onder het kleed, kieren in de muur en naden naast het kozijn.

Noodzaak van het gebruik van een vlooienmiddel

Regelmatig stellen hondenbezitters zichzelf de vraag of het gebruik van een vlooienmiddel voor honden wel echt noodzakelijk is. Heeft een hond last van de vlooien in zijn vacht? Verdwijnen de vlooien na verloop van tijd automatisch weer? Hoe snel planten de vlooien zich voort in de vacht van je viervoeter? Enzovoorts. Allereerst is het belangrijk om je te beseffen dat vlooien niet voor niets voor de vacht van een hond kiezen als verblijfplaats. De vacht is lekker warm, waardoor de vlooien hier alle gelegenheid hebben om zich verder te ontwikkelen. Daarbij is de huid van een hond voedzaam. Een vlo blijft op deze manier lang in leven.

Overigens heeft een vlo niet per definitie een warme plek nodig om in leven te kunnen blijven. Wist je dat vlooien ook bij vorst overleven? Dit lukt ze gedurende drie tot vijf dagen. Het toont direct aan, waarom het best lastig kan zijn om van de vlooien af te komen. Zou je een dekbed of het kussen van je hond in de vriezer leggen, dan is een vlo niet direct gedood.

Vlooien leggen eitjes op de huid van honden

Reeds las je dat er voor vlooien verschillende redenen zijn om zich te nestelen in de vacht van je hond. De voedzame huid van een hond biedt de vlooien de kans om hier hun eitjes achter te laten. Wist je dat zo’n nest uit duizenden eitjes kan bevatten? De eitjes zullen slechts gedeeltelijk in de vacht van de hond achterblijven. Ze zijn erg glad, waardoor ze makkelijk uit de vacht glijden. Houd de mand van je hond goed in de gaten, om te zien of je hier eitjes van vlooien in aantreft. In dat geval is het belangrijk om aan een behandeling te beginnen. Zo weet je zeker dat er geen eitjes in de vacht van je hond achterblijven.

De eitjes van vlooien hebben zo’n twee weken nodig om uit te komen. Op dat moment zullen de vlooien zich verstoppen op een donkere plek, totdat zij groot genoeg zijn om te ontpoppen. Verschillende factoren bepalen op welk moment dit gebeurt. Het hangt vaak samen met de temperatuur in huis, het gehalte koolstofdioxide en bijvoorbeeld trillingen. Het proces kan een halve week, maar ook anderhalve week duren.

  • Vlooien dragen ziektes met zich mee
  • Niet alleen het feit dat een vlo eitjes achter kan laten in de vacht van je hond is een onplezierige gedachte. Ook kunnen de vlooien ziektes met zich meedragen, wanneer deze eenmaal in de vacht van je hond zitten. Een vlo zal de huid van je hond bijten, om zich op die manier te kunnen voeden. Tijdens het bijten van een vlo, waar een hond zelf overigens weinig van zal voelen, kan deze voor een infectie zorgen. Bij het bijten komt de vlo immers bij het bloed van je hond. Vergelijk het met een wond die je als mens oploopt! Ook zo’n wond kan geïnfecteerd raken, wanneer er bijvoorbeeld een vlieg op de wond zit.
  • Ziektes die een hond op kan lopen na een vlooienbeet
  • Er zijn verschillende soorten ziektes die een hond op kan lopen, wanneer deze gebeten wordt door een vlo. Het is om die reden verstandig om na een vlooienbeet zo snel mogelijk uit te zoeken of je hond een behandeling nodig heeft middels medicatie. Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende ziektes die vaak voorkomen na een vlooienbeet. Het is overigens niet altijd direct duidelijk dat een hond last heeft van een dergelijke ziekte. Houd je hond daarom goed in de gaten en controleer het dier regelmatig op de aanwezigheid van vlooien. De aanwezigheid van een vlo kan er immers op duiden, dat de hond ook door dit ongedierte gebeten is.

Tip: je herkent een vlooienbeet aan het feit dat een hond voortdurend op dezelfde plek snuffelt in zijn vacht, of aan het feit dat een hond veel jeuk heeft op een vaste plek. De jeuk kan een of meerdere dagen aanhouden bij het dier.

Tyfus

Een groot deel van de vlooien die actief zijn in je achtertuin, het bos of bijvoorbeeld een parkje in de buurt dragen de Rickettsia bacterie met zich mee. We kennen deze bacterie van het feit, dat deze tyfus veroorzaakt. De bacterie hoeft niet per definitie schadelijk te zijn voor honden, mensen en bijvoorbeeld katten. Met name ratten en bijvoorbeeld muizen zijn gevoelig voor de bacterie. Op het moment dat de bacterie toch voor tyfus bij je hond zorgt, kan dit leiden tot koorts en gewrichtspijn. Ook zal je hond vaker overgeven en beweegt deze moeilijker. Houd ook de eetlust van het dier in de gaten. Mogelijk eet je hond plotseling minder dan dat deze voorheen deed.

Pest

Niet alleen tyfus kan veroorzaakt worden door de bacteriën die een vlo met zich meedraagt. Ook pest is een ziekte die regelmatig voorkomt bij honden. Pest wordt veroorzaakt door de Yersinia Pestis. Overigens komt de Yersinia Pestis niet alleen voor bij vlooien. Met name ratten zorgen voor de verspreiding hiervan. Pest kan verschillende klachten veroorzaken bij je hond. Denk bijvoorbeeld aan koorts of opgezette klieren rond de keel en hals van het dier. Bij pest is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Je hond moet goed in de gaten worden gehouden om waar nodig tijdig over te gaan op een behandeling. Daarbij moet het dier geïsoleerd worden van andere huisdieren. Pest kan zeer besmettelijk zijn en je wilt voorkomen dat je andere huisdieren ook ziek worden.

Dermatitis

Waar tyfus en pest relatief gezien weinig voorkomen, geldt dat niet voor vlooien dermatitis. Onder vlooien dermatitis verstaan we het zwellen en rood worden van de huid van je hond, nadat deze door de vlo gebeten is. Daarbij wordt door de vlo een stofje achtergelaten op de huid, welke een jeukerig gevoel veroorzaakt bij het dier. Het jeuken leidt ertoe dat een hond met z’n poot aan de huid zal krabben. Iets wat ertoe leidt dat de huid verslechtert. In het ergste geval ontstaat er een grotere wond. Niet alleen pijnlijk voor het dier, maar ook de ideale plek voor bacteriën.

Lintworm

Een vierde ziekte die een hond op kan lopen als gevolg van de aanwezigheid van vlooien in diens vacht is lintworm. Het betreft hier de Hymenolepis. Deze vorm van lintworm komt niet alleen voor bij honden. Ook mensen kunnen deze lintworm met zich meedragen. In tegenstelling tot de andere drie beschreven ziektes, ontstaat lintworm niet als gevolg van de beet van een vlo. De hond kan zijn of haar vacht likken en hierbij een vlo binnenkrijgen. Dit zorgt voor een besmetting met de lintworm. Het behandelen van een infectie met lintwormen is relatief eenvoudig. Er zijn hier verschillende middelen voor, waar een huisarts je meer over kan vertellen.

Bartonella

Tot slot dragen vlooien regelmatig de bartonella bacterie met zich mee. Het gevaar van deze bacterie zit in het feit, dat de bacterie de rode bloedcellen in het lijf van de hond aan kan vallen. Een beperking van het aantal rode bloedcellen maakt dat er minder zuurstof in het bloed van de hond zit. Iets wat gevaarlijk is, omdat het je hond snel vermoeid zal maken. Daarbij neemt de eetlust van je dier af en zal deze minder bewegen. Het lijkt logisch dat je hond als gevolg hiervan zwaarder zal worden, maar het tegendeel is waar. Als gevolg van de bartonella bacterie neemt het gewicht van het dier juist af.

Bezoek aan een dierenarts bij een infectie

Wanneer je het gevoel hebt dat je hond een infectie opgelopen heeft, is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. Een dierenarts kan onderzoeken of er inderdaad sprake is van een infectie en zo ja, om welke infectie het precies gaat. In veel gevallen zijn er medicijnen voor het dier beschikbaar, die helpen te voorkomen dat een infectie grote gevolgen heeft voor het dier. Zoals reeds beschreven is het met name bij pest van groot belang, dat de hond tijdig behandeld wordt en daarbij in isolatie gaat.

Gerelateerd: Frontline vlooienbehandeling voor honden.

Conclusie: combineer verschillende vlooienmiddelen

Om de kans op vlooien in huis zo klein mogelijk te maken, is het sterk aan te raden om voor een combinatie van verschillende anti vlooienmiddelen te kiezen. Het gebruik van een hulpmiddel welke ultrasone trillingen uitzendt helpt de vlooien uit de vacht van je hond te houden. Let op, helemaal weer je vlooien hier nooit mee. Het is om die reden verstandig om het gebruik van een dergelijk anti vlooienmiddel te combineren met het gebruik van een vlooienkam. Je kunt hierbij kiezen voor een vlooienkam met en zonder elektrische schok.

Bij vlooienkammen is het voornamelijk van belang, dat de lengte van de pinnen aan de kam juist is. De pinnen moeten zich door de volledige vacht van de hond kunnen bewegen om de vlooien en bijvoorbeeld luizen weg te kunnen nemen. Een derde anti vlooienmiddel dat van pas komt is de HGX spray. Deze spray gebruik je op het moment dat je vlooien of eitjes van de vlooien hebt opgemerkt tijdens het kammen van de vacht. Je spuit deze spray op plekken waar de vlooien zich kunnen verstoppen. Denk aan de naden en kieren in een muur of rond een kozijn.

Bovenal is het belangrijk om het gedrag van je hond in de gaten te houden. Op het moment dat je hond zich voortdurend krabt of bijvoorbeeld in z’n vacht bijt, duidt dit mogelijk op de aanwezigheid van vlooien. Het kan zelfs zo zijn, dat je hond al gebeten is. Je herkent het aan een vurige, vaak rode vlek op de huid van het dier. Het is raadzaam om een huisarts te bezoeken, wanneer je hond ook andere symptomen van een ziekte als gevolg van de vlooienbeet vertoont. Denk aan een verminderde eetlust, minder energie, enzovoorts. Een huisarts kan voor je uitzoeken wat er met het dier aan de hand is en daarbij direct de juiste kuur voorschrijven om erger te voorkomen.